Teknoloji

TikTok kullanıcıları ABD’yi dava etti

tiktok avrupa birliği

Bir grup TikTok içerik oluşturucusu, uygulamanın ABD’de yasaklanmasını önlemek için hukuki mücadeleye katıldı. Sekiz kullanıcı, TikTok’un ana şirketi ByteDance’in hizmeti satmasını gerektiren yasayı engellemek amacıyla ABD hükümetine dava açtı.

Dava, “Amerikalıları Yabancı Düşmanların Kontrollü Uygulamalarından Koruma Yasası”nın, platforma bağlı içerik oluşturucuların İlk Değişiklik haklarını ihlal etmesi nedeniyle anayasaya aykırı olduğunu iddia ediyor.

Dava dilekçesinde şu ifadeler yer alıyor: “İnsanlar seslerini buldular, önemli bir izleyici kitlesi topladılar, yeni arkadaşlar edindiler ve yeni ve farklı düşünme biçimleriyle karşılaştılar; bunların hepsi TikTok’un konuşmayı barındırma, düzenleme ve yayma konusundaki yeni yöntemi sayesinde oldu. Yasanın TikTok’u yasaklaması, kendilerini ve ülkenin geri kalanını bu ayırt edici ifade ve iletişim araçlarından mahrum bırakma tehdidinde bulunuyor.”

TikTok başarı kazanmış bir formülü tekrar uyguluyor

Dava, TikTok’un hükümete karşı kendi davasını açmasından bir hafta sonra geldi. The Washington Post’un haberine göre; şirket, en son davaya katılan içerik oluşturucuların yasal masraflarını karşılıyor.

Bu stratejinin geçmişte işe yaradığını hatırlatmakta fayda var. Montana merkezli bir grup TikTok kullanıcısı, geçen yıl eyalet çapında yasaklama girişimi nedeniyle eyalete dava açmış ve yasağı engellemeyi başarmıştı. Montana’daki kullanıcıları temsil eden hukuk ofisi, mevcut davayı açan sekiz kullanıcının da vekilliğini üstlenmiş durumda.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER