Teknoloji

TikTok’tan tartışma yaratan video kaldırma kararı konusunda açıklama

tiktok

Son zamanların popüler sosyal medya platformu TikTok, bu sefer “siyasi” olarak tanımlanabilecek bir tartışmayla gündeme geldi. Platformda paylaşılan ve ilk bakışta bir makyaj dersi gibi görünen bir video, Çin tarafından Uygur Türklerine yapılan kötü muameleye dikkat çekmişti. TikTok’un bu videoyu paylaşan genç kızın hesabını geçici olarak askıya alması, “sansür” tartışmasını başlattı.

Tartışma yaratan videonun sahibi olan “@getmefamouspartthree” rumuzlu kullanıcı, bunun TikTok’un kendisine yönelik ilk sansür vukuatı olmadığını ve kendisinin konuyla ilgili daha önce yaptığı paylaşımların da engellenmeye çalışıldığını belirtti.

TikTok’tan olayın uluslararası basının gündemine taşınmasıyla birlikte hem bir özür hem de süreci, şirket açısından anlatan, bir açıklama geldi. Söz konusu açıklamada, Uygur Türkleriyle ilgili videonun sahibine verilen cezanın videoyla bir ilgisinin bulunmadığı savunuldu. Şirket, video sahibinin bir önceki hesabının Usame bin Ladin’in göründüğü bir “hiciv” videosu nedeniyle kapatıldığını belirtti. TikTok’un açıklamasına göre, söz konusu video platformun teröristlere karşı olan politikasını ihlâl ediyordu.

Hâlihazırda TikTok’a geri dönen videoyu buradan izleyebilirsiniz.

Ardından paylaşılan ve Uygurlarla ilgili açıklamaların bulunduğu “kaş düzeltme” videosunun daha önce cezalandırılan hesapların moderasyonuna yönelik araçlara takıldığını belirten şirket; bu nedenle paylaşım sahibinin hesabının askıya aldığını ifade etti. Tartışmalı videonun 50 dakika boyunca erişilemez hâle gelmesinin ise gerçek bir moderatör hatasından kaynaklandığı öne sürüldü.

TikTok ve Çin devletinin bağlantısı tartışılıyor

TikTok’un bu açıklaması detaylı olsa da, pek inandırıcı görünmüyor. Olayın baş kahramanı olan Feroza isimli genç kız da, Twitter hesabından yaptığı açıklamada TikTok’un savunmasının inandırıcı olmadığını dile getirdi.

TikTok’un sahibi ByteDance’in Çin hükümetiyle olan bağlantıları, son zamanlarda özellikle ABD’de yoğun şekilde konuşuluyor. ByteDance, bunun yol açabileceği sorunları engellemek adına TikTok ve diğer operasyonları arasına mesafe koymaya çalışıyor. Reuters’in haberine göre; şirket, TikTok’un ABD’deki çalışmalarını yürütmek adına ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Mountain View şehrinde bir ekip oluşturuyor. Ancak bu tarz olayların TikTok’un “Çin’in kontrolünde değiliz” mesajının inandırıcılığını fazlasıyla zedelediği rahatlıkla söylenebilir.