İncelemelerManşetler

Teknoblog İncelemesi: Nokia E7 – Galeri & Video

Nokia’nın Türkiye’de satışa çıkan en son akıllı telefonu Nokia E7 bir süredir teknoloji mağazalarının vitrinini süslüyor. Kendisinden birkaç ay önce tanıtılan ve Türkiye piyasasına giriş yapan kuzeni Nokia N8‘e fazlasıyla benzeyen Nokia E7, adından da anlaşılacağı üzere profesyonelleri hedefleyen E serisinin seçkin üyelerinden bir tanesi. Nokia N8’in farklı tasarımını daha büyük bir ekran ve QWERTY klavye ile buluşturan Nokia E7 iş hayatının ağırlığını yansıtıyor.

Nokia E7’nin Türkiye’deki satış fiyatı 1300-1350 TL seviyesinde belirlenmiş durumda. Pekiyi, oldukça ciddi bir duruşa ve sağlam bir kasaya sahip olan bu kapasitif dokunmatik ekranlı telefon kendisi için biçilmiş olan değerin hakkını ne kadar veriyor? Aşağıdaki Nokia E7 incelememizde bu sorunun cevabını arıyor olacağız.

Video: Nokia E7 İncelemesi

Galeri: Nokia E7 İncelemesi
[nggallery id=589]

Tasarım

Nokia E7 123.7 x 62.4 x 13.66 mm’lik boyutlara ve 176 gr. ağırlığa sahip. Birçok rakibine göre oldukça ağır olan bu telefonun ağırlığı gerçekten hissedilse de, büyük bir hacme sahip olması bu ağırlığın nispeten daha az hissedilmesini sağlıyor.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Nokia E7, kendisinden birkaç ay önce tanıtılan kuzeni Nokia N8’e fazlasıyla benzeyen bir tasarımla geliyor. Tabii ki, bazı farklılıklar yok değil. Nokia N8 3.5 inç’lik bir ekrana sahipti, Nokia E7’de ise ekran biraz daha büyütülmüş ve büyüklüğü 4 inç’e yükseltilmiş. E7 ile birlikte daha önce Nokia N97 ve N97 Mini modellerinde gördüğümüz şekilde kızaklı QWERTY klavye ile karşılaşıyoruz. Klavyeyi açmak başlangıçta biraz sizi zorlayabilir, ancak zamanla klavyeyi kullanmaya alıştıkça bu zorluk da ortadan kalkacaktır. Türkçe dil desteğine sahip QWERTY klavyenin tuşları oldukça sağlam, herhangi bir oynama yok ve rahatlıkla basılabiliyor. I, Ç, Ö, Ü gibi özel Türkçe harfleri yazmak için ya üst karakter tuşuna basabilir ya da o harfi gördüğünüz tuşa basıp bir süre bekleyebilirsiniz. Kısacası, Nokia E7’nin fiziksel QWERTY klavyesi çok rahat bir kullanım sunuyor.

Klavye ve ekran gibi iki önemli değişikliğin yanında Nokia E7, N8’e göre ufak tefek farklılıklar da içeriyor. Örneğin, Nokia N8’de ekranın altında biraz sola doğru yerleştirilmiş olan menü tuşu E7 ile birlikte ortaya kaydırılmış ve biraz büyütülmüş. Büyütülmesi sayesinde hem sol hem de sağ elle kullanımda bu tuşa rahatlıkla basmak mümkün oluyor. Öte yandan, arka tarafa baktığımızda Nokia N8’de gördüğümüz kamera çıkıntısının Nokia E7’de kaldırıldığını görüyoruz. Bu, Nokia E7’nin düz bir zemine konduğunda yatay şekilde durmasını sağlıyor. Nokia N8’de sağ yanda yer alan ekran kilit anahtarı E7’de sol yana alınmış. Nokia N8’de yer alan microSD kart yuvasının da Nokia E7’de kaybolduğunu görüyoruz. Nokia N8’de yer alan ses kademe tuşları, Nokia E7’de yerini basit, ekran kilidine benzer formda bir ses kademe anahtarına bırakmış. Bir kamera telefonu olan Nokia N8’deki deklanşör tuşu Nokia E7’de daha küçük bir boyutta, ancak hemen hemen aynı yerde karşımıza çıkıyor.

Nokia E7’nin üst kısmında da N8’de olduğu gibi kapağın arkasına gizlenmiş bir mini-HDMI çıkışı yer alıyor. Bu mini-HDMI yuvasının her iki yanında açma/kapama tuşu ve microUSB çıkışı yer alıyor. Nokia E7’yi sadece microUSB portu üzerinden şarj etme fırsatının sunulmuş olması biraz garip olmuş. Nokia bunun ortasını bir türlü bulamadı desek, yanlış olmaz. Bu arada cihazın üstünde 3.5 mm’lik kulaklık jakı da yer alıyor. Cihazın alt kısmında mikrofon yer alırken, arka tarafta küçük bir hoparlör yuvası da gözlerden kaçmıyor. Ekranın hemen üstünde de görüntülü görüşmeler için ikinci bir kamera yer alıyor.

Donanım

Nokia E7’de tek çekirdekli, 680 MHz ARM 11 işlemci yer alıyor. Bu işlemciye 256 MB RAM ve 1024 MB ROM eşlik ediyor. 16 GB dahili belleğin yer aldığı cihazda microSD kart yuvasının olmadığını söylemiştik. Bu da cihazın kapasitesini daha fazla arttıramayacağınız anlamına geliyor. Yine de, 16 GB’ın kullanıcılara fazlasıyla yeteceğini düşünüyoruz. 4 inç’lik kapasitif AMOLED çoklu dokunmatik ekranı yine 360 x 640 çözünürlükle geliyor. Ekranın dokunma hassasiyetinin iyi seviyede olduğunu söyleyebiliriz. Kullanım sırasında yanlış yere dokunma ya da dokunmanın geç algılanması gibi bir sorunla karşılaşmadık. Ekranın çizilmeye karşı dayanıklı camla kaplı olması sayesinde Nokia E7’yi her yerde rahatlıkla kullanabilir, cebinizde taşıyabilirsiniz.

8 megapiksel çözünürlük destekli kamera, çift LED flaş, ön yüzde 0.3 megapiksel destekli ikinci bir kamera, Bluetooth 3.0, 802.11 b/g/n Wi-Fi, GPS, A-GPS, micro USB, ivmeölçer, pusula, ışık sensörü, yakınlık sensörü gibi bileşenlere sahip olan Nokia E7 tüm bu özellikler değerlendirildiğinde orta üst sınıf bir akıllı telefon havasına sahip.

Nokia E7’de 1200 mAh’lik bir batarya bulunuyor. Bu batarya telefona sabitlenmiş durumda, böylelikle kullanıcının kendi başına bataryayı değiştirme ihtimâli oldukça zora sokulmuş oluyor.

Yazılım

Nokia E7, Symbian^3 işletim sistemiyle yüklü geliyor. Nokia N8 ve Nokia C7 gibi cihazlardan bildiğimiz ve incelediğimiz Symbian^3 işletim sisteminde yine üç ana ekran, bu ana ekrana bileşenler yerleştirme imkânı, Ovi Mağaza üzerinden ücretli veya ücretsiz uygulamalar indirebilme, Nokia Ovi Haritalar servisini kullanabilme gibi özellik ve işlevler yer alıyor. Nokia E7’nin ağırlığını yansıtacak biçimde Nokia E7’de siyah rengin hakim olduğu bir tema kullanılmış. Birkaç tane farklı tema seçeneği olsa da, bu tema seçeneklerinde de siyah renk ana ağırlığını korumaya devam ediyor. Yine de, Ovi Mağaza üzerinden farklı temalar indirme kapısı açık durumda.

scr000037Bir iş telefonu olan Nokia E7’nin uygulama menüsünde Ofis başlıklı bir klasör altında çalışanların iş hayatında sürekli ihtiyaç duyabilecekleri uygulamalar toplanmış: Dosya yöneticisi, sözlük, notlar, Quickoffice, Zip adlı sıkıştırma yazılımı, hesap makinesi, kaydedici, Adobe PDF, mesaj okuyucu ve Communicator gibi önemli iş uygulamaları Nokia E7’de yüklü şekilde geliyor. Bunların içinde Communicator gibi kurumsal bir mesajlaşma yazılımının yer alması da sevindirici.

Öte yandan, Nokia E7’de yerel bazlı bir uzaktan kilitleme sistemi de sunuluyor. Ayarlar, Telefon, Telefon yönetimi, Güvenlik ayarları, Telefon ve SIM kart yolu üzerinden ulaşabileceğiniz ekranda Uzaktan telefon kilitleme özelliğini aktif hâle getirebilirsiniz. Belirleyeceğiniz bir kelime veya kelime grubunu içeren mesajı başka bir telefon üzerinden Nokia E7’ye SMS ile gönderdiğinizde Nokia E7 kendisini kilitliyor. Kilidi açmak için Uzaktan telefon kilitleme özelliğini ayarlarken sizden belirlemeniz istenen kilit kodunu kullanmalısınız. Bu arada SMS gönderen ve Nokia E7’yi kilitleyen telefona Nokia E7’den kilitleme işleminin yapıldığına dair bir bilgilendirme mesajı da otomatik olarak gönderiliyor.

Galeri: Nokia E7 Arayüz Fotoğrafları
[nggallery id=591]

Yukarıda saydıklarımızın dışında, Symbian işletim sistemi şu hâliyle modası geçmiş bir işletim sistemi görünümünde. Neyse ki, önümüzdeki aylarda çıkacağı söylenen Symbian Anna güncellemesi bu durumu değiştirebilir. Aralarında Nokia E7’nin de yer aldığı ve son aylarda çıkmış Symbian tabanlı Nokia cihazlarına gelecek Anna ile birlikte Nokia E7’nin arayüzünde bazı değişiklikler bekliyoruz. Şu anda HTML5 video ve Flash Lite desteğine sahip olsa da bile yetersiz saydığımız mobil internet tarayıcısının iyileştirilmesi, Ovi Haritalar’ın işlevlerinin zenginleştirilmesi, dikey kullanımda sanal QWERTY klavyenin gelişi gibi yenilikler Symbian Anna ile gelecekler listesinde başta yer alan maddeler arasında dikkat çekiyor.

Kamera

Bir kamera telefonu olan Nokia N8’in 12 megapiksellik kamerası Nokia E7’de yerini 8 megapiksellik çift LED flaşlı kameraya bırakmış. Yüz tanıma ve coğrafi etiketleme gibi özelliklere sahip olan bu kameranın çok yeterli olduğunu söylemek zor. Herhalde Nokia bir iş telefonu için daha iyi bir kamerayı çok görüyor. Nokia E7 ile 0.3, 3, 6 ve 8 megapiksel çözünürlüklü fotoğraflar çekilebiliyor. 6 megapiksel çözünürlükte 16:9 en-boy oranlı fotoğraflar çekmek mümkün.

nokia-e7-kamera-fotograflari-00009Nokia E7’de Symbian’ın standart kamera uygulaması yüklü geliyor. Bu kamera uygulamasının ana menü ekranında değil de, uygulamalar menüsü altında geliyor olması biraz garip. Tabii, dileyenler kamera uygulamasının kısayolunu istediği yere taşıyabilir ya da ana ekrandan özel bir kısayol oluşturabilir. Ayrıca cihazın sağ tarafında alt kısma doğru yer alan deklanşör tuşuna basarak da kamera uygulamasını başlatabilirsiniz. Kamera uygulamasında dokunarak zum yapmak mümkün. Ayrıca iki parmağınızı ekranın üzerinde açarak çekim modunu 16:9 olarak ayarlayabilir, parmaklarınızı kıstırarak çekim modunu yeniden 4:3’e çevirebilirsiniz.

Galeri: Nokia E7 Kamera Fotoğrafları
[nggallery id=590]

Nokia E7’nin kamerası makro çekimlerde çok yetersiz. Kamera arayüzünde makro çekim moduna rastlayamadık. Kamerayı çekeceğimiz objenin yakınına yaklaştırdığımızda netleme yapmak da mümkün olmadı. Bu durum Nokia E7 ile dokümanların görüntüsünü almayı da zorlaştırabilir. Bu olumsuz durumun dışında Nokia E7’nin kamerası manzara çekimlerinde oldukça başarılı. Gün ışığı altında tatmin edici fotoğraflar yakalayabilirsiniz. Düşük ışıklı ortamlarda ve gece çekimlerinde görüntülerde oluşan gürültü oranı da nispeten düşük sayılır. Cihazda yer alan çift LED flaş da çok karanlık ortamda bile çekim için yeterli aydınlatmayı sağlıyor.

Video: Nokia E7 Kamerasından 720p Video

Nokia E7, 1280 x 720 çözünürlükte video çekimi yapabiliyor. Optik stabilizasyon desteği olmadığı için el titremeleri ve ani hareketler çekilen görüntüye olumsuz etkide bulunuyor. Yine de, Nokia E7’nin ihtiyaç duyduğunuz anlarda video çekimi için imdadınıza yetişeceğini söylemeliyiz.

Multimedya

Nokia E7 bir iş telefonu, ancak aynı zamanda sizin için iyi bir multimedya aracı olacaktır. Zengin bir ses ve video desteğine sahip olan bu cihaz Nokia N8’in HD video oynatma yeteneklerini de üzerinde barındırıyor, üstelik Nokia N8’de oynatamadığımız çeşitli HD videoları Nokia E7’de rahat bir şekilde oynattık.

Nokia E7’de Uygulamalar bölümü altında yer alan Videolar uygulaması cihaza aktardığınız ve desteklenen videoları otomatik olarak buluyor ve kullanıcıya listeliyor. Cihaza attığımız MKV, AVI, MP4 gibi sık kullanılan formattaki videoların hepsini sorunsuz şekilde ve takılma olmadan oynattık. Videolar uygulamasında altyazı desteğinin bulunması ayrıca hoşumuza giden bir nokta oldu. Kısacası Nokia E7 ek bir video oynatıcı uygulama aramaya gerek bıraktırmayacaktır.

Nokia E7’de yukarıda da bahsettiğimiz gibi HDMI çıkışı üzerinden TV’ye görüntü aktarma imkânı bulunuyor. Bu da Nokia E7’nin aynı zamanda mobil multimedya oynatıcı işlevi görebileceği anlamına da geliyor. Nokia E7’yi sadece videoları izlemek ve fotoğrafları görüntülemek için değil, sunumlarınızda yardımcı bir araç olarak kullanabilmeniz de böylelikle mümkün olacaktır.

Müzik cephesine baktığımızda diğer Nokia cihazlarında yer alan müzik mağazası kısayolu bu cihazda yer almıyor. Ancak Nokia FM radyoyu eklemeyi ihmâl etmemiş.

Batarya ve Performans

Nokia E7’de 1200 mAh’lik batarya yer alıyor. Her ne kadar bu kapasitedeki batarya bir akıllı telefon için yetersiz görünse de, 680 MHz’lik işlemciye sahip bir telefonu çalıştırmak için yeterli oluyor. Ancak telefonda 3G açıksa ve bulunulan ortamda 3G sinyal seviyesi yeterli değilse, telefon 3G sinyallerini yakalamak için fazla güç harcıyor, bu da cihazın pilinin çabuk bitmesine neden oluyor. Bu olumsuz durumu bizzat gözlemledik. Mobil veri kullanım seçeneğini devre dışı bıraktığımız durumda ise cihazı tek bir şarjla iki güne kadar rahat bir şekilde kullanabildik.

680 MHz hızında çalışan tek çekirdekli ARM 11 işlemci Nokia E7 kulanıcılarına tatmin edici bir performans sunuyor. Malum, Symbian’da çoklu görev desteği bulunuyor. Bu da çeşitli uygulamaların arkaplanda çalışmaya devam edebilmesi demek. Birden fazla uygulamanın açık olduğu durumlarda belleğin yetmediği durumları gözlemledik. Bu nedenle işinizin olmadığı uygulamaları çıkış seçeneğini kullanarak tamamen kapatmanız, ya da uygulama geçiş ekranı üzerinden bizzat kapatma işlemini gerçekleştirmeniz yararınıza olacaktır.

Nokia E7’de de Nokia N8’deki gibi USB On-The-Go desteği yer alıyor. Bu sayede arada herhangi bir bilgisayara ihtiyaç duymadan USB tabanlı harici disklerden dosya alıp bunlara dosya iletebiliyorsunuz. Bir iş telefonu için oldukça kullanışlı bir özellik olduğunu söylemeliyiz.

Sonuç

Nokia E7, 1300-1350 TL bandında bir satış fiyatına sahip. Bu seviyede güçlü Android cihazları var. Ayrıca biraz daha para veren tüketiciler iPhone 4 sahibi de olabilir. Her ne kadar Nokia E7 bu güçlü rakipler karşısında pek de parlamasa da, göz ardı edemeyeceğimiz bazı artı noktaları var. Sağlam, rahat kullanım sunan QWERTY klavyesi, ergonomik tasarımı, HDMI çıkışı barındırması ve HDMI adaptörüyle birlikte gelmesi, USB On-The-Go desteği, Communicator uygulaması ve zengin video kod desteğiyle Nokia E7 onun için vereceğiniz paranın hakkını verebilir.

Yine de, Nokia E7’nin en büyük handikapı Symbian işletim sistemi gibi görünüyor. Ancak yakında beklenen Symbian Anna güncellemesi Nokia E7’de biraz daha sinerji yaratabilir. Aslında oldukça başarılı bir tasarım olan Nokia E7’yi gelecekte Windows Phone 7.1 Mango işletim sistemi yüklenmiş ve 1 GHz’in üzerinde hıza sahip bir işlemciyle görmeyi çok isteriz. Bu tarz bir telefon Nokia E7’de eksik olan star ışığını kesinlikle yansıtacaktır.