Manşetler

Tim Cook: FBI’ın talebi insanları inanılmaz açıklara maruz bırakabilir

Tim Cook: Sanal gerçeklik niş bir alan değil, ilginç uygulamalar var

Tim Cook

FBI’ın mahkeme aracılığıyla Apple’dan San Bernardino saldırısının zanlılarından birine ait iPhone’a erişim imkanı talep etmesi ve Cupertino merkezli şirketin bu talebi geri çevirmesi, teknoloji dünyasının en önemli gündem maddelerinden biri haline gelmiş durumda. Anketler Amerikan halkının bu mücadelede FBI’dan yana olduğunu gösterse de, Apple CEO’su Tim Cook şirketinin argümanlarını daha çok kişiye aktarma çabasından vazgeçmiyor.

ABC televizyonunun ana haber bülteni olarak nitelenebilecek “ABC World News Tonight” programında sunucu David Muir’in sorularını yanıtlayan Cook, San Bernardino katliamı mağdurlarının aileleri için “Üzüntülerini derinden hissediyoruz. Onların yaşadıklarını kimse yaşamamalı.” sözlerini kullandı. Mağdur ailelerden bazıları, saldırının zanlılarından Syed Farook’un telefonuna erişim sağlanması konusunda FBI’ın yanında yer almıştı.

Apple CEO’su, temel argümanından taviz vermemeyi sürdürüyor. Olayın sadece tek telefonla ilgili olmadığını söyleyen Cook, “Olay gelecekle ilgili. Burada tartışılan konu, bir devletin Apple’ı dünyanın dört bir yanındaki yüz milyonlarca kullanıcısını tehlikeye atabilecek bir yazılım geliştirmeye zorlayabilecek olması.” şeklinde konuştu.

Cook, Apple müşterilerini FBI talebi konusunda uyarmaya devam ederken, daha sert ifadeler kullanmaktan da kaçınmadı. “Bizden talep edilen yazılım, yazılımsal anlamda kanserle eşdeğer. Böyle bir şey yazamayız. Bugüne kadar hiç yazmadık.” diyen Apple CEO’su, FBI’ın saldırganın Apple ID’sini sıfırlamasının iCloud’da saklanan son telefon yedeklemesine erişimi imkansız hâle getirdiğinin de altını çizdi. Cook, yetkililer kendileriyle daha önceden temasa geçse ortada böyle bir problem yaşanmayacağını belirtti ve yapılanı “hayati bir hata” olarak niteledi.

Tim Cook, mahkeme tarafından kendilerine yöneltilen talepte duruma ilişkin çok az bilgi verildiğini dile getirdi ve pek çok şeyi basın yoluyla öğrendiklerini ifade etti. Bir ülke için bu denli hayati bir konunun bu şekilde yönetilmemesi gerektiğini savunan Apple CEO’su, devlete karşı gelmekten çok hoşnut olmadıklarını, ancak kişisel hak ve özgürlükleri korumak için mücadele ettiklerini belirtti. Cook, konuyu ABD Başkanı Barack Obama ile de görüşeceğini sözlerine ekledi.