ManşetlerUlaşım

Tesla, 2025’te daha uygun fiyatlı elektrikli araçlarını piyasaya sürmeye hazırlanıyor

tesla model y

Tesla, elektrikli araçlarının yüksek maliyeti konusunda uzun süredir eleştiriliyordu. Şirketin şu an satışa sunduğu en ucuz araç, sübvansiyonlar öncesi 42490 dolarlık bir başlangıç fiyatına sahip. 2024 modellerinin ortalama başlangıç fiyatı ise Kelley Blue Book verilerine göre 63000 doların biraz üzerinde.

Tesla, üçüncü çeyrek finans raporunda, “daha uygun fiyatlı modeller” sunma hazırlıklarını sürdürdüğünü belirtti. Ayrıca, araç başına üretim maliyetlerinin de “şimdiye kadarki en düşük seviyeye” inerek 35100 dolara düştüğünü açıkladı.

Raporda, “Daha uygun fiyatlı modeller de dahil olmak üzere yeni araçlar için üretim planlarımız 2025’in ilk yarısı için planlandığı gibi devam ediyor,” ifadesine yer verildi. Tesla, bu yeni araçların hem mevcut platformların hem de yeni nesil platformların özelliklerinden faydalanacağını ve mevcut üretim hatlarında üretilebileceğini belirtti.

Tesla, daha uygun fiyatlı elektrikli araç modellerinin piyasaya sürülmesine 2025’in ilk yarısında başlamayı planladığını da raporda vurguladı. Ancak bu ifade belirsiz bir takvim içerdiği için yeni modellerin aynı yıl içinde satışa sunulacağına dair kesin bir garanti vermiyor.

Tesla için üçüncü çeyrek olumlu geçti

Tesla’nın üçüncü çeyrek sonuçları, şirketin karşılaştığı bazı zorluklara rağmen olumlu bir tablo çizdi. Örneğin, Cybertruck modelinde yaşanan beşinci geri çağırma ve şirketin Tam Otonom Sürüş özelliğine yönelik federal soruşturmalara rağmen, Tesla’nın net gelirleri yüzde 8 artışla 2,51 milyar dolara çıktı. Satışlar ise yıllık bazda yüzde 2 yükseldi. Bu sonuçlar, Tesla’nın dört çeyrektir süren hedeflenen kazançların altında kalma serisini de sonlandırmış oldu.