Teknoloji

ByteDance TikTok’un ABD’deki faaliyetleri için Oracle ile iş birliğine gidiyor

tiktok euro 2024

ABD’de politika sahnesini oldukça uzun bir süredir meşgul eden sosyal ağ TikTok, bu ülkedeki faaliyetlerini sürdürebilmek adına Oracle ile iş birliğine gidiyor. Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, Oracle’ın TikTok’un sahibi ByteDance tarafından ABD Hazine Bakanlığı’na sunulan teklifin bir parçası olduğu belirtildi.

Teklifte Oracle TikTok’un “güvenli teknoloji sağlayıcısı” olarak tanımlanıyor. Sosyal ağın ortaklık yapısının nasıl şekilleneceği konusunda ise bilgi vermiyor. İki şirket arasındaki anlaşmanın geçerli olması için hem ABD hem de Çin tarafından onaylanması gerekiyor.

CNBC’ye konuşan ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, ABD’nin bu hafta teklifin “güvenli” olup olmadığını inceleyeceğini belirtti. Bu incelemede Amerikan kullanıcıların verilerini korumaya yönelik taahhütler, her kullanıcının telefonunun güvenliği ve TikTok kodunun güvenliği mercek altına alınacak.

Aynı zamanda Yabancı Yatırım Komitesi’nin başında olan Mnuchin, ulusal güvenlik tehdidi görmesi durumunda anlaşmaları veto etme imkanına sahip. Komitenin kararının bu haftanın sonu itibarıyla Beyaz Saray’a bildirilmesi planlanıyor.

Son kullanıcıyla teması bulunmayan Oracle, veri tabanını ve bulut sistemlerini büyük şirket ve organizasyonlara satıyor. Oracle’ın müşterileri arasında ABD’nin CIA, NSA, Donanma ve Hava Kuvvetleri İstihbaratı gibi önemli kurumları da bulunuyor. Oracle’ın devletle olan yakın ilişkisi ve kurucularından Larry Ellison ve ABD Başkanı Donald Trump’ın yakın arkadaşlığı, anlaşmanın onaylanması ihtimalini kuvvetlendiriyor. CNBC’nin haberinde Oracle’ın Facebook gibi bir sosyal medya devi olmaktan ziyade reklam platformunu geliştirmek adına TikTok’un analitik verilerinden yararlanmayı istediği belirtiliyor.

Oracle ve ByteDance’in TikTok anlaşmasının detayları bilinmiyor

TikTok’un ABD macerası geçtiğimiz ay Donald Trump’ın imzaladığı başkanlık kararıyla hareketlenmişti. Söz konusu kararda TikTok’a ABD operasyonlarını bir Amerikan şirketine satması için 15 Eylül’e kadar süre verilmiş ve aksi takdirde uygulamanın ABD’de yasaklanacağı belirtilmişti. Bu karara karşı mahkemeye başvuran TikTok’un sahibi ByteDance, bir taraftan da Microsoft ve Oracle gibi önemli şirketlerle görüşmeye başlamıştı. Microsoft, TikTok için sunduğu teklifin kabul edilmediğini kısa süre önce duyurmuştu.

ByteDance ve Oracle arasındaki TikTok anlaşmasının yapısı konusunda şimdiden bir şey söylemek zor olsa da, ortada karışık bir anlaşmanın bulunduğunu anlamak çok zor değil. ByteDance’in bir yandan Trump yönetiminin güvenini kazanacak, diğer taraftan da Çin hükümetini kızdırmayacak bir seviyede bilgi paylaşımı yapması gerekiyor.