Tesla, 2016’nın ilk çeyreğine ait finansal sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Elektrikli otomobil üreticisi, çeyreği 1.15 milyar dolar gelir ve 282 milyon dolar zararla kapattı. Şirketin geliri bir önceki dönemin altında kalsa da, zararın da azalmış olduğu görülüyor. Şirket, zararın azalmasında harcamalara dikkat edilmesinin önemli bir rol oynadığını belirtti. Model 3 rezervasyonlarının şirketin mevcut nakit rezervine önemli bir katkıda bulunmadığı ifade edilirken, otomobil üreticisinin depozitolarının bir kredi kaleminin üstünün çizilmesi için kullanıldığı dikkatlerden kaçmadı.
Tesla için esas dikkat çekici nokta ise açıklanan rakamlar değil. Söz konusu rakamlar, analistlerin daha önce paylaştığı öngörülerle aşağı yukarı örtüşüyor. Otomobil üreticisinin 500 bin araç üretme hedefini 2020 yerine 2018’de hayata geçirmeyi planladığını açıklaması, çeyrek sonuçlarının en çarpıcı yeri olarak nitelenebilir. Bunun zorlu bir hedef olduğunu kabul eden şirket, bu amaç doğrultusunda biraz daha ekstra sermayeye ihtiyacı olabileceğini belirtmekten kaçınmadı.
2016’da nakit akışını yeniden pozitife çevirme hedefini de askıya alan elektrikli otomobil üreticisi, uzun vadeli talebi karşılamaya yönelik yatırım yapmanın en uygun hamle olarak değerlendirildiğini açıkladı.
Model 3 için beklentilerin üstünde talep gelmesinin Tesla’nın söz konusu hedefi revize etmesinde etkin bir faktör olduğu söyleniyor. Şirketin bu doğrultuda Model X üretiminde de kapasiteyi artıracağı belirtilirken, bunun araç kalitesinde bazı problemleri beraberinde getirebileceği ifade ediliyor. Şirketin iki üretim müdürünün görevlerini bırakmasının söz konusu hedefle ve CEO Elon Musk’ın potansiyel riskleri göz ardı etmesiyle bağlantılı olduğu düşünülüyor.