World Wide Web (WWW) sisteminin mucidi Tim Berners-Lee, “Contract fot the Web” (Web Sözleşmesi) adını verdiği yeni girişimini hayata geçirdi. Berners-Lee’nin öncülüğünde hazırlanan bir dizi prensipten oluşan sözleşme, interneti kurtarmayı ve insanlığın “dijital bir distopyaya” sürüklenmesini engellemeyi hedefliyor.
The Guardian’da yer alan habere göre; sözleşmede devletler, şirketler ve bireyler için belirlenen dokuz ana prensip bulunuyor. Bunlar arasında uygun fiyatlı, güvenilir internet bağlantısı sağlamak ve insanlık onuru ile söylemine saygı göstermek gibi maddeler yer alıyor.
Berners-Lee’nin girişimi, yola çıkarken 150’den fazla destekçi bulmuş durumda. Bu destekçilerin arasında Microsoft, Google, DuckDuckGo ve Facebook gibi teknoloji şirketleri ile Electronic Frontier Foundation gibi sivil toplum kuruluşları da bulunuyor. Amazon ve Twitter’ın isimleri destekçiler arasında geçmese de, hâlihazırda projenin internet sitesinde Twitter’ın logosunu görmek mümkün. Twitter’ın platformundaki siyasi reklamları yasaklama kararı, mikro blog servisini gündeme taşımıştı. Şirket, kararını savunurken siyasi reklamların yurttaşlık söylemine zarar verebilecek tartışmalar yaratabildiğini belirtmişti.
Web Sözleşmesi’nin ilk destekçileri arasında yer alan Facebook ve Google, topladıkları kullanıcı verileri ve bu verileri toplama ya da kullanma yöntemleri nedeniyle son zamanlarda yoğun eleştirilere maruz kalıyor. Web Sözleşmesi, şirketlerin insanların gizliliğine ve kişisel verilerine uymasına yönelik şartları da barındırıyor. Bu şartlara uymayan şirketler, sözleşmenin destekçileri listesinden çıkarılmak gibi yaptırımlarla karşı karşıya kalabilecek.
Tim Berners-Lee: İnternetin yönünü değiştirmeliyiz
The Guardian’a konuşan Berners-Lee, insanlığın 10 yıllık bir plandan ziyade internetin yönünü değiştirmeye ihtiyaç duyduğunu belirtti. Dokuz ana ilkesinin yanında 72 ek fıkra barındıran sözleşme, Web Foundation’ın hedeflediği internet ortamı için ortak bir vizyon ve bir yol haritası niteliği taşıyor. Sözleşme, devlet ve şirketleri sorumlu kılmaya yönelik bir araç olarak da değerlendiriliyor.
Sözleşmenin kurucu ilkelerinin imzacıları arasında Almanya, Fransa ve Gana da bulunuyor. Sözleşme, devletlere tüm vatandaşlarına internet bağlantısı götürme ve bu bağlantıyı kesintiye uğratmama yükümlülüğünü getiriyor.
Tim Berners-Lee, web’i yanlış istikamete sürükleyen odakların hep çok güçlü olduğunu belirtti. WWW sisteminin mucidi, olumlu bir değişim için vatandaşların devletleri sorumlu tutmasına ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.