Teknoloji

Lenovo’da teknolojinin başına bir Türk geldi

lenovo tolga kurtoğlu

Dünya PC pazarının lideri Lenovo, teknolojiden sorumlu başkan yardımcısı (CTO) olarak Dr. Tolga Kurtoğlu’nu göreve getirdi. BTDünyası‘nın haberine göre Kurtoğlu, Ethernet ve Mouse gibi öncü bilaşim ürünlerinin geliştirildiği Xerox’un Palo Alto Araştırma Merkezi’nde (PARC) araştırma mühendisi olarak başladığı kariyerinde, CEO’luk görevine kadar yükselmişti. 2020-2023 yılları arasında Hewlett Packard (HP) CTO’su olarak da önemli görevler üstlenen Kurtoğlu, aynı zamanda HP Labs’ın Global Başkanı olarak görev yapmıştı.

Geçtiğimiz yedi yıl boyunca CTO olarak görev yapan Dr. Yong Rui ise Gelişen Teknolojiler Bölümü Başkanı olarak görevlendirildi.

Lenovo Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Yuanqing Yang, Dr. Tolga Kurtoğlu’nun atanması hakkında yaptığı açıklamada, “Yapay zeka alanında benzersiz bir fırsatı benimserken, küresel bir teknoloji devi olarak hedeflerimizi daha da gerçekleştirmemize ve yapay zeka liderliğimizi ileriye taşımamıza yardımcı olması için Tolga’yı Lenovo’da aramızda görmekten mutluluk duyuyorum. Donanım, yazılım ve yapay zeka teknolojilerindeki deneyimi, inovasyon liderliğimizi ve tüm odak noktaları için daha akıllı yapay zekayı daha da güçlendirecek,” dedi.

Kurtoğlu, Lenovo’nun inovasyona olan cesur bağlılığına uzun süredir hayranlık duyduğunu belirterek, “Tüm tüketicilerin ve şirketlerin yapay zekanın potansiyelini kavradığı bir zamanda, Lenovo’nun portföyünün gelişimini daha da hızlandırmak ve sektörleri dönüştüren ve bireyleri güçlendiren güçlü, esnek ve sorumlu yapay zeka çözümleri sunmak için dünyanın dört bir yanındaki araştırma ekipleriyle çalışmayı dört gözle bekliyorum” ifadelerini kullandı.

Tolga Kurtoğlu kimdir?

Bornova Anadolu Lisesi’nden mezun olduktan sonra ODTÜ Makine Mühendisliği Bölümü’nü tamamlayan Tolga Kurtoğlu, Carnegie Mellon Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptı ve sonrasında Teksas Üniversitesi Austin’de doktorasını bitirdi. 2006 ile 2010 yılları arasında NASA’da araştırmacı bilim insanı olarak çalışan Kurtoğlu, 2010 yılında Xerox PARC’e katıldı. Burada Başkan Yardımcısı ve Sistem Bilimleri Laboratuvarı Direktörü olarak görev yaptıktan sonra, CEO olarak atanmıştı. 2021 yılı başında HP CTO ve HP Labs Dünya Başkanı olarak göreve başlayan Kurtoğlu, 2023 yılında bu görevinden ayrıldı. Son 1.5 yıldır Leap AI’ın kurucusu olarak çalışmakta ve çeşitli teknoloji şirketlerinde yönetim kurulu üyeliği yapmaktaydı.

Amerikan Patent Ofisi’nde kayıtlı 32 patenti bulunan Dr. Tolga Kurtoğlu, inovasyon ve teknoloji alanındaki etkileyici kariyeriyle Lenovo’nun hedeflerine önemli katkılar sağlayacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Bu atama ile Lenovo’nun, özellikle yapay zeka alanında önemli adımlar atacağı ve sektördeki liderliğini pekiştireceği öngörülüyor.

İLGİLİ HABERLER