Tesla, direksiyon ve pedal bulunmayan Cybercab modelini 2026 bitmeden müşterilere ulaştırmayı hedefliyor. Şirketin araç mühendisliğinden sorumlu başkan yardımcısı Lars Moravy, üçüncü çeyrek sonuçlarının ardından yapılan görüşmede küçük ölçekli teslimatlarla başlamayı planladıklarını söyledi. Açıklama kesinleşmiş bir satış takvimi veya Türkiye’yi kapsayan bir lansman duyurusu içermiyor.
Reuters’ın aktardığı açıklamada Moravy, Tesla’nın ilk müşteri araçları üzerinden teslimat, sahiplik ve otonom filo yönetimi süreçlerini öğrenmek istediğini belirtiyor. Bu yaklaşım, ilk aşamada geniş kapsamlı perakende satış yerine sınırlı bir başlangıca işaret ediyor. Elon Musk ise Cybercab araçlarının büyük bölümünün Tesla’ya ait kalacağını ve şirketin ulaşım hizmetinde kullanılacağını söylüyor.
Günün Öne Çıkan Fırsatları
REKLAM — Bu içerikte satış ortaklığı bağlantıları bulunmaktadır. Bu bağlantılar üzerinden yapılan alışverişlerden Teknoblog komisyon kazanabilir. Satış ortaklığı açıklaması
Cybercab zaten Tesla’nın kendi yolcu taşıma hizmetinde çalışıyor. Şirketin 2026 üçüncü çeyrek raporu, Austin’de Cybercab ile Robotaxi yolculuklarının 3 Eylül’de başladığını doğruluyor. Dolayısıyla yeni açıklamanın konusu aracın ilk kez yolcu taşıması değil, şirket filosunun dışındaki müşterilere teslim edilmesi. Teknoblog, Austin’deki hizmetin başlangıcını eylül ayında aktarmıştı.
Cybercab’in satış hedefi sürerken güvenlik incelemesi devam ediyor
ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi NHTSA, Cybercab’in federal güvenlik standartlarına uygunluk beyanını inceliyor. Kurumun 4 Eylül tarihli resmî açıklaması, geleneksel insan kontrolleri bulunmayan araç için Tesla’nın hangi teknik verilere ve süreçlere dayanarak uygunluk beyanı verdiğine odaklanıyor. İnceleme, belirli standartların araç için geçerli sayılmaması yönünde bir değerlendirme yapılıp yapılmadığını da kapsıyor.
ABD’de üreticiler araçlarının federal standartları karşıladığını kendileri beyan ediyor; NHTSA bu beyanların uygunluğunu denetliyor. Bu nedenle Tesla’nın aracı üretmesi veya hizmete alması, kurumun bütün teknik ve hukuki soruları sonuçlandırdığı anlamına gelmiyor. NHTSA, otomatik araçlara ilişkin kuralları yenilemek için çalıştığını, fakat değişiklikler tamamlanıncaya kadar mevcut standartların yürürlükte olduğunu açıkça belirtiyor.
Reuters’a göre Tesla’nın kuruma yanıt vermesi için son tarih 30 Ekim. Bu tarih bir satış izninin açıklanacağı gün değil, şirketin inceleme kapsamında yanıt sunacağı süreyi gösteriyor. Yıl sonu teslimat hedefi değerlendirilirken üretim hazırlığının yanında bu denetimin de sürdüğünü dikkate almak gerekiyor.
Tesla’nın çeyrek raporunda Texas’taki Cybercab hattı üretim aşamasında ve yıllık kurulu kapasitesi 125 binin üzerinde gösteriliyor. Ancak şirket aynı belgede kurulu kapasitenin mevcut üretim hızına eşit olmadığını vurguluyor. Bu sayıyı yıl içinde teslim edilecek Cybercab adedi olarak okumak doğru olmaz. Şimdilik doğrulanan yeni gelişme, Tesla’nın sınırlı müşteri teslimatları için 2026 sonunu hedeflemesi; açıklama kesin sipariş koşulları veya Türkiye satış tarihi sunmuyor.
Görsel: Courtesy of Tesla, Inc.





