İncelemelerManşetler

Teknoblog İncelemesi: Samsung Galaxy Y – Galeri & Video

samsung-galaxy-y-inceleme-00024

Samsung’un Android akıllı telefon ve tabletleri barındıran Galaxy serisinde her zevke ve keseye uygun bir model var. Galaxy Y’nin varlığı da bunu kanıtlayacak türden. Adını “young” yani “genç” kelimesinin baş harfinden alan cihaz bu ayın içinde Türkiye’de de piyasaya çıkan bu giriş seviyesi Android cihazı mobil internet kullanımını daha geniş kitlelere uygun fiyatla yaymayı hedefliyor.

Samsung’un Galaxy telefonlarından alıştığımız genel tasarım çizgisini yansıtan bu mütevazi Android cihazı sahip olduğu makul fiyatın karşılığında neler sunuyor? Android deneyimini kullanıcılara ne kadar yaşatabiliyor? Cihazın kamera ve multimedya işlevleri hangi seviyede? Tüm bu soruların cevaplarını yazının devamında yer alan detaylı Samsung Galaxy Y S5360 incelemesinde bulabilirsiniz.

Video: Samsung Galaxy Y S5360 İncelemesi

Galeri: Samsung Galaxy Y S5360
[nggallery id=772]

Tasarım ve Donanım

Samsung Galaxy Y S5360 104 x 58 x 11.5 mm’lik boyutlara ve 97.5 gr. ağırlığa sahip. Bu sayede avuç içine rahatlıkla sığıyor ve cepte de rahatlıkla kullanılıyor. Tasarımına bakıldığında Galaxy Y’nin sıkıştırılmış bir Galaxy S izlenimine sahip olduğunu söyleyebiliriz. 3 inç’lik ekranın altında diğer Samsung Galaxy cihazlarında olduğu gibi navigasyon tuşları yer alıyor. Cihazın sol yanına baktığımızda ses kademe tuşu ve kayışın bağlanmasına izin veren bir delik yer alıyor. Sağ yana baktığımızda ise diğer Samsung cihazlarında olduğu gibi üste doğru yerleştirilmiş güç tuşunun yer aldığını görüyoruz. Cihazın üst kısmında 3.5 mm’lik kulaklık jakı ve bir kapak arkasına gizlenmiş microUSB portu yer alıyor. Altta da mikrofon yer almakta.

samsung-galaxy-y-inceleme-00001

Samsung Galaxy Y’nin arkasını plastik ve pütürlü bir plaka tamamen kaplıyor. Bu kapağın üzernde kamera ve hoparlör için delikler açılmış. Ayrıca kapağın altına doğru kabartmalı bir Samsung logosu da yer alıyor. Cihazın altında bulunan deliğe tırnağınızı sokarak kapağı yukarı çekebilir ve kolaylıkla açabilirsiniz. Bunu yaptığınızda karşınıza Galaxy Y’nin 1200 mAh’lik batarya çıkıyor. Bataryanın altında SIM kart yuvası mevcut. Bu da cihazın SIM kartının değişimi için onu kapatmak gerektiği anlamına geliyor. microSD kart yuvasını da arka kapağı kaldırdığınızda sol yanda göreceksiniz. Zaten bu yuvanın varlığı kasaya konan bir işaretle belirtilmiş.

Samsung Galaxy Y’de yukarıda belirttiğimiz gibi 3 inç’lik bir ekran yer alıyor. 240 x 320 piksel gibi düşük bir çözünürlüğe sahip olan bu ekran doğal olarak 133 ppi gibi düşük bir piksel yoğunluğuna sahip. 256 bin renk destekli TFT kapasitif dokunmatik ekranın görüş açısının çok iyi olduğunu söyleyemeyiz. Ekrana bakış açısını büyüttükçe renklerin bozulması bir hayli artıyor. Kapasitif dokunmatik ekran üzerinden cihazın kontrolü ise rahat bir şekilde yapılıyor, yani ekranın dokunmaya olan duyarlılığı tatmin edici seviyede. Ekranın üzerini kaplayan camın yansıması yüksek, özellikle aydınlık ortamlarda fazla yansıma yaparak görüşü zorlaştırabilir. Ancak ekran parlaklığını maksimuma çıkararak güneş ışığı altında da ekranı görmeyi başarabilirsiniz.

samsung-galaxy-y-inceleme-00009

Galaxy Y’de 830 MHz’lik ARMv6 gibi düşük profilli bir işlemci yer alıyor. Kullanıcı için 290 MB’lık RAM ayrılmış. Ayrıca 180 MB’lık dahili bellek mevcut. Daha fazla depolama alanı için 32 GB destekli microSD kart yuvasından yararlanmak gerekiyor. Kablosuz bağlantı tarafına baktığımızda 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 3.0+HS, GPS, 7.2 Mbps HSDPA’in yer aldığını görüyoruz. Ayrıca ivmeölçer, yakınlık sensörü ve pusula gibi modüller de mevcut. microUSB portuna sahip olan cihaz bu kapı üzerinden hem şarj hem de bilgisayar bağlantısını gerçekleştiriyor.

Yazılım

Samsung Galaxy Y Android 2.3.6 Gingerbread sürümüyle çalışıyor. Bunun üzerinde Samsung’un diğer Galaxy akıllı telefon ve tabletlerinde gördüğümüz TouchWiz kullanıcı arayüzü yer alıyor. Yüksek profilli cihazların aksine Galaxy Y’nin ana ekranı sadece üç sayfadan ibaret. Ancak dilerseniz daha fazla sayfa ekleyip doğal sınır olan yediye ulaşabilirsiniz. Bunun için ekran üzerinde çimdik hareketi yapmanız ve açılacak genel bakışta artı ikonuna dokunmanız yeterli. Ekran çözünürlüğü düşük olduğu için yer kısıtlı, yine de Samsung bileşenlerin konumlandırılmasını ekranı maksimumda kullanacak şekilde tasarlamış. Ana ekrana eklediğiniz bileşeni ekranın köşesine doğru sürükleyip bıraktığınızda bileşenin sınıra ne kadar yaklaştığını göreceksiniz. Bileşenler ve kısayolları dengeli biçimde yerleştirerek bu üç adet giriş ekranından maksimum faydayı elde edebilirsiniz. Arkada gelen varsayılan duvarkağıdını da değiştirerek giriş ekranını daha da özelleştirebilirsiniz.

samsung-galaxy-y-inceleme-00010

Ekranın altında dört adet kısayol yer alıyor. Bunlar telefon, kişiler, SMS ve bulunan konuma göre ana ekran veya uygulamalara geçiş sağlıyor. Bu kısayollar ana ekran ve uygulama menüsünde varlığını koruyor. Diğer Galaxy akıllı telefonlarındaki gibi Galaxy Y’de de sayfalı bir uygulama menüsü yapısı söz konusu. Google’ın Gmail, Haritalar, Latitude, Navigasyon gibi uygulamaları cihazda yüklü geliyor.  Samsung’un Android cihazlarına özel Hub uygulamalarından Social Hub’ın da cihazda yüklü olduğunu görüyoruz. Zaten bir genç telefonu olarak lanse edilen Galaxy Y’de bu uygulamanın olmayışı bizi şaşırtırdı. Ancak Social Hub’ın işlevlerinin minimuma indirildiğini söylemek gerek. Burada Social Hub bir mesaj portalı görevi görüyor. Facebook ve Twitter hesaplarınızı Social Hub’a tanıttıktan sonra Social Hub ana sayfasında Mesajlaşma ile birlikte Facebook ve Twitter kısayollarını görüyorsunuz. Bu sosyal ağ kısayollarına dokunduğunuzda internet tarayıcısı açılıyor ve sizi Facebook veya Twitter’ın doğrudan mesajlar sayfasına yönlendiriyor. Diğer Galaxy cihazlarında gördüğümüz şekilde tüm durum güncellemelerin takip edebileceğimiz bir arayüzle karşılaşmadık. Yine de, kullanıcı girişi zahmetinden kurtarması ve yolu kısaltması bakımından Social Hub’ın bu oldukça kısıtlı işlevini de olumlu karşılayabiliriz.

samsung-galaxy-y-inceleme-00016

Samsung Galaxy Y’de de Görev Yöneticisi uygulaması yüklü geliyor. Bu uygulama Galaxy Y gibi sistem nitelikleri kısıtlı bir cihazın düzgün bir şekilde kullanılması için işe oldukça yarıyor. Bu görev yöneticisi sayesinde arkaplanda çalışan ve sistem kaynağını tüketen uygulamaları hızlı bir şekilde sonlandırabilirsiniz. Bunun yanı sıra Dosya Yöneticisi uygulaması da cihazın dahili belleği veya microSD kartı içindeki dosyaların yönetimini sağlıyor.

Samsung Galaxy Y’de Android Market erişimi mevcut. Kullanıcılar Android Market’in akıllı telefonlara özel mağazasının güncel sürümü üzerinden telefonlarına binlerce uygulama arasından dilediğini indirebilir. Arama yaptığımızda bazı uygulamaların Galaxy Y için mevcut olmadığını görsek de Twitter, Facebook, Foursquare gibi popüler uygulamalar Galaxy Y’de indirilebiliyor. Bu arada Samsung’un uygulama mağazası Samsung Apps üzerinden de Galaxy Y’ye uygulama ve oyun indirmek mümkün.

samsung-galaxy-y-inceleme-00017

Samsung Galaxy Y’de tüm yazı girişleri ekran üstü sanal klavye tarafından gerçekleştiriliyor. Samsung’un diğer Android cihazlarında da yer alan klavyenin Galaxy Y’nin ekranına uyum sağlayacak şekilde küçültüldüğünü, yatayda ve dikeyde tam Q klavyenin kullanılabildiğini görüyoruz. Ekran küçük olduğu için klavye tuşları da biraz küçük kalmış, büyük parmak sahipleri yazı yazarken biraz zorlanabilir, yanlış karakterlere dokunmak olası. Bu arada hızlı yazmaya alışkın olanların Galaxy Y’de biraz daha yavaş yazmaları iyi olur. Hızlı yazı yazarken cihazın sizi takip etmekte zorlandığını görebilirsiniz.

Samsung Galaxy Y’nin sunduğu mobil internet deneyimine baktığımızda sahip olduğu donanıma ve fiyata karşılık gelecek bir geri dönüş sunduğunu söyleyebiliriz. Düşük donanım profili nedeniyle Flash desteği bulunmuyor. Javascript kodları bakımından zengin sayfaların açılması da uzun sürebiliyor. Bu arada düşük çözünürlüklü ekran nedeniyle web sitelerini tam ekranda görüntülemek çok verimli olmuyor. Yine de, tarayıcının parmakla yakınlaştırma veya kaydırma işlemini düzgün şekilde yaptığını söyleyebiliriz. Çoklu pencere, yer imi desteği gibi özellikler açısından diğer Samsung Galaxy cihazlarındaki deneyimi sunuyor.

Kamera

Samsung Galaxy Y’nin arkasında 2 megapiksellik kamera yer alıyor. Bu kamera 320 x 240 çözünürlükte video çekimi yapabiliyor. Samsung’un Galaxy cihazlarında yer alan kamera arayüzü küçük ekrana uydurulmuş şekilde Galaxy Y’de de karşımıza çıkıyor. Ekran küçülse bile dokunmatik kontroller nispeten büyük tutulmuş, bu sayede kamerayla çekim yaparken ayarlamalar rahat bir şekilde gerçekleştiriliyor, aynı şekilde çekim işi de büyük tutulmuş sanal deklanşör yardımıyla kolaylıkla yapılıyor. Bu arada çekilen fotoğraflara coğrafi konum etiketi eklemek, yani fotoğrafların nerede çekildiklerine dair dijital bilgi eklemek de mümkün.

samsung-galaxy-y-inceleme-00020

Samsung Galaxy Y’nin kamerasında beyaz ayarı, efekt gibi çeşitli mekanizmalar sunuluyor. Maksimum 1600 x 1200 çözünürlükte fotoğraf çekimi yapılabiliyor. Çekilen fotoğrafların vasatı aştığı söylenemez. Yine de kameranın renk yakalama seviyesini iyi bulduğumuzu söylemeliyiz. Çekilen fotoğraflardaki renkler gerçeğe yakın sayılır. Makro çekimleri konusunda Galaxy Y’nin performansını vasat bulduk, telefonu objeye çok yaklaştırdığınızda objeye odaklanma konusunda sorun yaşanıyor. Düşük ışıklı ortamlarda çekilen fotoğraflarda gürültü fazlasıyla göze çarpıyor. Bu arada flaşın olmaması karanlık veya loş ortamlarda çekim kalitesini iyice zorlaştırıyor.

samsung-galaxy-y-kamera-00002

Galeri: Samsung Galaxy Y Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=773]

Video çekimi açısından da 2 megapiksel kameranın çok iyi olduğu söylenemez. Yukarıda belirttiğimiz gibi sadece QVGA çözünürlükte video çekimiyle yetiniyor. Özetleyecek olursak, Samsung Galaxy Y’nin kamerası vasatı aşmıyor, ancak çektiği fotoğraf ve videolar MMS, e-posta veya sosyal medya ortamları aracılığıyla paylaşmaya yetecek nitelikte.

Video: Samsung Galaxy Y Örnek Video

Multimedya

Samsung Galaxy Y’nin düşük çözünürlüklü ekranı video izleme açısından çok pratik sayılmaz. Üstelik cihazın düşük donanım bileşenleri de video oynatma konusunda sınırlama koyuyor. Video tarafında MP4, WMV ve H.264’ün varlığını görüyoruz. DivX veya XviD video dosyalarını izlemek için Android Market’in yolunu tutmak gerekiyor. VPlayer gibi bir uygulamayı indirmenizi tavsiye ederiz, bu uygulamayı indirdikten sonra cihazdaki ARMv6 işlemciye uygun kodlayıcıyı indirmeniz konusunda size tavsiyede bulunuluyor. Bu uygulamanın yardımıyla cihaz standart çözünürlüklü AVI dosyalarını oynatmayı başarıyor. Ancak hareket eden objelerde karelenmelerin olduğu da gözümüzden kaçmadı.

Müzik tarafında MP3, WAV, eAAC+ gibi sık kullanılan müzik formatlarının desteklendiğini görüyoruz. Galaxy Y’de yüklü gelen müzik uygulaması cihazın sabit belleğine ya da microSD kartına atılan müzik dosyalarını otomatik olarak buluyor ve listeliyor. Cihazın arkasında yer alan hoparlör yeterli bir ses çıkış seviyesine sahip. Galaxy Y ile birlikte mikrofonlu bir kulaklık da geliyor. Tiz seviyesi biraz fazla olan kulaklığın çok kaliteli olmasa da tatmin edici olduğu söylenebilir. Ancak kulaklık bağlıyken kullanılabilen 5.1 kanal ses efekti açıldığında tiz çok artıyor ve dinlenen müziğin kalitesi bozuluyor.

samsung-galaxy-y-inceleme-00002

Performans ve Batarya

Samsung Galaxy Y’de yer alan ARMv6 işlemci maksimum 830 MHz frekansta çalışıyor. Kullanıcıya ayrılmış RAM’in de 290 MB ile sınırlı olması cihazın performansını sınırlıyor. Düşük donanım bileşenlerinin etkisini internet tarayıcısında açılan eklenti bakımından zengin sayfalarda veya .AVI uzantılı videoların oynatılmasında görmek mümkün. Yine de, Samsung’un işletim sistemini ve TouchWiz arayüzünü donanım bileşenlerine uygun şekilde optimize ettiğini söylemek gerek. Genel kullanım açısından bakıldığında Galaxy Y’nin ekranının tepkiselliği iyi, navigasyon düzgün bir şekilde yapılabiliyor, kullandığımız süre boyunca cihazda kilitlenmeye rastlamadık.

Quadrant ile yaptığımız benchmark testinde Samsung Galaxy Y’nin 2010 yılınının ikinci yarısında çıkan cihazların seviyesinde bir performansa sahip olduğunu gözlemledik. Aldığı sonuç 2010 yılının gözde Samsung akıllı telefonu Galaxy S’in önündeydi.

Samsung Galaxy Y’de 1200 mAh’lik batarya yer alıyor. Ekran hem boyut hem de çözünürlük açısından düşük olduğu için, ayrıca cihazın işlemcisi de çok güçlü olmadığı için 1200 mAh’lik batarya bu cihazı iyi şekilde götürüyor. Normal kullanımda cihaz bir günü rahatlıkla çıkarıyor, hatta ikinci günü bile çıkacarak gücü gösterebilir.

samsung-galaxy-y-inceleme-00014

Sonuç

Samsung Galaxy akıllı telefon serisinin giriş seviyesindeki üyesi Samsung Galaxy Y teknik özellikler bakımından gözde olarak nitelendirilebilecek cihazlardan uzak kalıyor. Yine de, kullanıcılara Android deneyimini yaşatmasını kısıtlı da olsa beceriyor. Samsung’un Android’i ve TouchWiz kullanıcı arayüzünü Galaxy Y’nin kısıtlı donanımıyla rahat çalışacak şekilde optimize ettiğini görüyoruz. Bu sayede cihazın dokunmatik ekranını kullanmak, menülerinde gezinmek tatmin edici seviyede gerçekleştiriliyor.

Samsung Galaxy Y’nin piyasa fiyatı 500 TL civarında. Sahip olduğu özellikler ve karşılığında sundukları düşünülecek olursa 500 TL makul bir fiyat gibi görünüyor. Hareket hâlindeyken internete girip bilgi almak, sosyal ağlarda takılmak, e-postalarını kontrol etmek isteyen gençler için makul bir cihaz gibi görünen Samsung Galaxy Y, Android platformuyla tanışmak isteyenler için başlangıç amaçlı iyi bir seçim olabilir.