İncelemelerManşetler

Teknoblog İncelemesi: Samsung Galaxy R I9103 – Galeri & Video

Samsung popüler Android telefonu Samsung Galaxy S II’yi bu yaz başında piyasaya sürdükten hemen sonra yeni bir Galaxy akıllı telefonunun daha tanıtımını gerçekleştirdi. Samsung Galaxy R olarak adlandırılan bu model büyük kardeşi Samsung Galaxy S II’ye göre biraz daha mütevazi, ancak onun kadar iyi performans sunmasını sağlayacak özelliklerle geliyordu.

Samsung Galaxy R I9103 bu ayın başlarında Türkiye’de de piyasaya sunuldu, Galaxy S II ile birlikte satılıyor. Uzunca bir süredir incelediğimiz, ayrıca severek kullandığımız bu akıllı telefon hakkında artık görüşlerimizi yazma zamanı. Büyük kardeşi Samsung Galaxy S II’ye göre biraz daha düşük fiyata sahip olan çift çekirdekli işlemcili Galaxy R I9103 ne kadar isabetli bir seçim olur. Yazının devamında okuyacağınız incelemede bu sorunun cevaplarını arayacağız.
Video: Samsung Galaxy R I9103 İncelemesi

Galeri: Samsung Galaxy R I9103 İncelemesi
[nggallery id=710]

Tasarım

Samsung Galaxy R 125 x 66 x 9.5 mm’lik boyutlara ve 135 gr. ağırlığa sahip. Tasarım olarak Galaxy S II’ye oldukça benzeyen Galaxy R ondan 1 mm kadar daha kalın. Galaxy S II’nin arkasını kaplayan ince, plastik ve pürüzlü levhanın yerini Galaxy R’de yine plastik, ancak biraz daha düz bir plaka alıyor. Bu plaka pilin değiştirilmesi için yerinden çıkarılabiliyor. Telefonun genel olarak sağlam durduğunu, kaliteli bir his verdiğini söyleyebiliriz, ancak her çıkarılabilir kapaklı telefonda olduğu gibi bu telefonda da pil kapağı belli bir süre sonra çıkarıp yeniden takmadan dolayı oynama yapabiliyor. Öte yandan arka plakanın yüzeye temas ettiği bölümlerde belirli bir süre sonra aşınmalar oluşmaya başlıyor. Bu aşınmalar ilk etapta görünmüyor, ancak çok dikkatli baktığınız takdirde bunun varlığını görebilirsiniz.

samsung-galaxy-r-inceleme-00005

Samsung Galaxy R’nin ekranının 4.2 inç’lik ekranının altında Galaxy S II’de olduğu gibi üç adet fiziksel tuş yer alıyor, bunlardan en ortadaki giriş tuşu basmalı, bunun yanında yer alan menü ve geri tuşlarıysa kapasitif dokunmatik şekilde tasarlanmış. Ekranın üstünde görüntülü görüşmeler için video kamera da yer alıyor. Cihazın altında ve üstünde olmak üzere iki adet mikrofon var, böylelikle konuşma sırasında arka planın gürültüsü bastırılıyor. Cihazın üst kısmında 3.5 mm’lik kulaklık jakı, altında ise microUSB portu yer alıyor. Sol tarafta ses kademe tuşları, sağda ise açma/kapama tuşu yer alıyor. Bu tuşlar cihaz elle tutulduğunda baş ve işaret parmakları rahatlıkla basacak şekilde geliştirilmiş. Cihazın arkasında 5 megapiksel kamera ve LED flaş mevcut. Ayrıca alta doğru hoparlörün yer aldığını da görüyoruz.

samsung-galaxy-r-inceleme-00011

Donanım

Samsung Galaxy R’de 4.2 inç’lik, 480 x 800 çözünürlüklü Super Clear LCD kapasitif dokunmatik ekran yer alıyor. Samsung Galaxy S II’de ise 4.3 inç’lik, 480 x 800 çözünürlüklü Super AMOLED Plus ekran yer alıyordu. Galaxy R’nin ekranı daha düşük boyutta aynı çözünürlüğü sunduğu için biraz daha fazla piksel yoğunluğuna sahip. Super Clear LCD ekran Super AMOLED Plus kadar derin siyah renk seviyesi sunmuyor olsa da, yine de karşımızda çok parlak, berrak ve keskin görünüme sahip bir ekranın bulunduğunu söyleyebiliriz. Ekranın görüş açısı da oldukça yüksek, ekrana sağdan ve soldan bakıldığında görüntüde renk değişimi veya solma yok denecek seviyede.

samsung-galaxy-r-inceleme-00012

Samsung Galaxy R’de 1 GHz’lik çift çekirdekli NVIDIA Tegra 2 işlemci yer alıyor. Bunun yanı sıra 1024 MB RAM, 2048 MB ROM, 8 GB dahili bellek gibi temel bileşenler mevcut. Cihazın içinde yer alan microSD kart yuvasıysa 32 GB’ye kadar bellek kartlarını destekliyor. Kablosuz bağlantı desteklerine baktığımızda 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 3.0 + HS, Wi-Fi Hotspot, GPS, HSDPA ve HSUPA’nin varlığını görüyoruz. Ayrıca ivmeölçer, yakınlık sensörü, jiroskop gibi sensörler de mevcut. Cihazın içinde 1650 mAh’lik yüksek kapasiteli bir bataryanın bulunduğunu da belirtelim.

Yazılım

Samsung Galaxy R’de Android 2.3.4 Gingerbread yüklü geliyor. Bunun üzerinde ise Samsung’un TouchWiz kullanıcı arayüzü çalışıyor. Samsung’un TouchWiz kullanıcı arayüzü kullanıcılara yedi farklı giriş sayfası sunuyor. Bu sayfalar çeşitli bileşenlerle, uygulama kısayolları veya klasörlerle doldurulabiliyor. Samsung’un sunduğu bileşenlerin boyutlarının ayarlanabildiğini, bu şekilde zaten kısıtlı olan sayfaların daha verimli bir şekilde kullanılabildiğini söyleyelim. Galaxy R’de bulunan jiroskop yardımıyla herhangi bir giriş sayfası bileşeni sadece cihazı sağa veya sola döndürerek istenen sayfaya taşınabiliyor. Bunun için bir bileşenin üstüne tek parmağınızla basılı tutmanız, ardından da iki elinizin baş parmağıyla da bu bileşenin üstüne basılı tutup cihazı sağa veya sola doğru döndürmeniz gerekiyor. Bunu yaptığınızda seçtiğiniz bileşenin farklı bir sayfaya doğru taşındığını göreceksiniz.

samsung-galaxy-r-inceleme-00014

Sayfalı yapıda geliştirilmiş uygulama menüsünde çeşitli Samsung uygulamaları dikkat çekiyor. Bunlardan Social Hub sayesinde tüm e-posta, sosyal medya ve anında mesajlaşma hesaplarınızı tek bir elden kontrol edebilirsiniz. Readers Hub uygulaması internetin popüler üç servisi PressDisplay (gazete), Kobo (elektronik kitap) ve Zinio’yu (dergi) aynı çatı altında buluşturuyor, bunlara kolay erişim sağlıyor. Tabii her biri için ayrı ayrı üye olmanız gerektiğini belirtelim. Samsung’un sunduğu tek hesap ve tek bir yerden içerik yönetimi söz konusu değil. Kullanıcıların şarkı indirmesini sağlayan Music Hub ne yazık ki ülkemizde aktif değil. Games Hub altında ise EA, Gameloft gibi oyun stüdyolarını sunduğu oyunlar, bunun yanında çeşitli sosyal oyunlar da bulunuyor. Özellikle premium oyunları Wi-Fi bağlantısı aracılığıyla indirmenizi öneririz.

samsung-galaxy-r-inceleme-00018

Bu Hub uygulamalarının yanı sıra Mini günlük, IM, Not, gibi ek uygulamalar mevcut. Ayrıca Google’ın Android uygulamaları da Samsung Galaxy R’de yüklü geliyor. Diğer Android akıllı telefon ve tabletlerinde sıklıkla görmeye başladığımız Polaris Office Samsung Galaxy R I9103’te de yüklü geliyor. Android Market üzerinden ücretsiz uygulamalar indirilebileceği gibi Samsung Apps adı verilen ikinci bir uygulama mağazasından da uygulama ve oyun indirip cihaza yüklemek mümkün.

iPhone 4S’te Siri varsa, Samsung Galaxy R’de de Sesli Komutlar var. Vlingo tarafından sunulan Sesli Komutlar sayesinde Samsung Galaxy R’nin çeşitli işlevlerini sadece sesli komutlarla yönetebilirsiniz. Sesli Komutları aktifleştirmek için ekranın hemen altındaki giriş tuşuna art arda iki kez basmanız yeterli. Karşınıza çıkacak olan ekranda komutunuzu söylemeniz şeklinde bir bildirim göreceksiniz. Ne yazık ki, Türkçe desteği yok. Bu nedenle birilerini arattırma veya mesaj yazdırma o kadar başarılı olmayabilir, ancak radyoyu açma, müzik çalma, vb. gibi basit işlevleri sadece konuşarak yapabilirsiniz. Vlingo destekli bu Sesli Komutlar’ın üzerine gitmelerini Samsung Türkiye’ye tavsiye ederiz.

Samsung Galaxy R’nin mesajlar uygulamasında yatay oryantasyonda mesajla birlikte onun gösterimini de yaptığı çift bölmeli bir yapı var, bunu beğendik. Bu sayede e-posta yazılımındakine benzer bir deneyim sunuluyor. Ayrıca inceleme videosunun sonlarında da göreceğiniz şekilde bir arama kaydı üzerinde parmağınızı sağa veya sola sürüklediğinizde o kaydı arayabilir ya da ona yazılı mesaj gönderebilirsiniz.

Mobil İnternet

Samsung Galaxy R’de Android’in doğal internet tarayıcısı geliyor. Tabii, alıştığımız şekilde bu internet tarayıcısının üzerinde Samsung’a özel dokunuşlar, düzenlemeler mevcut. Galaxy R’nin sahip olduğu 1 GHz’lik NVIDIA Tegra 2 işlemci farkını burada ortaya koyuyor. Normal web sayfalarını hızlı bir şekilde yükleyen (tabii veri bağlantısının da makul hızda olduğunu hesaba katarsak) Galaxy R’de ekranda çift parmak hareketiyle çimdikleme veya sayfada parmakla aşağı veya yukarı doğru kaydırma işlemlerini de gayet seri biçimde gerçekleştiriyor.

samsung-galaxy-r-inceleme-00016

HTC Sensation incelememizde sayfada yer alan yazıların tam görünümde bile okunabildiğini söylemiştik. Samsung Galaxy R’de buna benzer biri durumu gözlemlemedik, ancak HTC Sensation’ın biraz daha büyük (4.3 inç) ve daha yüksek çözünürlüklü (960 x 540) bir ekrana sahip olduğunu düşünürsek bunu beklemek de biraz mantıksız olur. Adobe Flash 11 desteği sunan bu cihaz Flash videolarını da gayet iyi biçimde oynatıyor. Yaptığımız incelemede YouTube 720p videolarının akıcı bir şekilde oynatıldığına tanık olduk. Ne var ki, 1080p videoların oynatılması o kadar başarılı olmadı. Uzun lafın kısası Samsung Galaxy R, kullanıcılarına masaüstüne yakın bir web deneyimi sunuyor.

Kamera

Samsung Galaxy R’de 5 megapiksellik, otomatik odaklı ve LED flaşlı bir kamera yer alıyor. Bu kamera 720p HD video kayıt yeteneğine sahip. Galaxy S II ile karşılaştırıldığında Samsung’un bu cihazda kameradan ödün verdiğini görüyoruz. Fotoğraf ve video çekimi için Samsung’un alıştığımız kamera arayüzü kullanılıyor. Bu kamera arayüzü çeşitli kontrollere hızlı bir şekilde ulaşım imkânı sunuyor. Ayrıca soldaki sütunda yer alan butonlar özelleştirilebiliyor.

samsung-galaxy-r-inceleme-00017

Samsung Galaxy R ile 4:3 ve 16:9 formatlarında fotoğraf ve video çekmek mümkün. Cihazın otomatik odaklamasının iyi çalıştığını söylemeliyiz. Bu, özellikle yakın çekimlerde işleri kolaylaştırıyor. HTC Sensation ile çok yakın mesafede odaklayamadığımız bir objeye Samsung Galaxy R ile aynı mesafeden tam odaklamayı ve düzgün bir fotoğraf çekmeyi başardık. Cihazın LED flaşı karanlık ortamlarda tatmin edici şekilde fotoğraf çekmenizi sağlıyor. Yine de, düşük ışıklı ortamlar çekilen fotoğraflarda gözlemlediğimiz granülleşme efekti etkisi bu cihazla çekilen fotoğraflarda çok fazla gözlenmiyor. Aydınlık ortamlarda çekilen fotoğrafların ise iyi kalitede olduğunu söyleyebiliriz.

samsung-galaxy-r-kamera-fotograflari-00027

Samsung Galaxy S II ile 1080p video çekilebilirken, Samsung Galaxy R kullanıcıları 720p HD video kaydıyla yetinmek durumunda. Çekilen videolar .MP4 formatında saklanıyor. Video kalitesinin iyi, videonun dengeli olduğu, el titremelerinden dolayı pek fazla oynama etkisinin yaratılmadığını söyleyebiliriz. Video çekerken zumlama da yapılabiliyor, bunun için ekran üzerinde çift parmakla çimdik hareketi yapmak yeterli.

Galeri: Samsung Galaxy R ile Çekilen Fotoğraflar
[nggallery id=711]

Samsung Galaxy R sahip olduğu GPS desteği sayesinde çekilen fotoğraf ve videolara coğrafi etiket ekleyebiliyor. Ayrıca yüz tanıma desteği de mevcut. Kısacası Samsung Galaxy R’nin tatmin edici bir kameraya sahip olduğunu söyleyebiliriz. Tabii, Samsung Galaxy S II’nin bu noktada biraz daha iyi olduğunu kabul etmek gerek.

Video: Samsung Galaxy R ile çekilen Örnek 720p Video

Multimedya

Samsung Galaxy R’nin sahip olduğu video codec’lerine baktığımızda listenin geniş olduğunu görüyoruz. MP4, DivX, XviD, WMV, H.264, H.263 gibi geniş bir video kod desteği mevcut. Cihazda yüklü gelen Videolar uygulaması bu formatların hepsini rahatlıkla oynatıyor. DivX’lerde altyazı desteği bile mevcut. Üstelik çeşitli altyazı ayarları da sunuluyor, bunların içinde senkronizasyon ayarını görmek güzel. Ne yazık ki, Türkçe altyazıların düzgün görünmesi için ek çalışmaya ihtiyaç var gibi görünüyor. Öte yandan, cihazda yer alan videoları DLNA desteği yardımıyla aynı ağ içinde yer alan cihazlarda oynatmak mümkün. Örneğin bir Samsung markalı TV’niz varsa, AllShare paylaşımı üzerinden bunu gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca WiFi Direct üzerinden de multimedya paylaşımında bulunmak mümkün.

Samsung Galaxy R’nin sahip olduğu işlemci gücünü düşünerek onun 720p video performansına göz atmak istedik. Bunun için .MKV uzantılı, 720p çözünürlükteki bir videoyu cihazın sabit diskine attık. Videolar uygulaması bu videoyu tanıdı, fakat oynatamadı. Bu nedenle Android Market’in yolunu tuttuk ve VPlayer uygulamasını indirip onunla test gerçekleştirdik. 720p videolar oynatılıyor, ancak ara ara görüntüde karelenme, çalma hızında yavaşlama oluyor. Elimizdeki test ürününün final aşamasında bir ürün olmaması nedeniyle böyle bir sorun yaşamış olabiliriz. Normalde bu videoların oynatımında da bir problem olmamalı. Bu noktada Galaxy R sahipleri bize deneyimlerini bildirirse memnun oluruz.

Müzik tarafına baktığımızda listede MP3, WAV, eAAC+ gibi formatların yer aldığını görüyoruz. Galaxy R’deki müzik uygulamasında bulunan ekolayzır ve ses efektleri yardımıyla müzik dinleme keyfinize daha fazla keyif katabilirsiniz. Ayrıca kulaklıkla kullanımda aktif olacak şekilde 5.1 kanal efekti de mevcut. Özel bir sanal tuş yardımıyla aktifleştirilen bu efekt film izlerken güzel, ancak müzik dinlerken çok da işe yaradığı söylenemez. Kulaklık demişken, Samsung Galaxy R’nin kutusundan bir de kulaklık çıkıyor. Topuzlu yapıda gelen bu kulakiçi kulaklıklar kulak yolunu tamamen kapattığı için sizi dış ortamdan tamamen soyutluyor, sizi müzikle başbaşa bırakıyor. Kulaklığın ses kalitesi beğendiğimizi, bas ve tiz seviyesini dengeli bulduğumuz belirtelim.

Eğer kendi şarkılarınızdan sıkılırsanız, daha fazlası için Samsung Galaxy R I9103’te bir de FM radyo sunuluyor. RDS destekli bu radyo kullanışlı, favori radyo istasyonlarını kaydedip hızlı bir şekilde erişeceğiniz bir kullanıcı arayüzüyle birlikte geliyor.

Performans, Batarya ve Kullanım Notları

Samsung Galaxy R’de 1 GHz’lik, çift çekirdekli NVIDIA Tegra 2 işlemci ve 1024 MB RAM bulunuyor. Cihazın genel performansını iyi bulduğumuzu söyleyebiliriz. Cihazın dokunmalara verdiği tepkiler oldukça hızlı, menü geçişleri oldukça iyi. Ara sıra gördüğümüz kendinden kapanma problemlerini ise cihazın final ürün olmamasına bağlıyor, fazla üstünde durmuyoruz.

Bizim bu gözlemlerimizi her Android cihazını testine tabi tuttuğumuz SmartBench 2011 uygulaması da onaylıyor. Samsung Galaxy S II’den biraz daha düşük performans gösterdiğini gözlemlediğimiz Samsung Galaxy R, HTC ve LG’nin ürettiği önde gelen rakiplerini geride bırakmayı başarıyor:

SMARTBENCH 2011 PUANLARI
Cihaz Üretkenlik Oyun
Samsung Galaxy R I9103
1.0 GHz, Android 2.3.4
3263 2546
Samsung Galaxy S II
1.2 GHz, Android 2.3.4
3861 2244
LG Optimus 2X
1.0 GHz, Android 2.2.2
2652 2520
HTC EVO 3D
1.2 GHz, Android 2.3.3
1939 1550
HTC Sensation
1.2 GHz, Android 2.3.3
2123 1592

Samsung Galaxy R I9103’te yer alan 1650 mAh’lik bataryanın 620 saate kadar bekleme ve 9 saate kadar konuşma desteği sağladığı katalog değerlerinde belirtiliyor. Samsung Galaxy S II ile bu açıdan kafa kafaya bir performans sunan Samsung Galaxy R’nin bataryası 3G ve Wi-Fi’nin de açık olduğu, normal yoğunluklu bir kullanımda bir iş gününü rahatlıkla çıkarır, hatta ikincisini de bayağı bir götürür. Samsung’un Galaxy R ile birlikte sunduğu güç yönetim sistemi de cihazın bataryasının idareli bir şekilde kullanılmasına yardımcı oluyor.

Ön kamera barındırıp bu kamera aracılığıyla 3G şebekesi üzerinden konuşturamayan Android cihazlarını gördük. Neyse ki, Samsung bu noktaya el atmış ve kendi özelleştirmesini burada da sunmuş. Samsung Galaxy R’nin önünde yer alan kamera video görüşme desteği sunuyor. Ayrıca Google Talk ve Skype üzerinden video görüşmeler için de bu kamerayı kullanabilirsiniz. Telefonun sesli görüşme kalitesini de oldukça iyi bulduk, karşı tarafın sesli oldukça net, berrak bir şekilde geliyor.

samsung-galaxy-r-inceleme-00023

Samsung Galaxy R’nin kutusundan nelerin çıktığına bakacak olursak, mikrofonlu, kulakiçi kulaklık, USB kablosu, microUSB şarj cihazı gibi elemanların varlığını görüyoruz.

Video: Samsung Galaxy R Kutusundan Çıkıyor

Samsung Galaxy R vs. Samsung Galaxy S II

İnceleme boyunca Galaxy R’yi birkaç kez büyük kardeşi Galaxy S II ile karşılaştırdık. Bir de başlıca teknik özelliklerinin karşılaştırmasını tablo şeklinde verelim:

Samsung Galaxy R I9103 Samsung Galaxy S II I9100
Ekran   4.2 inç, 480 x 800 çözünürlüklü Super Clear LCD  4.3 inç, 480 x 800 çözünürlüklü Super AMOLED Plus
İşlemci  Çift çekirdekli,  1GHz ARM Cortex-A9 işlemci, ULP GeForce GPU, Tegra 2 AP20H yongaset Çift çekirdekli, 1.2GHz ARM Cortex-A9 processor, Mali-400MP GPU, Exynos yongaset
Dahili Donanım  8 GB dahili depolama, 1024 MB RAM, 2048 MB ROM 16GB/32GB dahili bellek seçenekleri, 1 GB RAM
microSD Kart Yuvası   Var  Var
Kamera  5 MP, 2592×1944 piksel, otomatik odaklama, LED flaş 8 MP, 3264×2448 piksel, otomatik odaklama, LED flaş
Ön Kamera   Var  Var
Boyut  125 x 66 x 9.5 mm. 125.3 x 66.1 x 8.5 mm.
Ağırlık  135 gr  116 gr.

Sonuç

Samsung, Galaxy R ile Galaxy S II’den bir kademe daha aşağıda fiyatta satılacak bir seçenek yaratmayı amaçlamış olmalı. Bu cihazı Teknosa mağazalarında 1550 TL fiyatla satın almak mümkün. Galaxy S II’nin aynı mağazada 1800 TL’den satıldığını görüyoruz. Arada 250 TL civarında bir fark var. Bu noktada kullanıcıların hangi cihazı seçeceklerini sorgulamak gerek. Galaxy R’nin Galaxy S II’den aşağı kalmayan bir performans sunduğunu söyleyebiliriz. Tabii, bazı eksiklikleri olduğu da bir gerçek. Galaxy S II’nin daha iyi kamera işlevlerini sunduğunu görüyoruz, ayrıca Samsung Galaxy S II daha yüksek bir dahili depolama kapasitesine sahip, ayrıca biraz daha hafif ve ince bir tasarıma sahip.

samsung-galaxy-r-inceleme-00002

Bu noktada seçim cebini düşünen kullanıcılara kalıyor. Performans ve kullanıcı deneyimi açısından Galaxy R’nin Galaxy S II’den aşağı kalır bir yanı yok. 250 TL daha verip biraz daha fazla özellik elde etmek ise kullanıcıların seçimine ve bütçesine kalıyor. Samsung’un Galaxy R ile birlikte “süper telefon” olarak nitelendirilen 1500 TL üzerinde fiyata sahip akıllı telefon segmentine yeni bir seçenek daha kazandırdığını söyleyebiliriz.

REKLAM: Samsung Galaxy R I9103’ü Teknosa.com’dan satın alabilirsiniz.