İncelemelerManşetler

Teknoblog İncelemesi: Nokia 701 – Galeri & Video

nokia-701-inceleme-00020

Akıllı telefon stratejisinde ağırlığı Windows Phone platformuna veren geçtiğimiz yılın sonlarına doğru Lumia serisi akıllı telefonlarıyla bu yeni stratejisinin başlangıcını yapan Nokia, bir taraftan da hâlihazırdaki akıllı telefon platformu Symbian’a en erken 2016 yılına kadar destekleyeceğini belirtmişti. Yani, Nokia Microsoft’un akıllı telefon platformuna ağırlık veriyor olsa da, Symbian tabanlı telefonlar üretmeye devam edecekti. Şubattaki Windows Phone duyurusu yapıldıktan birkaç ay sonra Symbian Anna tabanlı yeni akıllı telefonlar çıktı.

Symbian Anna ile 2010 yılında çıkan Symbian^3 platformunun eksiklikleri giderilmeye çalışılmıştı. Ancak geçtiğimiz yazın sonlarına doğru tanıtılan Symbian Belle ile birlikte Symbian şimdiye kadar sahip olmadığı kadar kullanışlı ve düzgün bir kullanıcı arayüzüne kavuştu. Tabii, bunda Symbian Belle’in birlikte tanıtıldığı cihazların donanımı ve Belle’in de onlara göre optimize edilmiş olmasının rolü de var. Symbian Belle, ya da yeni adıyla Nokia Belle ile birlikte tanıtılan ilk akıllı telefonlardan bir tanesi de Nokia 701’di. Nokia 701 yaklaşık bir aydır Türkiye’de Vodafone tarafından satılıyor. Nokia’nın en parlak ekranlı akıllı telefonu olarak lanse edilen bu telefonun performansı, ayrıca Nokia Belle’in sunduğu kullanıcı deneyimiyle ilgili detaylar yazının devamında yer alan detaylı Nokia 701 incelemesinde…

Video: Nokia 701 Donanım İncelemesi

Galeri: Nokia 701
[nggallery id=780]

Donanım ve Tasarım

nokia-701-inceleme-00001

Nokia 701, 117.2 x 56.8 x 11 mm.’lik boyutlarave 131 gr. ağırlığa sahip. Nokia 701 tasarım açısından yabancı sayılmaz, birkaç ay önce incelediğimiz Nokia C7 ile hemen hemen aynı kasaya sahip. Ancak C7’ye göre biraz daha mütevazi sayılır, çünkü plastiğin hakim olduğu bir kasayla geliyor. Nokia C7’de AMOLED ekran yer alırken Nokia 701’de LED arkadan aydınlatmalı, IPS TFT Clear Black ekran alıyor. Nokia bu telefonu ürettiği en parlak ekranlı akıllı telefon olarak lanse etmişti. Gerçekten telefonun parlaklık seviyesinin yüksek olduğunu, Nokia C7’ye göre daha aydınlık olduğunu söyleyebiliriz. Ancak Nokia C7’nin AMOLED ekranına göre siyah renk seviyesi daha düşük ve renklerin daha soluk göründüğü bir ekranla karşı karşıyayız. Aslında bu durum pil ömrü konusunda avantaj olarak geri dönüyor, bunu da belirtmeden geçmeyelim. 3.5 inç’lik boyut ve 360 x 640 piksellik çözünürlük Nokia 701’in ekranında korunuyor. 16 milyon renk destekli ekranın Nokia Belle’in sunduğu göze hoş gelen kullanıcı arayüzünü iyi bir şekilde yansıttığını söylemek gerek.

Nokia 701’in 3.5 inç’lik ekranının hemen altında soldan sağa doğru çağrı kabul etme, uygulama menüsü ve çağrı reddetme / geri tuşları yer alıyor. Üstte ise VGA çözünürlük destekli ve görüntülü görüşmeye olanak sağlayan ön kamera ve sensör yer alıyor. Üst kenarda bir kapak altına gizlenmiş microUSB portu, 3.5 mm’lik kulaklık jakı ve güç butonu yer alırken alt kenarda ise kayış takmayı sağlayan bir delik bulunmakta. Sağ kenarda üstten alta doğru ses artırma, ses komut, ses azaltma, ekran kilit sürgüsü ve kamera tuşu mevcut. Solda ise üste doğru Nokia’ya özel şarj adaptör girişi bulunmakta.

nokia-701-inceleme-00006

Nokia 701’in arkasında 8 megapiksellik kamera ve LED flaş bulunuyor. Kamera-flaş ikilisinin altına ve üstüne hoparlör yerleştirilmiş. Nokia 701’in arkasında yer alan çıkarılabilir metal kapağın altında 1300 mAh’lik bir batarya bulunuyor. mini SIM kart yuvası bataryanın üst kısmında, çıkışı cihazın kenarına bakacak şekilde yerleştirilmiş. Bu sayede cihazın SIM kartını bataryayı çıkarmadan değiştirmek mümkün. Ancak aynı durum microSD kart yuvası için geçerli değil. 32 GB’ye kadar destekli microSD kart yuvasına erişmek için bataryayı çıkarmalısınız.

Nokia 701’in kasasının altında barındırdığı donanım bileşenlerine bakacak olursak, Nokia’nın Belle’i rahatlıkla kaldıracak yeterlilikte donanıma yer verdiğini görüyoruz. Cihazda 1 GHz’lik tek çekirdekli işlemci yer alıyor, bu işlemciye OpenVG1.1 ve OpenGL ES2.0 destekli 2D/3D grafik hızlandırıcı eşlik ediyor. Bu sayede Nokia 701’in grafik performansı biraz daha yukarı seviyeye çıkarılmış oluyor. 512 MB RAM, 1 GB ROM ve 8 GB dahili bellek diğer önemli donanım bileşenleri arasında yer alıyor. Yukarıda belirttiğimiz gibi microSD kart yuvası sayesinde cihazın toplam depolama kapasitesini daha da artırmak mümkün. Kablosuz bağlantı tarafından listede 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 3.0 ve GPS yer alıyor. Mobil genişbant tarafında 14.4 Mbps HSDPA ve 5.76 Mbps HSUPA desteği mevcut.

nokia-701-inceleme-00018

Nokia 701’in önemli bir özelliği de NFC desteği barındırması. Yakın Alan İletişimi desteği sayesinde Nokia 701’i NFC destekli diğer Nokia aksesuarlarıyla kolay biçimde eşleştirmek, NFC destekli Nokia veya diğer markalı telefonlarla kolay biçimde içerik paylaşımı yapmak mümkün. Mobil ödemeler de cabası… Nokia şimdilik işin aksesuar eşleştirme ve etiket okuma kısmıyla ilgileniyor. Bu arada cihazda yüklü gelen Angry Birds Magic oyunu da NFC donanımından faydalanıyor. Oyun içindeki ek seviyeleri açmak için aynı oyunu barındıran NFC destekli diğer Nokia cihazlarından yardım almak mümkün. İki cihazı birbirine hafifçe dokundurmak ek seviyelerin aktarılmasını sağlıyor.

Nokia 701’de ivmeölçer, yakınlık sensörü, pusula gibi modüller bulunuyor. Bu arada RDS destekli radyo ve FM verici özelliği de mevcut. USB On-The-Go desteği sayesinde telefona USB destekli parmak sürücüleri veya harici diskleri de bağlamak mümkün. Bu da arada bir bilgisayar ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Telefon çelik koyusu açık gri, mor kuvars eflatun ve beyaz gibi renk seçenekleriyle sunuluyor.

Yazılım (Nokia Belle)

Nokia 701, eski adıyla Symbian Belle, yeni adıyla Nokia Belle işletim sistemiyle yüklü geliyor. Nokia’nın Belle ile birlikte şimdiye kadar çıkarmış olduğu Symbian sürümlerinde sunmadığı bir kullanıcı deneyimini vadettiğini söylesek yanlış yapmış olmayız. Nokia Belle daha gelişmiş bir giriş ekranı, kilit ekranı ve uygulama menüsüyle birlikte geliyor.

nokia-belle-00001

Bunun yanı sıra navigasyon elemanları yeniden düzenlenmiş, eski Symbian sürümlerinden kalan, ekranın altında her iki yanına yerleştirilmiş yazılım tabanlı navigasyon bağlantılarının bağlantı ikonlarına dönüştürüldüğünü, görüyoruz. Giriş ekranında alta yerleştirilmiş şerit üzerinde üç adet navigasyon ikonu bulunuyor. Soldan sağa doğru uygulama menüsüne geçiş, telefon ve menü işlevleri görülüyor. Bu navigasyon çubuğu uygulama menüsü ve diğer uygulamalarda da varlığını koruyor. Ancak uygulamaya göre barındırdığı ikonlar veya bağlantıların sayısı ve niteliği değişiyor. Uygulama menüsünde sözünü ettiğimiz bu navigasyon çubuğuna bir arama ikonu da eklenmiş, bu sayede aşağı doğru akıp giden ve oldukça dolu gözüken uygulama menüsü içerisinde aradığınız uygulamanın kısayoluna rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Ekranın altında yer alan fiziksel tuşların da navigasyon konusunda yardımcı olduğunu söylemek gerek. Örneğin giriş sayfasındayken ekranın altındaki beyaz şeritli tuşa bastığınızda uygulama menüsü açılıyor.

Video: Nokia 701 Yazılım (Nokia Belle) İncelemesi

Nokia Belle ile birlikte Symbian^3 ile birlikte sunulmaya başlanan giriş ekranının önemli iyileştirmeler kazandığını görüyoruz. Daha önce üç giriş ekran sınırı varken Belle ile birlikte bu sınır iki katına çıkarıldı. Yani kullanıcılar altı farklı giriş ekranı kullanma imkânına sahip. Cihazı ilk satın aldığınızda giriş ekranı sayısının altıdan az olduğunu görebilirsiniz. Ancak ekranın sağ altında bulunan menü ikonuna dokunduğunuzda açılacak menüde karşınıza çıkacak “Yeni Giriş ekranı ekle” seçeneğine tıklatarak yeni bir giriş ekranı ekleyebiliriz. Karşınıza simsiyah bir sayfa çıkarsa şaşırmayın. Yapmanız gereken yine menü ikonuna dokunarak bu sayfaya yeni bir duvar kağıdı atamak. Nokia Belle her bir giriş ekranının farklı bir duvar kağıdına sahip olmasına izin veriyor. Uygulama menüsünden giriş ekranına kısayol ekleyebileceğiniz gibi, doğrudan giriş ekranı menüsü üzerinden de “Kısayol ekle” seçeneğini takip edebilir ve ana ekrana kısayol veya kısayollar ekleyebilirsiniz. “Widget ekle” seçeneği de Nokia Belle’de hazır gelen veya Nokia Mağaza üzerinden yüklenen uygulamaların bileşenlerini ana ekrana ekleme fırsatı veriyor. Nokia Belle’in giriş ekran yönetimi biraz daha geliştirilmiş, Symbian Anna veya 3’e göre özelleştirme için daha fazla alan tanınıyor.

Galeri: Nokia 701 Arayüz Fotoğrafları
[nggallery id=781]

Nokia Belle’de Android’dekine benzer bir bildirim çubuğu yer alıyor. Saat, batarya durumu, mobil şebeke bilgisi gibi bileşenlerin yer aldığı bu çubuğu parmağınızla aşağı doğru sürüklediğinizde bir tepsi açılıyor. Bu tepside çeşitli uygulamalara ait bildirimler, gelen e-posta veya SMS bildirimleri, cevapsız çağrılar gösteriliyor. Ayrıca Wi-Fi, Bluetooth, Mobil Veri özelliklerini kolaylıkla kapatıp, cihazın sesini kısmak kolaylıkla mümkün. Symbian^3’ten alıştığımız çoklu görev yönetimi Nokia Belle’de de mevcut. Yani, cihazda o an açık olan uygulamaların ekran görüntülerini küçük resimler hâlinde görmek, uygulamalar arasında resimlere dokunarak geçiş yapmak veya çalışmakta olan uygulamayı küçük resmin köşesindeki çarpı ikonu üzerinden kapatmak mümkün. Çoklu görev ekranına ulaşmak için ekranın altında yer alan ortadaki tuşa basılı tutmak yeterli.

nokia-belle-00021

Nokia Belle ile birlikte Nokia Haritalar yüklü geliyor. Nokia Mağaza üzerinden de yerli yabancı yüzlerce uygulamayı, ses veya video dosyasını indirmek mümkün. Bunun dışında Nokia 701’de çeşitli uygulamalar da önceden yüklenmiş olarak geliyor. Vlingo, Shazam Quick Office, Traveler, Communicator, Adobe Reader gibi uygulamaları cihazda hazır bulunuyor. USB On-The-Go desteği sayesinde harici disk bağlanabilen Nokia 701’de harici diskleri veya cihazdaki diğer disk bölümlerindeki dosyaları yönetmek için Dosyalar adı verilen bir dosya yöneticisi mevcut. Sözlük, Notlar, Mesaj Okuyucu gibi günlük hayatı kolaylaştırıcı uygulamalar da Nokia 701’de bulunuyor. E-posta uygulaması ise Exchange ActiveSync desteğinin yanı sıra Ovi Mail, Yahoo Mail, Gmail, Hotmail ve diğer POP3 ve IMAP destekli posta kutularını destekliyor.

nokia-belle-00013

Nokia Belle’deki uygulama menüsü iOS veya Sony Ericsson Xperia kullanıcı arayüzünden alıştığımız bir düzenleme mekanizmasına sahip. Uygulama menüsündeki herhangi bir uygulama menüsünde yer alan kısayolun üzerine parmağınız basılı tuttuğunuzda açılacak menü içinde çeşitli düzenleme seçenekleri mevcut. Düzenle seçeneğine dokunduğunuz takdirde uygulama menüsü ızgaralı bir görünüm alıyor ve dilediğiniz uygulama kısayolunu dilediğiniz yere taşımanız mümkün oluyor. Klasör oluşturmak ve seçilen uygulamaları belirli klasörler altına taşımak mümkün.

Kamera

Nokia 701’de 8 megapiksellik, çift LED flaşlı bir kamera yer alıyor. Diğer akıllı telefonların kamerasında gördüğümüz otomatik odaklamanın aksine Nokia 701’in kamerası sabit odaklama işlevine sahip. EDoF (Genişletilmiş Alan Derinliği) desteği barındırdığını da belirtelim. GPS desteği sayesinde çekilen fotoğraf ve videolara çekimin yapıldığı konum bilgilerini ekleyebilen Nokia 701’de yüz tanıma desteği de bulunuyor. 8 megapiksellik kamera saniyede 30 çerçeve hızında 720p video kayıt yeteneğine sahip.

nokia-belle-00022

Nokia 701’in kamerasını açmak için cihazın sağ kenarında bulunan çekim tuşuna basabilirsiniz veya uygulama menüsü içinde yer alan Kamera kısayoluna dokunmanız yeterli. Nokia Belle ile birlikte sunulan kamera uygulamasının çekim işlerini kolaylaştırdığını söyleyebiliriz. Yatay tutuşa göre ayarlanmış kamera uygulamasının alt bölümünde flaş, sahne modu ve diğer ayarlara kolaylıkla ulaşmayı sağlayan navigasyon çubuğu yer alıyor. Çekim işlemi için ekranın sağ kenarına sanal bir tuş da yerleştirilmiş. Fotoğraf ve video çekim modları arasındaki geçiş ise sağ üstte yer alan geçiş düğmesi sayesinde gerçekleştiriliyor. Ön kameraya geçiş yapmak için ekranın sağ altında yer alan menü ikonuna dokunup “Ön kamerayı kullan” işlevini seçmek yeterli.

nokia-701-kamera-00004

Nokia 701’in kamerasının dış ortamlarda tatmin edici fotoğrafların çekilmesini sağladığını söyleyebiliriz. Çekilen fotoğraflarda renklerin normale göre biraz daha sıcak seviyede üretildiğini gözlemledik. Otomatik odaklamanın yokluğu nedeniyle yakın çekim fotoğraflarda istenen sonucu almak pek kolay olmuyor. Cihazın arkasında yer alan çift LED flaş düşük ışıklı ortamlarda tatmin edici seviyede çekim yapmanızı sağlayacaktır. Bunun dışında düşük ışık performansı vasat seviyede. Flaş kullanımı gürültü seviyesini düşürüyor ve biraz daha tatmin edici fotoğraflar yakalamanızı sağlıyor. Ancak karanlık veya gece vakti dış ortamlarda flaşsız çekim yapıldığında gürültü seviyesinin yüksekliği dikkat çekiyor.

Galeri: Nokia 701’in Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=782]

Nokia 701 ile yapılan 720p video kayıtları MP4 formatında saklanıyor. 1 dakikalık çekim yaklaşık 90 MB seviyesine geliyor. Mobil cihazlarla yapılan çoğu 720p video kaydında gördüğümüz gibi Nokia 701’de yapılan kayıtlarda da detaylardaki eksiklik gözlerden kaçmıyor. Sıkıştırmanın bununla ilgisi olduğu bir gerçek. Nokia 701’de video sabitleme desteği de var, farketmek zor olsa da, dikkatli bakıldığında video sabitlemenin çekilen görüntüleri biraz daha dengeli hâle getirdiğini, hareketleri veya geçişleri yumuşattığını söyleyebiliriz.

Video: Nokia 701’in Kamerasından Örnek Video

Nokia 701’de çekilen fotoğraf ve videoları cihaz içinde düzenlemeye olanak sağlayan; kesme, biçme, kırpma veya video klip oluşturma gibi temel işlevleri sunan fotoğraf düzenleyici ve video düzenleyici uygulamaları da yer alıyor.

Mobil İnternet ve Multimedya

Symbian’ın ihtiyaç duyduğu internet tarayıcısına Belle ile birlikte kavuştuğunu söyleyebiliriz. Anna ile arayüz konusunda çeşitli yenilikler gelmişti, ancak performans açısından bakıldığında Belle’in dikkate değer geliştirmeler sağladığını söyleyebiliriz. Nokia 701’in internet tarayıcısı web sitelerini mobil versiyonla açıyor, ancak dilerseniz masaüstü versiyona geçiş yapıp onları da düzgün bir şekilde görmeniz mümkün. Ekranın çözünürlüğünün 360 x 640 gibi düşük bir seviyede olması web sitelerinin genel görünümde okunaklı bir şekilde görüntülenmesini engelliyor. Parmaklarla yakınlaştırma veya kaydırma işlevleri çok küçük beklemeler dışında düzgün bir şekilde görüntüleniyor. Eğer makale barındıran sayfa veya bir blog sayfasına girdiğinizde yazı bölümünün ekrana otomatik olarak sığdırıldığını göreceksiniz.

nokia-belle-00010

Nokia 701’in mobil internet tarayıcısını SunSpider Benchmark testinden geçirdik ve 6587.2 ms +/- %0.2 şeklinde bir sonuç elde ettik. İnternet tarayıcısının performans açısından güçlü akıllı telefonların arkasında kaldığını söyleyebiliriz, ancak sonuç Nokia Symbian cihazları içinde değerlendirildiğinde iyi olduğunu da söylemek gerek. Nokia 701’de yer alan internet tarayıcısı hem Flash hem de HTML5 desteğine sahip. Bu da her iki formatta sunulan internet videolarını, bunun yanı sıra Flash banner ve animasyon barındıran web sitelerini düzgün şekilde görme fırsatı sunuyor. Hem Flash hem de HTML5 videoların düzgün bir şekilde oynatıldığını da belirtmeden geçmeyelim.

Nokia 701 MP4, H.263, H.264, XviD ve DivX kodlayıcı desteğine sahip. Cihazda yüklü bulunan videolar uygulaması cihazın belleğine attığınız video dosyalarını otomatik olarak tanıyor. Deneme amaçlı olarak cihazın belleğine attığımız .AVI uzantılı video dosyası uygulama tarafından otomatik olarak bulundu ve sorunsuz biçimde oynatıldı. Yine cihaza attığımız .MKV uzantılı dosya da uygulama tarafından otomatik olarak bulundu, ancak oynatma sırasında hata verdi. Alternatif bir oynatıcı bulma düşüncesiyle Nokia Mağaza’ya gitmiş olsak da, aradığımıza uygun bir üçüncü parti video uygulaması bulamadık.

Müzik tarafına baktığımızda MP3, WAV, eAAC+ ve WMA gibi sık kullanılan müzik formatlarının desteklendiğini görüyoruz. Önceki Symbian versiyonlarından alıştığımız Müzik Çalar uygulaması Belle’de de karşımıza çıkıyor. Bu arada Ovi Müzik mağazasına kısayol da Nokia 701’e eklenmiş. Bu sayede binlerce şarkı arasından istediğinizi belirli bir ücret karşılığında Nokia 701’e indirip dinleyebilirsiniz. Radyo dinlemek isteyenler için Nokia 701’de RDS destekli radyo yer alıyor. Bu arada hem Müzik Çalar hem de FM radyo uygulamaları için giriş ekranına yerleştirilebilen bileşenler bulunuyor.

nokia-701-inceleme-00013

Nokia 701’in arkasında yer alan çift hoparlörlerin iyi ve yüksek şiddette ses verdiğini söylemek gerek. Yüksek ses seviyesinde patlama yapmadığını da belirtelim. Cihazın tasarımı sayesinde, bir yüzeye konulduğunda hoparlör için sesi dış ortama sızdıracak bir yol yaratılıyor. Ses kalitesinden hafif değişme olsa da yine tatmin edici performans sunmayı sürdürüyor. Cihazla birlikte gelen mikrofonlu kulaklığın da ses kalitesinin iyi olduğunu, bas ve tiz dengesinin iyi ayarlandığını söylemeliyiz. Kulaklıkların rahat kullanılması amacıyla bir çift kulaklık kılıfı da kutudan çıkıyor.

Nokia 701’de yer alan FM vericisi sayesinde cihazda çalınan şarkıları hoparlör yerine herhangi bir radyo üzerinden dinlemek mümkün. Bu özellik otomobille seyahat edenler için fazlasıyla yararlı olacaktır. Bu arada cihaz Bluetooth destekli kulaklık ve hoparlörleri de destekliyor. Üstelik NFC desteği sayesinde kulaklık veya hoparlörlerle eşleşme işlemini sadece tek bir dokundurmayla gerçekleştiriyor.

Performans ve Batarya

Nokia’nın Symbian telefonlarının kilitlenme veya takılma gibi sorunlar çıkardığını çoğu kullanıcıdan duymuşuzdur. Ancak Belle ile Nokia performans anlamında önemli iyileştirmeler sağladığını söylüyordu. Nokia 701 de Nokia’nın haklı olduğunu gösteriyor. Cihazda yer alan 1 GHz’lik tek çekirdekli işlemci ve 512 MB RAM, Belle’in düzgün bir performans sergilemesine yardımcı oluyor. Cihazın ekranının dokunma hassasiyeti iyi, menüler arasında geçiş de hızlı. Ayrıca kullanıcı arayüzünde yapılan ve yukarıda bahsettiğimiz güncellemeler sayesinde iyi bir kullanıcı deneyimi de sunulmakta.

Nokia 701’de yer alan 1300 mAh’lik batarya 500 saat civarında bekleme, 17 saat civarında 2G konuşma, 7 saat civarında da 3G üzerinden konuşma fırsatı sunuyor. Müzik çalma süresiyse tam şarjda 72 saate kadar çıkıyor. Telefonla konuşma, e-posta kontrolü, internette gezinme, video izleme, müzik dinleme gibi normal yoğunluklu bir kullanım göze alındığında Nokia 701’in bir günü rahatlıkla çıkaracağını, hatta ikinci günü de idare edebileceğini söyleyebiliriz.

nokia-701-inceleme-00019

Nokia 701’in önünde yer alan VGA çözünürlüklü ön kamera görüntü çekimi yapmanın yanı sıra 3G şebekesi üzerinden görüntülü görüşmelere de olanak sağlıyor. Ekran hem yatay hem de dikey oryantasyonda kullanılıyor, cihazın konumuna göre ekran oryantasyonu otomatik olarak ayarlanıyor. Ancak Nokia işi biraz abartmış ve otomatik oryantasyonunu telefon uygulamasının arayüzüne de yerleştirmiş. Bu durum çağrı kabul etme veya reddetme sırasında işleri yavaşlatabiliyor.

Nokia 701’de yer alan özel bir mikrofon sayesinde aktif gürültü bastırma desteği sunuluyor. Böylelikle dış ortamın gürültüsü belirli bir seviyede bastırılıyor. Telefon ile yapılan görüşmelerde karşı tarafın sesinin berrak ve net bir şekilde alındığını söyleyelim. İyi şekilde düzenlenmiş anten tasarımı da cihazın çekim kalitesinin iyi olmasını sağlıyor.

Sonuç

Ürün yelpazesini bir hayli geniş tutmayı seven Nokia, C7’nin beğenilen kasasının içini biraz daha düzenleyip, malzemeyi biraz değiştirerek, ayrıca daha güncel bir işletim sistemi yükleyerek Nokia 701’i çıkardı. Nokia 701 hakkında bir yargıya varırken öncelikle onu önceki Symbian cihazlarıyla karşılaştırarak değerlendirmek biraz daha mantıklı olacaktır. Nokia’nın Belle ile birlikte şimdiye kadar önceki Symbian cihazlarında sunmadığı derecede iyi bir kullanıcı deneyimi sunduğunu söylemek gerek. İnsan bunu görünce “Keşke Nokia bununla karşımıza daha önce gelseydi.” diye geçirmeden edemiyor. Cihaza yerleştirilmiş olan 1 GHz’lik işlemci günümüzün şartlarında düşük gibi görünse de, Nokia 701’i ve Belle’i idare etmeyi başarıyor.

nokia-701-inceleme-00005

Nokia 701’in piyasaya fiyatı 900 TL seviyesinde. Nokia 701’in bulunduğu fiyat aralığında işlemci hızı maksimum 1 GHz olan Android telefonlar ve yüksek profilli cep telefonları yer alıyor. Nokia 701’in bunların arasından sıyrılıp parlayacak nitelikte olduğunu söyleyebiliriz. Her ne kadar Belle’in uygulama konusunda rakip platformlardan (özellikle Android’den) geri kaldığını düşünsek bile, Nokia’nın uygulama eksiklerini kapatma konusundaki gayreti, bunun yanı sıra yerli yazılımcıların ve içerik üreticilerin Nokia Mağaza’da içerik sunmadaki aktifliği göz önüne alındığında uygulama tarafındaki eksiklik biraz olsun göz ardı edilebilir. NFC desteği de Nokia 701’in kendi fiyat segmentindeki telefonlarda fazla bulunmayan bir özellik, bunu da akıldan çıkarmamak gerek.