ManşetlerTeknoloji

TikTok’u sıkıştıracak yasa ABD Temsilciler Meclisi’nde onaylandı

abd tiktok pulse tiktok youtube

ABD Temsilciler Meclisi’ne geçtiğimiz hafta sunulan bir yasa teklifi, ByteDance’in popüler sosyal ağı TikTok’u satmasını ve bunun gerçekleşmemesi durumunda TikTok”a ABD’den erişimin engellenmesini önermişti. Kısaca “TikTok Yasası” olarak anılan bu teklif, ABD Temsilciler Meclisi’nde büyük çoğunlukla kabul edildi. Meclisin 362 üyesi yasaya destek verirken, 35 üye karşı oy kullandı.

Ancak ABD Temsilciler Meclisi’ndeki oylama, sürecin sona erdiği anlamına gelmiyor. Yasanın ABD Kongresi’nden tamamen vize alması için Senato tarafından da onaylanması gerekiyor. Yasaya karşı çıkan Rand Paul gibi senatörlerin olduğu biliniyor.

Senatodan onay çıkmasının ardından yasa son imza için ABD Başkanı Joe Biden’ın önüne gelecek. Biden, kısa süre önce bu yasanın önüne gelmesi durumunda onaylayacağını açıklamıştı. Bu noktada Biden’ın yeni seçim kampanyası için TikTok hesabı açtığını bir dipnot olarak düşmekte fayda var.

2020’de pek çok Amerikan şirketi TikTok’un küresel operasyonlarını satın almaya talip olmuştu. Bunlar arasında Microsoft ve Oracle gibi devler de yer alıyordu. Ancak Çinli resmi yetkililer bu satışa karşı çıkmıştı. Şimdi ise Activision Blizzard’ın eski CEO’su Bobby Kotick’in TikTok’a talip olduğu biliniyor. Kotick’in aralarında OpenAI CEO’su Sam Altman’ın da bulunduğu potansiyel yatırımcılarla görüştüğü de konuşulanlar arasında yer alıyor.

TikTok satılmazsa App Store ve Google Play Store’dan kaldırılabilir

Ancak dört yılın ardından yine aynı noktaya dönülmüşe benziyor. Eğer teklif yasalaşırsa, ByteDance’in TikTok’u altı ay içinde satması gerekecek. Bu süre zarfında satış gerçekleşmezse Amerikan şirketlerinin TikTok’a hosting hizmeti sunması veya uygulama mağazalarında yer vermesi yasaklanabilecek. Bu da TikTok’un App Store ve Google Play Store’dan kaldırılabileceği anlamına geliyor.

T

Yine de, TikTok sürecinin tamamlanmasının önünde daha uzun bir zaman olduğunu belirtmek gerekiyor. Bu noktada ByteDance’in tüm yasal yolları zorlamasına da kesin gözüyle bakılıyor. Şirket daha önce de ABD’nin Montana eyaletinde TikTok’a gelen bir yasağa federal mahkemede itiraz etmiş ve kararı çevirmeyi başarmıştı. Dünyanın en popüler sosyal ağlarından biri olan TikTok’un ABD’deki ve aslında küresel ölçekteki akıbeti için büyük önem taşıyan bu süreç, önümüzdeki dönemde teknoloji dünyasının en önemli gündem maddelerinden biri olacak gibi görünüyor.