28 Haziran 2010 haftasına Nokia’nın Eylül 2010’da düzenlediği Nokia World’de tanıttığı cihazlardan biri olan Nokia C7’yle ilgili bilgi sızıntısıyla başladık. Aynı hafta içinde Nokia N9 olduğu iddia edilen bir cihaza ait yeni video karşımıza çıkmıştı. Ancak söz konusu videodaki cihaz Nokia N9 değil, E7’ydi. Dell’in 5 inç’lik tableti Streak ise o zamanlarda İngiltere’de SIM kilitsiz olarak satışa çıkmıştı. Her ne kadar, Dell Streak’in geçen yıl sonunda Türkiye’de satışa çıkacağına dair duyumlar almış olsak da, bu gerçekleşmedi. Samsung cephesinden ise o haftanın başında iki yeni cihazın, Galaxy 3 i5800 ve Galaxy 5 i5500‘ün çıkışı sayfalarımıza yansımıştı.
Bir önceki hafta iPhone 4’ün satışa çıkmasıyla birlikte dillendirilmeye başlanan anten problemi bir sonraki haftayla birlikte biraz daha içinden çıkılamaz bir hâl almaya başlıyordu. Steve Jobs, kendisine sorunla ilgili olarak bir e-posta gönderen iPhone sahibine iPhone 4’te anten probleminin olmadığı şeklinde kısa bir cevap vermişti. Apple aynı hafta içinde yayınladığı bir açıklamayla söz konusu e-posta yazışmasının sahte olduğunu duyurmuştu. Apple’ın, çıkışının ilk üç gününde 1.7 milyon iPhone 4 satışı gerçekleştirdiğinin açıklanması ise insanların dile getirilen anten problemini fazla takmadığının bir göstergesi gibiydi. Öte yandan, ortaya çıkan anten problemi Apple’ın rakiplerinin eline de bir koz vermiş gibiydi. Nokia, cep telefonlarının nasıl tutulabileceğine dair hazırladığı bir blog yazısı aracılığıyla Apple ile adeta dalga geçiyordu. AnandTech sitesiyse iPhone 4’ün anteniyle ilgili kapsamlı bir analiz gerçekleştirmişti. Aynı hafta içinde Apple’ın anten mühendisi ilânı ortaya çıkmış ve sorunun sanıldığından daha ciddi olduğu düşünülmeye başlanmıştı. Bu arada iPhone 4’ün aşırı şekilde ısındığına ve yakınlık sensörüne dair problemler dile getirilmeye başlanmıştı. Haftanın sonlarına doğru Apple yayınladığı resmi bir açıklamayla iPhone 4’teki anten sorununun yazılımla ilgili olduğunu ilân etmişti. iPhone 4’ün çıkışıyla birlikte Çinliler de harekete geçmiş, ilk çakma iPhone 4’leri görmeye başlamıştık. Bunlardan Air Phone No.4 adlı iPhone çakması oldukça başarılıydı. Bu arada iPhone 4’ün Türkiye’deki ilk kapsamlı incelemesi 1 Temmuz günü kardeş blogumuz iPhone Türkiye tarafından gerçekleştirilmişti.
Amazon, Android platformuna özel olarak hazırladığı Kindle uygulamasını Haziran 2010 sonunda yayınlamıştı. Söz konusu uygulama sayesinde Kindle’a özel e-kitapları okuma imkânı Android cihazlarına da taşınmıştı. Google’ın Çin’de devlet ile yaşadığı sorunlar da o sıralar devam etmekteydi. Çin’den Google’a giren kullanıcıları Hong Kong’a özel google.com.hk sitesine yönlendirmekte olan Google bu uygulamasına son vermiş, ancak Çin’e özel arama motoru ana sayfasında Hong Kong versiyonuna bağlantı vermeye başlamıştı. Android cephesinde ise, Gingerbread ile ilgili ilk detaylar Eldar Murtazin tarafından dillendirilmişti, ancak daha sonra bunların pek de doğru olmadığı ortaya çıkmıştı.
Temmuz 2010’un başında Intel ve Nokia, MeeGo’nun alfa öncesi sürümünü yayınlamıştı. Nokia’nın 2011’in başıyla birlikte geri plana ittiği bu işletim sistemiyle çalışan ilk cihazla geçen ayın sonlarına doğru tanışma fırsatı yakalamıştık. N9’daki MeeGo ile Temmuz 2010’da yayınlanan alfa öncesi sürüm arasında tabii ki dağlar kadar fark vardı.
HP, Palm’ı satın alma işlemlerini geçen yılın temmuz ayı başında tamamlamıştı. Şirketin Palm’ı satın almasındaki en önemli neden olan webOS işletim sistemiyle çalışan akıllı telefon ve tablet modelleriyle 2011’in şubatında tanışma fırsatı yakalayacaktık. webOS yüklü TouchPad dün ABD ile piyasa macerasına başlayacaktı.
Türkiye’de İnternet konusundaki tartışmalar özellikle geçtiğimiz mayıs ayında, 22 Ağustos’ta başlaması öngörülen güvenli internet uygulaması nedeniyle iyice ateşlenmişti. Finlandiya ise geçtiğimiz yılın temmuz ayında kabul ettiği bir yasayla genişbant internet erişimini vatandaşlarının temel hakkı hâline getirmiş ve bize de bir şekilde örnek olmuştu. Umarız, yeni anayasa tartışmalarının sürdüğü şu günlerde benzer bir hak anayasada Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına da tanınır.