Ulaşım

Tesla 2024’ün ikinci çeyreğini keskin kâr düşüşüyle kapattı

tesla elektrikli otomobil

Tesla 2024’ün ikinci çeyreğine ait finans raporunu paylaştı. Şirket bu dönemi 25.5 milyar dolar gelir ve 1.48 milyar dolar kâr ile tamamladı. Tesla’nun 2023’ün ikinci çeyreğindeki geliri 24.9 milyar dolar seviyesindeydi. Bu da gelirde yüzde 2’lik bir artış kaydedildiğini gösterirken, kârlılık tarafında yüzde 45 gibi keskin bir düşüş söz konusu.

Yükseliş meraklısı yatırımcılar yıllar süren istikrarlı düşüşün ardından iyileşme görmeyi umduklarından Tesla’nın brüt kar marjları yeniden ilgi odağı oldu. Aşırı fiyat kesintileri ve soğuma talebinin yanı sıra daha ucuz finansman, şirketin bir zamanlar övündüğü marjlarını altı yılın en düşük noktasına indirdi.

Şirket, genel kabul görmüş muhasebe uygulamalarına göre yüzde 18 brüt kar marjı bildirdi. Bu, geçen çeyrekte bildirilen yüzde 17,4’ün biraz üzerinde olsa da, 2023’ün ikinci çeyreğine göre biraz düşüş gösterdi.

Tesla’nın yatırımcılarına gönderdiği mektupta ise “elektrikli otomobil penetrasyonunda küresel ölçekte büyüme” olduğu ve bunun müşterilerden gelen olumlu dönüşlerle bağlantılı olduğu belirtildi ve şu ifadeler kullanıldı: “Saf bir EV’nin en uygun araç tasarımı olduğuna ve menzil, şarj ve servis konusundaki efsaneler çürütüldükçe sonuçta tüketicilerin beğenisini kazanacağına inanıyoruz.”

Tesla üretim ve teslimatlarda beklentileri aşmayı başarmıştı

Tesla’nın üretim ve teslimatlarda beklentileri aştığı temmuz ayının ilk günlerinde açıklanmış ve bu da şirketin hisselerini artırmıştı. Şirket geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 4.76 oranında daha az otomobil üretmesine ve yüzde 14 oranında daha az araç teslim etmesine rağmen, daha kötü sayılar bekleyen Wall Street analistlerinin beklentisini aşmayı başarmıştı.

İLGİLİ HABERLER