Teknoloji

TikTok ABD’de yaklaşan yasağı ertelemek için Yüksek Mahkeme’ye başvurdu

tiktok algoritma

TikTok, geçtiğimiz hafta federal mahkemenin yasak kararını ertelemeye yönelik talebini reddetmesinin ardından, Yüksek Mahkeme’ye başvurdu. Şirket, sosyal medya uygulamasının ABD’de yasaklanmasına yol açabilecek yasanın 19 Ocak 2025’te yürürlüğe girmesini önlemek için mahkemeden geçici bir engelleme talep ettiğini açıkladı.

TikTok, sosyal medya platformu X’te yaptığı açıklamada, “Yüksek Mahkeme, Amerikalıların ifade özgürlüğü hakkını koruma konusunda güçlü bir geçmişe sahiptir. Bugün, Mahkeme’den ifade özgürlüğü davalarında geleneksel olarak yaptığı gibi, konuşma yasaklarını titizlikle incelemesini ve bu yasanın Birinci Anayasa Değişikliği’ni ihlal ettiğine karar vermesini istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Şirket, yasanın anayasaya aykırı olduğunu savunduğu ilk hukuki girişimini bu ayın başında kaybetmişti. Daha sonra, yasanın uygulamaya geçiş sürecinin ertelenmesini talep ederek, Başkan seçilen Donald Trump’ın daha önce TikTok’u “kurtaracağını” belirten sözlerine atıfta bulunmuştu. Ancak bu erteleme talebi, federal mahkeme tarafından geçtiğimiz cuma günü reddedildi.

TikTok, Yüksek Mahkeme’ye sunduğu dilekçede Trump’ın sözlerine yeniden dikkat çekti. Şirket, “Ne tarafların, ne halkın ne de mahkemelerin yararına olur; uygulamaya konulan yasağın yalnızca saatler, günler veya haftalar sonra yeni yönetim tarafından iptal edilmesi kaosa yol açar” ifadelerine yer verdi. Donald Trump’ın başkanlık görevi, TikTok yasağının yürürlüğe gireceği tarihten bir gün sonra başlayacak.

TikTok ABD’de 170 milyon kullanıcıya sahip

TikTok, Yüksek Mahkeme’nin müdahalesiyle yasanın askıya alınmasını umuyor. Böylece şirketin nihai hukuki itirazını sunması için zaman kazanılacak. Aksi takdirde, uygulama mağazaları ve internet hizmet sağlayıcıları, TikTok’u ABD’de erişime kapatmak zorunda kalacak. Bu durum, platformun ülkedeki 170 milyon kullanıcısına erişimini engelleyecek.

TikTok’un ABD’deki yasak girişimi, ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle gündemde kalmaya devam ediyor. Yetkililer, TikTok’un Çin merkezli ana şirketi ByteDance’in kullanıcı verilerini Çin hükümetiyle paylaşabileceği yönünde endişelere sahip. TikTok ise bu iddiaları kesin bir dille reddediyor ve kullanıcı verilerinin güvenliği konusunda şeffaf davrandığını ifade ediyor.

Tüm bu gelişmelerin ardından, TikTok’un Yüksek Mahkeme’den alacağı karar, şirketin geleceği ve ABD’deki milyonlarca kullanıcının platforma erişimi açısından kritik bir önem taşıyor. Eğer mahkeme erteleme talebini reddederse, uygulama için 19 Ocak 2025 tarihi bir dönüm noktası olacak.