ManşetlerUlaşım

Tesla’dan sürpriz elektrikli minibüs duyurusu: Robovan tanıtıldı

tesla robovan

Tesla CEO’su Elon Musk, “We, Robot” etkinliğinde beklenmedik bir sürpriz yaparak yeni bir araç tanıttı: Tesla Robovan. Klasik bir minibüsten çok farklı görünen Robovan, katılımcılardan büyük ilgi gördü.

Art Deco akımından ilham almış gibi görünen Robovan, şık ve tren motorunu andıran aerodinamik bir yapıya sahipti, üstelik tekerlekleri görünmüyordu. Musk, bu aracın 20 kişiye kadar yolcu taşıyabileceğini ya da yük taşımak için kullanılabileceğini açıkladı. “Robovan, yoğun insan trafiğine çözüm getirecek,” diyen Musk, aracın özellikle spor takımları gibi kalabalık grupların ulaşımı veya kilometre başına 5-10 cent maliyetle uygun fiyatlı seyahat için tasarlandığını vurguladı.

Robovan, Tesla’nın otonom araçlarla hizmet verecek Tesla Network adlı sürücüsüz taksi ağı için geliştirildi. Ayrıca, Tesla sahiplerinin de kişisel araçlarını bu ağa entegre ederek kullanabilecekleri bir sistem sunuyor.

Tesla’nın minibüs tarzı bir araç üzerinde çalıştığı daha önce de sinyallerini vermişti. Şirketin “Master Plan Part Deux” belgesinde, yüksek yolcu kapasiteli kentsel ulaşım çözümleri üzerinde çalışıldığı belirtilmişti. Hatta otonom otobüslerin de gündemde olduğu dile getirilmişti. Bu yılın başlarında Musk, Tesla’nın yıllık hissedarlar toplantısında, üzeri örtülü bir minibüs şekline sahip aracın görüntüsünü de paylaşmıştı.

Elon Musk’ın toplu taşımaya karşı bilinen olumsuz tutumu göz önünde bulundurulduğunda, böyle bir araca kaynak ayırması sürpriz olarak değerlendirildi. Ancak şirketin Master Plan Part 3 belgesinde “otobüs” ve “ticari/yolcu minibüsleri” projelerinin hâlâ geliştirilmeyi bekleyen kategorilerde yer aldığına dikkat çekiliyor.

Tesla Robovan ile elektrikli minibüs pazarı hareketleniyor

Elektrikli minibüs alanı Tesla’nın Robovan hamlesiyle daha da hareketleniyor. Volkswagen ID Buzz ve Mercedes eSprinter gibi modeller de bu pazarda yerini almış durumda. Ticari alanda ise Ram ProMaster EV, Ford E-Transit ve BrightDrop Zevo gibi elektrikli minibüsler rekabete katılıyor. Tesla’nın Robovan’ı bu alanda nasıl bir fark yaratacağını zaman gösterecek.