Eğlence dünyası geleceği üçüncü boyutta görüyor. Böylelikle kullanıcıları oyun veya filmlerin içine daha fazla çekmek, onların bunları daha da içselleştirmesini sağlamak mümkün. Ayrıca biz kullancılar açısından da üç boyutlu efektler daha fazla görsel zenginlik ve daha keyifli bir deneyim anlamına geliyor.
Ancak bildiğiniz gibi üç boyut teknolojisinin bir bedeli var. Üçüncü boyuttan alınabilecek zevki sonuna kadar yaşamamız için gözlük takmak zorundayız. Bu da birçok kullanıcı için rahatsız edici bir durum. Gözlük kullanmadan 3D keyfi yaşanması için gerekli çalışmalar yapılıyor. Bunlar büyük boyutlu ekranlarda henüz son kullanıcıyla buluşacak sonucu vermiyor olsa da, küçük boyutlu ekranda başarılı sonuçlar ortaya çıkıyor. İşte bunlardan bir tanesi karşımızda: Nintendo 3DS.
Nintendo 3DS’in uzun bir dedikodu dönemi oldu. Nintendo’nun gözlük gerektirmeyen, paralaks bariyer teknolojili üç boyutlu ekran barındıran taşınabilir oyun konsolu çıkaracağına dair dedikodular 2009 yılına dayanıyor. Geçtiğimiz yılın E3 fuarında görücüye çıkan üç boyutlu taşınabilir oyun konsolu 2011 yılıyla birlikte nihayet tüketiciler de buluştu. Türkiye’deki kullanıcılar da, 25 Mart günü, Avrupa ile aynı anda Nintendo 3DS ile tanışma fırsatı yakaladı.
Nintendo 3DS sunduğu derinlikle oyun keyfine yeni bir boyut katmayı hedefliyor. Seleflerine göre 3D ekranın yanında farklılıklar içeren Nintendo 3DS ne kadar başarılı bir cihaz? Üçüncü boyut gerçekten amaçlanan etkiyi kullanıcılara yansıtıyor mu? Nintendo 3DS incelememizde bu soruların cevabını arayacağız.
Video: Nintendo 3DS İncelemesi
Galeri: Nintendo 3DS İnceleme Fotoğrafları
[nggallery id=570]
Tasarım
Nintendo 3DS’in tasarım açısından seleflerine göre radikal değişiklikler barındırdığını söyleyemeyiz. İstiridye kapağı tarzında bir tasarımla gelen Nintendo 3DS’in her iki kanadında da birer ekran bulunuyor. Altta yer alan 3.02 inç’lik dirençsel dokunmatik ekran 320 x 240 piksel çözünürlüğe sahip. Üstte ise 800 x 240 piksel çözünürlüklü, 3.53 inç’lik büyüklüğe sahip 3D ekran yer alıyor.
Üstte yer alan ekranın her iki yanında hoparlörler bulunuyor. Ayrıca üst kanadın sağ kenarında 3D ekranın derinlik seviyesini ayarlamaya yarayan bir ayarlayıcı yer alıyor. 3D ekranın üstünde 640 x 480 çözünürlüklü kamera yer alıyor. Öndeki bu kameranın yanı sıra arkada da yine 640 x 480 çözünürlük desteğine sahip iki kamera yer alıyor. İki kamera üç boyutlu fotoğrafların çekilebilmesi için yerleştirilmiş.
Nintendo 3DS ile gelen yeniliklerden bir tanesi de Circle Pad adı verilen analog kol. Bu kol sayesinde 360 derece kontrol özelliği sağlanıyor. Circle Pad’in konumlandırılması oldukça iyi yapılmış, sol elin baş parmağı tam Circle Pad’in üzerine oturacak ve onu rahatlıkla kontrol edecek şekilde yeri belirlenmiş. Circle Pad’in gelişi yön tuşlarının aşağı doğru kaydırılmasına neden olmuş. Bu da yön tuşlarının kullanımında biraz rahatsızlığa neden olabilir. A, B, X ve Y tuşları Circle Pad ile aynı hizada olacak şekilde alttaki ekranın sağına konumlanmış. Bu ekranın altında ise Select, Home ve Start tuşları yer alıyor. Bu tuşlar basıldığında işlev görüyor. Power tuşu da ekranın altına doğru sağa gelecek şekilde konumlandırılmış.
Nintendo 3DS’in sol tarafına baktığımızda ses seviye ayarlayıcısını ve SD kart yuvasını görüyoruz. Alt kısımda ise 3.5 mm’lik kulaklık jakı dikkat çekiyor. Kulaklık jakının yanında ise cihazın açık olduğunu veya şarjda olduğunu belirten gösterge ışıkları bulunuyor. Cihazın sağında ise kablosuz özelliğini açıp kapatmaya yarayan anahtar ve kablosuz bağlantının aktif olduğunu belirten gösterge yer alıyor.
Nintendo 3DS’in arkasında, her iki yanda L ve R tuşları yer alıyor. Şarj girişi ve kızılötesi alıcısı her iki yandaki bu tuşların yanına konumlandırılmış. Konsolun oyun kartı girişi de burada yer alıyor. Nintendo DS oyunları da Nintendo 3DS’e takılıp oynanabiliyor. Kart yuvasının hemen yanına ise dokunmatik ekranının daha rahat kontrol edilmesini sağlayan kontrol kalemi gizlenmiş. Ancak, gerçekten gizlenmiş. İhtiyaç duyduğunuzda bu kontrol kalemini çıkarmak size biraz zahmetli gelebilir. Biz çoğu durumda bu kalem yerine parmaklarımızı kullanmayı tercih ettik.
Donanım
Kapalıyken 74 mm yükseklik, 134 mm genişlik ve 21 mm kalınlığa sahip olan Nintendo 3DS; pil, kontrol kalemi ve SD hafıza kartı dahil olacak şekilde yaklaşık 235 gr.’lık bir ağırlığa sahip. Her ne kadar biraz ağır gibi görünse de, oyun oynarken elinizin yorulmayacağını söyleyebiliriz.
Nintendo 3DS’in üstte yer alan 3D ekranı için ayrı bir başlık açacağız. Ancak alt ekran ile ilgili birkaç açıklamada bulunalım. Alttaki ekran 3.02 inç’lik büyüklüğe sahip ve dokunmaya duyarlı. Ancak Nintendo kapasitif ekran yerine dirençsel ekrana yer vermiş. Bu, ekrana dokunurken biraz baskı uygulamanız gerektiği anlamına geliyor. Zaten kontrol kalemi de bundan dolayı eklenmiş. Yine de, kontrol işlemini çoğu zaman kaleme ihtiyaç duymadan gerçekleştirdik. Her ne olursa olsun, yazı yazmak gerektiği durumlarda sanal klavyeyi rahat kullanmak için kalem kullanmak şart.
Nintendo, 3DS’in işlemcisi ve grafik donanımıyla ilgili açıklama yapmıyor olsa da, Nintendo 3DS’in seleflerinden daha iyi performans sunduğunu söyleyebiliriz. 802.11 b/g WiFi desteği ise StreetPass veya SpotPass gibi özellikleri kullanmak amacıyla cihaza eklenmiş. Dahili mikrofon sayesinde cihaz ile ses kaydı yapmak mümkün. Hareket ve jiro sensörleri hem oyun oynarken hem de çeşitli uygulamalarda kullanıcıya cihazla daha fazla etkileşimde bulunma şansı veriyor.
Nintendo 3DS ile birlikte 2 GB kapasiteli bir SD kart yüklü olarak geliyor. Çektiğiniz fotoğraflar SD kartta saklanıyor, böylelikle cihaz ile çektiğiniz fotoğrafları başka cihazlara da kolaylıkla aktarabiliyorsunuz. Bunun yanında dinlemek istediğiniz şarkıları SD karta aktararak Nintendo 3DS üzerinde dinleyebilirsiniz.
Yukarıda belirttiğimiz gibi Nintendo 3DS’in üç boyutlu ekranının her iki yanında hoparlör yer alıyor. Böylelikle stereo efekti sağlanmış oluyor. Hoparlörlerin çok yüksek seviyede ses çıkışı verdiğini söyleyemeyiz, ancak bir oyun konsolu için tatmin edici denebilecek düzeyde.
3D Ekran
Nintendo 3DS’in ayırt edici özelliği olan gözlük kullanımı gerektirmeyen 3D ekrana ayrı bir başlık açmanın uygun olacağını düşündük. 3.5 inç genişliğe sahip olan üç boyutlu ekran 800 x 240 piksel çözünürlüğe sahip. Ancak bu noktada bir bilgi vermek gerekiyor. Üç boyutlu ekran hem sağ hem de sol için ayrı ayrı görüntü üretiyor. Bu da her göz için 400 piksel genişliğin ayrıldığı anlamına geliyor. Yani, efektif çözünürlüğün 400 x 240 olduğunu söyleyebiliriz.
Nintendo 3DS ile gerçek anlamda üç boyutlu oyun keyfi yaşamak için bu üç boyutlu ekranı düzgün şekilde kullanmak gerekiyor. Öncelikle gözünüz ekran ile belli bir uzaklıkta olmalı, burada optimum uzaklık 30 cm. Ayrıca cihazı gözünüze göre belli bir açıda tutmalısınız. Ekranın 3D seviyesini ayarlamak için üst kısımda sağda yer alan 3D seviye ayarlayıcısını kullanmalısınız. Eğer derinliği düzgün bir şekilde ayarlayamazsanız, beyniniz her iki göz için üretilmiş fotoğrafı birleştirmekte zorlanacak, bu da size başağrısı veya kendinizi garip hissetme durumu olarak geri dönecektir.
Eğer konsolu gözünüzden optimum uzaklıktan da daha uzak tutarsanız seviye ayarlayıcısını minimuma doğru indirmenizde fayda var. Cihazı gözünüze yaklaştırdıkça seviyeyi arttırabilir, optimum uzaklıkta maksimuma da çıkarabilirsiniz. Nintendo 3DS’in düzgün kullanımında 3D seviye ayarlayıcısıyla derinliği ayarlamanın çok önemli olduğunu belirtelim.
Eğer arzu ederseniz, ayarlayıcının konumunu en düşüğe indirebilirsiniz. Bu durumda iki boyutta oyun oynamaya devam ediyor olacaksınız.
Yazılım ve Uygulamalar
Nintendo 3DS ile birlikte Nintendo yepyeni bir arayüz sunuyor. Seleflerindekine göre çok daha göz alıcı ve gelişmiş duran bu arayüzün kullanıcıya yansıtılmasında üstteki ve alttaki ekran bir uyum içinde çalışıyor. Alttaki dokunmatik ekran genellikle kontrol işlevlerini üstlenmiş durumda. Üstte yer alan üç boyutlu ekran ise ana içeriğin veya işlevlerin görüntülenmesini gerçekleştiriyor.
Nintendo 3DS’in navigasyon menüsü oldukça renkli. Geçişlere ve uygulama seçim ekranlarına ses efektleri ve giriş müzikleri eklenmiş. Ana ekran vazifesi gören 3D ekranın üst kısmında bağlantı durumu, atılan adım bilgisi (Nintendo 3DS, içindeki adım sayacı sayesinde uyku durumundayken kullanıcının attığı adımları sayabiliyor.), oyun parası durumu, tarih ve saat bilgisi ile pil durumunu gösteriyor. Alttaki ekranın üst bölümünde ise ekran parlaklığını ayarlama, navigasyon menüsünün görünümünü değiştirme, oyun notlarıne kısayol, arkadaş listesi, bildirimler ve internet tarayıcısına kısayollar bulunuyor. Bu noktada bir hatırlatma yapalım, internet tarayıcısı şu an için aktif değil, bu ay içinde beklenen bir yazılım güncellemesiyle aktif olması bekleniyor.
Nintendo 3DS’te bazı oyun ve uygulamalar yüklü geliyor. Bunlardan bir tanesi Face Raiders. Kendinizin veya arkadaşınızın fotoğrafını çekin, daha sonra bu fotoğrafta gözlerin ve ağzın konumunu uygulamanın istediği şekilde ayarlayın. Sonrasında uygulama bu yüzü alıp bir oyun karakterinin içine yerleştirecek. Kameranın da işin içinde olduğu ve bir arttırılmış gerçeklik oyunu olan Face Raiders’ta yapmanız gereken sizin veya arkadaşınızın yüzüyle oluşturan karakterleri size doğru gelmeden vurmak ve öldürmek. Hareketin de içinde olduğu bu oyun oldukça zevkli vakit geçiriyor.
Nintendo 3DS ile birlikte Mii adlı karakterlerle de tanışacaksınız. MiiMaker uygulaması aracılığıyla oluşturacağınız Mii karakteri sizin Nintendo 3DS platformundaki temsilciniz olacak. Mii yaratma işlemini dilerseniz elle, tüm özellikleri kendiniz seçerek, dilerseniz de kamera yardımıyla çekeceğiniz bir fotoğrafın yardımıyla otomatik olarak yapabilirsiniz. Biz ikinci yolu denedik ve ortaya çıkan Mii karakteri gerçeğe benzer oldu. Oluşturduğunuz Mii karakteri üzerinde dilediğiniz zaman değişiklik yapabilir ya da yeni bir Mii karakteri oluşturabilirsiniz.
Nintendo 3DS üzerinde oluşturduğunuz Mii karakterleri sizin diğer Nintendo 3DS kullanıcılarıyla etkileşimde kullanacağınız başlıca yardımcınız olacak. Nintendo etkileşim için StreetPass adı verilen bir sosyal alan oluşturmuş. Nintendo 3DS internete bağlıyken kullanımda olan StreetPass üzerinden tüm Nintendo 3DS kullanıcıları birbirleriyle etkileşim içinde olabiliyor, üstelik farkında olmadıkları durumlarda bile. Bir notu baştan aktaralım: Eğer cihaz ayarlarında bölge olarak Türkiye’ye seçerseniz, Nintendo 3DS’in çevrimiçi özellikleri kapalı durumda oluyor, yani StreetPass’i kullanamıyorsunuz. Çevrimiçi özellikleri açmak için bölge ayarlarına girip bölge olarak Birleşik Krallık (İngiltere) veya Almanya’yı seçmeniz gerekiyor. Bu ay içinde çıkacağı söylenen yazılım güncellemesinden sonra bölge seçimi Türkiye olsa bile StreetPass özelliği kullanımda olacak. Üstelik farklı bölge ayarı ile yapmış olduğunuz aktivite kayıtları ve kazandığınız oyun paraları Türkiye bölge ayarının seçili olduğu durumda da olduğu yerde kalacak, silinme gibi bir durum söz konusu olmayacak.
Galeri: Nintendo 3DS Arayüz Fotoğrafları
[nggallery id=569]
StreetPass ile Nintendo kullanıcılar farklı oyunlar oynayabilir, birbirlerini müsabakalara çağırabilir. Üstelik bazı durumlarda iki farklı Nintendo 3DS cihazı kullanıcılarının haberi olmadan etkileşime geçebilir ve müsabakalar gerçekleştirebilir. Bazı durumlarda StreetPass’te faaliyette bulunmak için oyun parası olarak adlandırılan sanal paralara ihtiyaç var. Bu paraları toplamak için Nintendo 3DS’i yanınızda taşımanız ve farklı Nintendo 3DS sahipleri bulmanız gerekiyor.
StreetPass’in yanında bir de SpotPass var. SpotPass özelliği sayesinde Nintendo 3DS, kablosuz bağlantı noktaları üzerinden internete bağlanıp yeni bilgileri, oyun verilerini, ücretsiz yazılımları, videoları ve bunun gibi içerikleri indirebiliyor. SpotPass’in cihaz uyku durumundayken bile çalıştığı belirtiliyor. SpotPass şu anda Nintendo 3DS’te bulunmuyor. Bu ay içinde gelmesi beklenen yazılım güncellemesiyle birlikte SpotPass özelliği de aktif hâle gelecek.
Nintendo 3DS’in bir başka eğlenceli uygulaması da AR Games adı verilen arttırılmış gerçeklik tabanlı oyun ve eğlence uygulamaları. Nintendo 3DS’in kutusundan çıkan AR kartları yardımıyla kullanılan bu uygulama Nintendo 3DS’teki güzel arttırılmış uygulama örneklerinden bir tanesi. Esas işlevi üzerinde soru işareti bulunan kart görüyor. Bunun yanında çeşitli Nintendo karakterlerinin süslediği AR kartları da mevcut. Yukarıda bulacağınız Nintendo 3DS inceleme videosunda AR Games uygulamasının nasıl kullanıldığına dair ayrıntılar yer alıyor.
Oyunlar
Nintendo 3DS ile birlikte test edeceğimiz sadece tek bir oyun gönderildi, o da Pilotwings Resort. Nintendo’nun popüler oyunlarından bir tanesi olan Pilotwings Resort kullanıcılara bir uçağı havada tutmanın heyecanını sunuyor. Circle Pad’in yardımıyla oynanan oyunda yön tuşları da görüş açısını bastığınız yön tuşuna doğru değiştiriyor. Ayrıca L ve R tuşlarıyla uçağa ani manevra yaptırabiliyorsunuz. Pilotwings Resort aslında göründüğü kadar kolay olmayan bir oyun, uçağı kontrol etmek o kadar kolay değil. Bu oyunu üç boyutta oynamak ise oldukça keyifli.
Nintendo 3DS için Pilotwings Resort dışında Super Street Fighter 4 3D, Nintendogs, Nintendogs+Cats gibi oyunlar piyasada bulunmakta. Aslında bu sayı her geçen gün de giderek fazlalaşıyor.,
Nintendo 3DS’in temelinde yatan etkileşim oyunlarda da kendini gösteriyor. Ana menüde yer alan Download Play uygulaması yakındaki Nintendo 3DS’lerden veya Nintendo DS’lerden oyun indirmenizi ve onlarla karşılıklı oyun oynamanızı sağlıyor. Diyelim ki, Nintendo 3DS sahibi arkadaşınızın cihazında yüklü bulunan bir oyun var. Normalde aynı oyun sizde olmazsa birlikte oynamanız mümkün değil. Download Play sayesinde arkadaşınızın cihazındaki oyunu kendi konsolunuza indirebilir daha sonra da onunla karşılıklı oynayabilirsiniz.
Nintendo 3DS’te geriye doğru uyumluluk söz konusu. Yani, Nintendo DS’e özel oyun kartuşları da Nintendo 3DS’te oynanabiliyor. Ancak tersi durum geçerli değil. Nintendo 3DS’in farklı yapıdaki oyun kartuşları eski DS konsollarda çalışmıyor.
Kamera
Nintendo 3DS’in önünde bir arkasında iki tane olmak üzere toplam üç tane kamerası bulunuyor. Öndeki kamera ile iki boyutlu çekim yapılırken, arkadaki iki kamera üç boyutlu fotoğraf çekimine imkân tanıyor. Kameralar 640 x 480 gibi düşük bir çözünürlüğe sahip, aslında genel amaçları da bir fotoğraf makinesi olarak işlev görmekten çok cihaz içindeki uygulamaları desteklemek. Arka kameraları kullanarak çektiğiniz üç boyutlu fotoğrafları Nintendo 3DS’in üç boyutlu ekranında görüntülemek oldukça keyifli. Çektiğimiz fotoğrafları bilgisayara attık ve çok da kaliteli olmadığını gördük. Aşağıdaki galeride bu fotoğrafları bulabilirsiniz.
Her ne olursa olsun, kameralar Nintendo 3DS’in en önemli bileşenlerinden birisini oluşturuyor ve düşük çözünürlük desteğine sahip olsalar da, cihaz üzerindeki işlevlerini başarıyla yerine getiriyor.
Galeri: Nintendo 3DS Kamerasından
[nggallery id=568]
Müzik
Nintendo 3DS’te Nintendo 3DS Sound adlı bir uygulama yüklü geliyor. Bu uygulamayı kullanarak ister sesinizi kaydedin ve onu çeşitli şekillerde düzenleyerek eğlenin, dilerseniz de bilgisayardan SD karta aktardığınız şarkıları dinleyin.
3DS Sound uygulaması şarkıları oynatırken 3D ekranda çeşitli grafiklerin veya animasyonların görüntülenmesini sağlıyor. Dilerseniz müzik dinlemeyi bir oyuna bile çevirebiliyorsunuz. Ayrıca cihazdaki L ve R tuşlarını şarkıya vurmalı çalgılarla katılabilir ve içinizdeki müzisyeni dışa vurabilirsiniz.
Batarya ve Diğer Noktalar
Nintendo 3DS, 3DS yazılımları ile oynarken 3-5 saat arası çalışma ömrü sunuyor. Nintendo DS yazılımlarıyla bu süre daha da yukarılara, 8 saate kadar çıkabiliyor. Pil ömrünü mümkün olan en yüksek değere çıkartmak için ekranın parlaklığını azaltmak ve güç tasarruf modunu açık tutmak işinize gelebilir. Cihazın bekleme süresi ise oldukça uzun. Nintendo 3DS’i şarj etmeden birkaç gün kenarda bıraktığımız oldu, ancak bu bekleme süresinin sonunda cihazın pil seviyesinin çok az düştüğünü görmek bizi şaşırttı.
Nintendo 3DS’in kutusundan 3DS’e özel bir şarj adaptörü ve Nintendo 3DS’i şarj ederken kullanabileceğiniz bir şarj yatağı geliyor. Aslında bu şarj yatağını kullanmak zorunda değilsiniz, ancak bu aksesuarın sağladığı pratiklik de ortada. Üstelik StreetPass ve SpotPass gibi sürekli kablosuz ağlara bağlantı ihtiyacı duyan ve bunun sonucundan pili çabuk tüketen uygulamaların varlığı söz konusu. Bu, Nintendo 3DS’in şarj sıklığını arttırabilir. İşte bu noktada masanızın üzerine yerleştireceğiniz şarj yatağı Nintendo 3DS’i anında şarj etmeye başlamanıza yardımcı olabilir.
Sonuç
Doğrusunu söylemek gerekirse Nintendo’nun önceki taşınabilir konsolları biraz çocukça havaya sahipti. Ancak Nintendo 3DS ile birlikte işler bambaşka bir hâl almış. İşler sadece gözlük gerektirmeyen 3D ekranın gelmesiyle sınırlı kalmamış, yepyeni bir kullanıcı arayüzü ve etkileşimli uygulamalar listeye eklenmiş. Böylelikle ortaya sadece taşınabilir oyun konsolu değil, eksiksiz bir taşınabilir eğlence cihazı çıkmış.
Nintendo 3DS’in üç boyutlu ekranı üzerinden oyun oynamak çok keyifli. Pilotwings Resort gibi tercih edeceğimiz oyunların başında gelmeyen bir oyundan bile zevk aldık. Siz bir de PES 2011 3D veya Street Fighter 4 3D gibi oyunların kullanıcılara vereceği keyfi düşünün. StreetPass uygulaması da Nintendo 3DS kullanıcıları için yepyeni bir deneyim vaat ediyor, ancak etrafımızda StreetPass’in amacına ulaşmasını sağlayacak şekilde çok 3DS’i görüp görmeyeceğimizi bilmiyoruz. Görecek olsak bile, her tarafın şifreli Wi-Fi ağlarıyla çevrildiği bir ortamda Nintendo 3DS’in otomatik olarak bağlanabileceği ağları bulmak güç. Bu noktada Nintendo Türkiye’ye gerekli altyapıyı sağlama sorumluluğu düşüyor.
İncelediğimiz Nintendo 3DS vaat edilen tüm özellikleri sağlayan bir cihaz değildi. Bu ay içinde beklenen yazılım güncellemesiyle birlikte SpotPass işlevinin açılması, internet tarayıcısının gelmesi ve video indirme servisinin aktif hâle gelmesi bekleniyor. Eksik durumda bile kullanmaktan zevk aldığımız cihazın yazılım güncellemesiyle birlikte gelecek yeni özelliklerle daha da eğlenceli bir hâle geleceğini tahmin ediyoruz.
Nintendo 3DS’in Türkiye satış fiyatı 750-800 TL seviyesinde. Gümrük mevzuatı yüzünden fiyat yüksek, ancak yine de Avrupa’daki seviyeye yakın tutulmaya çalışılmış. Fiyatı en büyük rakibine göre çok yüksek gibi görünse de, yapacağınız ek maliyet karşısında üç boyutlu ekranda oyun keyfine, yepyeni etkileşim araçlarına sahip olacak ve yepyeni bir oyun deneyimiyle tanışacaksınız.