Toyota hidrojenli arabaları elektrikle çalışan otomobillere karşı bir alternatif haline getirmek için geçtiğimiz yıl içinde sıkı bir çalışma göstermişti. CES 2014’te hidrojenli modeli Mirai’nin prototipini görücüye çıkartan Toyota, CES 2015’te yakıt hücresine ilişkin 5680 patentini telifsiz olarak kullanıma sunacağını açıklayarak bu konuda ne kadar istekli olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Söz konusu patentler araç içi yazılım ve sistemlerden gerçek hidrojen üretimine kadar geniş bir alanı kapsıyor.
Benzer bir hamleyi geçtiğimiz yılın ortalarında da Tesla gerçekleştirmiş ve CEO Elon Musk elektrikli araç teknolojisinde ilerleme kaydetmek için açık kaynaklı gelişimin önemine dikkat çekmişti. Hidrojenle çalışan otomobiller konusunda elektrikli otomobillere kıyasla daha az ilerleme kaydedildiği için Toyota’nın segmentinin gelişimi konusunda daha çok çaba sarfetmesi gerekiyor.
Hidrojen üretimi ve tedariğiyle ilgili patentlerin ücretsiz olarak sunulacağı süre konusunda bir bilgi verilmezken, Toyota’nın araç patentleri 2020’ye kadar ücretsiz olacak. Bu süre içinde diğer üreticilerinin de Ar-Ge çalışmalarında daha fazla ilerleme kaydetmesi bekleniyor. Otomotiv ve teknoloji dünyasında patent paylaşımı sıklıkla rastlanan bir durum olduğu için Toyota’nın son kararı kulağa pek garip gelmiyor.
Toyota’nın hidrojenle çalışan ilk otomobili olan Mirai, Japonya’nın ardından yıl içinde ABD’nin Kaliforniya eyaletinde de satışa sunulacak.