Yörüngede çürümekte olan bir uzay istasyonu, tam olarak bilinmeyen ancak çok da uzak olmayan bir tarihte yeryüzüne çarpacak. Bu giriş cümlesi akıllara uzay filmlerini getirse de, gerçek ve güncel bir durumu özetliyor. Çin’in uzay istasyonu Tiangong-1, kontrolsüz biçimde Dünya’nın atmosferine doğru ilerliyor.
Uzay istasyonunun durumunu Avrupa Uzay Ajansı (ESA) yakından takip ediyor. Ajanstan verilen son bilgi, çarpışma aralığını biraz daha daraltıyor. Uzay istasyonunun 43 derece Kuzey ve Güney arasında bir yere düşmesi bekleniyor. İstasyonun açısı nedeniyle ekvator çizgisinin tam üstüne düşmek yerine maksimum ya da minimum değerlerden birinin üzerine düşmesi öngörülüyor. Uzay istasyonun 29 Mart ila 9 Nisan arasında bir tarihte yeniden atmosfere girmesi bekleniyor.
İstasyon 2011’in eylül ayında uzaya fırlatıldığında işlerin bu şekilde gitmesi planlanmamıştı. İstasyona iki adet mürettebatlı görev düzenlenmişti.
Tiangong-1, 2016’nın mart ayı itibarıyla komutlara yanıt vermeyi bırakmıştı. Uzayda adeta ölü bir yığın olarak gezinen istasyonu yeniden Dünya’ya yönlendirmek ve Pasifik Okyanusu’nda boş bir alana düşürmek de mümkün oluyor.
ESA, uzay istasyonunun düşüş zamanına ilişkin küçük de olsa bir ipucu veriyor. Ajans, Tiangong-1’in ne zaman ve nereye düşeceğini çarpışmadan bir gün önce duyurmayı öngörüyor. Uzay istasyonun büyük çoğunluğunun atmosferde yanması ve atmosferi aşmayı başaran parçaların yeryüzüne düşmesi öngörülüyor. Dünya tarihinde uzaydan düşen parçaların hiçbir şekilde can kaybına yol açmadığını hatırlatan ajans, bu durumun değişmemesini öngörüyor.