Ulaşım

Tesla yazılım güncellemesiyle hırsızlara karşı korumayı artırıyor

tesla model s

Bir Tesla Model S sahibi, geçtiğimiz ay otomobilinin hırsızlar tarafından nasıl çalındığını gösteren görüntüleri YouTube aracılığıyla paylaşmıştı. Otomobilin kilidinin anahtarlıkla uzaktan açılabilme özelliğini tablet yardımıyla hack’leyen hırsızlar, bu sayede otomobilin kilidini rahatlıkla açıp aracı çalıştırıp gidebiliyordu. Özellikle Avrupa’daki hırsızların kullandığı bu yöntemi engellemek için harekete geçen Tesla, tam olarak çare olmasa bile caydırıcılığı artıracak bir adım attı. İlk olarak Model 3 için yayınlanan yeni yazılım güncellemesi, çalınan otomobillerin sahipleri ve polis tarafından takip edilmesini kolaylaştırıyor.

Tesla’nın ve diğer otomobil üreticilerinin bazı modellerinde sunduğu “pasif giriş modu” son zamanlarda hırsızlar tarafından yoğun şekilde kullanılıyor. Anahtarlıktan gelen sinyalin otomobil tarafından algılanmasını sağlayan bu mod, sürücüler otomobillerine yaklaştığında kilidi otomatik olarak kaldırıyor. Teknolojiyi yakından takip eden hırsızlar, tabletler veya başka cihazların yardımıyla anahtarlıktan gelen sinyali kuvvetlendirerek evlerin önünde duran otomobillerin kilidini açıyor.

Electrek‘in haberine göre, ABD’deki araç sahipleri ve polisler bu yöntemle çalınan araçları takip edebiliyor. Avrupa’da ise hırsızların mobil erişimi devredışı bırakacak kadar gelişmiş olmaları, bu takibi zorlaştırıyor. Ancak Tesla’nın yayınladığı son güncellemeyle mobil erişimi devredışı bırakmak için de özel bir koda ihtiyaç duyulacak. Mobil erişimin devredışı bırakılamaması, GPS üzerinden çalınan takibini ve yerinin tespitini mümkün kılıyor.

Pasif giriş modunu tamamen devredışı bırakmak, bu sorun için kökten çözüm sunuyor. Ancak pek çok araç sahibi tarafından mobil erişim modu için ekstra bir güvenlik katmanı talep ediliyordu. Dolayısıyla Tesla’nın müşterilerinden gelen sese kulak verdiği söylenebişir.

Tesla yayınladığı son güncellemeyle otomobillerinin dar park yerlerine rahatlıkla park edilebilmesini sağlayan Summon özelliğini geliştirirken, araç içi sıcaklık kontrollerini kullanmayı da kolaylaştırıyor.