İncelemelerManşetler

Toshiba Excite Pro İncelemesi

Dizüstü bilgisayar pazarının önemli oyuncularından biri olan Toshiba’nın aynı başarıyı tablet pazarında gerçekleştirdiğini söylemek zor. Ancak değişen stratejiyle birlikte, Japon şirketin bu alanda da söz sahibi olmak için yoğun bir çaba gösterdiğini farkediyoruz. Özellikle son zamanlarda Excite markası altında dikkat çekici Android ve Windows 8 tablet seçenekleri sunuluyor. Geçtiğimiz aylarda tanıtılan Toshiba Excite Pro Android tablet de bunlardan bir tanesi. Nvidia Tegra 4 yongaset barındıran sayılı Android tabletlerden bir tanesi olan Toshiba Excite Pro ile ilgili detayları yazının devamındaki incelemede bulabilirsiniz.

toshiba-excite-pro-inceleme-00001

Video İnceleme

İnceleme Başlıkları
DonanımYazılımPerformans ve BataryaKameraSonuç

Donanım

Toshiba Excite Pro standart bir Android tablet görünümüne sahip. Önden bakıldığında, Toshiba ve Harman Kardon logoları görünmese, bu tableti diğer üreticilerin 10.1 inç Android tabletlerinden ayırt etmek pek kolay olmaz. Tabletin arka bölümü metal görünümlü plastikle kaplı ve biraz daha Toshiba dizüstü bilgisayarlarını andıran bir hava içerisinde. Arka bölümün dokulu yapısı cihazı kullanırken elinizden kayıp gitmesine biraz olsun engel oluyor. Toshiba Excite Pro 261 x 179 x 10.5 mm.’lik boyutlara ve 630 gr. ağırlığa sahip. Boyutlar ve bileşenler bakımından da Excite Pro yukarıda dile getirdiğimiz “standart” tanımını doğruluyor.

toshiba-excite-pro-inceleme-00010

Önde yer alan 10.1 inç ekranın uzun kenarları boyunca yerleştirilmiş bileşenler bu tablet için genelde yatay oryantasyonda kullanımın öngörüldüğünü gösteriyor. Ekranın üstünde 1.2 megapiksel kamera, çevresel ışık sensörü yer alırken, altta da Toshiba ve Harman Kardon logolarının yer aldığını görüyoruz. Logolar sayesinde ön yüzün sıkıcılığı biraz olsun gideriliyor. Kavisli köşeler de tablete biraz daha sıcak hava katıyor, kullanıcının tablete biraz daha hızlı şekilde ısınmasını sağlıyor.

toshiba-excite-pro-inceleme-00006

Toshiba Excite Pro’yu diğer 10.1 inç Android tabletlerden ayıran en önemli unsur sahip olduğu ekran. 10.1 inç PixelPlus IPS ekran 2560 x 1600 gibi yüksek bir çözünürlük desteği sunuyor. Bu keskin yazı ve grafikler, görsellik bakımından epey zengin bir ekran anlamına geliyor. Gerçekten de bu ekranda kullanıcı arayüzünde gezinmek, fotoğraflara bakmak, internet sitelerinde gezinmek ve film izlemek oldukça keyifli. Ekran parlaklığı yeterli seviyede, ancak çok aydınlık ortamlarda, ekranın üstünü kaplayan camdaki yansıma nedeniyle parlaklık yetersiz kalabiliyor. IPS teknolojisi sayesinde Toshiba Excite Pro’nun ekranı geniş görüş açıları sunuyor. Bu da tabletin ekranı karşısında birden fazla kişinin bir şeylere bakabilmesine, tablet deneyimini paylaşmasına olanak sağlıyor.

toshiba-excite-pro-inceleme-00015

Excite Pro’nun sol kenarı epey dolu. Burada yukarıdan aşağı doğru 3.5 mm. kulaklık jakı, ses tuşları, bir kapak arkasına gizlenmiş microSD kart yuvası, microHDMI ve microUSB portları ile adaptör girişi yer alıyor. Sağ kenarda da bilek kayışı takmaya izin veren delikleri görüyoruz. Üstte de güç butonu ve yankı ve gürültü bastırma özelliğini mümkün kılan çift mikrofonlu yapıyı görüyoruz. Tabletin arkasında, sağ üst köşede 8 megapiksel kamera ve LED flaş bulunuyor. Alta doğru her iki kenarda Harman Kardon teknolojisiyle desteklenen stereo hoparlörleri görüyoruz.

toshiba-excite-pro-inceleme-00019

Toshiba Excite Pro’nun için NVIDIA’nın Tegra 4 yongaseti bulunuyor. Dört ARM Cortex A15 çekirdekli ve 72 özelleştirilmiş çekirdekli NVIDIA GeForce GPU barındıran bu yongasete ek olarak 2 GB DDR3L RAM, 32 GB dahili hafıza da bulunuyor. Tablete USB portu veya Bluetooth bağlantısı üzerinden fare bağlayıp Android işletim sistemini parmaklarınız yerine fareyle de kontrol edebilirsiniz.

toshiba-excite-pro-inceleme-00020

Kablosuz bağlantı tarafından Excite Pro’nun 802.11a/b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0 + LE gibi destekleri barındırdığını görüyoruz. 3D hızlandırıcı sensör, GPS, jiroskop ve pusula da tabletteki diğer modüller arasında dikkat çekiyor.

Yazılım

Toshiba Excite Pro’da Android 4.2.1 Jelly Bean sürümü yüklü olarak geliyor. Japon şirket özelleştirmeler noktasında fazla açılmamış, Android’in temel arayüzüne genellikle bağlı kalmış. Yüklü olarak sunulan uygulama noktasındaysa şirketin bir hayli cömert davrandığını söyleyebiliriz. Evernote, Facebook, PrintHand, Skitch, Think Free 6.0 for Android, Twitter, TruCapture gibi uygulamalar tablette önceden yüklenmiş şekilde kullanıcıların karşısına çıkıyor.

toshiba-excite-pro-ekran-goruntuleri-00007

Bunlara ek olarak Toshiba’nın da Toshiba Audio Enhancement, Toshiba Online Manual, Toshiba Photo Enhancement, Toshiba Video Enhancement, Toshiba Media Player gibi üretkenlik ve yönetim uygulamaları bulunuyor. Tabletin uygulama, güvenlik ve sistem güncellemeleri için de Toshiba’nın özel uygulaması Toshiba Service Station işlev görüyor. Toshiba Dosya Yöneticisi de tabletin dahili hafızasında veya takılı olan bellek kartındaki dosyalara erişim ve bunları düzenleme noktasında yardımcı oluyor.

toshiba-excite-pro-ekran-goruntuleri-00011

Öte yandan Google’ın Gmail, Google+, Haritalar, Takvim gibi uygulamaları Toshiba Excite Pro’da yer alıyor. Daha fazlasını isterseniz de, Google Play Store’da binlerce ücretli ve ücretsiz uygulama sizleri bekliyor.

toshiba-excite-pro-ekran-goruntuleri-00009

Performans ve Batarya

Bu yılın başında tanıtılan NVIDIA Tegra 4 yongasetini yıl boyunca çok fazla tablette görmedik. HP, Toshiba gibi birkaç şirketin tercihi olan dört ARM Cortex A15 çekirdekli ve 72 özelleştirilmiş çekirdekli NVIDIA GeForce GPU barındıran Tegra 4, Toshiba Excite Pro’yu çalıştırıyor. Diğer çoğu Android tablette olduğu gibi bu tablette de 2 GB RAM bulunduğunu görüyoruz.

toshiba-excite-pro-ekran-goruntuleri-00003

Toshiba Excite Pro sahip olduğu bu donanım paketi sayesinde ortalamanın üstünde bir performans sunuyor. Tabletin kullanıcı arayüzü geçişleri ve uygulama açılışları hızlı şekilde gerçekleşiyor. Arayüzde gezinirken ara sıra hafif takılmalar gözlemledik, ancak bunlar gözardı edilebilir nitelikte. Performans ihtiyacı yüksek olan oyunlarda da bu tablet iyi iş görüyor. Tabletin yoğun iş gördüğü durumlarda arka tarafta işlemcinin olduğu bölümün biraz çabuk ısındığını hissedeceksiniz.

toshiba-excite-pro-ekran-goruntuleri-00004

Toshiba Excite Pro’yu çeşitli benchmark testlerine de tabi tuttuk. Tablet bu testlerde yüksek sonuçlar sergiledi. Yine de, Qualcomm Snapdragon 800’lü akıllı telefonların aldığı puanların az da olsa gerisinde kaldığını söylemek gerekiyor.

Test Sonuçları
Quadrant  12201
AnTuTu  29137
3D Mark  Ice Storm Extreme: 8527, Ice Storm Unlimited: 12448
GeekBench 3  Single-core: 915, Multi-core: 2593
SunSpider  598.8 ms +/- %2.0

Batarya cephesine baktığımızda Toshiba Excite Pro’da 33 Wh kapasiteli, iki hücreli pilin bulunduğunu görüyoruz. Pil performansı bakımından Excite Pro sahiplerini hayal kırıklığına uğratmıyor. Tablet yüzde 100 şarjla 9 saate kadar video izleme ve 58 saate kadar müzik dinleme imkanı sunuyor. Yine katalog değerlerine baktığımızda Wi-Fi ve LCD kapalıyken 15 güne kadar bekleme modunda kaldığını; yüzde 60 web’de gezinme, yüzde 10 video izleme ve yüzde 25’lik beklemenin yer aldığı bir senaryoda da 11 saate kadar çaıştığını görüyoruz. Pratikteki durum da çok farklı sayılmaz. Toshiba Excite Pro’yu orta yoğunlukta kullandığınızda iki şarj arası 2-3 gün gider gibi görünüyor. Tabii ki, video izleme veya oyun oynama bu süreyi biraz daha kısaltacaktır.

toshiba-excite-pro-ekran-goruntuleri-00001

Toshiba Excite Pro ile gelen şarj aleti şirketin dizüstü bilgisayar ailesinden ödünç alınmış gibi duruyor; iki farklı kablo ve bunların ortasında bulunan adaptörden oluşuyor. Tableti microUSB portu üzerinden bilgisayara bağladığınızda şarj işlemi gerçekleşmiyor. Tableti bir yere götüreceğinizde uzun ve biraz daha fazla yer kaplayan şarj aletini de yanınıza almanız gerekiyor.

NVIDIA Tegra 4 yongaset düzgün bir video deneyiminin elde edilmesini sağlıyor. MP3, WAV, WMA, eAAC+ gibi formatları destekleyen Toshiba Excite Pro’da Toshiba Media Player adında bir multimedya çözümü bulunuyor. Bu multimedya çözümü video izleme, müzik dinleme, fotoğraflara göz atma ve aynı ağdaki medya sunucularındaki içerikleri görüntüleme konusunda yardımcı oluyor. Ancak daha iyi bir video izleme deneyimi isteyenlerin Google Play Store’dan alternatif video uygulamalarına başvurmaları yerinde olacaktır.

toshiba-excite-pro-inceleme-00023

Multimedya deneyimine değinmişken Toshiba Excite Pro’nun Harman Kardon hoparlörlerine de değinmeden geçmeyelim. Ses sistemleri denildiğinde akla gelen ilk markalar arasında yer alan Harman Kardon’un teknolojisini ödünç alan iki hoparlör bizi tatmin edecek kadar maksimum ses yüksekliğine sahip olmasa da, çevresel ses etkisi, bas ve tiz dengesi bakımından başarılı. Ancak tableti yatay şekilde kullanırken elleriniz hoparlörleri kapatacaktır, bu da ses çıkışını olumsuz etkileyecektir. Keşke Toshiba hoparlörleri yerleştirirken tableti tutacak ellerin nasıl konumlandırılacağına biraz daha dikkat etseydi.

Toshiba Excite Pro’da microHDMI portu görmek memnun edici. Multimedya özellikleri bakımından güçlü olan bir tablette izlediğiniz videoları kolaylıkla harici ekranlara yansıtma fırsatına sahip oluyorsunuz.

Kamera

Toshiba Excite Pro’nun arkasında 8 megapiksel, otomatik odak ve LED flaşlı kamera yer alıyor. Bu kamera Android ile birlikte sunulan standart tablet kamera arayüzüyle yönetiliyor. Coğrafi etiketleme, dokunarak odaklama ve görüntü sabitleme gibi işlevlere sahip olan bu kamera bir tablete göre ortalamanın üzerinde kareler üretiyor.

Arkadaki 8 megapiksel kamerayla çekilen fotoğraflarda parlaklık ve renklerin canlılığı tatmin edici seviyede. Pozlama değeri varsayılanda biraz yüksek tutulmuş. Bu durum karanlık ortamlarda biraz daha parlak fotoğrafların elde edilmesini sağlıyor, ancak biraz canlı bir ışık kaynağı olduğunda aşırı ışıklı bölgeler oluşabiliyor. Yakın çekimlerde de kamera fena sonuç vermiyor. Öte yandan çekilen fotoğraflarda yakınlaştırma yaptığınızda detayların çok da kaybedilmediğini göreceksiniz.

Video tarafında da 1080p Full HD video kayıt imkanının bulunduğunu görüyoruz. Görüntü sabitleme özelliği sayesinde videolarda biraz olsun denge sağlansa da, hareketli sahnelerde titreşimler hissediliyor. Ayrıca sürekli odaklama noktasında da birtakım sıkıntılar söz konusu. Yine de, genel olarak tabletin Full HD video kayıt kalitesini iyi bulduğumuzu söyleyebiliriz. İkili mikrofon yapısı da çekim sırasında stereo ses kaydının yapılmasını sağlıyor.

Toshibe Excite Pro’nun önündeki 1.2 megapiksel kamera genel olarak Skype, vb. uygulamalarla görüntülü görüşme amacıyla kullanılıyor. Ancak dilerseniz kendi kendinizin fotoğraf veya videolarını çekmek için bu ön kameradan da yararlanabilirsiniz.

Sonuç

10.1 inç, 2560 x 1600 gibi yüksek çözünürlüklü bir ekranı Türkiye’de satılan Android tabletlerde pek görmüyoruz. Toshiba Excite Pro bu açıdan sivriliyor. Sözünü ettiğimiz bu ekran oyun oynarken ve video izlerken tatmin edici bir görsel deneyim sunuyor. NVIDIA Tegra 4’ün de ortalamanın üstünde bir performans sunduğunu ve tabletten elde edilen verimi artırdığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Excite Pro’nun arkasındaki 8 megapiksel kamera da, sadece tabletler düşünüldüğünde vasatın üstünde fotoğraf ve videolar üretiyor.

toshiba-excite-pro-inceleme-00027

Toshiba Excite Pro bu ayın başında Hepsiburada sitesinde satışa sunulmuş ve 1999 TL’lik fiyat üzerinden yüzde 30 indirimle, 1399 TL’ye alıcı buluyor. Doğrusunu söylemek gerekirse bu indirimli fiyat, 32 GB dahili hafızaya sahip Toshiba Excite Pro’yu biraz daha çekici ve satın almaya değer bir ürün hâline getirmiş. Ortada “premium” olarak nitelendireceğimiz fazla Android tablet seçeneği yok. Eğer Apple’ın tabletlerini tercih etmek istemiyor, oyun ve multimedya deneyimi açısında sizi tatmin edecek bir ürün istiyorsanız, tasarım da sizin için çok önemli bir kriter değilse, Toshiba Excite Pro’yu da değerlendirme listesine alabilirsiniz.