İncelemelerManşetler

Teknoblog İncelemesi: Panasonic HDC-SD90 ve VW-CLT1 3D lens adaptörü – Galeri & Video

panasonic-vw-clt1-00002

Video kameralarıyla beğenimizi kazanan Panasonic, geçtiğimiz yaz ayları içinde Türkiye’de piyasaya sunduğu HDC-SD90 modeliyle 3D video kayıt imkânını biraz daha düşük fiyata elde etme fırsatı sunuyor. Kompakt boyutlara sahip olan ve kayıt ortamı olarak SD kartları kullanan bu makine özellikle opsiyonel 3D desteğiyle dikkat çekiyor. Panasonic’in birden fazla ürününü destekleyen ve ayrı satılan VW-CLT1 3D lens adaptörüyle birlikte Panasonic HDC-SD90 3D video kaydı yapan bir kameraya dönüşüyor. Bu incelemede hem kameranın hem de 3D adaptör hakkında fikir sahibi olacaksınız.

Panasonic HDC-SD90’da 3.32 megapiksel çözünürlüklü 1/4.1 CMOS sensör bulunuyor. 26x optik zum desteğine sahip olan bu makine sahip olduğu “Intelligent Zoom” (Akıllı Zum) özelliği sayesinde yakınlaştırma miktarını 40 kata kadar çıkarabiliyor. Üstelik bu işlem gerçekleştirilirken çözünürlükten de ödün verilmiyor. Yaptığımız deneme çekimlerinde Akıllı Zum özelliğinin etkileyici şekilde çalıştığını, yüzlerce metre uzaklıktaki ayrıntıları bile yakına getirdiğini gözlemledik. Panasonic HDC-SD90 Hybrid OIS adı verilen görüntü dengeleme sistemine sahip. Çalışması optik ve dijital yöntemlere dayanan bu sistem sayesinde el titremelerinin görüntüde yaratacağı etkiler minimuma indiriliyor. Bu sistemin açılıp kapatılması ise kameranın üzerine yerleştirilen fiziksel tuş sayesinde daha da kolaylaştırılmış.

Video: Panasonic HDC-SD90 İncelemesi

Panasonic HDC-SD90 video kaydı için çeşitli AVCHD kayıt modları var. Çekim kalitesine göre farklılık gösteren bu modlar temelde 1920 x 1080/50i formatında kayıt imkânı veriyor. Bunun yanı sıra bir de 50p s eçeneği bulunuyor. 1920 x 1080 çözünürlükte, saniyede 50 çerçevelik hızda çekim yapmaya olanak sağlayan bu modda kayıt MP4 formatında yapılıyor. Bu moda geçiş ise LCD ekran yuvasının arkasındaki bölüme yerleştirilen fiziksel tuş ile sağlanıyor. Öte yandan genellikle Mac bilgisayarlarda kolay düzenleme sağlayan 960 x 540 çözünürlük formatı da desteleniyor. 5 megapiksel fotoğraf çekimi de yapabilen HDC-SD90 video kaydederken de fotoğraf çekim imkânı sunmakta, ancak bu durumda çekilen fotoğrafın çözünürlüğü 2816 x 1584 piksele düşüyor.

Video: Panasonic HDC-SD90 Örnek Video Kaydı (1080/50p)

Panasonic HDC-SD90’da kayıt işlemi SD kartlara yapılıyor. SD kart yuvası önce gördüğümüz Panasonic modellerinin aksine cihazın altına yerleştirilmiş. SDXC kartlara da destek sunulması güzel, 64 GB’ye kadar kapasiteye sahip kartlar destekleniyor. 8 GB’lık bir SD kartına 1080/50p modunda yaklaşık 40 dakika uzunluğunda video kaydı yapılabiliyor.

Galeri: Panasonic HDC-SD90’ın Objektifinden Kareler
[nggallery id=686]

Panasonic HDC-SD90’da 3 inç’lik, döndürülebilir, geniş TFT LCD dokunmatik ekran yer alıyor. Ekran üzerinde yer alan menü elementlerinin rahatlıkla kontrol edilmesi amacıyla kutuya bir de kontrol kalemi eklenmiş. Bu kalemi kullanmasanız bile menü elemanlarını parmaklarınızla rahatlıkla kontrol edebilirsiniz. HDC-SD90’ın otomatik modunda ekrandaki görüntüde herhangi bir noktaya parmakla dokunarak oraya odaklama yapmak mümkün, aynen çoğu akıllı telefonda olduğu gibi. Manuel modda ise ortam ışığı, odaklama, obtüratör hızı gibi ayarlar dokunmatik ekran üzerinden gerçekleştiriliyor. Manuel ve otomatik mod arasında hızlı geçiş için de LCD ekran yuvası üzerinde bir fiziksel tuş yer alıyor. Zum işlemi cihazın tepesinde yer alan fiziksel anahtarın yanı sıra dokunmatik ekran üzerinden de gerçekleştirilebiliyor. Tabii, ilk yöntemi kullanmak daha pratik.

Galeri: Panasonic HDC-SD90
[nggallery id=684]

Panasonic HDC-SD90’da harici mikrofonların kullanımı için bir mikrofon girişi bulunuyor. Kompozit/komponent çıkışı, HDMI çıkışı gibi video çıkış birimleri de mevcut. Cihazın içinden HDMI kablo çıkmıyor. Bunun için ayrıca bir yatırım yapmalısınız, bir ucu normal bir ucu ise mini formatında bir HDMI kablosuz satın almanızı öneririz. Bu arada eğer 3D lens seçeneğine de yatırım yapmayı düşünüyorsanız, bu kablonun HDMI 1.4 standardına uyumlu olmasına dikkat etmenizde fayda var. USB portu sayesinde de kamerayı bilgisayara bağlamak ve kameradaki görüntüleri bilgisayara aktarmak mümkün. Tabii, artık birçok bilgisayarda SD kart okuyucusu yer aldığı için doğrudan SD kartı yerinden çıkarıp bilgisayara takarak da görüntü aktarımını gerçekleştirebilirsiniz.

Panasonic VW-CLT1

panasonic-vw-clt1-00009

Eğer 3D video çekimine meraklıysanız, 3D desteğine sahip Panasonic HDC-SD90 makul bir seçim gibi görünüyor. Ancak ek bir yatırım yapıp VW-CLT1 3D lens adaptörünü de satın almalısınız. Panasonic’in birden çok 3D uyumlu modelini destekleyen bu lens adaptörü HDC-SD90 ile de uyum sağlıyor. 3D adaptörü kameraya bağlamak için adaptörün kutusunundan çıkan ek bağlantı aparatını kullanmanız gerekiyor. Bağlantı işlemi biraz zahmetli, bu arada vidaları iyice sıkmaya dikkat edin, yoksa 3D ayarlarınız optimum seviyede yapılmış olmayacaktır.

Video: Panasonic HDC-SD90 ve VW-CLT1 ile 3D Kalibrasyonu

Yan yana yerleştirilmiş ve stereoskopik görüntüyü HDC-SD90’ın CMOS sensörüne yansıtan iki adet lensin her biri sensörün sadece yarısını kullanıyor. Ortamın ışık şiddeti yeterli seviyedeyse, 3D video çekimi oldukça iyi sonuçlar veriyor, derinlik hissi fazlasıyla algılanır seviyede. Ne var ki, düşük ışık şiddetine sahip ortamlarda aynı şeyi söylemek pek mümkün sayılmaz.

Video: Panasonic HDC-SD90 ve VW-CLT1 İkilisinden 3D HD Video Performansı [3D]

3D lens adaptörü HDC-SD90’a bağlanmışken kameranın bazı özellikleri kullanılamıyor. Örneğin zum işlevi çalışmıyor, sabit fotoğraf çekimi yapılamıyor.

Sonuç

Panasonic HDC-SD90, iyi bir HD video kamera arayan, ancak 2000 TL üzerinde fiyata sahip ürünler için yatırım yapamayacak olanlar için makul fiyatlı bir alternatif olma niteliği taşıyor. 1400-1500 TL aralığında fiyatlandırılan bu makine barındırdığı özellikler, kaliteli çekim yeteneği, 3D opsiyonu gibi özelliklerle yüksek bir fiyat/performans oranına sahip.

panasonic-hdc-sd90-00009

Ne var ki, 3D kayıt için ek yatırım yapma gereksinimi biraz düşündürüyor. VW-CLT1 3D lens adaptörü yurtdışında kameranın yarısından fazlasına gelen bir fiyattan (yaklaşık 800 TL) satılıyor. Bu adaptör takılıyken zum özelliği ve sabit fotoğraf çekimi gibi özelliklerin çalışmıyor oluşuysa, söz konusu adaptörün verimini düşürüyor. Ancak zaten 3DTV için belli bir parayı gözden çıkardıysanız ve bu ürünün nimetlerinden tam olarak faydalanmak için içerik sıkıntısı çekiyorsanız, kendi içeriğinizi hazırlamak adına bu adaptör için de ekstra yatırım yapabilirsiniz.