Çin’in Tiangong-1 uzay istasyonu, son zamanları oldukça heyecanlı ve sıcak geçen yolculuğunu sonunda tamamladı. Kontrolden çıkan uzay istasyonu, gece Türkiye saatiyle 00.15 sularında Dünya’nın atmosferine giriş yaptı. Uzay istasyonunun büyük kısmı atmosfere tekrar giriş sırasında parçalanırken, küçük parçalardan bazıları Büyük Okyanus’un güneyine düştü.
Reuters’a konuşan astrofizikçi Brad Tuckers, yeryüzüne düşen parçaların toplam ağırlığının 700 ila 800 kilogram olduğunu belirtti. Yeryüzüne ulaşan parçaların geniş bir alana yayıldığını belirten Tuckers, parçaların boyutlarının da küçük olduğunu sözlerine ekledi.
Çin’in uzay istasyonunun düşüşü, ülkenin Mürettebatlı Uzay Mühendisliği Ofisi ve ABD Stratejik Komutanlığı tarafından da doğrulandı. ABD Stratejik Komutanlığı, düşüşün Almanya, Avustralya, Birleşik Krallık, Fransa, Güney Kore, İtalya, Japonya ve Kanada’daki muadillerden de gelen bilgilerin de yardımıyla doğrulandığının altını çizdi.
Uzay istasyonunun düşüşü, oluşturulan yanlış algı nedeniyle kamuoyu tarafından ilgiyle takip edilmişti. Pek çok kişi, istasyonunun bir bütün olarak kalabalık bir şehrin üzerine düşmesinden endişe etmişti. Ancak dünyanın büyük kısmını okyanusların oluşturduğu ve karaların aslında az bir alanı kapladığını düşününce bu endişenin yersizliği anlaşılıyordu. Ancak uzay istasyonunun devasa boyutu, çarpışma endişelerini az da olsa anlayışla karşılamayı sağlıyordu.
İsmi Çincede “Cennet Sarayı” anlamına gelen Tiangong-1, 2011’de uzaya gönderilmişti. 2012 ve 2013’te iki farklı mürettebat grubu, istasyonu ziyaret etmişti. 2012’deki grupta Çin’in uzaya giden ilk kadın astronotu olarak Liu Yang da yer almıştı.