Samsung’un geçtiğimiz kendi ürünü olan ve Kore dilinde “okyanus” anlamına gelen Bada işletim sistemini taşıyan ilk telefon Wave GT-S8500 yaklaşık 7 ay önce Barselona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde tanıtılmış, yaz başında ise piyasaya çıkmıştı. Birkaç haftadır ülkemizde de satılan bu telefonu sizin için inceleme altına aldık. Bu inceleme sadece Wave S8500’ü değil, Bada işletim sistemini de mercek altına alıyor.
İlk olarak telefondan başlayalım. Samsung Wave GT-S8500 bar tipinde, klavye veya tuş takımı barındıramayan, 3.3 inç’lik 800 x 480 çözünürlüklü Super AMOLED ekrana sahip bir telefon. Ekranın hemen altında üç tane fiziksel tuşun yer aldığı telefonun üst kısmında 3.5 mm’lik kulaklık girişi, hoparlör ve micro USB girişi yer alıyor. Micro USB girişinin kızaklı bir kapak ile kapatılabilmesi hoşumuza giden bir tasarım ayrıntısı. Telefonun sol kenarında ses kontrol tuşları, sağ tarafında ise kamera için deklanşör tuşuyla ekran kilidi tuşu yer alıyor. Metal kasaya sahip olan telefonda 1500mAh’lık batarya yer alıyor. microSD kart yuvası ise bataryanın altında yer aldığı için kart değişimi sırasında telefonu kapatmak zorunlu. 118 gram ağırlığındaki telefon 118 x 56 x 10.9 mm’lik boyutlara sahip. 5 megapiksellik LED flaşlı kameraya sahip olan Wave S8500’ün ön yüzünde de video görüşmelerine imkan tanıyan ikinci bir kamera yer alıyor.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi Wave S8500’de yüksek çözünürlüklü, 16 milyon renk destekli Super AMOLED ekran yer alıyor. Oldukça keskin ve berrak görüntü üreten bu ekran sayesinde S8500’ü kullanmanın keyfi daha da artıyor. Çekilen fotoğraf ve videoları görüntülemek, telefona yüklenen film ve dizileri izlemek bu ekran sayesinde oldukça zevkli bir hâl alıyor. Super AMOLED ekranın güneş ışığı altından görünebilirliliği de diğer ekranlara göre daha iyi olduğu için bu telefonu dış ortamlarda rahat bir şekilde kullanabilir, fotoğraf ve video çekimini daha rahat yapabilirsiniz. Super AMOLED ekran telefonun yüzeyine yakın konumlandığı için sanki ekrana dokunuyormuş gibi hissediyorsunuz. Kapasitif dokunmatik ekranın girişlere verdiği tepki de oldukça hızlı. Telefonda fiziksel klavye olmadığı için tüm girişleri ekranda beliren sanal klavye üzerinde yapıyorsunuz. Telefonun yatay veya dikey kullanımına göre klavye de yatay ve dikey bir forma giriyor. Sanal klavyenin tasarımı her nedense bize iOS’teki sanal klavyeyi hatırlattı. Telefonu dikey tutuşta yazı yazarken klavye tuşları küçük olduğu için yanlış tuşlara dokunmanız olası, yatay kullanımda ise tuşlar büyüdüğü için hata yapma oranı da düşüyor. Bu nedenle rahat yazı yazmak için telefonu yatayda kullanmanızı öneririz.
Galeri: Samsung Wave GT-S8500
[nggallery id=395]
Samsung Wave GT-S8500’ün kutundan microUSB şarj cihazı, USB kablosu ve topuzlu kulaklıklar çıkıyor. Telefonun microUSB üzerinden şarj olması hoşumuza gitti, USB üzerinden bilgisayara bağlıyken de şarj olabilmesi memnuniyetimizi daha da arttırdı. Telefonu bilgisayara bağladığınızda telefondan Ayarlar bölümü altında yer alan USB bağlantı modu bölümüne gidip uygun bağlantı şeklini seçmelisiniz. Aksi takdirde bağlantıda problemler yaşayabilirsiniz. Bunun yanı sıra USB yığın depolama modunu seçtiğinizde, bilgisayarla bağlantının aktif hâle gelmesi için telefondaki tüm uygulamaları kapatmalısınız. Bunu da bir dipnot olarak belirtelim. Kulaklığa gelince… Kulaklıkların topuzları o kadar büyüktü ki, kulağa tam olarak oturmadı. Bize gelen üründe farklı boyutta topuzlar yer almıyordu, ancak piyasada satılan ürünlerin kutularında farklı büyüklükte kulaklık topuzları bulunuyor olabilir. Kulaklığın ses kalitesini çok fazla beğendiğimizi söyleyemeyiz, ancak daha önceki kulaklıklarda gördüğümüz tiz problemi bunda yoktu. Bas ve tiz daha orantılı gibiydi. Zaten telefonda 3.5 mm’lik kulaklık girişi olduğu için farklı kulaklıkları da rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Video: Samsung Wave GT-S8500 incelemesi
Samsung Wave GT-S8500’de Samsung’un 1 GHz’lik Hummingbird işlemcisi yer alıyor. İşlemci her ne kadar hızlı olsa da, birden fazla uygulama açtığınızda telefonda yavaşlamalar meydana geliyor. 1500 mAh’lik bataryası ise telefonu yoğun kullansanız bile sizi yarı yolda bırakmayacaktır. Telefonda sürekli müzik dinlememize, internete girip, fotoğraf ve videoları karıştırmamıza rağmen telefonu 1.5 gün aralıklarla şarj etmek yeterli oluyor. iPhone 3GS’te ise benzer bir kullanım durumunda telefonu her gün mutlaka şarj etmemiz gerekiyor.
Gelelim Samsung Wave GT-S8500’ün fotoğraf ve video performansına… 5 megapiksellik, otomatik odaklı ve LED flaşlı kamerası bulunan Wave S8500 720p HD video kaydı da yapabiliyor. Kabul ediyoruz, bir cep telefonu fotoğraf makinesinin yerini kesinlikle tutmaz, ancak S8500’ün fotoğraf makinesi işlevini diğer telefonlara göre daha iyi göreceğini söyleyebiliriz. Kapasitif dokunmatik ekran S8500’ün kamera özelliklerini rahatlıkla kontrol etme imkanı sunuyor. Fotoğraf ve video kamera modları arasında geçiş için tek bir ikona dokunma yeterli. Aynı şekilde çekim modu, sahne modu, otomatik odaklama, makro modu gibi özellikleri etkinleştirmek de bir o kadar kolaylaştırılmış. Ayrıca sadece 2-3 çözünürlükte değil de, daha fazla çözünürlükte fotoğraf çekimi imkanı sunulması güzel. Örneğin, 4 megapiksel çözünürlükte geniş ekran formatında fotoğraf çekmeniz mümkün. Fotoğrafların kalitesine gelecek olursak, Wave S8500’ün kamerası gerçek renkleri yakalamada başarılı. Aydınlık ortamlarda başarılı fotoğraflar çekebilirsiniz. Karanlık ortamlarda flaş sayesinde idare edecek derecede kareler yakalamak mümkün. Gece modunda yaptığımız manzara çekimleriyse o kadar iyi sonuç vermedi. Ancak cep telefonu kameraları gece çekimlerinde genel olarak pek başarılı olmadığı için bu durum gözardı edilebilir. 1280 x 720 video kaydının yanı sıra 640 x 360 çözünürlükte video kaydı yapmanız mümkün. Video çekim ayarlarında yer alan özel bir ayar sayesinde video çekimi sırasında AMOLED ekranın görünümünü daha da arttırabilirsiniz, bu özellikle dış ortam çekimlerinde oldukça yararlı olacaktır.
Samsung Wave GT-S8500 ile çekilen örnek fotoğrafları buradan indirebilirsiniz.
Video: Samsung Wave GT-S8500’den örnek 720p video
Bada işletim sistemi nasıl çalışıyor?
Samsung Wave GT-S8500’ün piyasaya çıkışıyla birlikte Güney Koreli üreticinin kendi ürünü olan işletim sistemi Bada ile de fiilen tanışmış olduk. Bu işletim sistemi kapasitif dokunmatik ekranla kolaylıkla kontrol edilecek şekilde tasarlanmış. Karşımızda Android’in ve iOS’in beğenilen özelliklerinin seçilip harmanlandığı bir işletim sistemi var, ancak bu durum hoşumuza gitti.
Ana ekranla başlayalım. Wave S8500’de Bada işletim sisteminin üzerine giydirilmiş TouchWiz 3.0 arayüzü bulunuyor. Bu arayüzün en büyük özelliklerinden bir tanesi bileşen ya da daha fazla bilinen adıyla “widget” desteği sunması. Ana ekranda sol üstte görünen Widget yazısına dokunduğunuzda telefon tarafından sunulan bileşenler listeleniyor. Şebeke, Samsung Apps, doğum günü, Google, Feeds & Update, ikili saat, sosyal medya ağları başlatma kısayolları, takvim gibi kullanışlı bileşenler bulunuyor. Bu bileşenleri dokuz farklı ana ekrana yerleştirip telefonunuzu sadece bu bileşenler aracılığıyla bile kullanabilirsiniz. Parmağınızı ekranda sürükleyerek farklı ana ekranlar arasında geçiş yapabilir, farklı bileşenleri görüntüleyebilirsiniz. Ancak bizim gözümüze çarpan bir problem var. Diyelim ki Wave S8500’ü USB yığın depolama modunda bilgisayara bağladınız. Bağlantının etkin hâle gelmesi için de o an çalışan tüm uygulamaları kapattınız. Bu durumda ana ekrana yerleştirdiğiniz bileşenlere de elveda demek ve yeniden bileşenleri seçip ana ekrana yerleştirmeniz gerekiyor. Bu duruma çözüm bulabilen birisi varsa, lütfen bizimle paylaşsın.
Ekranın hemen altında ortada bulunan tuşa bastığınızda karşınıza iOS tarzı bir menü karşılıyor. Ekranın alt kısmında yer alan bantta Tuşlar, Rehber, Mesajlar gibi telefonun ana amaçlı kullanımına odaklanan kısayollar bulunuyor. Bu kısayol alanı ana ekranda da yerini korumaya devam ediyor. Menü ekranında şebeke göstergesinin hemen altında yer alan Dznle yazısına dokunup menü ekranındaki ikonların yerleşimini kendi arzunuza göre düzenleyebilirisiniz. Alt kısımda yer alan sık kullanılanlar bandındaki ikonları da dilediğiniz şekilde değiştirebilmeniz mümkün. Kısacası menü ekranı iOS’in izlerini fazlasıyla taşıyor. Telefonun Android’den aldığı özellik ise üstte bulunan bildirim çubuğu. Aşağı doğru sürükleyerek genişletebildiğiniz bu bildirim alanında telefona gelen e-posta, mesaj gibi öğeleri durumunu takip edebilirsiniz. Ayrıca WiFi, Bluetooth gibi kablosuz bağlantıları kolayca açıp kapatabilir, telefonu sessize alabilirsiniz. Öte yandan, müzik oynatıcı uygulama arkaplanda çalışırken bu bildirim alanını kullanarak çalan şarkıyı duraklatabilir, başa alabilir ya da başka bir şarkıya geçebilirsiniz.
Galeri: Samsung Bada işletim sistemi ekran görüntüleri
[nggallery id=394]
Bada’nın odaklandığı noktalardan bir tanesi de sosyal ağ entegrasyonu. Facebook ve Twitter uygulamaları telefona yüklü olarak geliyor. Bu uygulamaların Android ve iOS versiyonları kadar fazla özellik sunduğunu söyleyemeyiz. Ancak mesaj gönderme, durum güncellemesi yapma, arkadaşların ve takip edilenlerin paylaşımlarını görme gibi temel işlevler görülebiliyor. Facebook uygulaması sadece fotoğraf yüklemeye izin verirken, Twitter uygulaması ise ne fotoğraf ne de video yüklemeye imkân tanıyor. Telefonda yer alan Social Hub uygulaması ise telefona gelen SMS’lere, Facebook ve Twitter mesajlarına ya da e-posta iletilerine ulaşmada kolaylık sağlayan bir portal işlevi görüyor. Samsung Wave GT-S8500 e-posta kullanımı açısından da ihtiyaçları karşılıyor. Microsoft Active Sync Exchange, Gmail, Yahoo, Hotmail gibi e-posta servislerinin yanı sıra isteyenler farklı bir alan adı altındaki e-posta hesaplarını telefona ekleyip kullanabiliyorlar. S8500’deki ilginç uygulamalardan bir tanesi de Mini Günlük. Bu uygulama kullanıcılara tarihe not düşme imkânı sunuyor. Hayatınızda meydana gelen önemli olayları kayıt altına almak isterseniz, bir fotoğraf çekin, yeri belirtin ve altında birkaç not yazın, daha sonra kaydedin. Dilerseniz bu kayda o günkü hava durumunu da not düşün. Sonrasında dilediğiniz takdirde bu kaydı Flickr, Facebook, MySpace, Picasa gibi paylaşım sitelerinde yayınlayın.
Samsung Wave GT-S8500’de GPS alıcısı ve bunun sonucunda navigasyon desteği de bulunuyor. Navigasyon uygulaması Route 66 işbirliğiyle geliştirilmiş. Uygulamayı açtığınızda GPS alıcısı yardımıyla bulunduğunuz konum haritada gösteriliyor. Ancak bu harita çıplak. Şehir, ülke isimleri ve farklı ülke renklendirmeleri dışında ne yol bilgisi ne de başka birşey var. Tabii ki, içerikleri indirip haritayı doldurabilir, daha etkin hâle getirebilirsiniz. Ancak bunun için Route 66 yazılımını bilgisayara indirip daha sonra telefonu bilgisayara bağlayarak diğer adımları tamamlamanız gerekiyor. Doğrudan kablosuz bağlantı üzerinden harita indirmeyi ne yazık ki başaramadık. Belki ileride Samsung Apps üzerinden Google Haritalar uygulaması sunulur ve navigasyon kullanımı daha kolay ve zahmetsiz hâle gelir.
Samsung Apps demişken buradan devam edelim. Bada işletim sistemine uygulama geliştirmeleri için yazılımcıları teşvik eden hatta Türkiye’de de bir Bada semineri düzenleyen Samsung, Samsung Apps mağazası içinde Bada için geliştirilmiş uygulamaları da pazarlıyor. Hem ücretli hem de ücretsiz uygulamaların bulunduğu bu mağaza üzerinden NTVMSNBC, Haberturk, Mynet, Anadolu Ajansı gibi kuruluşların ücretsiz uygulamalarını indirebilirsiniz. Ücretli uygulamaların fiyatları da TL cinsinden verilmiş. Kayıt işlemi yapmadığımız için hiç ücretli uygulama indirmediğimizi not düşelim. Ancak telefona yüklediğimiz Bada uygulamalarının iOS uygulamalarına yakın bir deneyim sunduğunu söylemeliyiz. Öyle ki, NTVMSNBC’nin Bada uygulaması iPhone uygulamasıyla tıpatıp aynı.
Samsung Wave GT-S8500 kullanıcılarına zengin bir multimedya deneyimi de yaşatıyor. 5.1 ses desteği sayesinde kulaklarınız farklı bir deneyim yaşayacak, bunu baştan söyleyelim. Müzik oynatıcı uygulaması diğer platformdakilere göre çok farklı değil, temel işlevini görüyor. Ancak şarkı tanıma özelliği sayesinde çalan şarkıyı örnekleyerek şarkı bilgilerini kullanıcıya sunmaya çalışıyor. Bu özelliğin çok da sağlıklı çalışmadığını söylemeliyiz. Bir iki şarkıda deneme yaptık ve başarılı olamadık. Fotoğraflara gelecek olursak, Wave S8500 ile çekmiş olduğunuz fotoğraflardan etkileyici slayt gösterileri hazırlayabilirsiniz. Öte yandan, telefonda yer alan ivmeölçer sayesinde telefonu sağa sola oynatarak fotoğraflar arasında geçiş yapabilirsiniz. S8500’ün farkını koyduğu noktalardan bir tanesi video oynatırken ortaya çıkıyor. Zengin bir multimedya kod desteği bulunduğunu söylemeliyiz. Hiç bir video dönüştürücüye ihtiyaç duymadan rahatlıkla film veya dizi seyredebilirsiniz. Yüksek çözünürlüklü Super AMOLED ekran ise keyfinizi kat be kat arttıracak özelliğe sahip. Video oynatıcı uygulamasının ekran parlaklığı ve rengini düzenlemenize olanak sağlayacak imkânlar sunması ise oldukça hoşumuza gitti. 5.1 ses desteği sunması ise Super AMOLED ekranın yanında zevki arttıran başka bir etken. Wave GT-S8500’ün sunduğu DLNA desteği sayesinde All Share özelliğini kullanarak telefondaki videoları DLNA destekli başka cihazlarda da izleyebilirsiniz. Eğer Samsung markalı bir HDTV’niz varsa ve bu televizyon Wave S8500 ile aynı ağa bağlıysa, telefon televizyonu otomatik olarak bulacak ve size kalan tek şey TV’yi seçip oynatmayı başlatmak olacak. İçerik akışı kesintisiz bir şekilde oluyor, TV’nin sesini telefondan yükseltip alçaltmanız ise oldukça şaşırtıcı ve hoşa giden bir özellik olmuş.
Bada işletim sistemi iOS’tekine benzer bir Akıllı Arama özelliğine sahip. Ana ekrandayken ekrana art arda iki kez dokunarak ya da menü tuşuna art arda iki kez basarak arama uygulamasını çalıştırabilirsiniz. Menüde de bir kısayolun bulunduğunu unutmayalım. Hem telefondaki içeriklerde hem de internette arama yapabilirsiniz. Google, Bing ve Samsung Fun Club servisinde arama yapabilirsiniz. Takvim uygulaması da Facebook ve Exchange ActivSync takvimleriyle senkronizasyon imkânı sunuyor. Hesaplarım bölümü ise telefona eklediğiniz Facebook, Twitter, Gmail v.b. hesapları kontrol etmenizi sağlıyor.
Samsung geniş bir yelpazedeki kullanıcı kitlesine hitap eden bir üretici. Android ve Windows Phone cihazları beklentileri ve telefona ayıracağı bütçesi yüksek olan kullanıcılara hitap ederken Bada işletim sistemi ise bu sınıfın altına hitap edecek şekilde konumlandırılmış. Samsung Wave GT-S8500’ün fiyatı 1000 TL civarında olsa da, yeni çıkan Wave 723 ile Samsung belirttiğimiz amaca doğru ilerliyor. Sunduğu işlevlere bakacak olursak, biraz toplama bir işletim sistemi gibi görünse de, Bada’nın dokunmatik ekranla oldukça iyi anlaştığını söylemeliyiz. Samsung, Bada ile kullanım kolaylığını yakalamış. Wave GT-S8500 ise bu işletim sistemiyle sunulan ilk cihaz olmasına rağmen pek de olumsuzluk taşımayan bir cihaz olmuş. 1 GHz’lik Hummingbird işlemcisinin bazı durumlarda yavaş kalıp telefonda tıkanmaya yol açtığını söylemeliyiz. Telefon pil tüketimi açısından da oldukça başarılı, sizi kolay kolay yarı yolda bırakmayacaktır. Sonuç olarak, biraz daha fazla para verip iPhone ya da üst sınıf bir Android cihaz almak istemiyorsanız, Samsung Wave GT-S8500 bu cihazların deneyimini birebir olmasa da kısmen size yaşatacaktır. Samsung Wave GT-S8500 Bada işletim sisteminin kullanım kolaylığı, Super AMOLED ekranı, multimedya uygulamaları, kamera uygulaması ve 720p HD video kaydı ile bizden geçer not almayı başarıyor.