TikTok kullanıcıları artık platformda video ve fotoğrafların yanı sıra yazılı paylaşımlar da yapabilecek. Bu yenilik, Twitter’ın (yeni adıyla X’in) mikro blog alanındaki hakimiyetini azaltmaya yönelik bir hamle olarak değerlendirilebilir. Meta da bu hedef doğrultusunda temmuz ayının ilk günlerinde Threads‘i hayata geçirmişti.
Yazılı paylaşımlar görsel açıdan Instagram Hikayeleri’ne benziyor. Kullanıcılar arka plan rengini ayarlayabiliyor, yazının nasıl görüneceğini düzenleyebiliyor ve paylaşımlara müzik ya da çıkartma ekleyebiliyor. Yazılı paylaşımlar için 1000 karakterlik bir sınır uygulanırken; diğer kullanıcılar yazılı paylaşımlarla videolar veya fotoğraflarla olduğu gibi etkileşime girebiliyor.
TikTok gibi kısa video furyasının itici gücü olan bir platformun yazılı paylaşım özelliği sunması oldukça ilginç. Ancak burada zamanlamanın da dikkat çekici olduğunu söylemek gerekiyor. Threads, Bluesky, Mastodon ve diğerleri gibi platformlar kendilerini Twitter’ın geçerli bir alternatifi olarak veya en azından Twitter’ı eğlenceli kılan şeye yaklaşan bir şey olarak konumlandırmaya çalışıyor. Twitter’ın da bu platformları cazip kılmak için her şeyi yaptığı söylenebilir.
TikTok Twitter’ın varisliğine mesafeli yaklaşıyor
TikTok ise Twitter’ın varisi olma konusuna biraz daha mesafeli yaklaşıyor. Kısa video alanında TikTok’un en büyük rakibi olan Meta, Twitter’a rakip olarak çıkardığı Threads ile oldukça hızlı bir başlangıç yapmış; ancak kısa süre içinde bu rüzgarın hızı kesilmişti. Özellikle kullanıcıların sadece takip ettikleri kişilerin olduğu bir akış görememesi, platforma olan ilgiyi ciddi anlamda aşağıya çekmişti.