TikTok, son zamanların en hızlı büyüyen sosyal medya platformları arasında bulunuyor. Ancak bu büyümeye paralel olarak platformun başındaki dertler de artmış gibi görünüyor. TikTok’un çatı şirketi ByteDance, çocukların çevrimiçi gizliliği yasasını ihlâl etmekle suçlanıyor.
ByteDance, Musical.ly’yi 2017’de satın almıştı. Musical.ly’nin adı bu satıştan kısa bir süre sonra TikTok olarak değiştirilmişti. Bu değişimin ardından sosyal video uygulaması adeta patlama yapmış ve ünü daha da artmıştı. 3 Aralık’ta mahkemeye sunulan şikayet dosyasında, ByteDance’in 13 yaş altındaki Musical.ly kullanıcılarının verilerini ebeveynlerinin açık izni olmadan topladığı iddia ediliyor. Bu uygulamanın 2014’ten beri devam ettiği ve şirketin bu verileri üçüncü taraflara sattığı da iddialar arasında bulunuyor.
ABD’nin Çocukların Çevrimiçi Gizliliğini Koruma Yasası (COPPA), sosyal medya şirketlerinin çocukların verilerini ebeveynlerinin açık izni olmadan toplamasını yasaklıyor. Bu yasanın ihlâli durumunda şirketler ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) gibi kurumların açtığı davalarla karşı karşıya kalabiliyor.
TikTok’tan konuyla ilgili olarak The Verge sitesine yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Şikayet dosyasındaki iddialardan bir süre önce haberimiz oldu. Bu iddiaların büyük kısmına karşı çıksak da, sorunların çözümü için konunun taraflarıyla görüşmeye devam ediyoruz. Kısa süre içinde bir çözüm açıklamayı umuyoruz.”
TikTok ve Çin bağlantısı ABD’de endişe yaratıyor
ByteDance ve uygulamalarının işi önümüzdeki dönemde özellikle ABD’de zorlaşacak gibi görünüyor. Amerikalı siyasetçiler, şirketin Amerikan kullanıcılarının verilerini Çin hükümetine aktarıyor olabileceği endişesini sıklıkla dillendiriyor. Çin hükümetini eleştiren içeriklerin sansürle karşılaşması da TikTok’la ilgili endişeleri artırıyor.
ByteDance, daha önce de Musical.ly döneminden kalan COPPA ihlâlleri nedeniyle FTC ile karşı karşıya gelmiş ve sorunu 7.5 milyon dolarlık bir uzlaşma anlaşmasıyla çözmüştü.