Teknoloji

Tim Cook: İngiltere’nin şifrelemeyi kaldırma planı iyi insanlara zarar verecek

tim cook

tim-cook-apple-tv-150914

İngiltere, şirketleri şifrelenmiş iletişimin kilidini kaldırmaya zorlamaya hazırlanıyor. Apple CEO’su Tim Cook ise bu tutumun gizlilik ve güvenlik açısından “çok kötü sonuçlar”a yol açabileceğini düşünüyor. İngiliz The Daily Telegraph gazetesine konuşan Tim Cook, “Araştırmacı Kuvvetler Yasası” olarak anılan tasarının yanlış bir plan olduğunu dile getirdi. “Şifrelemeyi kaldırdığınız veya zayıflattığınız takdirde hedeflediğiniz gruba zarar vermezsiniz. İyi insanlara zarar verirsiniz.” diyen Cook, hedef kitlenin kaçacağı yeri bildiğini iddia etti.

Geçtiğimiz ay İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May tarafından parlamentoya sunulan yasa tasarısı, dijital gözetime dair pek çok konuya temas ediyor. Taslağın yasaya dönüşmesi durumunda halihazırda İngiliz gizli servislerinden GCHQ tarafından uygulanan izleme yöntemleri koruma altına alınacak. Buna ek olarak, internet servis sağlayıcılarından kullanıcıların 1 yıllık tarama geçmişi talep edilebilecek ve teknoloji şirketlerinden kullanıcılar arasındaki iletişimi koruyan şifreleri kaldırmaları istenebilecek.

Edward Snowden’in ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın faaliyetlerine yönelik itiraflarının ardından Apple, katı güvenlik standartları uygulanmasını yüksek sesle destekleyen şirketler arasında yer alıyor. Şirket veri erişimine ilişkin tartışmalardan kendisini soyutlamanın yolunu ise kendisinin bile kıramayacağı bir şifreleme yöntemi kullanmakta bulmuştu. Bu durum Apple’ın ABD’de kendisine gelen resmi talepleri bile geri çevirmesine neden olmuş, Obama yönetimi de Apple gibi yüksek şifreleme uygulayan şirketleri veri talepleri konusunda zorlamayacağını belirtmişti. ABD’nin bu kararında Apple CEO Tim Cook’un bizzat Barack Obama ile gerçekleştirdiği temasların etkili olduğu düşünülüyor. İkili arasındaki bir görüşmede, Cook’un Obama’ya ABD’ye sağlanan veri erişim imkanlarından Çin’in de faydalanmayı isteyeceğini söylediği belirtiliyor.

Apple’ın ABD ve Çin’e sağlamadığı erişim imkanını şimdi İngiltere talep ediyor. Ancak Apple CEO’su Tim Cook, güçlü şifrelemenin herkesin yararına olduğu görüşünde ısrarını sürdürüyor. “Bir ürünü kullanan insanları korumak için şifrelemeden faydalanmanız gerekir.” diyen Tim Cook, “Etrafınıza baktığınızda bir sürü veri açığıyla karşılaşabilirsiniz. Bunlar giderek daha sık karşılaşılan durumlar ve sadece gizlilik için değil, güvenlik için de tehdit oluşturuyorlar. Biz uçtan uca şifrelemeye ve arka kapıdan erişim sağlanmaması gerektiğine yürekten inanıyoruz.” ifadelerini kullandı. Apple CEO’su veri ihlâllerinin insani maliyetlerinin de olduğunu dile getirdi ve yaşananların insanların mali durumunun yanı sıra psikolojilerini ve sağlıklarını da etkilediğini belirtti.