Teknosa, geçtiğimiz yaz aylarında kendisinden beklenmeyen bir hamleye imza atmış ve kendi markasını taşıyan ilk akıllı telefonu Preo P1’i satışa sunmuştu. Bir perakende zincirinin kendi markasını taşıyan bir cihazı piyasaya sürmesi sık rastlanan bir hamle olmasa da, müşteriler nezdinde bu hamlenin karşılık gördüğü, Preo P2’nin takibi sayesinde rahatlıkla anlaşılabilir. Teknosa’nın Android akıllı telefon pazarında kendisine yer edinme girişiminin ikinci adımını teşkil eden Preo P2’ye dair detayları yazımızda bulabilirsiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Teknosa Preo P1 İncelemesi
Teknosa, Preo P1’in üretiminde ZTE ile çalışmıştı. Şirket bu sefer, Çin menşeili bir diğer üretici olan Gionee ile işbirliğine gitmiş. 5 inç ekranlı Preo P1’deki ince ve uzun görüntü ile köşeli hatlar, Preo P2’de yerini daha yuvarlak ve ince hatlara bırakmış. 154 x 77 x 7.2 mm.’lik boyutlara sahip akıllı telefonda 1280 x 720 piksel çözünürlüğünde 5.5 inç AMOLED ekran bulunuyor. Selefine göre boyu ve genişliği artan Preo P2, kalınlığın azalması sayesinde artı puan kazanıyor. Boy ve genişlikteki artış, akıllı telefonun tek elle kullanımını biraz zorlaştırmış. Özellikle küçük ellere ve parmaklara sahip olanların Teknosa Preo P2’ye alışma sürecinde bazı zorluklar yaşayacağı söylenebilir. Telefon tartıda 154 gram çekiyor. Bunun makul bir değer olduğunu ve telefonun bir süre kullanıldıktan sonra ellerde herhangi bir yorgunluğa yol açmadığını belirtmek gerekiyor.
Artan boyuna ve genişliğine ve azalan kalınlığına paralel olarak Preo P1’e kıyasla daha fazla göze çarpan bir cihaz hüviyeti kazanan Preo P2’nin arkasını kaplayan plastik yüzey, yumuşaklığıyla kullanıcıları rahat ettirecek cinsten. Plastik kaplı arka yüzeyi, metal çerçeve ve büyük çoğunluğu cam ile kaplı ön yüzey tamamlıyor. Yuvarlatılmış köşeler, Preo P2’ye zarif bir hava kazandırıyor.
Preo P1’in aksine Preo P2’nin arka kapağı yerinden çıkarılabiliyor. Bunun için telefonun alt kısmındaki USB Type-C girişi sayesinde oluşan boşluğa tırnakla küçük bir müdahale gerçekleştirmek gerekiyor. Bu müdahalenin biraz zahmetli olabildiğini belirtmekte fayda var. Arka kapak yerinden oynatıldıktan sonra diğer dayanak noktalarının da çözülmesiyle birlikte tamamen çıkarılıyor. Arka kapağın altında göze çarpan ilk unsur ise Preo P2’nin 3150 mAh kapasiteli lityum-polimer bataryası oluyor. Bataryanın yerinden çıkarılmasıyla birlikte birinci SIM kart yuvasına microSIM kart takılabiliyor. İkinci SIM kart ve microSD kart yuvalarına giriş yapmak içinse pili yerinden çıkarmak gerekmiyor.
Arka kapak kapatıldığında Preo P2’nin arkasında 13 megapiksel kamera, LED flaş, Preo lgoosu ve alt kısımda hoparlör ızgarası bulunuyor. Preo P2’nin ses çıkışı makul bir seviyede olsa da, hoparlörün arkada kalması telefon masaya koyulduğunda sesleri net duymayı zorlaştırabiliyor. Cihazın sol kenarında herhangi bir tuş veya giriş bulunmuyor. Güç butonu sağ kenarın ortasına yerleştirilirken, ses kontrol butonları da güç butonunun biraz üstünde konumlandırılmış.Kulaklık jak’ı Teknosa Preo P2’nin üst kenarının solunda yer alıyor. USB Type-C girişiyse alt kenarın sağ kısmına yerleştirilmiş.
Preo P1’deki 5 inç ekran tercihi, Preo P2’de yerini 5.5 inç bir ekrana bırakıyor. Ancak boyuttaki artışa rağmen, ekran çözünürlüğünde herhangi bir iyileştirme gerçekleştirilmemiş. Preo P2’nin ekranı da 1280 x 720 piksel çözünürlük sunuyor. Geniş görüş açılarına ve yeterli parlaklığa sahip ekran, tatmin edici bir deneyim sağlıyor. Tepkisellik oranı gayet makul bir seviyede olan Preo P2, 5.5 inç ekranı sayesinde web’de gezinirken, oyun oynarken, film izlerken kullanıcılara oldukça geniş bir görüntüleme alanı tahsis ediyor. Ekranın altında bulunan kapasitif tuşlar sayesinde telefonun menüsü üstünde gezinmek mümkün oluyor.
Preo P1’de Qualcomm Snapdragon 410 işlemci bulunuyordu. Preo P2 ise 1.3 GHz sekiz çekirdekli MediaTek MT6753 işlemciyle birlikte geliyor. Bu işlemciye 2 GB RAM ve 16 GB depolama alanı eşlik ediyor. microSD kart desteği ise söz konusu depolama alanının üstüne 32 GB daha eklenmesine müsade ediyor. Preo P2’de grafik işlemcisi olarak Mali T720 tercih edilmiş. Bu işlemciyi destekleyen diğer grafik unsurlarının da yardımıyla Teknosa’nın yeni akıllı telefonuyla oyunlarda keyifli bir deneyim yaşamak mümkün oluyor. Preo P2, biraz normalden hızlı biçimde ısınsa da, sıcaklık çok rahatsız edici seviyelere ulaşmıyor.
Teknosa Preo P2, AnTuTu Benchmark testinde 36000 – 37000 bandında bir puan elde ediyor. İşlemcide ve bellekte yapılan iyileştirmelerin sonuç verdiği, söz konusu test sayesinde daha iyi anlaşılıyor. Preo P1, AnTuTu Benchmark testini 20000 -21000 puan aralığında sonuçlarla tamamlamıştı. Orta sınıf Android telefonlar arasındaki rekabette kendisine güçlü bir konum elde edecek performansı gösteren Preo P2, temel işlemlerde fazla sıkıntı yaşamıyor. Kullanıcı arayüzü geçişleri de genellikle pürüzsüz biçimde gerçekleşiyor.
Teknosa Preo P2’de bulunan 3150 mAh kapasiteli pil, yerinden çıkarılabiliyor. Ancak buna rağmen, telefon yedek bir pil taşımaya pek gerek bırakmıyor. Normal yoğunluklu bir kullanım senaryosu içinde Preo P2, bir günü rahatlıkla çıkaracak bir pil performansı sergiliyor. Gerekli ayarlamalar yapıldığı takdirde Preo P2’yi tek şarjla br gün daha kullanmak mümkün oluyor. Akıllı güç koruma modu gibi araçlar sayesinde Preo P2’nin pil yönetimi daha verimli hâle geliyor.
Kablosuz bağlantı tarafında Teknosa Preo P2, segmentindeki Android telefonların önemli kısmıyla aynı özellikleri barındırıyor. Wi-Fi, Bluetooth ve GPS’e sahip olan Preo P2, 1 Nisan itibarıyla faaliyete geçecek 4.5G şebekesini de destekliyor.
Yazılım sahasına geçtiğimizde Teknosa Preo P2’nin kutusundan Android 5.1 Lollipop işletim sistemiyle çıkıyor. Teknosa, Preo P1’de olduğu gibi, Preo P2’de de ham Android arayüzüne pek fazla müdahale etmemeyi tercih etmiş. Özelleştirmelerini mümkün olduğunca düşük bir seviyede tutan şirket, sadece duvar kağıdını özel olarak ayarlıyor. Ana ekrana eklenen Teknosa uygulaması ise Preo P2 kullanıcılarının Teknosa’dan hızlı ve zahmetsiz biçimde alışveriş yapmasına yardımcı oluyor.
Teknosa Preo P2’de bulunan hareketli uyandırma özelliği ise kullanıcılara cihazlarını uyku durumundan tekrar aktif hâle getirirken, bazı aksiyonlara doğrudan ulaşma fırsatı veriyor. Örneğin, uyku durumundayken ekrana bir S harfi çizildiğinde hesap makinesi uygulaması açılıyor. Kullanıcılar hareketli uyandırma seçenekleri içinde kendi tercihleri doğrultusunda özelleştirme gerçekleştirebiliyor.
Pek çok Android telefonunda ekranın üst kısmından aşağıya doğru sürükleme yapıldığında ortaya çıkan hızlı ayarlar bölümü, Preo P2’de ekranın aşağısından yukarıya doğru sürükleme hareketi yapıldığında ortaya çıkıyor. Bu bölüm üzerinden telefonu uçak moduna alma, veri bağlantısını aktif hâle getirme, ekran parlaklığını ayarlama gibi işlemeler gerçekleştirilebiliyor. Yine bu ekran üzerinde yer alan sahte arama seçeneği ise aktive edildikten yaklaşık 15 saniye sonra telefonun birden çalmasını sağlıyor. Bilinmeyen bir numaradan geliyormuş gibi gözüken bu sahte çağrı, can sıkıcı diyaloglardan kaçış aracı olarak kullanılabilir.
Piyasadaki pek çok Android cihazda olduğu gibi, Preo P2’de de Google’ın Chrome, Gmail, YouTube, Haritalar, Hangouts, Fotoğraflar, Play Müzik ve Drive gibi uygulamaları Google klasörü altında bulabiliyoruz. Bunun dışında McAfee Kolay Kurulum ve WPS Office gibi uygulamalar da cihazda ön yüklü olarak sunuluyor. Preo P2’de bulunan Araçlar ve Sosyal Uygulamalar başlıklı iki kategori ise kullanıcılara çeşitli uygulamaların Google Play Store sayfalarına hızlı erişim imkanı sunuyor. Araçlar kategorisinde Yandex Navigasyon, İBB Cep Trafik, Yemeksepeti, BiTaksi, AnTuTu Benchmark ve Shazam gibi uygulamalar yer alırken; Sosyal Uygulamalar kategorisi üzerinden WhatsApp, Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, Swarm, LinkedIn, Skype, Periscope, Spotify ve Twitch gibi uygulamalar indirilebiliyor.
Teknosa Preo P2’nin arkasında 13 megapiksel çözünürlüklü kamera bulunuyor. Otomatik odaklama özelliğine sahip kameraya LED flaş eşlik ediyor. Preo P2’nin ön kamerası ise 8 megapiksel çözünürlüğünde. Şirket, Preo P1’de 5 megapiksel bir ön kameraya yer vermişti.
Telefon yatay vaziyette tutulurken Kamera uygulaması başlatıldığında, ekranın sağ kısmında fotoğraf ve video çekim tuşları ve çekilen son fotoğraflara hızlı erişim sağlayan küçük resim bulunuyor. Ekranın sol kısmında ise ayarlar ikonu, arka ve ön kamera arasında geçiş yapmayı sağlayan ikon, flaş butonu ve farklı çekim modları arasında geçiş yapmayı mümkün kılan ikon yer alıyor. Söz konusu ikonların sonuncusuna dokunulduğunda, Preo P2’nin kamera uygulamasının sunduğu çekim modları açılıyor. Preo P2 sahipleri Yüz Güzelleştirme, Sihirli Odak, Panorama, Ultra Pixel ve PicNote gibi farklı modlar arasından seçim yapabiliyor.
Normal mod pek çok kullanıcının işini görmesi için yeterli olsa da, yakaladıkları kareler üzerinde daha fazla kontrol isteyen kullanıcılar için Profesyonel mod da oldukça fazla araç sunuyor. Profesyonel modu seçenler çektikleri fotoğraflarda netlik ve odaklama modunu, çekim hızını, beyaz dengesini, ISO değerlerini ve pozlama ayarlarını değiştirme gibi imkanlara kavuşabiliyor.
Teknosa Preo P2’nin 13 megapiksel arka kamerası, genel anlamda başarılı bir performans sergiliyor. Çekilen fotoğraflardaki detay seviyesi, üst segmentteki cihazların yakaladığı karelere kıyasla biraz aşağıda kalsa da, kendi klasmanı içinde fazlasıyla yeterli oluyor. Işık koşullarının iyi olduğu ortamlarda renklerde yüksek parlaklık sağlayan kamerada anında odaklama imkanının eksikliği de yer yer hissediliyor. Gece yapılan çekimlerde ise gece modunun varlığı sayesinde gürültüyü azaltmak mümkün oluyor. Ancak bu mod aktifken çekilen fotoğraflar titreşim etkisine biraz fazla açık hâle geliyor. Bu etkiyi azaltmak için gerekli “Telefonu sabit tutun” uyarısı da bizzat cihaz tarafından sunuluyor. Arka kamerayla 30 FPS’de Full HD video çekimi de yapılabiliyor.
https://www.youtube.com/watch?v=V_UM2rAswb4
8 megapiksel ön kameranın performansı ise “selfie” çekmeyi sevenleri fazlasıyla memnun edecek türden. Akşam yapılan çekimlerde bile oldukça iyi kareler sunan 8 megapiksel ön kamera, Preo P2’nin sunduğu çekim modlarının da desteğiyle etkileyiciliğini bir üst seviyeye taşıyabiliyor. Ön kamerayla HD videolar kaydedilebiliyor.
Bütçesini fazla zorlamadan Android işletim sistemli bir akıllı telefon satın almayı isteyenler için çok sayıda seçenek bulunuyor. 1000 TL’nin aşağısında fiyat etiketine sahip bu telefonlardan birisi de Teknosa Preo P2. 5.5 inç ekran, 1.3 GHz sekiz çekirdekli MediaTek işlemci, 2 GB RAM, 13 megapiksel arka kamera ve 8 megapiksel ön kamera gibi özellikler barındıran bir telefon için 899 TL makul bir fiyat olarak değerlendirilebilir.
Teknosa Preo P2, ilk bakışta oldukça şık bir telefon izlenimini vermeyi başarıyor. Metal çerçeveyle birlikte tasarımı biraz daha “üst sınıf” bir hava kazanan akıllı telefonun plastik arka paneli de gözü fazla tırmalamıyor. Başarılı ön kamera performansı, çift SIM kart desteği, Android’in ham görünümüyle fazla oynanmamış olması ve modern telefonlarda yavaş yavaş görülmeye başlanan bir özellik olan USB Type-C girişinin varlığı, Preo P2’nin pozitif yönleri olarak ön plana çıkıyor. 1000 TL’lik psikolojik sınırının altında makul bir Android deneyimi arayanlar için Preo P2, uygun seçenekler arasında yer alıyor.