Teknoloji

Tiangong-1 uzay istasyonu önümüzdeki pazar günü Dünya’ya düşebilir

tiangong-1Tiangong-1 uzay istasyonu Çin tarafından 2011’de uzaya fırlatılmıştı. 2013’ten bu yana hiçbir astronotun görev yapmadığı istasyon ile iletişim 2016’da kesilmişti. Dünya’ya giderek yaklaşan istasyonun yeryüzüne düşme ihtimali kısa süre önce gündeme gelmişti. Süreci yakından izleyen Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Çin’in uzay istasyonunun parçalarının önümüzdeki pazar günü (1 Nisan) itibarıyla yeryüzüne düşebileceğini belirtti.

Uzay istasyonunun büyük kısmının atmosfere girdikten sonra yanarak yok olması öngörülüyor. Ancak bu durum, uzay istasyonundan büyük parçaların yeryüzüne düşmesi tehlikesinin olmadığı anlamına gelmiyor. Uzay araştırmaları yürüten Aerospace Corp. isimli sivil toplum kuruluşu, uzay istasyonunun parçalarının düşme ihtimalinin yüksek olduğunu gösteren bir harita yayınladı.

Söz konusu harita, hem Kuzey hem de Güney Yarımküre’de hatırı sayılır bir alanı kaplayan büyük bir hattı gösteriyor. Türkiye de söz konusu hattın kapsama alanında yer alıyor. ESA’nın uzay enkazı dairesi başkanı Holger Krag, atmosfere giren bu denli büyük enkazların genellikle yüzde 20 ila yüzde 40’lık kısmının yer yüzüne düştüğünü belirtti. Krag, söz konusu enkaz parçalarının birini yaralama ihtimalinin de son derece düşük olduğunu ifade etti.

Krag, uzay istasyonuna ait enkazın birilerini yaralama ihtimalinin bir kişinin üzerine aynı yıl içinde iki kez yıldırım düşmesi ihtimaline yakın bir seviyede olduğunu belirtti. ESA ise Tiangong-1 enkazının okyanusa düşmesinin yüksek ihtimal olduğunu açıkladı.