Tesla, koronavirüs tanısıyla yoğun bakımlarda tedavi gören hastalar için suni solunum cihazı geliştirme çalışmalarına bir süre önce başlamıştı. Elektrikli otomobil üreticisi, çalışmalarında geldiği noktayı bir video aracılığıyla kamuoyuyla paylaştı. Şirketin YouTube kanalında yayınlanan videoya göre, Tesla suni solunum cihazını Model 3 üretiminde kullandığı teknolojiden yararlanarak geliştiriyor.
Videoda suni solunum cihazı iki farklı şekilde görülüyor. Bunlardan birinde prototip model, parçaları ekrana yayılmış şekilde gösteriliyor. Diğerinde ise solunum cihazının kullanıma hazır formunu görmek mümkün oluyor. Tesla, suni solunum cihazı geliştirme çalışmalarına geçtiğimiz ay New York Belediye Başkanı Bill de Blasio’nun çağrısı üzerine başlamıştı.
Tesla’nın mevcut suni solunum cihazı tasarımlarını kullanmak yerine yeni bir tasarım geliştirmeye çalışması tepki çekmişti. Ancak paylaşılan videoya bakıldığında şirketin neden böyle bir seçim yaptığı daha iyi anlaşılıyor. Videoda konuşan mühendislerden biri, “Gerçekten iyi bildiğimiz parçaları kullanmak istiyoruz. Dayanıklılığından emin olduğumuz ve elimizde sayıca çok olan…” ifadelerini kullandı.
Şirketin suni solunum cihazı tasarımında Tesla’nın otomobillerinde kullanılan pek çok bileşenden farklı şekilde yararlanılıyor. Model 3’ün bilgi ve eğlence ekranı ile bilgisayarı söz konusu bileşenler arasında bulunuyor. Model S’in süspansiyon sistemindeki bir parçaya da suni solunum cihazında yer verildiği ifade ediliyor. Teorik olarak, bu parçaların varlığı geliştirme ve üretim süreçlerini hızlandırıyor.
Tesla CEO’su Elon Musk’ın yeni tip koronavirüs konusunda ilk başlardaki tutumu kamuoyunda sert şekilde eleştirilmişti. Ancak aradan geçen dönemde Musk ve Tesla işin ciddiyetini kavramışa benziyor.
Model 3 parçalarını kullanarak solunum cihazı geliştiren Tesla; normalde farklı ürünlerde uzmanlaşmasına rağmen, elini taşın altına koyan tek şirket değil. İngiliz ev ürünleri üreticisi Dyson da kısa süre içinde bir suni solunum cihazı geliştirmeyi ve üretmeyi başarmıştı. ABD’de Ford ve General Motors gibi otomobil üreticileri de solunum cihazı ve diğer kritik tıbbi ekipmanların üretimine destek veriyor. Türkiye’de ise Arçelik, ASELSAN, Baykar ve Biosys şirketlerinin ortak girişimiyle solunum cihazı üretimi başlamış durumda.