Sony’nin VAIO dizüstü bilgisayarlarının tüketiciler arasında bir çekiciliği olmuştur. Geçmişte oldukça yüksek fiyatlarıyla dikkat çeken VAIO dizüstü bilgisayarlar son yıllarda biraz daha makul fiyatlarla satın alınabilir durumda. Üstelik Sony bu modeller için farklı renk seçenekleri sunarak her zevke hitap eden bir seçenek sunuyor.
Sony VAIO VPCCA serisi de bu akımdan nasibini alıyor. Beyaz, kırmızı, yeşil, turuncu ve pembe gibi iddialı renklerle birlikte sunulan bu serinin kırmızı renkli üyesi bir süredir test merkezimizin konuğu. Kırmızı rengin çekiciliğini yansıtan bu ürün performans ve kullanışlılık açısından kullanıcılara nelere sunuyor? Bu bilgisayara yatırım yapan kullanıcılar harcadıkları paranın karşılığını alabilecek mi? Yazının devamında bulacağınız Sony VAIO VPCCA incelemesinde bu sorunun cevaplarını arayacağız.
Tasarım
Sony VAIO VPCCA2S1E olarak adlandırılan bu kırmızı renkli model 14.1 inç’lik ekrana sahip. Buna bağlı olarak 15 inç ve üzeri modellerde görmeye başladığımız ve yadırgadığımız numerik klavye bölümü bu cihazda yer almıyor. Cihazın kırmızı renkli dış kapağında çerçeve şeklinde gölgeli bir alan var. Bu alan aslında ekranın varlığını dıştan biraz daha ortaya çıkarıyor. Cihaza ayrı bir hava kattığını da söyleyebiliriz. 235,2 x 341 x 27.9 mm’lik boyutlara ve 2.45 kg. ağırlığa sahip olan kasanın günümüzün şartlarında biraz ağır ve hantal kaldığını söylemek gerek.
Sony VAIO VPCCA’da klavye bölgesi ekranı çevreleyen çerçeveyle uyum gösterecek şekile siyah renkle birlikte geliyor. Chiclet tarzı klavyenin tuşları önceki nesil modellere göre biraz daha derinleştirilmiş ve yumuşatılmış. Tuşların biraz daha oynak olduğunu söylemek gerek, yine de genel olarak VPCCA’da klavyeyle yazı yazmanın rahat bir şekilde gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz. Bu arada klavyenin sahip olduğu arkadan aydınlatma özellikle karanlık ortamlarda yazma işlemini bir hâyli kolaylaştırıyor.
Klavyenin altında, ergonomi kurallarına uygun şekilde biraz sola kaydırılmış touchpad yer alıyor. Touchpad’in üzeri kasadan farklı olacak şekilde pütürlü, yani sürtünmesi daha fazla olacak şekilde yapılmış. Böylelikle touchpad ile gezinmenin daha rahat bir şekilde yapılması sağlanmış. Ancak diğer dizüstü bilgisayarlarda olduğu gibi VPCCA’da touchpad ile kullanım biraz zorluyor, bu nedenle fareyi kullanmak en iyisi gibi görünüyor. Touchpad’in altında sol ve sağ tuşlar yer alıyor. Bu tuşların yerleştirildiği bölüm klavye ve touchpad’e göre biraz daha yüksekte konumlanmış. Bu yüksek yapı sayesinde cihazın kapağını rahatlıkla kaldırmak da mümkün oluyor.
Klavyede yazı yazarken ayalarınızı dayadığınız bölüm, yani touchpad’in sağ ve sol yanı kiri biraz fazla tutuyor. Belirli bir kullanımdan sonra bu kırmızı bölgelerin üzerinde kir tabakasının oluşmaya başladığını görebilirsiniz. Bu nedenle VPCCA’yı belirli aralıklarda bir bezle temizlemekte fayda var gibi görünüyor, özellikle de bahsettiğimiz bölgeyi.
Klavyenin üst kısmına baktığımızda sağda ve solda olacak şekilde birer adet hoparlörün yer aldığını görüyoruz. Cihazın açma/kapama düğmesi sağdaki hoparlörün hemen yanına yerleştirilmiş. Bu tuşun solunda da üç adet tuş dikkat çekiyor. ASSIST tuşu VAIO Care adı verilen özel bir yazılımı açıyor. WEB tuşu cihazın varsayılan internet tarayıcısını hızlı bir biçimde açma olanağı sunuyor. VAIO tuşu ise cihazla birlikte gelen özel medya galeri yazılımı için kısayol görevi görüyor. Bu tuşun görevini değiştirme imkânı da kullanıcılara sunuluyor.
Cihazın altına baktığımızda sabit disk, RAM gibi bileşenlerin rahatlıkla değiştirilecek şekilde tasarlandığını görüyoruz. Batarya da çıkarılabilir yapıya sahip. Bu arada cihazın altına, bataryanın her iki yanına eklenen küçük ayaklar sayesinde klavyenin bulunduğu bölüme az bir eğim verilmiş. Bu durum yazı yazarken biraz daha fazla rahatlık sunuyor.
Donanım
Sony VAIO VPCCA2S1E yukarıda da belirttiğimiz gibi 14.1 inç’lik bir ekran barındırıyor. 1366 x 768 çözünürlüklü LED arkadan aydınlatmalı ekranın ışık sisteminin düzenli bir yapıda olduğunu, düzensiz sızmaların olmadığını söyleyebilriz. Ekranın kalitesi tatmin edici, ancak ekrana bakış açısını arttırdıkça renklerde koyulaşma görülmeye başlanıyor. Ayrıca ekranın parlak yapısı yansımanın fazla olmasına neden oluyor.
Intel Core i3-2310M işlemcinin yer aldığı VPCCA’da grafik işlerini 512 MB bellekli AMD Radeon HD 6470M ekran kartı yerine getiriyor. HDMI ve VGA video çıkışlarına sahip olan cihaz 4 GB DDR3 RAM ve 500 GB’lık sabit disk barındırıyor. 3 adet USB 2.0 ve 1 adet de USB 3.0 port barındıran cihazda ayrıca Ethernet portu da mevcut.
Kablosuz bağlantı tarafında ise 802.11b/g/n Wi-Fi ve Bluetooth yer alıyor. Cihazın alt bölümünde touchpad tuşlarının hemen altına düşecek şekilde yerleştirilmiş bir kablosuz ağ anahtarı bulunuyor. Bu sayede cihazın Wi-Fi bağlantısı hızlı bir şekilde kapatılıp açılabiliyor. DVD okuyucu / yazıcı sürücü de mevcut. Ayrıca Sony VAIO VPCCA2S1E’de altı hücreli bataryanın bulunduğunu da belirtelim.
Yazılım
Sony VAIO VPCCA2S1E, Windows 7 Home Premium 64-bit işletim sistemiyle yüklü geliyor. Cihazın açılışında Internet Explorer 8 işletim sistemi yüklü geliyor. Eğer bunu kullanacaksanız, en son sürüm olan IE9’a hemen güncelleme yapmanızı öneririz. Bunun yanı sıra cihazla birlikte McAfee’nin güvenlik yazılımının deneme sürümü de yüklü geliyor. İster bununla devam edin, ister ücretli veya ücretsiz başka bir antivirüs yazılımı kullanın.
Sony VPCCA’da bazı özel VAIO yazılımları yüklü geliyor. VAIO Care, VAIO Control Center, VAIO Data Restore Tool, VAIO Smart Network gibi araçlar cihaz içinde yüklü geliyor. Bu araçlar sayesinde cihazın genel bakımını, çökme durumunda kurtarmak için kurtarma DVD’sinin hazırlanmasını, kablosuz bağlantıları daha kolay bir şekilde gerçekleştirmeniz sağlanmış. Yukarıda belirttiğimiz gibi cihazın klavyesi üstünde yer alan ASSIST tuşu sayesinde VAIO Care yazılımını hızlı bir şekilde başlatabilirsiniz. Burada VPCCA’nın son durumunu eğer varsa problemleri ve çözüm yollarını görmeniz mümkün.
Fare imlecini ekranın üstüne doğru sürüklediğinizde ekranın tepesinden aşağı doğru bir tepsinin indiğini göreceksiniz. VAIO Gate olarak adlandırılan tepsi sık kullandığınız uygulamaların kısayollarını yerleştireceğiniz ve kolaylıkla açacağınız bir hızlı başlatma bölümü vazifesi görüyor. Sony burayı kendi yüklediği uygulamaların kısayollarıyla donatmış, ancak sürükle-bırak yöntemi yardımıyla buradan dilediğiniz uygulama kısayolunu çıkarabilir, yenilerini ekleyip kendi tercihinize göre burayı düzenleyebilirsiniz. Buna ek olarak, VAIO Gate Internet Explorer üzerinden takibe aldığınız RSS beslemeleriyle ilgili bildirimleri otomatik olarak gösteriyor. VAIO Gate tepsisi açıldığında sağ üst köşede çarpı ikonunun yanında yer alan ikona tıkladığınızda açılacak ayarlar bölümünden VAIO Gate’in tüm ayarlarını yapmanız mümkün. VAIO Gate’in kullanışlı bir araç olduğu gerçek ancak fareyi ekranın üstüne doğru sürüklediğiniz her seferde aşağı doğru inen yeşil renkli bir ikon bazen dikkat dağıtıcı olabiliyor, bunu da belirtmek gerek.
Sony VAIO VPCCA’da Media Gallery adı verilen özel bir multimedya uygulaması da yüklü geliyor. Bu uygulama bilgisayar üzerindeki tüm fotoğraf, video veya şarkıların yönetilip erişildiği bir portal görevi görüyor. Yazılımı ilk kez açtığınızda tüm ön ayarların yapıldığı bir sihirbazla karşılaşıyorsunuz. İlk ayarların yapılması işlevi bir dakika gibi kısa bir zamanda sona eriyor. Bu esnada Gracenote veritabanının kullanılarak bilgisayardaki şarkı bilgilerinin düzenlenmesi seçeneğini de tercih ederek daha düzenli bir müzik kütüphanesi elde etme fırsatı bulabilirsiniz. Düzgün görünümlü bir kullanıcı arayüzüne sahip olan Media Gallery YouTube üzerindeki popüler video bilgilerini de gösteriyor. YouTube videolarını izleme işlevi web tarayıcısı üzerinden gerçekleştiriliyor.
Sony VAIO VPCCA’nın başlat menüsüne baktığımızda bir Programlar klasörü altında PlayStation Araçları başlıklı bir alt klasörün yer aldığı dikkat çekiyor. Bu klasörün içinde PlayStation 3 için Remote Keyboard (Uzaktan Klavye) ve Remote Play (Uzaktan Oynama) araçları yer alıyor. Hem PS3’te hem de VPCCA’da yer alan Bluetooth bağlantı desteği sayesinde bu iki cihazı birbirine tanıtabilir ve PS3’ü VPCCA’nın klavyesiyle kontrol edebilirsiniz. Remote Play de benzer şekilde PS3 sisteminin ekran görüntüsünü VPCCA’nın ekranında görmenize ve oyunu VPCCA üzerinden oynamanıza olanak sağlıyor. Bu açıdan Sony VAIO VPCCA’nın PS3 sahiplerinin hoşuna gidecek bir seçim olduğunu söyleyebiliriz.
Bu arada Adobe’nin Photoshop Elements 9, Premeire Elements 9, Reader X ve ExtendScript Toolkit CSS gibi araçları da VAIO VPCCA’da yüklü geliyor. Bunun yanı sıra Microsoft Office Starter 2010’un da deneme sürümü VPCCA’da yüklü şekilde gelenler arasında yer alıyor.
Performans ve Batarya
Sony VAIO VPCCA2S1E’de yukarıda bahsettiğimiz gibi çift çekirdekli Intel Core i3-2310M işlemci yer alıyor. Çok mükemmel bir işlemci değil, ancak kötü de sayılmaz. VAIO VPCCA’nın hedeflediği kullanıcı kitlesinin ihtiyaçlarını karşılayacak performansı sunuyor. Yani bu makineyle internette gezinme, e-posta kontrolü, fotoğraf düzenleme gibi temel işlemler rahatlıkla gerçekleştirilebilir.
Cihazda AMD Radeon HD 6470M gibi ayrık ekran kartı sunulması grafik performansının biraz daha iyi olmasını sağlıyor. Zaten 3DMark06 ile yaptığımız test de bunu gösterir nitelikte. Bu sayede temel video düzenleme işlemlerini de yapabilirsiniz. Fazla grafik gücü gerektirmeyen oyunlar da bu makine üzerinde rahatlıkla oynanabilir. Bu arada cihazın sabit diskine aktardığımız 1080p kalitesinde MKV uzantılı video dosyasını VLC üzerinden rahatlıkla, herhangi bir karelenme, takılma veya senkronizasyon problemi olmadan düzgün bir şekilde oynattık. Bu, VAIO VPCCA’nın multimedya tüketmeyi seven kullanıcılar için de tercih edilebilir olduğunu gösteriyor.
Sony VAIO VPCCA’nın performansını PCMark Vantage ve 3DMark06 benchmark araçlarıyla test ettik. Elde ettiğimiz sonuçlar bu cihazın ortalama seviye bir cihaz olduğu görüşümüzü destekliyor. Elde ettiğimiz sonuçları aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz:
Benchmark Testi | Puan |
PCMark Vantage | 5206 |
3DMark06 | 4843 |
Sony VAIO VPCCA’da gelen altı hücreli batarya cihazın çalışma süresine doğal olarak olumlu yönde etki ediyor. Normal şartlar altında, yani web’de gezinme, e-posta kontrolü gibi fazla yük gerektirmeyen durumda cihazın bataryasının ortalama 4.5 saat civarında bir çalışma imkânı sunacağını söyleyebiliriz. Genel olarak Sony VAIO VPCCA pil tüketimi konusunda memnuniyetle karşıladığımız bir cihaz oldu.
Sonuç
Sony VAIO VPCCA2S1E sahip olduğu teknik özelliklerle fazla grafik veya video düzenleme işiyle uğraşmayan, temel olarak fotoğraf düzenleme işleriyle ilgilenen, internette gezinmeyi seven, bunun yanı sıra bilgisayarda müzik dinlemeyi ve film izlemeyi sevenler için yeterli ve makul bir ürün gibi görünüyor. Cihazda yüklü gelen ek yazılımlar da kullanıcılar için artı sayılır. Ayrıca bir adet de olsa USB 3.0 portunun varlığı, geleceğin yaygın teknolojilerinden biri olacağı düşünülen bu bağlantı teknolojisine şimdiden uyum sağlayacağınız anlamına geliyor.
Sony VAIO VPCCA2S1E piyasada KDV dahil 1600-1700 TL arasında fiyattan alıcı bulunuyor. Teknik özellikleri ve buna karşılık sunduğu performans göz önüne alındığında VPCCA2S1E’nin makul bir seçim olduğunu söyleyebiliriz. Aynı fiyat aralığında benzer ürünler bulmak mümkün, ancak Sony’yi TV, oyun konsolu, mobil cihaz ve bilgisayar gibi dört farklı ekran ekosistemine sahip bir şirket olarak düşündüğümüzde, eğer elinizde herhangi bir Sony ürünü varsa, buna uygun olacak şekilde bir Sony VAIO bilgisayar satın almak mantıklı olabilir. Bunun sonucunda yukarıda da belirttiğimiz gibi, eğer varsa, PlayStation 3’ünüzü doğrudan VAIO VPCCA’dan kontrol etme fırsatı bulabilirsiniz.
Bu arada kırmızı renkten hoşlanmayanlar için de dört farklı renk seçeneği daha var. Dizüstü bilgisayarda siyah renk arayanlarınsa gözünü başka bir Sony VAIO serisine çevirmesi gerekecek. Çünkü bu seride siyah renk seçeneği sunulmuyor.