2013’te kurulan şifrelenmiş mesajlaşma uygulaması Telegram, 100 milyon aylık aktif kullanıcı sayısına ulaşmayı başardı. Servise her gün 350 bin yeni kullanıcının katıldığı ve platform üzerinden günde 15 milyar mesaj gönderildiği de şirketin resmi blogunda yayınlanan yazıyla duyuruldu. Aynı istatistikleri, MWC 2016’da düzenlenen bir etkinlikte konuşan CEO Pavel Durov da paylaştı.
Son aylarda ciddi bir büyüme kaydeden servis, geçtiğimiz mayıs ayından bu yana 38 milyon aylık aktif kullanıcı kazandı. 100 milyona ulaşmak önemli bir başarı olsa da, Telegram’ın kullanıcı sayısı bakımından önemli rakiplerinin bir hayli arkasında kaldığı gerçeğini değiştirmiyor. Facebook Messenger’ın aylık aktif kullanıcı sayısının 800 milyon olduğu geçtiğimiz ay duyurulmuştu. Yine Facebook’un sahibi olduğu WhatsApp ise kısa bir süre önce 1 milyar aylık aktif kullanıcı sayısına ulaştığına açıklamıştı.
Telegram yola çıktığı günden bu yana oyun planını gizlilik üstüne inşa etmiş durumda. Şirketin kurucuları da kârın kendileri adına öncelikli olmadığını çeşitli vesilelerle dile getiriyor. Uçtan uca şifreleme yöntemiyle kullanıcılarının iletişimini koruma altına alan servis, teröristlerin iletişimini kolaylaştırdığı gerekçesiyle çeşitli eleştirilere maruz kalmıştı. Şirket gizlilik kontrollerine bağlı kalmaya söz verse de, pornografik içerik barındıran ve terörizmi öven konuşmaların yapıldığı herkese açık kanalları kapatma yoluna gitmişti.
Telegram’ı kardeşiyle birlikte hayata geçiren CEO Pavel Durov, daha öncesinde Rusya’nın en popüler sosyal ağı olarak bilinen VKontakte’yi (VK) kurmuştu. Sözünü sakınmayan bir özgürlükçü ve gizlilik savunucusu olarak tanınan Durov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e bağlı oligarklar tarafından VK’nın dışında bırakılmıştı. VK’nın dümeninde olduğu dönemde Putin aleyhtarlarının sayfalarını kapatmasına yönelik talepleri geri çeviren Durov, 2013’te NSA muhbiri Edward Snowden’a iş teklifinde bulunmuştu. 31 yaşındaki CEO, Apple ve FBI arasında yaşanan gerginlikte de tahmin edilebileceği üzere Cupertino merkezli şirkete destek verdi.
The Financial Times’a konuşan Durov, Tim Cook’un yanında olduğunu belirtti. Durov, terörizmle mücadele ve gizlilik konusunda bir takas yapılacaksa bu konudaki kararın o ülkede yaşayanlara ait olması gerektiğini de sözlerine ekledi.