İncelemelerManşetler

Teknoblog İncelemesi: Panasonic SDR-T50 – Galeri & Video

img_1674HD kameraların giderek yaygınlaştığı bir ortamda sadece standart çözünürlükte çekim yapan bir video kamera kulağa biraz sıkıcı gelebilir, sizi anlayışla karşılıyoruz. Ancak HD kameraların fiyatları makul seviyelere inene kadar SD kameralarla daha bir süre idare etmek gerekiyor. Üstelik bu segmentte de işini oldukça iyi yapan makineler var. Onlardan bir tanesi de Panasonic SDR-T50.

Panasonic SDR-T50,  SD çözünürlükte, yani 720 x 576 çözünürlükte çekim yapan, hem 4 GB’lık dahili belleğe hem de SD kart yuvasına sahip olan bir cihaz. Cihazın kutusundan 4 GB kapasiteli SDHC kart çıkıyor, 64 GB’a kadar SD kartlar destekleniyor. Yeni nesil SDXC kartların destekleniyor oluşu bu video kameranın hanesine artı puan olarak yazılıyor. Yani, Panasonic SDR-T50’nin 68 GB’ye çıkarabileceğiniz maksimum depolama kapasitesi sayesinde saatlerce video kaydı yapabilirsiniz. SD kart yuvasına LCD ekranı açarak erişebilirsiniz. Video ve fotoğraf çekimini SD karta mı yoksa dahili hafızaya mı yapacağınızı menüdeki ayarlar bölümünden belirleyebilirsiniz.

SDR-T50 16:9 ve 4:3 olmak üzere iki farklı görüntü oranında kayıt yapıyor. 16:9 kayıt modundaki videolarda bile çözünürlüğün 720 x 576 olması bizi biraz şaşırttı. Kameranın üstünde yer alan YouTube etiketinden anlayacağınız üzere bu kamera internete yüklemeye uygun şekilde video kaydı yapıyor. Şöyle ki, menüden web modunu aktif hâle getirip kayıt yapmaya başladığınızda on dakikadan geriye doğru sayan bir sayaç çalışmaya başlıyor. Yani, size video için on dakikalık bir çekim süresi tanımlanmış durumda. Biliyorsunuz, YouTube on dakikalık videolara izin veriyor. Ülkemizde YouTube’un erişimine izin olmadığını düşünecek olursak belki gereksiz bir özellik gibi görünebilir, ancak tek video sitesi YouTube da değil, bunu unutmamak gerek.

Galeri: Panasonic SDR-T50
[nggallery id=332]

Çekim için iki farklı format sunuluyor ve bu formatlar altında da kaliteye göre alt sınıflar mevcut. Normal kayıt modu MPEG2 formatında kayıt yapıyor, çekilen video dosyaları .mpd uzantılı, Windows Media Player bu videoları oynatabiliyor. Bu format ile 64 GB kapasiteli bir SD karta 15 ile 60 saat 30 dakika arasında kayıt yapmak mümkün. Uzun kayıt modu ise H264/AVC formatını kullanıyor, çekilen video dosyaları .mp4 uzantılı. Quick Time Player bu videoları oynatabiliyor. Bu format ile 64 GB kapasiteli bir SD karta 30 saat ile 121 saat arası kayıt yapmak mümkün. Bu durumda uygun olan formatı seçmek size kalıyor. Vimeo’ya örnek video yüklemek istediğimizde Vimeo’nun .mpd uzantılı videoyu tanımadığını, buna karşılık .mp4 uzantılı videoları tanıdığını farkettik, bunu da bir dipnot olarak düşelim.

Panasonic SDR-T50 nasıl bir çekim deneyimi sunuyor? Küçük olduğunu ve çantada rahatlıkla taşınabileceğini söyleyerek işe başlayalım. Kameranın açma/kapama düğmesi menteşeli LCD ekranın yuvasına yerleştirilmiş. LCD ekranı açıp kapatarak cihazı bekleme konumuna sokabilirsiniz. Kameranızı açtıktan hemen sonra kayıda başlamadan önce objektifin yanında bulunan anahtarı kullanarak lens kapağını da açmanız gerekiyor. Bu sistemin otomatik olmaması, her seferinde elle açıp kapatmanın gerekmesi ise SDR-T50’nin hanesine yazdığımız bir eksi puan. LCD ekranın da dokunmatik olmaması hoşumuza gitmedi. Ekranın hemen sol tarafına yerleştirilmiş olan tuş ve joystiği kullarak gerekli ayarları yapabilirsiniz. Cihazın menüsünün oldukça zengin, doyurucu ve kullanıcı dostu olduğunu söylemeliyiz. Türkçe dil desteğinin de sunulduğu cihazda ayarlar bölümünden açıklamaları aktif hâle getirdiğinizde tüm menü bileşenlerinin açıklamaları ekranın alt bölümünde yer alıyor. Özellikle sahne modlarının seçiminde bu işlevin fazlasıyla yardımcı olduğunu söylemeliyiz. 78x yakınlaştırma sunan bu cihazın dijital yakınlaştırma özelliğini aktif hâle getirdiğinizde 100x ya da 3500x’e kadar yakınlaştırma yapabilirsiniz. Ancak 78x optik yakınlaştırma size fazlasıyla yetecektir, aşağıdaki örnek videoda da görebileceğiniz gibi optik yakınlaştırma işlevi işini oldukça iyi yapıyor. Objektifin hemen altına yerleştirilmiş olan zoom mikrofonu da yakındaki nesne veya kişilerin seslerinin daha net kaydedilmesine yardımcı oluyor. Bu mikrofonun işlevini de menüden açıp kapatabilirsiniz. Rüzgar sesi azaltıcı da rüzgarlı ortamlarda can sıkıcı olan seslerin videoya fazla karışmasını engelliyor.

Video: Panasonic SDR-T50 Video İncelemesi

Panasonic SDR-T50’nin daha rahat kullanılması amacıyla bazı kısayol tuşları da cihazın üstüne eklenmiş. Örneğin, özellikle yakınlaştırma yaptığınızda rahatsız edici sonuçlar doğuran el titremelerinin etkisini azaltmayı sağlayan optik görüntü stabilizasyon sistemini (O.I.S.) yakınlaştırma/uzaklaştırma anahtarının hemen yanındaki tuştan açıp kapatabilirsiniz. Bu tuşun hemen yanındaki tuş da otomatik ve manuel çekim modları arasındaki geçişi sağlıyor. LCD yuvasının üstünde de uzun çekim modunu açıp kapatmayı sağlayan bir kısayol tuşu var. Bu kısayol tuşları sayesinde çekim sırasında ayarlar daha hızlı yapılabiliyor. Hızlı işlem yapmayı sağlayan başka bir özellik de LCD ekranın hemen yanında yer alan joystik. Bu joystiğe bastığınızda ekranın hemen sağında bir joystik ikonu beliriyor. Her bir yönde de farklı ayarlar yer alıyor. Joystiği hareket ettirerek, menülere girmeye gerek kalmadan ayarları hızlı bir şekilde yapabilirsiniz.

Panasonic SDR-T50 çekmiş olduğunuz videolar üzerinde düzenleme imkanı da yapmanıza izin veriyor. Çekmiş olduğunuz videolardaki beğenmediğiniz yerleri bilgisayara aktarmadan cihazın menüsü üzerinden kırpıp biçimlendirme yapabilirsiniz. Her video kamera gibi fotoğraf da çeken SDR-T50’nin bu alanda pek tatmin edici olmadığını söylesek yanlış olmaz. Ancak ondan bunu beklemeyin, ne de olsa o bir video kamera, fotoğraf makinesi değil.

Son olarak Panasonic SDR-T50’nin kutusundan çıkanlardan bahsedelim. USB kablosu, A/V kablosu, şarj cihazı, kullanım kılavuzları, kullanım kılavuzunun yer aldığı bir CD, Video Cam Suite 3.0 yazılımının bulunduğu bir CD ve kamera pili SDR-T50 ile gelenler arasında. Seyahat şarj aletinin gelmiyor oluşu ise biraz can sıkıcı… Çektiğiniz videoları doğrudan SD kart üzerinden bilgisayara aktarabileceğiniz gibi USB kablosunu kullanarak da aktarım yapabilirsiniz. Eğer cihazın dahili hafızasına kayıt yapıyorsanız, sizin için en doğru yol ikincisi oluyor. A/V kablosunun bir ucunda beyaz, kırmızı ve sarı renkli uçlar var. Yani kutudan çıkan A/V kablosunu bu girişlere bağlayarak kameranızdaki içerikleri TV’de oynatıyorsunuz. Kameranın A/V çıkışı ise LCD yuvasında yer alıyor.

Video: Panasonic SDR-T50 Örnek Video Çekimi

Eğer yazın tatil anılarınızı ölümsüzleştirmek için bir video kameraya ihtiyacınız varsa, HD video kameralara da verecek fazla paranız yoksa, Panasonic SDR-T50 küçük boyutuyla sizin için iyi bir seçim olabilir. İnternet üzerinde yaptığımız fiyat araştırmalarında ise bu ürünün fiyatına rastlayamadık. Ancak 600-700 TL arasında bir fiyata sahip olduğunu tahmin ediyoruz.