TikTok, Çin devletinin uygulamayı ülke dışında kontrol etmediği konusunda tüm dünyayı ikna etmek için çeşitli önlemler almıştı. Bunların arasında Çinli olmayan moderatörlerin kullanımı ve şeffaflık merkezine dair planlar da yer alıyordu. Ne var ki, TikTok’un işleri bir adım öteye taşıyacağını görüyoruz.
Sosyal medya şirketi, Çinli moderatörlerin ülke dışında paylaşılan herhangi bir içeriği görmesine engel olacağını söyledi. Bu durumda 100’den fazla moderatörün ana şirket Bytedance içinde başka bir iş bulmaları ya da şirketten ayrılmaları gerekecek. TikTok, önümüzdeki birkaç hafta içinde yerel moderasyon ekiplerinin görev yapmaya başlayacağını dile getirdi.
Bölge odaklı moderatörlere geçişle birlikte TikTok’un Çin yönetiminin sevmeyeceği politik açıklamaları veya diğer içerikleri engellemesi daha da zorlaşacak. Bununla birlikte kültürleri anlama ve buna göre hareket etme konusunda yerel moderatörler daha fazla yardımcı olabilir. Mevcut moderatörler de düzenlemesini yaptıkları ülke içeriklerinin dillerini anlıyor ve onların kültürlerini biliyor. Ne var ki, bizzat o ülkeden moderatörlerin seçilmesi kültürlerin temelini anlama konusunda daha fazla yardımcı olabilir.
Daha önceki tedbirler gibi, TikTok bunları tamamen gönüllü olarak yapmıyor. Her ne kadar TikTok konusunda Türkiye’de herhangi bir eleştiri görmesek de, özellikle ABD’de politikacılar ve idari kuruluşların TikTok’un içerikleri sansürlediği yönünde ciddi eleştiriler yapılıyor. Üstelik bu uygulamanın bir güvenlik tehdidi oluşturduğunu savunanlar da var.
Çinli çalışanın varlığının azaltılması, teoride TikTok’un bu ülkenin yönetiminin bir organı olmadığını gösterir. Ancak bunun endişeleri ve ön yargıları azaltıp azaltmayacağı noktasında kesin bir şey söylemek mümkün değil. Bazı yetkililer hâlâ Çin Komünist Partisi’nin TikTok’u zorlayarak kullanıcı verilerini alabileceği endişesini taşıyor. Yeni moderatörler de bu durumu değiştirmeyebilir.