Ulaşım

Tesla’nın teslimatlarında yıllık bazda düşüş devam ediyor

tesla model y

Tesla, 2024’ün ikinci çeyreğine ait rakamlarını paylaştı. Şirket bu dönemde 410 bin 831 elektrikli otomobil üretti ve 443 bin 956 elektrikli otomobil sevkiyatı gerçekleştirdi. İlk çeyreğe göre üretimde 200 binlik bir düşüş yaşanırken, teslimatlar yüzde 15 oranında arttı. Ancak teslimatların bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4.8 oranında azalmış olması da dikkat çekiyor.

Şirket 2024’ün ilk çeyreğinde 2020’den bu yana ilk defa yıllık bazda satışlarında düşüş yaşamıştı. O dönemde bu düşüş güncellenmiş Model 3’ün Fremont fabrikasındaki üretim rampasının ilk aşaması ve Kızıldeniz çatışması nedeniyle nakliye aksaklıkları ve Berlin Gigafactory’deki sabotaj saldırısı nedeniyle fabrikaların kapanması gibi nedenlere bağlanmıştı.

Tesla’nın Berlin dışındaki fabrikasının elektriğinin kesilmesinin sorumluluğunu “Volcano Group” adlı bir yapı üstlenmişti. Tesla bu saldırı nedeniyle Avrupa’daki tek fabrikasında üretimi bir hafta durdurmak zorunda kalmıştı.

Tesla finans raporunu 23 Temmuz’da açıklayacak

Tesla’nın 1 Nisan’da ABD’de Model Y’nin her varyasyonuna 1000 dolar zam yaptığını hatırlatmakta da fayda var. Ancak bunun ikinci çeyreğin mali sonuçlarını etkileyip etkilemediğini görmek için 23 Temmuz’a kadar beklemek gerekiyor. Finans raporu bu tarihte düzenlenecek bir etkinlikte detaylı şekilde paylaşılacak. Şirketin CEO’su Elon Musk daha önce yaptığı bir açıklamada 2025 yılının ikinci yarısında daha düşük maliyetli bir elektrikli otomobil çıkarmayı planladığını, ancak bu modelin üretiminin 2024’te satışlardaki artışı yavaşlatabileceğini belirtmişti.