ManşetlerUlaşım

Tesla 5 milyonuncu elektrikli aracını üretti

tesla

Elektrikli otomobillerden bahsederken akla gelen ilk marka olan Tesla, önemli bir kilometre taşına ulaştı. Şirket, 17 Eylül 2023 itibarıyla 5 milyonuncu elektrikli aracını üretim bandından çıkardı. 20 yıl önce rüya gibi görünen bir şeyin bugün gerçeğe dönüşmesinin otomotiv endüstrisi adına büyük bir gelişme olduğu rahatlıkla söylenebilir.

2003 yılında kurulan elektrikli otomobil üreticisi, eşit derecede heyecan ve şüpheyle karşılandı. Bu elektrikli otomobil girişiminin otomotiv endüstrisi üzerinde yaratacağı yıkıcı etkiyi çok az kişi tahmin edebildi. Şirketin ilk otomobili olan ve 2008’de tanıtılan Roadster, 0’dan 97 km/saat hıza 4 saniyeden kısa sürede yükselmesiyle dikkat çekmiş ve elektrikli otomobillerin beklenmedik bir güce sahip olduğunu kanıtlamıştı.

Şirket, 1 milyonuncu otomobilini faaliyetlere başlamasından 12 yıl sonra 2020’nin mart ayında üretmişti. Ancak Tesla’nın üretim hızının birden artmasıyla birlikte şirket 18 ay içinde 2 milyonuncu otomobilini banttan çıkarmayı başardı. 11 ay sonra 3 milyon milyonuncu otomobil üretilirken, 4 milyona da bundan 7 ay sonra ulaşıldı. Yani 4 milyonuncu Tesla yaklaşık 6 ay önce yollara çıktı. Şirket yılda iki milyon araba üretmeyi planlıyor. Üretim hızındaki istikrarlı artışa bakıldığında 6 milyonuncu otomobilin de 2024’ün başlarında hazır olması muhtemel görünüyor.

Şirketin 5 milyonuncu otomobili inci beyazı renginde bir Model 3 Highland oldu. Otomobil Çin’in Şanghay şehrindeki Gigafactory’de üretildi. Buranın dünyadaki en büyük elektrikli otomobil fabrikası olduğunu belirtmekte fayda var.

Erdoğan’dan Musk’a çağrı: Yedinci Tesla fabrikasını Türkiye’de kur

Şirketin hâlihazırda toplam altı fabrikası bulunuyor. Bunların dört tanesi ABD’de, bir tanesi Çin’de ve bir tanesi de Almanya’da. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantıları için ABD’nin New York şehrine giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, burada Tesla CEO’su Elon Musk ile bir araya geldi. Erdoğan, Musk’a şirketin yedinci fabrikasını Türkiye’de inşa etme çağrısı yaptı.