Tesla CEO’su Elon Musk, toplam iş gücünün yaklaşık yüzde 10’unu işten çıkarmayı planladığı haberinin yanı sıra, bir başka tweet’inde, şirketin “AI Day” adını verdiği etkinliğini ağustostan eylüle kaydırdığını söyledi. Bu etkinlikte “çalışan” bir Tesla Optimus robot prototipini gösterebilmeyi hedefliyor.
Optimus’un, Musk’ın insanların yapmaktan nefret ettiği, sürekli tekrarlayan ve sıkıcı görevleri üstleneceğini söylediği insansı robota verilen isim olduğunu hatırlatalım. Bu robot, Tesla’nın Ağustos 2021’deki son AI Day etkinliğinde ortaya çıktı. Musk’ın tanıttığı her şeyde olduğu gibi, yoğun sis perdesi arasında detayları elde etmek zordu. 2022’de çalışan bir prototipi gösterme sözü verdikten sonra gece, robot kostümlü bir kişinin sahneye çıkması ve son derece garip bir dans yapmasıyla kapanmıştı.
Aslında Tesla’nın tarihi, güneş enerjisiyle çalışan bir Supercharger ağı, pil değiştirme, robotik yılan tarzı şarj cihazları, şehirden şehre roket yolculuğu veya ülkenin dört bir yanından çağırabileceğiniz kendi kendine giden bir araba gibi hiçbir zaman ortaya çıkmamış hayali fikirlerle doludur.
Musk, özellikle gündemde kötü haberler olduğunda, dikkatleri dağıtacak manşetleri çıkarmakata çok iyidir. Twitter’ı satın alma hamlesi yavaş yavaş çözülüyor ve Amerikan federal düzenleyici kuruluşlar, başlangıçta şirkette yüzde 9 hisse satın aldığında kuralları çiğneyip çiğnemediğini inceliyor. Ve Tesla, sözde bu robota güç verecek olan aynı AI yazılımını kullanırken araçlarının park halindeki acil durum araçlarına çarpma eğilimi nedeniyle hâlâ soruşturma altında bulunuyor.
Tabii ki, Musk bazı vaatlerini yerine getiriyor. Sürüş görevlerinin bazılarını güvenilir bir şekilde yerine getirebilen, aynı zamanda sürücünün dikkatini dağıtmayan otomobiller üretiyor. Kendi kendine inebilen ve yeniden kullanılabilen roketler yapıyor. Ancak Musk’ın vaat ettiği gibi bir insansı robot, hâlâ gerçeğe dönüşüp dönüşmeyeceği şüpheli bir buluş niteliğini taşıyor.
İnsanın yerini alan bir robot tasarlamak, dünyadaki hiçbir şirketin başarmaya yakın olmadığı bir şeydir. Dünyanın en gelişmiş iki ayaklı robotlarından birini yapan Boston Dynamics bile, makinelerini hiçbir zaman deneysel seviyeden öteye taşıyamadı. Örneğin Atlas adlı robotu, on yıldan fazla çalışmasına rağmen hâlâ sık sık takılıp düşüyor.