İncelemelerManşetler

Teknoblog İncelemesi: Samsung Galaxy Tab 10.1 – Galeri & Video

samsung-galaxy-tab-10-1-inceleme-00021Geçtiğimiz yıl piyasaya çıkan Apple iPad tablet pazarında tartışmasız bir hakimiyet kurmuştu. Apple’ın iPad’ine karşı ciddi şekilde dikilen ilk şirket olan Samsung, geçen yıl bu zamanlar 7 inç’lik Android 2.2 Froyo tableti Galaxy Tab’i IFA 2010’daki lansmana hazırlamakla meşguldü. Galaxy Tab, iPad’e göre daha küçük bir tablet arayanlara hitap eden cihazdı, ancak bununla birlikte iPad ile aynı boyutlarda bir tablet arayan kitle de varlığını koruyordu. Bu da doğal olarak daha büyük ekranlı bir tabletin çıkarılmasını zorunlu kılıyordu.

Samsung’dan beklenen 10.1 inç’lik tablet bu yılın başlarında Barselona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde geldi. O etkinlikte duyurulan Galaxy Tab 10.1, Android’in tabletlere özel Honeycomb sürümüyle çalışan ilk tabletlerden biri olacaktı. Bu tabletin tanıtımından birkaç hafta sonra Apple daha ince bir iPad 2 ile çıkageldi. Bu durum Samsung’un planları tekrar yapmasına ve kısa zamanda hem ilk Galaxy Tab 10.1’den hem de iPad 2’den daha ince bir tablet geliştirmesine vesile oldu. Galaxy Tab 10.1 adı bu yeni tablete verildi, MWC 2011’de tanıtılan model ise Galaxy Tab 10.1v adını aldı. Ne var ki, kalın ve hantal görünümlü bu “v” modeli çok fazla ilgi çekmedi, hatta bu tableti Avrupa’da satacağı söylenen Vodafone bile ilgisini daha ince olan 10.1 versiyonuna kaydırdı.

Samsung’un bu ince Android Honeycomb tableti yurtdışında devam etmekte olan yasal sürecin gölgesinde bu ay içinde Türkiye’de piyasaya çıkmaya hazırlanıyor. Turkcell’in satışa sunacağı bu tableti yaklaşık 10 gündür inceliyoruz, hakkında bayağı bir deneyim sahibi olduk. Şimdi bu deneyim ve izlenimlerimizi paylaşma zamanı geldi.

Video: Samsung Galaxy Tab 10.1 Donanım İncelemesi

Galeri: Samsung Galaxy Tab 10.1 İnceleme Fotoğrafları
[nggallery id=645]

Tasarım

Samsung Galaxy Tab 10.1, 565 gr. ağırlığa ve 256.7 x 175.3 x 8.6 mm’lik boyutlara sahip. iPad 2’den yaklaşık 40 gr. daha hafif olan bu tablet elde rahatlıkla kullanılabiliyor. Bununla birlikte, Samsung Galaxy Tab 10.1 dünyanın en ince tableti olma özelliğini taşıyor. Apple, iPad 2’nin 8.8 mm’lik kalınlığıyla övünürken, Samsung 8.6 mm’lik kalınlıkla Galaxy Tab 10.1’i daha ince kılmayı başarmış. Ne var ki, bu durum bazı fedakarlıkların yapılmasını da zorunlu kılmış. Galaxy Tab 10.1’in üzerinde diğer Honeycomb tabletlerdeki gibi USB veya HDMI portları yer almıyor. Samsung bunun yerine Apple’ın iPad 2’de yer verdiğine benzer şekilde özel bir port eklemiş, bu porta Galaxy Tab 10.1’e özel USB, HDMI port adaptörleri ve özel klavye aksesuarı bağlanıyor. Söz konusu port tabletin alt kısmında yer alıyor. Öte yandan bu port üzerinden cihazın kutusunda çıkan özel kablo yardımıyla bilgisayar bağlantısı ve şarj gibi işlemler de gerçekleştiriliyor.

samsung-galaxy-tab-10-1-inceleme-00025

Samsung Galaxy Tab 10.1’de köşeden köşeye 10.1 inç’lik uzunluğa sahip bir ekran bulunuyor. iPad’in 4:3 en boy oranlı ekranının aksine Galaxy Tab 10.1’in ekranı 16:9 oranında. Bu da tabletin dikey tutuşta iPad’in verdiği A4 kağıt havasını vermesini engelliyor. Zaten Honeycomb tabletlerin yatay pozisyonda daha fazla kullanılacak şekilde geliştirildiğini düşünüyoruz. Samsung Galaxy Tab 10.1 de yatay tutuşta rahatlıkla kullanılıyor. Dikey tutuşta ise tableti hangi taraftan tuttuğunuza dikkat etmeniz iyi olacaktır. Size önerimiz ön kamera sağda kalacak şekilde Galaxy Tab 10.1’i dikey tutuşta kullanmanız. Aksi durumda, sol eliniz Galaxy Tab 10.1’in kontrol tuşlarına denk gelecek, bu da istenmeyen komutların girilmesine neden olacaktır. Cihazı istemeden kapatmanız bile olasılık dahilinde.

Aslına bakarsanız, Samsung Galaxy Tab 10.1 üzerinde giriş, çıkış veya fiziksel tuş oldukça minimum düzeyde tutulmuş. Tabletin sağında ve solunda, biraz üste doğru olacak şekilde iki adet hoparlör yer alıyor, böylelikle Galaxy Tab 10.1 kullanıcılarına stereo ses keyfini yaşama imkânı sunuluyor. Cihazda ses kademe ve açma-kapama olmak üzere iki adet tuş yer alıyor, bunlar üst kısıma sola doğru yerleştirilmiş. Sol elin işaret parmağıyla bu tuşlara rahatlıkla erişip kontrol edebildiğimizi söyleyebiliriz. Üst kısımda, kameranın konumuna göre biraz sağa yerleştirilmiş şekilde 3.5 mm’lik kulaklık jakı yer alıyor. Bize gelen test ürünü 3G destekli bir model için 3.5 mm’lik kulaklık çıkışının yanında bir de SIM kart yuvası yer alıyor. Bu SIM kart yuvası mini SIM kartlarla uyumlu.

samsung-galaxy-tab-10-1-inceleme-00024

Samsung Galaxy Tab 10.1 beyaz bir arka panele sahip. Bu beyaz plastik arka panel üzerindeki parmak izlerini kolay kolay göstermemekle birlikte çizilmelere karşı da dayanıklı. Yine de, uzun süreli kullanımdan sonra, eğer tabletinize iyi de bakmazsanız ufak tefek çizikler görmeniz olası. Galaxy Tab 10.1’in arka kamerası da tabletin üst kısmına doğru yerleştirilmiş, yanında da LED flaş yer alıyor. Kameranın konumu yukarıda da belirttiğimiz şekilde, Galaxy Tab 10.1’in yatay pozisyonda kullanıma daha uygun bir tablet olduğunu destekliyor.

Galaxy Tab 10.1’in altında yukarıda belirttiğimiz Samsung’a özel port yer alıyor. Portun hemen yanında da küçük bir mikrofon dikkat çekmekte.

Donanım

Samsung Galaxy Tab 10.1’e adını veren 10.1 inç’lik kapasitif dokunmatik ekran 800 x 1280 piksel çözünürlük desteği sunuyor. 16 milyon renk destekli bu PLS TFT ekran parlak ve keskin görüntüleri sunmanın yanı sıra kendinden beklenmeyecek şekilde yüksek bir görüş açısına sahip. Ne var ki, ekranı kaplayan parlak cam yansımanın fazla olmasına neden oluyor. Gorilla Glass adı verilen özel cam sayesinde Galaxy Tab 10.1’in ekranının çizilmelere karşı oldukça dayanıklı olduğu belirtiliyor. Yine de, ekranda ufak bir çiziğin meydana geldiği gözümüzden kaçmadı. (Yazar notu: Lütfen yorumlar bölümüne bakınız.)

samsung-galaxy-tab-10-1-inceleme-00001

Samsung Galaxy Tab 10.1’de çift çekirdekli 1 GHz Tegra 2 T20 yongaseti bulunuyor. 1 GB RAM barındıran bu tablet 16, 32 veya 64 GB’lık depolama seçenekleriyle sunuluyor. Bizdeki test ürünü 16 GB’lık depolama alanına sahip. Cihazda herhangi bir genişleme yuvası bulunmuyor, bu da Samsung’un verdiğiyle yetinmek zorunda olduğunuz anlamına geliyor. Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetoooth 3.0 + A2DP, GPS, A-GPS, Wi-Fi Direct, HSDPA 21 Mbps, HSUPA gibi kablosuz bağlantı desteklerine sahip olan Galaxy Tab 10.1’in 3G bağlantısını Wi-Fi Hotspot özelliği sayesinde başka kablosuz cihazlarla da paylaştırmak mümkün.

Yazılım

Samsung Galaxy Tab 10.1, Android’in tabletlere özel Honeycomb versiyonuyla geliyor. Elimizdeki test ürünü Android 3.1 ile çalışıyor. Honeycomb’un üstünde ise Samsung’un TouchWiz adı verilen, akıllı telefonlarından aşina olduğumuz kullanıcı arayüzünden alıntılanmış bazı bileşenler ve araçlar bulunuyor. Samsung’un bu TouchWiz özelleştirmeleri sayesinde Galaxy Tab 10.1 diğer Honeycomb tabletlere göre fark yaratıyor.

samsung-galaxy-tab-10-1-arayuz-00007

Ekranın altında yer alan çubuğun ortasında yukarı doğru yönlenmiş bir ok ikonu göreceksiniz. Bu ikona dokunduğunuzda karşınıza TouchWiz ile birlikte gelen çeşitli araçların ikonlarının yer aldığı gizli bir menü çıkacak. Aynı menüyü parmağınızı ekranın altında üstüne doğru hafifçe sürükleyerek de çıkarabilirsiniz. Bu menü içinde Görev yöneticisi, Takvim, Dünya saati, Not kalemi, Hesap Makinesi ve Müzik çalar olmak üzere altı farklı hızlı araç bulunuyor. Her bir araç ekranda her zaman üstte olacak şekilde açılıyor, bunları ekran üstünde dilediğiniz yere sürükleyerek bırakmanız mümkün. Görev yöneticisi sayesinde cihazın arka planında çalışan gereksiz uygulamaları hızlı bir şekilde kapatıp belleği temizleyebilir, o an açık olan uygulamalar arasında hızlı bir şekilde geçiş yapabilir ya da o uygulamaları kapatabilirsiniz. Not kalemi aracı ise Galaxy Tab 10.1 ile hızlı bir şekilde not almanızı sağlıyor, ister ekran üstü sanal klayveyi ister el yazısını kullanarak. Müzik çalar ise menüler içinde fazla dolaşmadan, hızlı bir şekilde müzik dinlemeye başlayabileceğiniz bir araç olarak öne çıkıyor. Sözünü ettiğimiz bu hızlı başlatma menüsünü, menü açıkken ekranın sol alt köşesinde beliren aşağı yönlü ok ikonuna dokunarak kapatabilirsiniz.

Galaxy Tab 10.1’de Samsung’a özel çeşitli TouchWiz bileşenleri de bulunuyor. Bu sayede tableti çok daha işlevsel hâle getirmek mümkün. Bu bileşenlerden olan Social Hub bileşeni tüm Facebook, Twitter ve LinkedIn sosyal ağ hesaplarını tek bir yerden takip ve kontrol etme fırsatı veriyor. Bazı bileşenlerin boyutları ayarlanabiliyor. Yazılım inceleme videomuzda göreceğiniz bu özellik sayesinde Galaxy Tab 10.1’in beş farklı ana ekranını dilediğiniz şekilde düzenleyebilirsiniz. Bu arada Samsung, ekranın sol altında bulunan üç Honeycomb ikonunun yanına ekran görüntüsünün alınmasını sağlayacak dördüncü bir ikon yerleştirmiş. Bu sayede Galaxy Tab 10.1’de ekran görüntüsü almak bir hayli kolay hâle gelmiş.

Samsung Galaxy Tab 10.1’de özelleştirilmiş bir sanal QWERTY klavye geliyor. Bu sanal klavye hem yatay hem de dikey konumda rahatlıkla kullanılabiliyor. Sanal klavyede çeşitli emoticon’ların bulunduğu özel bir sayfa yer alıyor. Öte yandan bazı uygulamalarda çalışacak şekilde doğrudan klavye üzerinden galeride yer alan fotoğrafların dokümana eklenmesi mümkün hâle getirilmiş.

samsung-galaxy-tab-10-1-arayuz-00004

Uygulama menüsü Honeycomb’un klasik formunda. Tüm uygulamaların yanı sıra sadece kullanıcı tarafından cihaza yüklenmiş uygulamalar da “Uygulamalarım” başlıklı farklı bir sekme altında özel olarak gösteriliyor. Dosya yönetici uygulaması sayesinde Galaxy Tab 10.1’de verimli bir dosya yönetim ortamı sağlanırken, ASUS Eee Pad Transformer’da da karşımıza çıkan Polaris Office sayesinde Word, Excel, PowerPoint dokümanlarını görüntüleme, düzenleme ve yeni doküman oluşturmak bir hayli kolay hâle geliyor. Bunun dışında Google Talk, Gmail, Google Arama, Google Sesli Arama, Google Haritalar, Navigasyon gibi standart Google uygulamaları Galaxy Tab 10.1’de yüklü geliyor. Ön kamera yardımıyla Google Talk üzerinden görüntülü görüşmeler gerçekleştirebilirsiniz. Öte yandan, tabletin Ayarlar bölümü de Samsung’un özelleştirmelerinden nasibini almış. Beyaz renkli arkaplana sahip Ayarlar ekranı tablet yönetiminin daha rahat bir şekilde yapılmasını sağlıyor.

Galeri: Samsung Galaxy Tab 10.1 Arayüz Fotoğrafları
[nggallery id=647]

Galaxy Tab 10.1’e Android Market üzerinden uygulama indirmeniz mümkün. Honeycomb’a göre geliştirilmiş uygulama sayısı artıyor olsa da, hâla istenen seviyeye ulaştığını söyleyemeyiz. Akıllı telefonlara özel uygulamaları yüklemek mümkün, ancak bu uygulamaların ekran görüntülerinin 10.1 inç’lik ekrana yayılması, ekranda çok fazla boşluğun kalmasına neden oluyor, bu da göz zevkini bozuyor. Yine de, Android Market’teki Honeycomb’a optimize edilmiş uygulamaların sayısının hızlı bir şekilde artacağını tahmin ediyoruz. Bu arada Android Market’in yanı sıra cihazda yüklü gelen Samsung Apps uygulama mağazası üzerinden de çeşitli oyun ve uygulamaları indirmek mümkün.

Video: Samsung Galaxy Tab 10.1 Yazılım İncelemesi

Mobil İnternet ve Elektronik Yayın

Bir tabletten en büyük beklentilerin arasında iyi bir mobil internet deneyimi sunması gelir. Galaxy Tab 10.1’de yüklü gelen Honeycomb’un doğal web tarayıcısı kullanıcıların masaüstüne yakın bir web deneyimi yaşamasını sağlayacak. Chrome havasındaki bu internet tarayıcısı özellikle sekme yönetimini oldukça basitleştirmiş durumda. Yeni sekme açmak veya mevcut sekmeyi kapatmak oldukça kolay.

samsung-galaxy-tab-10-1-arayuz-00045

Ziyaret ettiğiniz web sayfalarında çift parmakla yakınlaştırma veya uzaklaştırma yapmak, ekran üzerinde parmağı aşağı yukarı yönlerde sürükleyerek sayfayı kaydırmak mümkün. Ayrıca çift tıklama yaparak bulunduğunuz sayfada yer alan yazıların ekrana sığdırılmasını sağlayabilirsiniz. Bu internet tarayıcısının gözlemlediğimiz bir handikapı mobil versiyona da sahip olan çoğu web sitesinde masaüstü görünüm yerine mobil görünümü yüklemeyi tercih etmesi. Bu özelliği kapatmak için tarayıcının ayarlar bölümünde herhangi bir elemente rastlayamadık.

Honeycomb tabletler Adobe Flash Player desteğine sahip. Android Market’ten Adobe Flash Player 10.3 sürümünü indirip web sitelerindeki Flash animasyonları, videoları görüntülemek mümkün. Eğer ziyaret ettiğiniz web sitelerinde, Flash Player eklentisini yüklemenize rağmen söz konusu bileşenleri görmekte sorun yaşıyorsanız, Ayarlar bölümünde Gelişmiş sekmesi altında bulunan “Eklentileri etkinleştir” seçeneğini “Her zaman açık” olarak ayarlamalısınız.

Elektronik yayınlar konusunda da Samsung Galaxy Tab 10.1’in henüz iPad kadar olmasa da kuvvetli olduğu söylenebilir. Yayıncıların iOS platformuna gösterdiği ilgi ve destek henüz Honeycomb tarafında istenen seviyede değil. Bu durumda iş Samsung’a düşüyor. Bize gelen test ürününde yer almasa da, son kullanıcıya sunulacak ürünlerde bulunacağını düşündüğümüz Readers Hub uygulaması PressReader üzerinden gazete, Zinio üzerinden dergi veya Kobo üzerinden kitap gibi içeriklere erişilmesini sağlıyor. Readers Hub sadece bir portal vazifesi görürken, ücretlendirme bu servislerin çatısı altında gerçekleştiriliyor. PressReader uygulaması altında Sabah, Hürriyet, Milliyet, Vatan gibi Türkçe gazeteler de bulunuyor. Kullanıcılara hoşgeldin hediyesi maiyetinde yedi sayı ücretsiz olarak sunuluyor.

samsung-galaxy-tab-10-1-arayuz-00088

Readers Hub uygulaması dışında bir de eKitap uygulaması mevcut. ePub formatındaki e-kitapları kitap havası verilmiş, sayfa geçiş efektleriyle bezeli ve sayfa geçişlerinin hızlı olduğu bir arayüzde okumayı sağlayan eKitap uygulaması PDF dokümanları için de bir numaralı araç gibi görünüyor. İnternetten indireceğiniz veya bilgisayardan tablete attığınız PDF dokümanlarını verimli bir şekilde görüntülemek için eKitap uygulamasını kullanmanızı tavsiye ederiz. PDF dokümanları üzerinde altını çizme, not alma, çizim yapma gibi işlevler eKitap uygulamasının yardımıyla gerçekleştirilebiliyor.

Kamera

Samsung Galaxy Tab 10.1’in arkasında yer alan tek LED flaşlı kamera 3.15 megapiksel çözünürlüğe ve otomatik odaklama özelliğine sahip. Coğrafi etiketleme özelliğine sahip olan bu kamera 720p HD video kaydı da yapabiliyor. Fotoğraf ve video çekimini sağlayan kamera uygulaması nispeten büyük tabletle kolay ve sorunsuz şekilde fotoğraf çekilecek şekilde tasarlanmış. Sağ baş parmak yardımıyla kocaman dokunmatik deklanşör tuşuna rahatlıkla dokunabilir, aynı şekilde bu ikonun üstünde yer alan sanal anahtar yardımıyla fotoğraf veya video çekim işlevleri arasında geçiş yapabilirsiniz. Yakınlaştırma özelliğinin bulunmaması biraz canınızı sıkabilir, ancak çekilen fotoğrafların dijital zum ile kalitesinin bozulduğunu düşünürsek, yakınlaştırma özelliğinin eksikliği çok da önemli sayılmaz.

samsung-galaxy-tab-10-1-arayuz-00036

Sol elin sorumluluğunda olan sütunda ise flaş, 2 megapiksellik ön kameraya geçiş, çekim modu, otomatik zamanlayıcı, pozlama ayarı, genel kamera ayarları gibi bileşenlere kısayollar bulunuyor. Galaxy Tab 10.1’de tek çekim modunun yanı sıra gülücük yakalama, panorama ve hareketli çekim gibi modlar bulunuyor. Bunun yanı sıra içinde doküman içindeki metinlerin daha iyi çekilmesini sağlayan Metin modunun da yer aldığı çeşitli sahne modları bulunuyor. Otomatik odaklamanın yanı sıra objeye yakın çekim durumlarında makro modu tercih edilebilir. Panorama ve hareketli çekim modları ise sabit konumda veya hareket hâlindeyken art arda birkaç fotoğrafın çekilmesi ve bunların doğrudan cihaz üzerinde birleştirilerek panoramik fotoğrafların elde edilmesini sağlıyor.

samsung-galaxy-tab-10-1-kamera-00013

Samsung Galaxy Tab 10.1 ile çekilen fotoğraflar, cihazın bir tablet olduğu göz önünde bulundurulduğunda tatmin edici sayılabilir. Bununla birlikte ışık şiddetinin düşük olduğu ortamlarda çekilen fotoğraflarda renklerde hafif solgunluk ve gürültü dikkat çekiyor. Objeye yakın yapılan makro çekimlerde performans oldukça iyi. Cihazın arkasında yer alan tek LED flaş işi görecek nitelikte.

Galeri: Samsung Galaxy Tab 10.1’in Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=646]

Galaxy Tab 10.1 ile çekilen 720p videolar MP4 formatında saklanıyor. Genel olarak bakıldığında Galaxy Tab 10.1 ile çekilen 720p videolar diğer Honeycomb tabletlerle çekilenler gibi. YouTube v.b. video paylaşım siteleri üzerinde yayınlanırken kaliteli bir görüntü sunuyor, ancak Full HD bir TV’ye görüntü aktarımı yaptığınızda karşınıza çıkan görüntü kalitesinden memnun olmayabilirsiniz. Bir karşılaştırma yapacak olursak, Samsung Galaxy Tab 10.1’in kamera işlevlerinin iPad 2’ninkinden daha iyi olduğunu söyleyebiliriz.

Video: Samsung Galaxy Tab 10.1 ile Örnek 720p Video

Çekilen fotoğraf ve videoları Galeri uygulaması üzerinden görüntülemek, Video uygulaması üzerinden izlemek mümkün. İçerikleri Social Hub, Picasa, Gmail, Bluetooth v.b. yollarla paylaşma fırsatı da sunuluyor. Öte yandan çektiğiniz fotoğrafları beğenmez ve üzerinde bazı düzeltmeler yapmak isteseniz, Fotoğraf düzenleyici uygulaması size bu noktada yardımcı olacaktır. Bu uygulama galerideki mevcut fotoğraflar veya çekilecek yeni bir fotoğraf üzerinde döndürme, kırpma, efektlendirme gibi işlevlerin cihaz üzerinde, bir bilgisayara ihtiyaç duyulmadan yapılmasını sağlıyor.

Multimedya

Samsung Galaxy Tab 10.1’de MP4, DivX, Xvid, H.264 ve H.263 video kodları destekleniyor. Yine de, DivX veya Xvid video dosyalarını bu tablette oynatmak için Android Market’e gitmenizi ve uygun bir video oynatma uygulamasını (örn. VPlayer) yüklemenizi tavsiye ederiz. 1 GHz’lik NVIDIA Tegra 2 yongasetinin 720p videoları oynatma konusunda yeterli olduğu söyleniyordu. VPlayer üzerinden gerçekleştirdiğimiz 720p MKV video testinde videonun herhangi bir karelenme veya kesilme olmadan oynatılabildiğini gördük. Ne var ki, düşük çerçeve hızı görüntü ile ses arasındaki senkronizasyonun bozulmasına ve 720p videonun düzgün bir şekilde izlenememesine neden oldu. Bunun dışında, standart çözünürlüktek videoları herhangi bir sorun olmadan, rahatlıkla oynatabilirsiniz. Flash video desteği sayesinde web tabanlı videolar da rahatlıkla oynatılıyor. Yüksek kaliteli YouTube videoları da akıcı bir şekilde izlenebiliyor.

samsung-galaxy-tab-10-1-arayuz-00080

Samsung’un film, dizi ve çizgi film izleme imkânı sunan Samsung Fun Club servisine ait uygulama da Samsung Galaxy Tab 10.1’de yüklü geliyor. Bu uygulama sayesinde ayda 6.99 TL karşılığında Samsung  724Sinema.com üzerinden sunulan servislerin hepsine erişmek mümkün.

samsung-galaxy-tab-10-1-arayuz-00070

Müzik tarafına baktığımızda ise Galaxy Tab 10.1’in MP3, WAV, eAAC+ ve OGG gibi formatları desteklediğini görüyoruz. Cihazda yüklü gelen müzik çalar uygulaması albüm kapaklarını da gösteriyor. “Şimdi çalınıyor” ekranında parmağınızı sağa veya sola sürükleyerek şarkılar arasında geçiş yapmak mümkün. Bunun yanı sıra ekolayzır, ses efektleri ve 5.1 kanallı ses desteği sayesinde müzik keyfini katlamak mümkün. Tablette yer alan şarkıları müzik çalar uygulaması üzerinden alarm zil sesi olarak ayarlayabilen kullanıcılar şarkıların eksik etiketlerini de internete bağlanıp tamamlama şansına sahip. Müzik çalar uygulamasının yanı sıra bir de yukarıda bahsettiğimiz Müzik çalar hızlı aracı bulunuyor. Bu araç sayesinde tablette müzik dinleme keyfini daha çabuk şekilde başlatmak mümkün hâle geliyor.

samsung-galaxy-tab-10-1-arayuz-00024

Tabletin her iki yanına karşılıklı olarak yerleştirilmiş hoparlörlerin güçlü bir ses çıkışı verdiğini söyleyebiliriz, ancak tiz bize sanki biraz fazla gibi geldi.

Performans ve Batarya

Samsung Galaxy Tab 10.1’i kullanmakta olduğumuz bir haftayı aşkın bir zaman süresince, tabletin performansından fazlasıyla memnun kaldığımızı belirtmeliyiz. Herhangi bir kilitlenme, yeniden başlama sorunuyla karşılaşmadık. İnternette gezinmek keyifliydi, sadece yukarıda belirttiğimiz gibi 720p videoların oynatılması sırasında istediğimiz sonucu elde edemedik. Her ne kadar performanstan memnun kalsak da, rakamlara da yer verelim dedik ve Galaxy Tab 10.1’i SmartBench 2011 benchmark uygulaması yardımıyla karşılaştırmalı teste tabi tuttuk. Samsung Galaxy Tab 10.1 ile çift çekirdekli işlemci barındıran çeşitli tablet ve akıllı telefonların sonuçları aşağıdaki tabloda yer alıyor:

Tabloya baktığımızda Samsung Galaxy Tab 10.1’in üretkenlik ve oyun puanları açısından rakiplerinin az da olsa gerisinde kaldığını görüyoruz. Kağıt üstünde böyle bir sonuç olsa da, biz Galaxy Tab 10.1’in performansından memnun kaldık. Aradaki farkın, Samsung’un TouchWiz arayüzüyle sunduğu ve aktif olarak çalışmakta olan bileşenlerden kaynaklandığını düşünüyoruz.

Samsung Galaxy Tab 10.1’de 7000 mAh’lik Lityum Polimer batarya yer alıyor. İnternet üzerinde yaptığımız çeşitli araştırmalar bu bataryanın Wi-Fi verisyonu yaklaşık sekiz buçuk saat çalıştırabileceği söyleniyor. 3G versiyonda ise bu değerden kabaca 1 saat çıkarın. Yapmış olduğumuz incelemeler bu testlerin doğruluğunu kanıtlar nitelikte. Galaxy Tab 10.1’i 1-2 gün şarj etmeden rahatlıkla kullanabilirsiniz. Hatta bu süre bazı durumlarda 3-4 güne bile çıkabilir.

Aksesuarlar

Samsung Galaxy Tab 10.1 ince bir cihaz. Bu incelik nedeniyle cihazın üzerinde USB, HDMI portu ya da SD kart yuvası eklemek çok da mümkün olmuyor. Samsung bu noktada Apple’ın izinden gitmiş ve tabletin altına özel bir port eklemiş. Bu port Galaxy Tab 10.1’e özel çeşitli aksesuarların cihaza bağlanmasını sağlıyor. Bunların arasında HDMI port adaptörü, USB port adaptörü ve SD kart adaptörü bulunuyor. Ayrıca bir de Galaxy Tab 10.1 ile kullanılabilen klavye aksesuarı mevcut, o da bu port yardımıyla Galaxy Tab 10.1’e bağlanıyor.

Galaxy Tab 10.1 vs. iPad 2

Samsung Galaxy Tab 10.1’i en büyük rakibi Apple iPad 2 ile de karşılaştırmadan geçmeyelim. Aşağıdaki tabloda iki tabletin sahip olduğu teknik özelliklerin karşılaştırması yer alıyor. Tabloya baktığımızda her iki tabletin aynı işlemciye sahip olduğunu görüyoruz. Ancak grafik işlemciyle birlikte bir paket olarak değerlendirildiğinde (yongaüstü sistem) farklılık ortaya çıkıyor. Kamera açısından da Galaxy Tab 10.1, iPad 2’nin önünde görünüyor. Uygulama desteği açısından ise iPad 2, Samsung Galaxy Tab 10.1’in açık ara önünde görünüyor. iPad 2 cephesinde, onun büyük ekranına optimize edilmiş birçok uygulama bulunurken, Galaxy Tab 10.1 cephesinde bu sayı henüz kısıtlı.

Sonuç

Şimdiye kadar karşımıza çıkan Honeycomb tabletin ortak noktası, USB, HDMI gibi portları, SD kart yuvası gibi genişleme birimlerini aynı çatı altında buluşturma çabasıydı. Samsung’un Honeycomb tabletinde ise bu endişenin bir kenara bırakılıp estetiğe odaklanıldığını görüyoruz. Tabii, bu esnada performanstan da ödün verilmemeye çalışılmış. Sonuç olarak ortaya çıkan paketin şimdiye kadarki en zevkli Honeycomb tablet deneyimini sunduğunu söyleyebiliriz. Bu arada iPad 2’ye incelik bakımından fark atmayı başaran Galaxy Tab 10.1 aynı performansı kamera gibi başka alanlarda da gösteriyor.

samsung-galaxy-tab-10-1-inceleme-00020

Samsung Galaxy Tab 10.1’in kontratsız fiyatı 1399 TL olarak belirlenmiş. Turkcell’den bu tableti satın alanlar ise 24 x 75 TL (250 MB/ay), 24 x 85 TL (1 GB/ay) ve 24 x 95 TL (4 GB/ay) gibi aylık internet paketi seçenekleriyle Galaxy Tab 10.1’e sahip olma fırsatı bulacak.