Teknoloji

TikTok, Avrupa Birliği’yle girdiği Dijital Piyasalar Yasası mücadelesini kaybetti

tiktok avrupa birliği

TikTok, Avrupa’da tekelle mücadele yasasının dışında tutulmak için açtığı davayı kaybetti. Şirket çıkan karara uyacağını açıkladı. Buna ek olarak, çocuk koruma mevzuatının ihlâli nedeniyle ABD’de potansiyel bir yasakla karşı karşıya olan TikTok’un ABD’deki akıbeti de belirsizliğini koruyor. Uygulama, hem ABD’de hem de Avrupa’da potansiyel yasaklarla karşı karşıya.

Avrupa’da uygulamanın Dijital Piyasalar Yasası’na (DMA) tabi olacak seviyede yeterli kullanıcıya sahip olduğu kabul edildi. Ana şirket Bytedance bu duruma mahkemede itiraz etse de, mahkeme bu itirazı reddetti.

Bytedance hâlâ karara itiraz edebilir ancak buna yönelik herhangi bir plan açıklanmadı. Bunun yerine DMA’ya uyum konusunda çalışmaların başladığı ifade edildi.

Bununla birlikte; şirket DMA’nın gerekliliklerine uysa bile, TikTok’u kasıtlı olarak çocuklar için bağımlılık haline getirmeyi amaçladığı için yasaklanabilir. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, geçtiğimiz mayıs ayında TikTok’u “tehlikeli” bulduğunu dile getirmişti.

AB’nin potansiyel olarak yasa dışı şeklinde değerlendirdiği eylemlerden biri, kullanıcıları video izledikleri için ödüllendirecek hediye kuponları sunmak. Bu da muhtemelen çocukları uygulamayı normalde olduğundan daha uzun süre kullanmaya aktif olarak teşvik etme çabası olarak değerlendiriliyor.

TikTok ABD’de de yasaklanabilir

Mart ayında ABD Kongresi ezici bir çoğunlukla ya TikTok’un ABD’de yasaklanması ya da uygulamanın Amerikalılara ait bir şirkete satılması yönünde oy kullandı. Başkan Joe Biden, TikTok’un Çinli sahibi ByteDance’e ABD’li bir şirkete satış yapması için dokuz aya kadar süre tanıyan tasarıyı imzaladı; ancak bu süre 12 aya kadar uzatılabilir.

TikTok, yasağın anayasaya aykırı olacağını ve ifade özgürlüğü hakkına ilişkin ilk değişikliğe müdahale edeceğini öne sürerek ABD hükümetini mahkemeye verdi. Söz konusu davanın ilk duruşması eylül ayında görülecek.