İncelemelerManşetler

Teknoblog İncelemesi: Sony Ericsson Xperia Arc – Galeri & Video

Sony Ericsson 2011 yılına hızlı bir giriş yapacağı daha 2010 bitmeden önce biliniyordu. CES 2011’de ilk kez görücüye çıkan Sony Ericsson Xperia Arc sıradışı tasarımı, büyük ekranı, Mobile Bravia Engine gibi Sony’den alınmış bir teknolojiyle dikkatleri üstüne topladı. Xperia Arc, CES 2011’de tanıtıldıktan yaklaşık dört buçuk ay sonra da Türkiye’ye teşrif etti. Sony Ericsson’un beklenen 2011 model Android cihaz dalgasının ilk ürünü olan Sony Ericsson Xperia Arc’ı daha önce bir ön incelemeden geçirmiştik, şimdiyse daha detaylı bir inceleme yapma zamanı…

Sony Ericsson Xperia Arc ile daha önce incelemiş olduğumuz Sony Ericsson Xperia Neo arasında temelde çok da fark yok. Her iki cihaz da hemen hemen aynı donanım bileşenleriyle, aynı yazılımla ve kullanıcı arayüzüyle geliyor. Bu iki cihaz esasında tasarım ve ekran bazında farklılık gösteriyor. Yani, aslında Xperia Arc hakkında kesin karar vermek için Xperia Neo incelememize de göz atabilirsiniz. Tabii ki, belirttiğimiz farklılıkların ne gibi artılar ve eksilere neden olduğuna da bu incelemede cevap bulmaya çalışacağız.

Video: Sony Ericsson Xperia Arc İncelemesi

Galeri: Sony Ericsson Xperia Arc İncelemesi
[nggallery id=615]

Tasarım

Sony Ericsson Xperia Arc, taşıdığı “arc” (kavis) kelimesine yakışacak şekilde kavisli bir arka panelle geliyor. Arka panelinde dışa doğru kavis taşıyan akıllı telefonlara alışığız. Sony Ericsson Xperia Arc’ta ise genelden farklı olarak içe kavisli bir yapı mevcut. Bu durum telefonun ortasında ince, kenarlarında ise daha kalın bir yapıda gelmesine neden oluyor. Söz konusu sıradışı tasarımı gerçekleştirmek adına kameranın cihazın kenarına doğru, en fazla kalınlığa sahip olan yerde konumlandığını görüyoruz. Bu tarz bir kamera yerleşimi genelde sorun çıkarmıyor. Ancak fotoğraf veya video çekerken Xperia Arc’ı parmak uçlarınızla tutmak yerine parmaklarınızla çevrelemeye kalkarsanız, bu durumda sol elinizin orta parmağının kamera objektifini kapatma ihtimâli bulunuyor.

sony-ericsson-xperia-arc-inceleme-fotograflari-00005Tasarımla ilgili bu ufak pürüz dışında herhangi bir sorun gözlemlemedik. 125 x 63 x 8.7 mm boyutlara ve 117 gr. ağırlığa sahip olan telefon sahip olduğu geniş ve ince tasarım sayesinde elde fazla ağırlık hissi uyandırmıyor. 4.2 inç’lik ekran cihazın ön tarafının büyük kısmını kaplıyor. Ekranın altında ise dört yerine üç adet Android tuşu dikkat çekiyor. Sony Ericsson ara tuşunu kaldırmayı uygun görmüş, ki bundan da doğru yapmış. Üçlü dizilimle birlikte ana ekran tuşu tam ortaya gelecek şekilde konumlanmış. Böylelikle ana ekrana geri dönüş veya son çalışan uygulamaları görüntülemek daha kolay hâle gelmiş. Bu tuşun solunda “geri”, sağında ise “menü” tuşu yer alıyor. Tuşlar boy olarak kısa, en olarak ise geniş. Üstelik sağda ve soldaki tuşlarda giderek incelen bir yapı söz konusu. Bu durum o tuşlara basmayı biraz zorlaştırıyor. Yine de, tuşların yumuşak olduğunu ve rahatlıkla basıldığını söyleyelim.

sony-ericsson-xperia-arc-inceleme-fotograflari-00018Sony Ericsson Xperia Arc’ın sol tarafında sadece 3.5 mm’lik kulaklık çıkışı dikkat çekiyor. Sağ tarafta ise ilk olarak cihazın alt kısmına doğru yerleştirilen kamera kısayol ve deklanşör tuşu yer alıyor. Bu yanda, cihazın üst kısmına doğru ilerlediğimizde ses kademe tuşları ve microUSB portu dikkat çekiyor. Cihazın üst kısmında solda açma/kapama tuşu, sağda ise bir kapağın arkasına gizlenmiş HDMI portu yer alıyor. Herhalde Xperia Arc’ın ince ve şık tasarımına uygun düşsün diye tüm bu tuşları küçük yapmışlar. Tamam, hoş durduğunu kabul edelim, ancak tuş alanı küçülünce basmak da bir hayli zorlaşıyor. Özellikle açma/kapama tuşu biraz da içe gömülü şekilde olması sebebiyle biraz zor kullanılıyor. Cihazın alt kısmında ise kayış deliği, arka kapağı açma deliği ve mikrofon yer alıyor.

Xperia Arc’ın arkasındaki plastik ve kavisli kapak kolay şekilde kaldırılıyor. Eğer kapağı kaldırırken hafif bir direnç hissederseniz korkmayın, hiçbir şey kırılmıyor, sadece kapağı çekmeye devam edin. Kapağı kaldırınca karşınıza Sony Ericsson Xperia Arc’ın 1500 mAh’lik bataryası çıkıyor. Bataryanın hemen üstünde ise SIM kart ve microSD yuvaları dikkat çekiyor. microSD kart veya SIM kartı değiştirmek için bataryayı yerinden çıkarmanız gerekiyor. Cihazın arkasında yukarıda belirttiğimiz gibi kamera ve LED flaşın yanı sıra ikinci bir mikrofon yer alıyor. Bu ikinci mikrofon esas olarak telefon konuşmaları sırasında dış ortamın gürültüsünü gidermek amacıyla Xperia Arc’a eklenmiş.

Donanım

Sony Ericsson Xperia Arc, 1 GHz hızında çalışan tek çekirdekli Qualcomm Snapdragon MSM8255 işlemci barındırıyor. Bu işlemciye Adreno 205 grafik işlemci ve 512 MB RAM bulunuyor. Bu RAM’in 380 MB’lık kısmı uygulamalar için ayrılmış durumda.

Sony Ericsson Xperia Arc’ta 4.2 inç’lik, 480 x 854 piksel çözünürlüklü, 16 milyon renk destekli, LED arkadan aydınlatmalı TFT kapasitif çoklu dokunmatik ekran yer alıyor. Ekrana kapalıyken bakıldığında, oldukça koyu bir siyah tonu taşıdığı dikkatlerden kaçmıyor. O kadar ki, ekranı çerçevesinde ayırt etmek o kadar kolay olmuyor. Buna karşılık, ekran kendisinden beklenen seviyede siyah renk derinliğini sağlayamıyor. Xperia Neo da aynı çözünürlükte bir ekranı daha küçük boyutlarda sunuyordu. Yani, Xperia Arc’ın ekranının piksel yoğunluğu Neo’nun ekranınkine göre biraz daha düşük. Öte yandan, ekranın bakış konumunuzu merkezden kenara doğru kaydırdıkça renklerin solmaya başladığını farkedebilirsiniz. Bu nedenle fotoğraflara bakarken, oyun oynarken veya video izlerken maksimum renk kalitesini yakalamak için ekrana dik açıyla bakmalısınız.

sony-ericsson-xperia-arc-inceleme-fotograflari-00031Ufak tefek pürüzlerine rağmen Sony Ericsson Xperia Arc’ın Reality Display ekranı kullanıcıları etkileyecek keskinliğe ve canlılığa sahip. Mobile Bravia Engine teknolojisinin farkı ise fotoğraflara göz atarken veya film izlerken ortaya çıkıyor. Film izleme esnasında yaptığımız incelemelerde, özellikle 720p kalitesinde video oynatımı sırasında Mobile Bravia Engine sayesinde görüntü keskinliği artıyor, detaylar biraz daha ortaya çıkıyor, böylelikle gerçeklik yakalanmış oluyor. Öte yandan, Sony Ericsson Xperia Arc’ın ekranı güneş ışığı altında rahatlıkla seçilebiliyor. Ekran çizilmeye karşı dayanıklı bir yüzeye sahip olduğu için çizilmelere karşı içiniz rahat olabilir.

Sony Ericsson Xperia Arc, 802.11 b/g/n Wi-Fi, Bluetooth v2.1 + A2DP, HSDPA, 7.2 Mbps, HSUPA, 5.76 Mbps mobil genişbant desteği, Wi-Fi bağlantısı üzerinden mobil genişbant veri bağlantı paylaşımı, microUSB portu, HDMI çıkışı gibi bağlantı desteği ve birimlerine sahip. Dijital pusula, ivmeölçer, yakınlık sensörü gibi sensörler de mevcut. 320 MB dahili depolama alanına sahip olan cihazla birlikte 8 GB kapasiteli microSD kartı da yüklü geliyor. Dileyenler bu kart yerine 32 GB’ye kadar kapasiteli farklı microSD/SDHC kartları da kullanabilir.

Yazılım

Sony Ericsson Xperia Arc ile birlikte Android 2.3.3 Gingerbread işletim sistemi yüklü geliyor. Bu işletim sisteminin üzerinde ise Sony Ericsson’un özelleştirilmiş TimeScape kullanıcı arayüzü bulunuyor. Sosyal medya destekli bu kullanıcı arayüzünü Facebook ve Twitter hesaplarınızla entegre şekilde kullanabilirsiniz. Ayrıca Android Market’ten indireceğiniz eklentiler sayesinde Foursquare ve LinkedIn hesaplarınızı da, eğer varsa, Xperia Arc’ın TimeScape arayüzüne entegre etmek mümkün. TimeScape uygulaması Xperia Arc’ın bir iletişim portalı görevini üstleniyor. Bu uygulama üzerinden sadece sosyal ağ hesaplarını kontrol etmekle kalmayıp telefona gelen yazılı mesajları da kontrol edebilirsiniz. Ayrıca yeni mesaj veya durum güncellemelerini TimeScape üzerinden girmek de mümkün.

TimeScape’in ana ekrana eklenebilen, kart görünümü şeklinde güncellemeleri gösteren bir bileşeni de bulunuyor. Her ne kadar kullanışlı olsa da, beğenmediğimiz yanları yok değil. Örneğin, bu bileşen üzerinde gördüğünüz bir tweet dikkatinizi çektiğinde ve ona dokunduğunuzda mobil internet tarayıcısının açılması ve sizi Twitter’ın mobil web sitesine yönlendirmesi olmamış. Aslında sonsuz görünüm adı verilen bir arayüz var ve TimeScape bileşeni üzerinde göreceğiniz sonsuz işaretine dokunarak bu ekrana ulaşmanız mümkün. Söz konusu görünüm sayesinde ilgili Twitter hesabı ya da kullanıcıyla ilgili en son güncellemeleri alt alta görmek mümkün. Aslında sonsuz görünüm biraz daha öne çıkarılabilirdi. Sony Ericsson Xperia Arc’ta “Facebook Inside Xperia” adı verilen derinleştirilmiş Facebook entegrasyonu da bulunuyor. Örneğin, telefonun galerisinde Facebook hesabınızdaki fotoğraf galerilerini de görebilir, ya da müzikçalarda dinlediğiniz şarkıyı Facebook üzerinden arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

Galeri: Sony Ericsson Xperia Arc Kullanıcı Arayüzünden Kareler
[nggallery id=617]

Sony Ericsson Xperia Arc’ın kullanıcı arayüzü Xperia Neo’nunkiyle aynı. Yani, daha detaylı bir yazılım incelemesi için Xperia Neo incelemesine göz atabilirsiniz. Ancak özetleyecek olursak, Xperia Arc’ın ana ekranı beş farklı sayfa sunuyor ve bu sayfaların hepsini ekranda parmaklarınızı kıstırarak kuşbakışı şekilde görebilirsiniz ve dilediğiniz sayfaya atlayabilirsiniz. Ana ekran sayfalarının arasındaki geçişler yeterince hızlı. Uygulama menüsünde ise sayfalı bir yapıya gidilmiş. Ayrıca kullanıcılar isteklerine göre bu uygulamaları farklı şekillerde sıralayabilir. Xperia Arc’ta Sony’nin önceden yüklediği çeşitli uygulamalar da geliyor: Facebook, Let’s Golf!, Medya Keşfetme, PostCard, UEFA.com, Office Suite, PlayNow ve What’s App uygulamaları cihazı ilk açışımızda gözümüze çarpan yüklü Android uygulamaları arasındaydı. Bunun yanı sıra Google’ın Talk, Gmail, Navigasyon, Haritalar gibi uygulamaları da cihazda yüklü geliyor.

Sony Ericsson Xperia Arc ile Android Market’teki ücretsiz uygulamalara erişmek ve onları yüklemek mümkün. Sony Ericsson Xperia Arc’a Android Market’in yanı sıra Slide SAM uygulama mağazasını da yüklemeyi uygun görmüş. Aslında “Android Market varken buna ne gerek var?” diye düşünmeden edemedik, ancak fazla mal göz çıkarmaz.

Sony Ericsson Xperia Arc’ın mobil internet deneyiminden kısaca bahsedecek olursak, Xperia Arc Android’in doğal mobil web tarayıcısını kullanıyor. Sayfada parmaklarla yakınlaştırma, uzaklaştırma, yukarı aşağı kaydırma işleri gerçekleştirilebiliyor. Bu işlemler gerçekleştirilirken hafif takılmalar gözden kaçmıyor, özellikle de Flash animasyonlu sayfalarda, ancak buna rağmen Xperia Arc’ın tatmin edici bir web deneyimi sunduğunu söyleyebiliriz. Android’e özel Flash Player’ın son sürümü cihazda yüklü değildi, bunu Android Market’ten yüklemek gerekiyor. Flash video performansını ise iyi olduğunu söyleyebiliriz, her ne kadar videonun başlangıcında ufak tefek takılmalar olsa da, Arc videoları düzgün şekilde oynatıyor. YouTube’daki 720p ve 1080p kalitesindeki videoları oynatma girişimimiz ise pek başarılı olmadı.

Xperia Arc’ın sanal klavyesi görünüm olarak iPhone’unkini andırıyor. Hem yatay hem de dikey tutuşta rahatlıkla kullanılan bu QWERTY klavye otomatik yazım denetimi ve kelime tavsiyeleriyle birlikte geliyor.

Kamera

Sony Ericsson Xperia Neo’yu incelerken bu cihazın kamerasına hayran kalmıştık. Neo ile kağıt üstünde aynı fotoğraf ve video yeteneklerini paylaşan Sony Ericsson Xperia Arc’ın yeteneklerine daha fazla hayran kaldığımızı söyleyebiliriz. Xperia Arc’ın 8.1 megapiksellik Exmor R sensörlü kamerası otomatik odaklama ve LED flaş desteğine sahip. Bunun yanında ekrana dokunarak odaklama, görüntü dengeleme, coğrafi etiketleme, yüz ve gülümseme algılama gibi yetenekleri de barındırıyor. Öte yandan, Xperia Arc’ın kamerası 720p / 30fps HD video kaydı yapabiliyor.

Sony Ericsson Xperia Arc’ın kamera uygulaması Sony Ericsson’un özelleştirmelerini barındırıyor. Xperia Neo’dan da hatırlayacağınız üzere ekranın sol tarafını sağa doğru sürüklediğinizde karşınıza kameranın ayar menüsü çıkıyor. Bu menü üzerinden sahne modu, çekim modu, pozlama v.b. ayarları yapmak mümkün. Ne var ki, bu ayarlar içinde yakın çekim yaparken sıklıkla kullandığımız makro modunu bulamadık. İlginçtir ki, Sony Ericsson Xperia Arc’ın otomatik odaklamalı kamerası makro çekim moduna geçip geçmeyeceğini otomatik olarak belirliyor, kullanıcıyı bu zahmetten kurtarıyor. Parmağınızı ekranın sağından soluna doğru sürüklediğinizde ise karşınıza fotoğraf ve video galerisi çıkıyor. Fotoğraf ve video çekim modları arasında geçiş ise ekranın altına yerleştirilmiş sanal anahtar yardımıyla gerçekleştiriliyor. Xperia Arc ile ekrana dokunarak çekim yapmak mümkün. Cihazın kenarında bulunan küçük deklanşör tuşuna basarak fotoğraf çekmekte zorlananlar için bu özellik kurtarıcı bir role sahip. 8 megapiksele kadar fotoğraf çekimine izin veren Xperia Arc ile 6 megapiksel çözünürlükte 16:9 en boy oranlı geniş fotoğraflar çekmek de mümkün.

sony-ericsson-xperia-arc-kamera-fotograflari-00009Sony Ericsson Xperia Arc ile çekilen fotoğraflardaki keskinlik göze çarpıyor. Ayrıca kameranın renk üretimi de oldukça iyi, galeride de göreceğiniz gibi renkler gerçeğe oldukça yakın. Işık şiddetinin nispeten düşük olduğu iç ortamlarda çekmiş olduğumuz deneme fotoğraflarında aydınlık seviyesi iyi. Cihazın flaşı da iyi performans gösteriyor. Tamamen karanlık ortamda çektiğimiz fotoğraflar iyi sonuç veriyor, hatta makro fotoğraflar bile. Hem bu fotoğraflarda hem de gece çekim modunda çektiğimiz gece manzarası fotoğrafında gürültü seviyesi şaşırtıcı derecede düşük. Ancak otomatik modda çektiğimiz gece manzara fotoğrafında gürültü dikkat çekiyor. Gün ışığında çektiğimiz manzara fotoğrafları da oldukça başarılı. Kısacası Xperia Arc ile birlikte sıradan ihtiyaçlarınızı rahatlıkla görecek bir kompakt kameraya da sahip olacaksınız.

Galeri: Sony Ericsson Xperia Arc’ın Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=616]

Sony Ericsson Xperia Arc’ın video çekim performansı içinse “idare eder” yorumunda bulunsak yanlış olmaz. Kameranın ışığı yakalaması oldukça iyi, ancak görüntünün işlenmesi sırasında uygulanan gürültü bastırma uygulaması nedeniyle ayrıntılarda kaybolmaların olduğunu gözlemleniyor. Bunu telefonun ekranında farketmek güç, ancak ne zaman çektiğiniz görüntüleri HDMI kablosu yardımıyla TV’ye yansıttınız ya da bilgisayara aktardıktan sonra medya oynatıcı yazılımıyla izlemeye kalktınız, o zaman anlatmak istediğimizi farkedeceksiniz. Karşılaştırma amacıyla Sony Bloggie Touch HD kamera ile de 720p/30 fps formatında bir deneme çekimi yaptık. O video kamera ile çektiğimiz videoyu bilgisayara aktarıp izlediğimizde Xperia Arc ile çekilen videoda belli olmayan detayların daha açık olduğunu gözlemledik. Bu arada çekilen videolardaki yüksek ve biraz rahatsız edici ses seviyesi dikkatlerden kaçmadı. Bunda Xperia Arc’ın mikrofonunun yerleşim yerinin etkisi olduğunu tahmin ediyoruz.

Video: Sony Ericsson Xperia Arc’ın Kamerasıyla 720p Video Çekimi

Multimedya

Sony Ericsson Xperia Arc’ın 4.2 inç’lik, Mobile Bravia Engine destekli ekranında multimedya keyfi tam anlamıyla yaşanır, bunu baştan söyleyelim. Ancak bu keyfi yaşamadan önce Android Market’in yolunu tutup üçüncü parti bir multimedya uygulaması indirmenizde fayda var. Ücretsiz olan MoboPlayer uygulamasının işinizi göreceğini tahmin ediyoruz. Bu uygulama sayesinde cihazın microSD kartına yükleyeceğiniz AVI ve MKV uzantılı video dosyalarını oynatabilirsiniz. Yoksa, Sony Ericsson Xperia Arc’ın doğal kod desteği o kadar geniş sayılmaz.

Xperia Arc’ın 720p videouyu oynatabildiğine dair çeşitli yorumlar okumuştuk. Doğru, oynatıyor, oynatırken herhangi bir karelenme söz konusu değil, ancak çerçeve hızının yavaş olduğu ve ses ile görüntü arasındaki senkronizasyonun bozulduğu anlaşılıyor. Bu da cihazda daha düşük çözünürlüklü videoları izlemekle idare etmek gerektiği anlamına geliyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi Mobile Bravia Engine sayesinde fotoğrafları görüntülerken veya video izlerken görüntü kalitesinde artış sağlanıyor.

Video: Sony Ericsson Xperia Arc HDMI kablosuyla HDTV’ye bağlanınca

Xperia Arc’ın 4.2 inç’lik ekranıyla yetinmeyenlerin imdadına ise cihazda bulunan HDMI portu yetişiyor. Sony Ericsson, Xperia Arc’ın kutusuna uyumlu bir HDMI kablosu da eklemiş. HDMI portu barındıran HDTV veya monitöre bu yolla rahatlıkla bağlanan Xperia Arc’ın ekran görüntüsü böylelikle daha büyük boyutlu ekranlara aktarılmış oluyor. Harici ekran ile bağlantı kurulduğunda Xperia Arc üzerinde Galeri uygulaması otomatik olarak açılıyor. Sadece fotoğraf slayt gösterilerini veya videoları harici ekranda göstermekle kalmayan Xperia Arc, kullanıcı arayüzünü ve oyunları da yansıtıyor. Böylelikle Xperia Arc üzerinden sunumlar gerçekleştirmenin, üçüncü parti multimedya uygulamaları yardımıyla DivX videolarını büyük ekranda izlemenin ya da Xperia Arc ile bir ev konsolu havasında oyun oynamanın kapısı açılmış oluyor. Oyunlar genellikle daha düşük çözünürlüklü ekranlar için optimize edildiğinde, görüntü büyük ekrana aktarıldığında kalitede bozulmalar oluyor. Arayüz için de aynı yorum yapılabilir. Üstteki “Kamera” başlığında dile getirdiğimiz video ile ilgili olarak altını çizdiğimiz husus dışında video ve fotoğrafların görüntü kalitesi tatmin edici seviyede.

Xperia Arc’ın içindeki fotoğraf, klip veya şarkıları sadece HDMI kablosu aracılığıyla değil, DLNA desteği sayesinde Arc ile aynı ağ içindeki DLNA destekli TV veya ses sistemlerine aktarabilirsiniz. DLNA desteğini aktifleştirmek için uygulama menüsü içinde yer alan Medya sunucusu uygulamasını açmanız gerekiyor. Bu uygulamadan gerekli tüm ayarları yapabilirsiniz.

Xperia Arc’ın müzik çalma performansı oldukça iyi. MP3, eAAC+, WMA, WAV ses formatlarını destekleyen Xperia Arc üzerindeki müzikçalar uygulaması albüm kapaklarını görüntüleyebiliyor. Şarkıcı, şarkı veya albümler arasında düzgün şekilde gezinme imkanı sunan bu uygulamada Facebook entegrasyonunun izlerini görüyoruz. “Şimdi çalınıyor” ekranında sağ üst köşede gördüğünüz “beğen” ikonuna dokunduğunuzda, dinlediğiniz o şarkıyı Facebook üzerinden arkadaşlarınızla paylaşmış oluyorsunuz. Bu paylaşımda TrackID uygulamasının payını unutmamak gerek. “Şimdi çalınıyor” ekranındayken menü tuşuna basarak ekolayzır ekranına açabilir ve ses düzenini zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.

TrackID demişken, Xperia Neo’da da gördüğümüz ve beğendiğimiz uygulama aynı şekilde Xperia Arc’ta da karşımıza çıkıyor. Etrafınızda duyduğunuz şarkıların adını ve kim tarafından söylendiğini öğrenme fırsatı sunan bu uygulama Xperia Arc’ın FM radyosuyla da bağlantılı şekilde çalışıyor. Yani, Xperia Arc üzerinden radyo dinlerken karşınıza çıkan bir şarkı hakkındaki bilgileri radyo uygulamasından çıkmadan, Track ID yardımıyla rahatlıkla alabilirsiniz. Track ID’nin veritabanı oldukça zengin ve yaptığımız birkaç denemenin hepsi olumlu sonuç verdi. Xperia Arc’ın FM radyosunun kullanışlı ve sinyal alış yeteneğinin iyi olduğunu söyleyelim. Radyoyu ilk kez açtığınızda tüm FM frekans bandı otomatik olarak taranıyor ve bulunan radyolar hafızaya alınıyor. Bir radyoyu dinlerken, eğer o radyo istasyonu RDS’i destekliyorsa, radyo istasyonunun adı otomatik olarak kaydediliyor.

Xperia Arc ile birlikte üzerinde kumandalı mikrofon bulunduran bir kulaklık geliyor. Topuz yapısındaki kulaklıklar kulak kanalının içine kadar girip orayı kapatıyor. Böylelikle ortamdan tamamen izole olup müziğe odaklanmanıza yardımcı oluyor. Kulaklıkların ses kalitesi oldukça iyi, bas ve tiz seviyesi iyi ayarlanmış. Cihazın hoparlörü arka tarafta, alt kısma doğru yer alıyor. Hoparlörün ses çıkış şiddeti yüksek, ancak cihazı bir zemine koyduğunuzda hoparlör kapanıyor ve sesin boğuklaşmasına neden oluyor. Aslında Sony Ericsson kavisli yapı sayesinde sesin kendine çıkacak bir yol bulacağını düşünmüş olmalı, ancak işin aslı ne yazık ki öyle değil. Xperia Arc’ın tasarımı Sony Ericsson’un hareket alanını kısıtlamış olmalı.

Her ne olursa olsun, Xperia Arc sayesinde fotoğraf, müzik veya video; hangisi olursa olsun çevrenizdekilerle bunun zevkini rahatlıkla paylaşabilirsiniz.

Performans, Batarya ve Kullanım Notları

Sony Ericsson Xperia Arc tek çekirdekli 1 GHz Qualcomm MSM8255 işlemciyle birlikte geliyor. Bu işlemcinin temel işlevleri yerine getirmede başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Arayüz elemanları arasındaki geçişler hızlı, Android Market’ten indirdiğimiz oyunları rahat şekilde çalıştırıp oynayabildik, inceleme videolarında görebileceğiniz gibi, Xperia Arc üzerinde test ettiğimiz Angry Birds’ün dokunmatik hareketlerle kontrolü oldukça seri, oyunda herhangi bir takılma veya duraklama söz konusu olmadı. Sony Ericsson Xperia Arc ile araba yarışı gibi hareket tabanlı oyunlar da rahatlıkla oynanabiliyor.

Xperia Arc’ı bir de benchmark testinden geçirdik. Bunun için başvurduğumuz SmartBench uygulamasının 2010 ve 2011 sürümleri Android Market üzerinden dağıtılıyor. 2011 sürümü genellikle çift çekirdekli tablet ve akıllı telefonların hegemonyası altında, SmartBench 2010 ise 2010 yılı içinde çıkmış, genellikle tek çekirdekli işlemci taşıyan akıllı telefonların listelerde başa güreşmeye çalıştığı bir alan. Xperia Arc’ı SmartBench 2010 ile test etmenin daha uygun olacağını düşündük ve aşağıda yer alan tablodaki sonuçları elde ettik:

Sony Ericsson Xperia Arc ile birlikte 1500 mAh’lik batarya geliyor. Bu kapasitenin Xperia Arc için yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Xperia Arc’ı yoğun bir şekilde incelediğimiz kısa zaman zarfında, telefonun tam şarjda 1.5 günü rahat çıkardığını gözlemledik. Tabii, test ortamında Wi-Fi bağlantısı olduğu için 3G’yi kullanma ihtiyacı hissettik, bu durum süreyi biraz daha arttırmış olabilir. Her ne olursa olsun, Xperia Arc’ın pil ömrü konusunda hiçbir şikayetimiz olmadığını söyleyebiliriz. Flash veya DivX videonun izlendiği durumlarda, cihazın arkasının, özellikle işlemcinin olduğu bölümün fazla ısındığı dikkatimizi çekti. Xperia Arc’ın plastikten yapılmış ince arka plakası da rahatlıkla geçirip kullanıcının eline iletiyor. Bu durumun bizi rahatsız ettiğini söylemeliyiz.

Sony Ericsson Xperia Arc ile yaptığımız görüşmelerden bahsedecek olursak, karşı tarafın sesi oldukça temiz ve yeterli şiddette geliyor. Cihazın arkasında yer alan ikinci mikrofonun gürültü bastırma amacıyla eklendiğini yukarıda söylemiştik. Yaptığımız testler bu mikrofonun işini ayırt edilecek derecede iyi yaptığını gösteriyor. Karşı tarafta konuştuğunuz kişi yine arkadan sesler duymaya devam edecektir, ancak emin olun ki, onunla başka bir telefonla konuşuyor olsaydınız, dışarının sesini daha fazla alabilirdi.

sony-ericsson-xperia-arc-inceleme-fotograflari-00026Xperia Arc’ın kutusundan seyahat şarj adaptörü çıkıyor. Bu sayede Xperia Arc ile birlikte gelen USB kablosu dışında başka bir kabloyu da kâh bilgisayara kâh şarj adaptörüne bağlamanız mümkün.

Sonuç

Daha önce de belirttiğimiz gibi, akıllı telefonlar içinde de bir ayrışma söz konusu. Çift çekirdekli işlemci taşıyan Android telefonların fiyatı 1500 TL üzerinde şekillenmeye başladı. Tek çekirdekli telefonlar ise 1000-1400 TL bandını doldurmakta. Tek çekirdekli işlemciye sahip Sony Ericsson Xperia Arc da bu aralığa düşüyor.

sony-ericsson-xperia-arc-inceleme-fotograflari-00004

Bu aralıkta Xperia Arc’ın ciddi rakipleri var. Ancak Xperia Arc’ın tasarımı ve Sony’den aldığı teknolojilerle öne çıktığını söyleyebiliriz. Sony Ericsson’un Android’e özel kullanıcı arayüzü ve Facebook ile bağlarını sıkılaştıran TimeScape uygulaması Xperia Arc’ın kullanımını daha zevkli hâle getiriyor. Xperia Arc fotoğraf alanındaki yetenekleri de fotoğraf çekmeye çok meraklı olmayan, ancak ilginç bulduğu kareleri yakalama fırsatını kaçırmayan, ya da mutlu anlarını hemen ölümsüzleştirmek isteyenler için yeterli kılıyor.

Sony Ericsson’un Xperia Arc’ı tasarlarken zorlandığı ise görülüyor. Tamam, cihazın tasarımı çok hoş, estetik ve sıradışı duruyor. Ancak bu tasarımı gerçekleştirmek için bazı durumlarda ödün verilmek zorunda kalınmış. Kameranın konumu ara sıra parmağın kareye girmesine neden oluyor ya da telefon bir yüzeye konduğunda hoparlöre engel oluşturuyor. Ancak her gülün dikeni vardır, Xperia Arc’ın bu kusurları da göz ardı edilmeyecek şeyler değil.

Xperia Arc’ın Android 2.3.3 Gingerbread ile gelmesi avantaj sayılabilir. Her ne kadar Sony Ericsson’un Android cihazlarının sürümünü yükseltme konusunda iyi bir geçmişi olduğunu söylemesek de, şirketin 2011 ile birlikte değişen politikası gelecekte Xperia Arc kullanıcılarının Android güncellemelerini daha çabuk şekilde alacağını düşünmemize neden oluyor. Umarız, Sony Ericsson bu inancımızı boşa çıkarmaz.

Sony Ericsson Xperia Arc piyasada 1300-1400 TL aralığında satılmakta. Mevcut Android uygulamalarını rahatlıkla çalıştıran, yazılımı donanımına göre optimize edilmiş, sosyal ağlara kolaylıkla bağlanmanızı sağlayacak, ayrıca Sony’nin diğer ürünleriyle de dirsek temasında olan Xperia Arc kendisi için ödenen hakkını verecek nitelikte.

Sony Ericsson 2011 yılına hızlı bir giriş yapacağı daha 2010 bitmeden önce biliniyordu. CES 2011’de ilk kez görücüye çıkan Sony Ericsson Xperia Arc sıradışı tasarımı, büyük ekranı, Mobile Bravia Engine gibi Sony’den alınmış bir teknolojiyle dikkatleri üstüne topladı. Xperia Arc, CES 2011’de tanıtıldıktan yaklaşık dört buçuk ay sonra da Türkiye’ye teşrif etti. Sony Ericsson’un beklenen 2011 model Android cihaz dalgasının ilk ürünü olan Sony Ericsson Xperia Arc’ı daha önce bir ön incelemeden geçirmiştik, şimdiyse daha detaylı bir inceleme yapma zamanı…

Sony Ericsson Xperia Arc ile daha önce incelemiş olduğumuz Sony Ericsson Xperia Neo arasında temelde çok da fark yok. Her iki cihaz da hemen hemen aynı donanım bileşenleriyle, aynı yazılımla ve kullanıcı arayüzüyle geliyor. Bu iki cihaz esasında tasarım ve ekran bazında farklılık gösteriyor. Yani, aslında Xperia Arc hakkında kesin karar vermek için Xperia Neo incelememize de göz atabilirsiniz. Tabii ki, belirttiğimiz farklılıkların ne gibi artılar ve eksilere neden olduğuna da bu incelemede cevap bulmaya çalışacağız.

Video: Sony Ericsson Xperia Arc İncelemesi

Galeri: Sony Ericsson Xperia Arc İncelemesi
[nggallery id=615]

Tasarım

Sony Ericsson Xperia Arc, taşıdığı “arc” (kavis) kelimesine yakışacak şekilde kavisli bir arka panelle geliyor. Arka panelinde dışa doğru kavis taşıyan akıllı telefonlara alışığız. Sony Ericsson Xperia Arc’ta ise genelden farklı olarak içe kavisli bir yapı mevcut. Bu durum telefonun ortasında ince, kenarlarında ise daha kalın bir yapıda gelmesine neden oluyor. Söz konusu sıradışı tasarımı gerçekleştirmek adına kameranın cihazın kenarına doğru, en fazla kalınlığa sahip olan yerde konumlandığını görüyoruz. Bu tarz bir kamera yerleşimi genelde sorun çıkarmıyor. Ancak fotoğraf veya video çekerken Xperia Arc’ı parmak uçlarınızla tutmak yerine parmaklarınızla çevrelemeye kalkarsanız, bu durumda sol elinizin orta parmağının kamera objektifini kapatma ihtimâli bulunuyor.

sony-ericsson-xperia-arc-inceleme-fotograflari-00005Tasarımla ilgili bu ufak pürüz dışında herhangi bir sorun gözlemlemedik. 125 x 63 x 8.7 mm boyutlara ve 117 gr. ağırlığa sahip olan telefon sahip olduğu geniş ve ince tasarım sayesinde elde fazla ağırlık hissi uyandırmıyor. 4.2 inç’lik ekran cihazın ön tarafının büyük kısmını kaplıyor. Ekranın altında ise dört yerine üç adet Android tuşu dikkat çekiyor. Sony Ericsson ara tuşunu kaldırmayı uygun görmüş, ki bundan da doğru yapmış. Üçlü dizilimle birlikte ana ekran tuşu tam ortaya gelecek şekilde konumlanmış. Böylelikle ana ekrana geri dönüş veya son çalışan uygulamaları görüntülemek daha kolay hâle gelmiş. Bu tuşun solunda “geri”, sağında ise “menü” tuşu yer alıyor. Tuşlar boy olarak kısa, en olarak ise geniş. Üstelik sağda ve soldaki tuşlarda giderek incelen bir yapı söz konusu. Bu durum o tuşlara basmayı biraz zorlaştırıyor. Yine de, tuşların yumuşak olduğunu ve rahatlıkla basıldığını söyleyelim.

sony-ericsson-xperia-arc-inceleme-fotograflari-00018Sony Ericsson Xperia Arc’ın sol tarafında sadece 3.5 mm’lik kulaklık çıkışı dikkat çekiyor. Sağ tarafta ise ilk olarak cihazın alt kısmına doğru yerleştirilen kamera kısayol ve deklanşör tuşu yer alıyor. Bu yanda, cihazın üst kısmına doğru ilerlediğimizde ses kademe tuşları ve microUSB portu dikkat çekiyor. Cihazın üst kısmında solda açma/kapama tuşu, sağda ise bir kapağın arkasına gizlenmiş HDMI portu yer alıyor. Herhalde Xperia Arc’ın ince ve şık tasarımına uygun düşsün diye tüm bu tuşları küçük yapmışlar. Tamam, hoş durduğunu kabul edelim, ancak tuş alanı küçülünce basmak da bir hayli zorlaşıyor. Özellikle açma/kapama tuşu biraz da içe gömülü şekilde olması sebebiyle biraz zor kullanılıyor. Cihazın alt kısmında ise kayış deliği, arka kapağı açma deliği ve mikrofon yer alıyor.

Xperia Arc’ın arkasındaki plastik ve kavisli kapak kolay şekilde kaldırılıyor. Eğer kapağı kaldırırken hafif bir direnç hissederseniz korkmayın, hiçbir şey kırılmıyor, sadece kapağı çekmeye devam edin. Kapağı kaldırınca karşınıza Sony Ericsson Xperia Arc’ın 1500 mAh’lik bataryası çıkıyor. Bataryanın hemen üstünde ise SIM kart ve microSD yuvaları dikkat çekiyor. microSD kart veya SIM kartı değiştirmek için bataryayı yerinden çıkarmanız gerekiyor. Cihazın arkasında yukarıda belirttiğimiz gibi kamera ve LED flaşın yanı sıra ikinci bir mikrofon yer alıyor. Bu ikinci mikrofon esas olarak telefon konuşmaları sırasında dış ortamın gürültüsünü gidermek amacıyla Xperia Arc’a eklenmiş.

Donanım

Sony Ericsson Xperia Arc, 1 GHz hızında çalışan tek çekirdekli Qualcomm Snapdragon MSM8255 işlemci barındırıyor. Bu işlemciye Adreno 205 grafik işlemci ve 512 MB RAM bulunuyor. Bu RAM’in 380 MB’lık kısmı uygulamalar için ayrılmış durumda.

Sony Ericsson Xperia Arc’ta 4.2 inç’lik, 480 x 854 piksel çözünürlüklü, 16 milyon renk destekli, LED arkadan aydınlatmalı TFT kapasitif çoklu dokunmatik ekran yer alıyor. Ekrana kapalıyken bakıldığında, oldukça koyu bir siyah tonu taşıdığı dikkatlerden kaçmıyor. O kadar ki, ekranı çerçevesinde ayırt etmek o kadar kolay olmuyor. Buna karşılık, ekran kendisinden beklenen seviyede siyah renk derinliğini sağlayamıyor. Xperia Neo da aynı çözünürlükte bir ekranı daha küçük boyutlarda sunuyordu. Yani, Xperia Arc’ın ekranının piksel yoğunluğu Neo’nun ekranınkine göre biraz daha düşük. Öte yandan, ekranın bakış konumunuzu merkezden kenara doğru kaydırdıkça renklerin solmaya başladığını farkedebilirsiniz. Bu nedenle fotoğraflara bakarken, oyun oynarken veya video izlerken maksimum renk kalitesini yakalamak için ekrana dik açıyla bakmalısınız.

sony-ericsson-xperia-arc-inceleme-fotograflari-00031Ufak tefek pürüzlerine rağmen Sony Ericsson Xperia Arc’ın Reality Display ekranı kullanıcıları etkileyecek keskinliğe ve canlılığa sahip. Mobile Bravia Engine teknolojisinin farkı ise fotoğraflara göz atarken veya film izlerken ortaya çıkıyor. Film izleme esnasında yaptığımız incelemelerde, özellikle 720p kalitesinde video oynatımı sırasında Mobile Bravia Engine sayesinde görüntü keskinliği artıyor, detaylar biraz daha ortaya çıkıyor, böylelikle gerçeklik yakalanmış oluyor. Öte yandan, Sony Ericsson Xperia Arc’ın ekranı güneş ışığı altında rahatlıkla seçilebiliyor. Ekran çizilmeye karşı dayanıklı bir yüzeye sahip olduğu için çizilmelere karşı içiniz rahat olabilir.

Sony Ericsson Xperia Arc, 802.11 b/g/n Wi-Fi, Bluetooth v2.1 + A2DP, HSDPA, 7.2 Mbps, HSUPA, 5.76 Mbps mobil genişbant desteği, Wi-Fi bağlantısı üzerinden mobil genişbant veri bağlantı paylaşımı, microUSB portu, HDMI çıkışı gibi bağlantı desteği ve birimlerine sahip. Dijital pusula, ivmeölçer, yakınlık sensörü gibi sensörler de mevcut. 320 MB dahili depolama alanına sahip olan cihazla birlikte 8 GB kapasiteli microSD kartı da yüklü geliyor. Dileyenler bu kart yerine 32 GB’ye kadar kapasiteli farklı microSD/SDHC kartları da kullanabilir.

Yazılım

Sony Ericsson Xperia Arc ile birlikte Android 2.3.3 Gingerbread işletim sistemi yüklü geliyor. Bu işletim sisteminin üzerinde ise Sony Ericsson’un özelleştirilmiş TimeScape kullanıcı arayüzü bulunuyor. Sosyal medya destekli bu kullanıcı arayüzünü Facebook ve Twitter hesaplarınızla entegre şekilde kullanabilirsiniz. Ayrıca Android Market’ten indireceğiniz eklentiler sayesinde Foursquare ve LinkedIn hesaplarınızı da, eğer varsa, Xperia Arc’ın TimeScape arayüzüne entegre etmek mümkün. TimeScape uygulaması Xperia Arc’ın bir iletişim portalı görevini üstleniyor. Bu uygulama üzerinden sadece sosyal ağ hesaplarını kontrol etmekle kalmayıp telefona gelen yazılı mesajları da kontrol edebilirsiniz. Ayrıca yeni mesaj veya durum güncellemelerini TimeScape üzerinden girmek de mümkün.

TimeScape’in ana ekrana eklenebilen, kart görünümü şeklinde güncellemeleri gösteren bir bileşeni de bulunuyor. Her ne kadar kullanışlı olsa da, beğenmediğimiz yanları yok değil. Örneğin, bu bileşen üzerinde gördüğünüz bir tweet dikkatinizi çektiğinde ve ona dokunduğunuzda mobil internet tarayıcısının açılması ve sizi Twitter’ın mobil web sitesine yönlendirmesi olmamış. Aslında sonsuz görünüm adı verilen bir arayüz var ve TimeScape bileşeni üzerinde göreceğiniz sonsuz işaretine dokunarak bu ekrana ulaşmanız mümkün. Söz konusu görünüm sayesinde ilgili Twitter hesabı ya da kullanıcıyla ilgili en son güncellemeleri alt alta görmek mümkün. Aslında sonsuz görünüm biraz daha öne çıkarılabilirdi. Sony Ericsson Xperia Arc’ta “Facebook Inside Xperia” adı verilen derinleştirilmiş Facebook entegrasyonu da bulunuyor. Örneğin, telefonun galerisinde Facebook hesabınızdaki fotoğraf galerilerini de görebilir, ya da müzikçalarda dinlediğiniz şarkıyı Facebook üzerinden arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

Sony Ericsson Xperia Arc’ın kullanıcı arayüzü Xperia Neo’nunkiyle aynı. Yani, daha detaylı bir yazılım incelemesi için Xperia Neo incelemesine göz atabilirsiniz. Ancak özetleyecek olursak, Xperia Arc’ın ana ekranı beş farklı sayfa sunuyor ve bu sayfaların hepsini ekranda parmaklarınızı kıstırarak kuşbakışı şekilde görebilirsiniz ve dilediğiniz sayfaya atlayabilirsiniz. Ana ekran sayfalarının arasındaki geçişler yeterince hızlı. Uygulama menüsünde ise sayfalı bir yapıya gidilmiş. Ayrıca kullanıcılar isteklerine göre bu uygulamaları farklı şekillerde sıralayabilir. Xperia Arc’ta Sony’nin önceden yüklediği çeşitli uygulamalar da geliyor: Facebook, Let’s Golf!, Medya Keşfetme, PostCard, UEFA.com, Office Suite, PlayNow ve What’s App uygulamaları cihazı ilk açışımızda gözümüze çarpan yüklü Android uygulamaları arasındaydı. Bunun yanı sıra Google’ın Talk, Gmail, Navigasyon, Haritalar gibi uygulamaları da cihazda yüklü geliyor.

Sony Ericsson Xperia Arc ile Android Market’teki ücretsiz uygulamalara erişmek ve onları yüklemek mümkün. Sony Ericsson Xperia Arc’a Android Market’in yanı sıra Slide SAM uygulama mağazasını da yüklemeyi uygun görmüş. Aslında “Android Market varken buna ne gerek var?” diye düşünmeden edemedik, ancak fazla mal göz çıkarmaz.

Sony Ericsson Xperia Arc’ın mobil internet deneyiminden kısaca bahsedecek olursak, Xperia Arc Android’in doğal mobil web tarayıcısını kullanıyor. Sayfada parmaklarla yakınlaştırma, uzaklaştırma, yukarı aşağı kaydırma işleri gerçekleştirilebiliyor. Bu işlemler gerçekleştirilirken hafif takılmalar gözden kaçmıyor, özellikle de Flash animasyonlu sayfalarda, ancak buna rağmen Xperia Arc’ın tatmin edici bir web deneyimi sunduğunu söyleyebiliriz. Android’e özel Flash Player’ın son sürümü cihazda yüklü değildi, bunu Android Market’ten yüklemek gerekiyor. Flash video performansını ise iyi olduğunu söyleyebiliriz, her ne kadar videonun başlangıcında ufak tefek takılmalar olsa da, Arc videoları düzgün şekilde oynatıyor. YouTube’daki 720p ve 1080p kalitesindeki videoları oynatma girişimimiz ise pek başarılı olmadı.

Xperia Arc’ın sanal klavyesi görünüm olarak iPhone’unkini andırıyor. Hem yatay hem de dikey tutuşta rahatlıkla kullanılan bu QWERTY klavye otomatik yazım denetimi ve kelime tavsiyeleriyle birlikte geliyor.

Kamera

Sony Ericsson Xperia Neo’yu incelerken bu cihazın kamerasına hayran kalmıştık. Neo ile kağıt üstünde aynı fotoğraf ve video yeteneklerini paylaşan Sony Ericsson Xperia Arc’ın yeteneklerine daha fazla hayran kaldığımızı söyleyebiliriz. Xperia Arc’ın 8.1 megapiksellik Exmor R sensörlü kamerası otomatik odaklama ve LED flaş desteğine sahip. Bunun yanında ekrana dokunarak odaklama, görüntü dengeleme, coğrafi etiketleme, yüz ve gülümseme algılama gibi yetenekleri de barındırıyor. Öte yandan, Xperia Arc’ın kamerası 720p / 30fps HD video kaydı yapabiliyor.

 

Sony Ericsson Xperia Arc’ın kamera uygulaması Sony Ericsson’un özelleştirmelerini barındırıyor. Xperia Neo’dan da hatırlayacağınız üzere ekranın sol tarafını sağa doğru sürüklediğinizde karşınıza kameranın ayar menüsü çıkıyor. Bu menü üzerinden sahne modu, çekim modu, pozlama v.b. ayarları yapmak mümkün. Ne var ki, bu ayarlar içinde yakın çekim yaparken sıklıkla kullandığımız makro modunu bulamadık. İlginçtir ki, Sony Ericsson Xperia Arc’ın otomatik odaklamalı kamerası makro çekim moduna geçip geçmeyeceğini otomatik olarak belirliyor, kullanıcıyı bu zahmetten kurtarıyor. Parmağınızı ekranın sağından soluna doğru sürüklediğinizde ise karşınıza fotoğraf ve video galerisi çıkıyor. Fotoğraf ve video çekim modları arasında geçiş ise ekranın altına yerleştirilmiş sanal anahtar yardımıyla gerçekleştiriliyor. Xperia Arc ile ekrana dokunarak çekim yapmak mümkün. Cihazın kenarında bulunan küçük deklanşör tuşuna basarak fotoğraf çekmekte zorlananlar için bu özellik kurtarıcı bir role sahip. 8 megapiksele kadar fotoğraf çekimine izin veren Xperia Arc ile 6 megapiksel çözünürlükte 16:9 en boy oranlı geniş fotoğraflar çekmek de mümkün.

Sony Ericsson Xperia Arc ile çekilen fotoğraflardaki keskinlik göze çarpıyor. Ayrıca kameranın renk üretimi de oldukça iyi, galeride de göreceğiniz gibi renkler gerçeğe oldukça yakın. Işık şiddetinin nispeten düşük olduğu iç ortamlarda çekmiş olduğumuz deneme fotoğraflarında aydınlık seviyesi iyi. Cihazın flaşı da iyi performans gösteriyor. Tamamen karanlık ortamda çektiğimiz fotoğraflar iyi sonuç veriyor, hatta makro fotoğraflar bile. Hem bu fotoğraflarda hem de gece çekim modunda çektiğimiz gece manzarası fotoğrafında gürültü seviyesi şaşırtıcı derecede düşük. Ancak otomatik modda çektiğimiz gece manzara fotoğrafında gürültü dikkat çekiyor. Gün ışığında çektiğimiz manzara fotoğrafları da oldukça başarılı. Kısacası Xperia Arc ile birlikte sıradan ihtiyaçlarınızı rahatlıkla görecek bir kompakt kameraya da sahip olacaksınız.

Sony Ericsson Xperia Arc’ın video çekim performansı içinse “idare eder” yorumunda bulunsak yanlış olmaz. Kameranın ışığı yakalaması oldukça iyi, ancak görüntünün işlenmesi sırasında uygulanan gürültü bastırma uygulaması nedeniyle ayrıntılarda kaybolmaların olduğunu gözlemleniyor. Bunu telefonun ekranında farketmek güç, ancak ne zaman çektiğiniz görüntüleri HDMI kablosu yardımıyla TV’ye yansıttınız ya da bilgisayara aktardıktan sonra medya oynatıcı yazılımıyla izlemeye kalktınız, o zaman anlatmak istediğimizi farkedeceksiniz. Karşılaştırma amacıyla Sony Bloggie Touch HD kamera ile de 720p/30 fps formatında bir deneme çekimi yaptık. O video kamera ile çektiğimiz videoyu bilgisayara aktarıp izlediğimizde Xperia Arc ile çekilen videoda belli olmayan detayların daha açık olduğunu gözlemledik. Bu arada çekilen videolardaki yüksek ve biraz rahatsız edici ses seviyesi dikkatlerden kaçmadı. Bunda Xperia Arc’ın mikrofonunun yerleşim yerinin etkisi olduğunu tahmin ediyoruz.

Multimedya

Sony Ericsson Xperia Arc’ın 4.2 inç’lik, Mobile Bravia Engine destekli ekranında multimedya keyfi tam anlamıyla yaşanır, bunu baştan söyleyelim. Ancak bu keyfi yaşamadan önce Android Market’in yolunu tutup üçüncü parti bir multimedya uygulaması indirmenizde fayda var. Ücretsiz olan MoboPlayer uygulamasının işinizi göreceğini tahmin ediyoruz. Bu uygulama sayesinde cihazın microSD kartına yükleyeceğiniz AVI ve MKV uzantılı video dosyalarını oynatabilirsiniz. Yoksa, Sony Ericsson Xperia Play’in doğal kod desteği o kadar geniş sayılmaz.

Xperia Arc’ın 720p videouyu oynatabildiğine dair çeşitli yorumlar okumuştuk. Doğru, oynatıyor, oynatırken herhangi bir karelenme söz konusu değil, ancak çerçeve hızının yavaş olduğu ve ses ile görüntü arasındaki senkronizasyonun bozulduğu anlaşılıyor. Bu da cihazda daha düşük çözünürlüklü videoları izlemekle idare etmek gerektiği anlamına geliyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi Mobile Bravia Engine sayesinde fotoğrafları görüntülerken veya video izlerken görüntü kalitesinde artış sağlanıyor.

Xperia Arc’ın 4.2 inç’lik ekranıyla yetinmeyenlerin imdadına ise cihazda bulunan HDMI portu yetişiyor. Sony Ericsson, Xperia Arc’ın kutusuna uyumlu bir HDMI kablosu da eklemiş. HDMI portu barındıran HDTV veya monitöre bu yolla rahatlıkla bağlanan Xperia Arc’ın ekran görüntüsü böylelikle daha büyük boyutlu ekranlara aktarılmış oluyor. Harici ekran ile bağlantı kurulduğunda Xperia Arc üzerinde Galeri uygulaması otomatik olarak açılıyor. Sadece fotoğraf slayt gösterilerini veya videoları harici ekranda göstermekle kalmayan Xperia Arc, kullanıcı arayüzünü ve oyunları da yansıtıyor. Böylelikle Xperia Arc üzerinden sunumlar gerçekleştirmenin, üçüncü parti multimedya uygulamaları yardımıyla DivX videolarını büyük ekranda izlemenin ya da Xperia Arc ile bir ev konsolu havasında oyun oynamanın kapısı açılmış oluyor. Oyunlar genellikle daha düşük çözünürlüklü ekranlar için optimize edildiğinde, görüntü büyük ekrana aktarıldığında kalitede bozulmalar oluyor. Arayüz için de aynı yorum yapılabilir. Üstteki “Kamera” başlığında dile getirdiğimiz video ile ilgili olarak altını çizdiğimiz husus dışında video ve fotoğrafların görüntü kalitesi tatmin edici seviyede.

Xperia Arc’ın içindeki fotoğraf, klip veya şarkıları sadece HDMI kablosu aracılığıyla değil, DLNA desteği sayesinde Arc ile aynı ağ içindeki DLNA destekli TV veya ses sistemlerine aktarabilirsiniz. DLNA desteğini aktifleştirmek için uygulama menüsü içinde yer alan Medya sunucusu uygulamasını açmanız gerekiyor. Bu uygulamadan gerekli tüm ayarları yapabilirsiniz.

Xperia Arc’ın müzik çalma performansı oldukça iyi. MP3, eAAC+, WMA, WAV ses formatlarını destekleyen Xperia Arc üzerindeki müzikçalar uygulaması albüm kapaklarını görüntüleyebiliyor. Şarkıcı, şarkı veya albümler arasında düzgün şekilde gezinme imkanı sunan bu uygulamada Facebook entegrasyonunun izlerini görüyoruz. “Şimdi çalınıyor” ekranında sağ üst köşede gördüğünüz “beğen” ikonuna dokunduğunuzda, dinlediğiniz o şarkıyı Facebook üzerinden arkadaşlarınızla paylaşmış oluyorsunuz. Bu paylaşımda TrackID uygulamasının payını unutmamak gerek. “Şimdi çalınıyor” ekranındayken menü tuşuna basarak ekolayzır ekranına açabilir ve ses düzenini zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.

TrackID demişken, Xperia Neo’da da gördüğümüz ve beğendiğimiz uygulama aynı şekilde Xperia Arc’ta da karşımıza çıkıyor. Etrafınızda duyduğunuz şarkıların adını ve kim tarafından söylendiğini öğrenme fırsatı sunan bu uygulama Xperia Arc’ın FM radyosuyla da bağlantılı şekilde çalışıyor. Yani, Xperia Arc üzerinden radyo dinlerken karşınıza çıkan bir şarkı hakkındaki bilgileri radyo uygulamasından çıkmadan, Track ID yardımıyla rahatlıkla alabilirsiniz. Track ID’nin veritabanı oldukça zengin ve yaptığımız birkaç denemenin hepsi olumlu sonuç verdi. Xperia Arc’ın FM radyosunun kullanışlı ve sinyal alış yeteneğinin iyi olduğunu söyleyelim. Radyoyu ilk kez açtığınızda tüm FM frekans bandı otomatik olarak taranıyor ve bulunan radyolar hafızaya alınıyor. Bir radyoyu dinlerken, eğer o radyo istasyonu RDS’i destekliyorsa, radyo istasyonunun adı otomatik olarak kaydediliyor.

Xperia Arc ile birlikte üzerinde kumandalı mikrofon bulunduran bir kulaklık geliyor. Topuz yapısındaki kulaklıklar kulak kanalının içine kadar girip orayı kapatıyor. Böylelikle ortamdan tamamen izole olup müziğe odaklanmanıza yardımcı oluyor. Kulaklıkların ses kalitesi oldukça iyi, bas ve tiz seviyesi iyi ayarlanmış. Cihazın hoparlörü arka tarafta, alt kısma doğru yer alıyor. Hoparlörün ses çıkış şiddeti yüksek, ancak cihazı bir zemine koyduğunuzda hoparlör kapanıyor ve sesin boğuklaşmasına neden oluyor. Aslında Sony Ericsson kavisli yapı sayesinde sesin kendine çıkacak bir yol bulacağını düşünmüş olmalı, ancak işin aslı ne yazık ki öyle değil. Xperia Arc’ın tasarımı Sony Ericsson’un hareket alanını kısıtlamış olmalı.

Her ne olursa olsun, Xperia Arc sayesinde fotoğraf, müzik veya video; hangisi olursa olsun çevrenizdekilerle bunun zevkini rahatlıkla paylaşabilirsiniz.

Performans, Batarya ve Kullanım Notları

Sony Ericsson Xperia Arc tek çekirdekli 1 GHz Qualcomm MSM8255 işlemciyle birlikte geliyor. Bu işlemcinin temel işlevleri yerine getirmede başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Arayüz elemanları arasındaki geçişler hızlı, Android Market’ten indirdiğimiz oyunları rahat şekilde çalıştırıp oynayabildik, inceleme videolarında görebileceğiniz gibi, Xperia Arc üzerinde test ettiğimiz Angry Birds’ün dokunmatik hareketlerle kontrolü oldukça seri, oyunda herhangi bir takılma veya duraklama söz konusu olmadı. Sony Ericsson Xperia Arc ile araba yarışı gibi hareket tabanlı oyunlar da rahatlıkla oynanabiliyor.

Xperia Arc’ı bir de benchmark testinden geçirdik. Bunun için başvurduğumuz SmartBench uygulamasının 2010 ve 2011 sürümleri Android Market üzerinden dağıtılıyor. 2011 sürümü genellikle çift çekirdekli tablet ve akıllı telefonların hegemonyası altında, SmartBench 2010 ise 2010 yılı içinde çıkmış, genellikle tek çekirdekli işlemci taşıyan akıllı telefonların listelerde başa güreşmeye çalıştığı bir alan. Xperia Arc’ı SmartBench 2010 ile test etmenin daha uygun olacağını düşündük ve aşağıda yer alan tablodaki sonuçları elde ettik:

Sony Ericsson Xperia Arc ile birlikte 1500 mAh’lik batarya geliyor. Bu kapasitenin Xperia Arc için yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Xperia Arc’ı yoğun bir şekilde incelediğimiz kısa zaman zarfında, telefonun tam şarjda 1.5 günü rahat çıkardığını gözlemledik. Tabii, test ortamında Wi-Fi bağlantısı olduğu için 3G’yi kullanma ihtiyacı hissettik, bu durum süreyi biraz daha arttırmış olabilir. Her ne olursa olsun, Xperia Arc’ın pil ömrü konusunda hiçbir şikayetimiz olmadığını söyleyebiliriz. Flash veya DivX videonun izlendiği durumlarda, cihazın arkasının, özellikle işlemcinin olduğu bölümün fazla ısındığı dikkatimizi çekti. Xperia Arc’ın plastikten yapılmış ince arka plakası da rahatlıkla geçirip kullanıcının eline iletiyor. Bu durumun bizi rahatsız ettiğini söylemeliyiz.

Sony Ericsson Xperia Arc ile yaptığımız görüşmelerden bahsedecek olursak, karşı tarafın sesi oldukça temiz ve yeterli şiddette geliyor. Cihazın arkasında yer alan ikinci mikrofonun gürültü bastırma amacıyla eklendiğini yukarıda söylemiştik. Yaptığımız testler bu mikrofonun işini ayırt edilecek derecede iyi yaptığını gösteriyor. Karşı tarafta konuştuğunuz kişi yine arkadan sesler duymaya devam edecektir, ancak emin olun ki, onunla başka bir telefonla konuşuyor olsaydınız, dışarının sesini daha fazla alabilirdi.

Xperia Arc’ın kutusundan seyahat şarj adaptörü çıkıyor. Bu sayede Xperia Arc ile birlikte gelen USB kablosu dışında başka bir kabloyu da kâh bilgisayara kâh şarj adaptörüne bağlamanız mümkün.

Sonuç

Daha önce de belirttiğimiz gibi, akıllı telefonlar içinde de bir ayrışma söz konusu. Çift çekirdekli işlemci taşıyan Android telefonların fiyatı 1500 TL üzerinde şekillenmeye başladı. Tek çekirdekli telefonlar ise 1000-1400 TL bandını doldurmakta. Tek çekirdekli işlemciye sahip Sony Ericsson Xperia Arc da bu aralığa düşüyor.

Bu aralıkta Xperia Arc’ın ciddi rakipleri var. Ancak Xperia Arc’ın tasarımı ve Sony’den aldığı teknolojilerle öne çıktığını söyleyebiliriz. Sony Ericsson’un Android’e özel kullanıcı arayüzü ve Facebook ile bağlarını sıkılaştıran TimeScape uygulaması Xperia Arc’ın kullanımını daha zevkli hâle getiriyor. Xperia Arc fotoğraf alanındaki yetenekleri de fotoğraf çekmeye çok meraklı olmayan, ancak ilginç bulduğu kareleri yakalama fırsatını kaçırmayan, ya da mutlu anlarını hemen ölümsüzleştirmek isteyenler için yeterli kılıyor.

Sony Ericsson’un Xperia Arc’ı tasarlarken zorlandığı ise görülüyor. Tamam, cihazın tasarımı çok hoş, estetik ve sıradışı duruyor. Ancak bu tasarımı gerçekleştirmek için bazı durumlarda ödün verilmek zorunda kalınmış. Kameranın konumu ara sıra parmağın kareye girmesine neden oluyor ya da telefon bir yüzeye konduğunda hoparlöre engel oluşturuyor. Ancak her gülün dikeni vardır, Xperia Arc’ın bu kusurları da göz ardı edilmeyecek şeyler değil.

Xperia Arc’ın Android 2.3.3 Gingerbread ile gelmesi avantaj sayılabilir. Her ne kadar Sony Ericsson’un Android cihazlarının sürümünü yükseltme konusunda iyi bir geçmişi olduğunu söylemesek de, şirketin 2011 ile birlikte değişen politikası gelecekte Xperia Arc kullanıcılarının Android güncellemelerini daha çabuk şekilde alacağını düşünmemize neden oluyor. Umarız, Sony Ericsson bu inancımızı boşa çıkarmaz.

Sony Ericsson Xperia Arc piyasada 1300-1400 TL aralığında satılmakta. Mevcut Android uygulamalarını rahatlıkla çalıştıran, yazılımı donanımına göre optimize edilmiş, sosyal ağlara kolaylıkla bağlanmanızı sağlayacak, ayrıca Sony’nin diğer ürünleriyle de dirsek temasında olan Xperia Arc kendisi için ödenen hakkını verecek nitelikte.