Manşetler

Tim Cook: Apple ABD’nin iPhone’lara erişim talebine karşı direnecek

Tim Cook: Sanal gerçeklik niş bir alan değil, ilginç uygulamalar var

Tim Cook

Apple, bir ABD mahkemesinin San Bernardino saldırganlarından birine ait iPhone’a erişilmesi konusunda aldığı karar resmen itiraz edeceğini duyurmuştu. Şirketin CEO’su Tim Cook, apple.com üzerinde yayınlanan açık mektubunda FBI’ın iPhone’un yerleşik şifreleme sisteminin etrafından dolaşmak için bir arka kapı talebinde bulunduğunu ve Apple olarak yıllardır bu talebin karşısında durduklarını dile getirdi. Cook, mahkeme tarafından verilen emri uyguladıkları takdirde mevcut yasal vakaya kıyasla çok daha ciddi sorunlarla karşılaşacaklarını ifade etti. Karara uymalarının müşterilerinin gizliliklerini göz ardı etmek olacağını söyleyen Cook, emri yerine getirmenin ABD hükümetine yüz milyonlarca kilidi açabilecek bir anahtar vermekle eşdeğer olduğunu belirtti.

Cook, ABD’nin Apple’dan kendi müşterilerini hacklemesini ve yıllardır müşterilerini koruma amacıyla geliştirdiği güvenlik önlemlerini çöpe atmasını istediğini dile getirdi. Bir Amerikan şirketinin müşterilerini bu kadar riske maruz bırakabilecek bir eyleme zorlanmasının emsalinin olmadığını söyleyen Apple CEO’su, yıllar boyunca kriptoloji ve ulusal güvenlik uzmanlarının yetersiz şifreleme konusunda uyarılar yaptığını hatırlattı. Cook, ABD hükümetine bir arka kapı açmanın veri koruma konusunda Apple’a güvenen ve yasalara uyan müşterilere ihanet anlamına geldiğini dile getirdi.

Apple’dan yapılan açıklamada, FBI’ın şirketten iPhone’un işletim sisteminin çeşitli güvenlik özelliklerini göz ardı eden yeni bir versiyonunu geliştirmesini istediği belirtildi. iOS 8’in yayınlanmasından bu yana Apple, üçüncü tarafların kullanıcı verilerine erişmesini sağlayacak şifreleme anahtarlarını saklamıyor. Dolayısıyla Apple, San Bernardino davası gibi kararlar karşısında kendi elini bağlamış oluyor. Apple’ın bu özelliğin etrafından nasıl dolaşabileceği bugüne kadar belirsizdi. Ancak FBI’ın talep ettiği modifikasyon, giriş kodlarının elektronik olarak cihaza aktarılmasını mümkün kılıyor. Bu da iPhone kilitlerinin güçlü bilgisayarların yardımıyla kırılmasının önünü açıyor.

Cook, FBI ve Amerikan hükümetinin söz konusu yöntemi bir “arka kapı” olarak nitelemekten kaçındığını, ancak tarif edilen yöntemin tam anlamıyla bu olduğunu dile getirdi. Böyle bir arka kapının açılmasının çok tehlikeli bir emsal teşkil edeceğini defalarca dile getiren Apple, ABD’nin taleplerinin Rusya ve Çin gibi devletleri de benzer erişim isteklerinde bulunmaya itebileceğini belirtmişti.

Tim Cook, mektubunun sonunda FBI’ın niyetinin iyi olduğuna inandıklarını, ancak Apple ürünleri için bir arka kapı açmanın devlet adına iyi bir hamle olarak nitelenemeyeceğini belirtti. Apple CEO’su, söz konusu talebin ABD’nin yıllardır savunduğuna inandıkları değerlere de aykırı olduğunu sözlerine ekledi.