Her ne kadar herkese eşit mesafede olduğunu söylese de, Android ile bayağı bir özdeşleşmiş olan HTC’nin geçen yılın sonbaharında Londra’da düzenlediği bir etkinlikte tanıtmış olduğu HTC Desire HD yeni yılla birlikte Türkiye’de de piyasaya çıktı.
Fiyat ve özellikler bakımından Türkiye’de fazla örneğini bulamadığımız üst uç Android’li akıllı telefon sınıfına mensup olan HTC Desire HD beklentileri ne kadar karşılıyor? HTC’nin yeni akıllı telefonlarının çıkmasının beklendiği şu günlerde HTC Desire HD’ye yatırım yapmak ne kadar doğru? HTC Desire HD incelememizde bu soruların cevaplarını bulacaksınız.
Video: HTC Desire HD İncelemesi
Tasarım ve Donanım
HTC Desire HD, adına yakışacak şekilde 4.3 inç’lik, 480 x 800 çözünürlüklü devasa bir ekranla geliyor. Super LCD ekran piksel yoğunluğu bakımından en büyük rakibi iPhone 4’ün gerisinde kalıyor olsa da, büyük oluşu sayesinde grafik ve yazıların daha rahat şekilde görüntülenmesini sağlıyor. Ayrıca dışarıda güneş ışığı altında da rahat sayılabilecek bir kullanım sunuyor. Kapasitif çoklu dokunmatik özelliğe sahip olan HTC Desire HD’nin ekranının hassasiyeti bize biraz fazla geldi. Örneğin web sayfalarında gezerken açmak istediğimiz bağlantının üstüne dokunduğumuzda ekran nedense hemen altındaki bağlantıyı algılayıp onu açmaya çalıştı. Ancak ekrana kalibrasyon yaparak olumsuzluğu minimuma indirmek mümkündür.
Galeri: HTC Desire HD
[nggallery id=528]
HTC Desire HD büyük bir ekrana sahip olsa da, nispeten ince tasarımı onun elde rahatlıkla tutulmasını ve cepte de rahatlıkla taşınmasını sağlıyor. Yekpare alüminyum kasaya sahip olan bu telefon böylelikle kullanıcıda daha sağlam bir his uyandırıyor. Çıkarılabilen bataryası, cihazın yanında yer alan ve plastik kapağın altına gizlenmiş bir yuvanın içinde yer alıyor. Bu kapağı açınca kapatmak gerçekten bir dert. Aman dikkat edin ve kapağın dişlerini kırmayın. Aynı şekilde cihazın arka alt kısmında yer alan ikinci bir plastik kapağın altında da SIM kart ve microSD kart yuvaları gizlenmiş. Cihazın altında 3.5 mm’lik kulaklık çıkışı, microUSB portu ve mikrofon yer alıyor. Sol yanında ses kontrol düğmesi yer alıyor. Biraz uzunca yapılmış bu düğmenin bir ucuna basınca ses açılıyor, diğer ucuna basınca ses kısılıyor. Her iki işlevi aynı çatı altında toplayan bu ses kontrol tuşunu kulllanmak biraz can sıkıcı. Sağ yanında herhangi bir port veya düğmenin yer almadığı cihazın tepesinde ise açma/kapama tuşu bulunmakta. Bu arada arkada yer alan 8 megapiksel kamera, çift LED flaş ve hoparlörden söz etmeyi de unutmayalım.
HTC Desire HD’nin içindekilere bakacak olursak, Qualcomm’un 1 GHz’lik Snapdragon MSM8255 işlemcisinin ve Adreno 205 grafik çözümünün yer aldığını görüyoruz. 768 MB RAM’in ve 1524 MB dahili belleğin bulunduğun cihazla birlikte 8 GB’lık microSDHC kart da yüklü şekilde geliyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi çift LED’li, 8 megapiksel kameraya sahip olan cihazda ivmeölçer, pusula, yakınlık sensörü, çevresel ışık sensörü, GPS, 802.11 b/g/n WiFi, Bluetooth 2.1+EDR, dört bant GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900) ve çift bant UMTS (900, 2100) desteği yer alıyor. Ayrıca HTC Desire HD’nin HSDPA 14.4 Mbit/s, HSUPA 5.76 Mbit/s mobil genişbant bağlantı desteği sunduğunu da belirtmeden geçmeyelim.
HTC’yi anlamadığımız bir nokta var. Bu kadar güçlü, elinizden bırakamayacağınız cihazlar üreten HTC’nin söz konusu batarya olduğunda nispeten küçük kapasitelerle yetinmesini anlayamıyoruz. HTC Desire HD gibi güçlü bir cihaz 1230 mAh’lik bir batarya ile ne kadar gidebilir ki? Eğer telefonunuzu gün içinde yoğun kullanan bir kişiyseniz ve HTC Desire HD almayı düşünüyorsanız, şarj aletinizi yanınızdan fazla ayırmayın. Gün içinde yeniden şarj etmek için ihtiyacınız olabilir.
Yazılım
HTC Desire HD, Android 2.2 Froyo sürümüyle birlikte geliyor. Türkiye’de satılmakta olan diğer Android cihazları gibi HTC Desire HD de piyasaya ilk giriş yaptığı sırada bu destekten yoksundu. Artık bu durumun değiştiğini, Android Market’in Türkiye’den erişime açıldığını haber alıp duyurduktan sonra HTC Desire HD için durumun ne olacağını beklemeye başlamıştık. Şansa bakın ki, test cihazı elimize ulaştığı an HTC, Android Market’i cihazlarına getiren yazılımı yayınladı. Yeni yazılım için Ayarlar menüsünde yaptığımız kontrolde Android Market’i getiren güncellemeyi gördük ve hemen cihaza yükledik. HTC’nin Android cihazlarının yazılım güncellemelerinin WiFi üzerinden, bilgisayara bağlamaya gerek duymadan gerçekleştirilmesi büyük bir rahatlık, ancak cihazın pilinin dolu olması gerekiyor.
Gerekli güncellemeyi yaptıktan sonra artık Android Market’teki ücretsiz uygulamalara erişim açılmıştı. Bu sayede popüler Android uygulamalarını HTC Desire HD’ye rahatlıkla kurabildik. Bu arada daha Android Market’i getiren güncellemeyi yüklemeden Desire HD’de Twitter ve Facebook resmi Android uygulamalarının yüklü geldiği gözümüzden kaçmadı. Aslında HTC, bir tarafta kendi ürünü olan Friend Stream varken neden bu resmi uygulamaları da yükleme gereksinimi duydu, bunu anlamamıştık. Ancak Android Market’in gelişinden sonra bu soru da anlamını yitirdi, ne dersiniz?
Android Market’ten yükleyebileceğiniz binlerce uygulamanın yanı sıra, HTC’nin Sense kapsamında sunduğu çeşitli uygulamalar mevcut. Bunlardan kısaca bahsedelim. Araç Paneli adı verilen bir uygulama navigasyon cihazınınkine benzer bir arayüz sunuyor. Eğer HTC Desire HD’yi otomobilinizde, bir yuvaya oturtulmuş şekilde kullanıyorsanız, Araç Paneli uygulaması açık olmalı. Navigasyon ve telefon işlevleri gibi otomobille seyahat edilirken en çok kullanılanlar Araç Paneli ile birlikte aynı çatı altında sunuluyor. Bağlı Ortam uygulaması ise HTC Desire HD’nin DLNA desteğinden yararlanıyor ve cihaz içindeki multimedya dosyalarının telefonla aynı ağa bağlı olan HDTV ve diğer cihazlarda görüntülenmesini sağlıyor. Desire’dan da aşina olduğumuz Friend Stream uygulaması kullanıcının Facebook, Twitter ve Flickr hesaplarını tek bir çatı altına toplamasını ve bu hesaplardaki güncellemeleri ve aktiviteleri tek bir yerden kontrol etmesini sağlıyor. Friend Stream üzerinden cihaza eklenen hesaplara ait fotoğraf ve videolar Galeri uygulamasında yer alan ilgili sosyal ağ sekmeleri içinden de görüntülenebiliyor.
Android’in aşina olduğumuz üst bildirim çubuğu genişletildiğinde telefonda en son açılmış olan uygulamaları görmek mümkün. Parmağınızı ana ekran tuşuna basılı tuttuğunuzda benzer bir işlevi gerçekleştirebilirsiniz, ancak HTC’nin sunduğu bu özelleştirme kullanımı daha pratik hâle getiriyor. Bu arada Desire HD’de yer alan Hızlı Tarama uygulaması kullanıcının bir kelime ya da kelime grubunu Wikipedia, Google, Google Çeviri ve Google Sözlüğü gibi ortamlarda aramasını sağlıyor.
Twitter ve Facebook uygulamalarının yanı sıra Quick Office ve SoundHound uygulamaları da HTC Desire HD’de yüklü geliyor. Ayrıca HTC’nin Teeter oyunu da Desire HD’de mevcut.
HTCSense.com
HTC, Desire HD ile birlikte HTC Sense kullanıcı arayüzünün yeni bir sürümünü de tanıtmıştı. Bu yeni sürümün en büyük özelliği HTCSense.com adresinde yer alan bir web sitesi aracılığıyla cihazı yönetim imkânı sunulmasıydı. Belirttiğimiz web sitesine girip Türkiye’yi seçtikten sonra kısa bir formu doldurarak üye olmanız gerekiyor. Bunu gerçekleştirdikten sonra kullanıcı bilgilerini telefonda yer alan HTC Hub uygulamasına girmeniz gerekiyor. HTC Hub uygulaması HTC Sense’e özel uygulama, bileşen, duvarkağıdı ve sahne gibi içeriklerin sunulduğu özel bir mağaza. Burada yer alan içeriklerle cihazınızı daha da zenginleştirebilirsiniz.
HTCSense.com web sitesiyse bir yandan cihazı uzaktan yönetip güven altına alma gibi işlevleri yürütüyor. Kullanıcı bilgileriyle siteye giriş yaptıktan sonra karşınıza çıkan haritada cihazın konumunu göreceksiniz. Bu sayfa üzerinden cihazınızda zil sesi çaldırabilir, cihaza PIN kodu koyarak onu kilitleyebilir, cihazı sıfırlayabilir veya kullanıma kapatabilirsiniz. Bunlar cihazın kaybolması veya çalınması durumunda içinizi bir nebze olsun rahatlatacak uygulamalar… Ayrıca cihaza gelen çağrıları başka bir numaraya yönlendirme işlevi de bu arayüz üzerinden kullanıcılara sunuluyor. Yaptığımız denemelerde cihazın zil sesini çaldırma ve PIN koduyla şifreleme gibi işlevlerin komutu gönderdikten hemen sonra cihazda etkin hâle geldiğini gördük. Ancak arama yönlendirme servisi istediğimiz gibi çalışmadı. Yönlendirme yaptığımız telefonun yerine HTC Desire HD’nin kendisi çalmayı sürdürdü.
Tespit ettiğimiz bu ufak kusura rağmen HTCSense.com işini başarıyla gerçekleştiren bir uygulama. Üyelik adımının kolaylığı, anlaşılır ve pratik arayüz bu servisi kullanılabilir hâle sokuyor.
Performans
HTC Desire HD elimize gelmişken onu bir benchmark testinden geçirip diğer cihazlarla karşılaştırmamak olmazdı. Bunun için SmartBench 2010 uygulamasını kullandık. Android Market üzerinden sunulan bu uygulama cihazı üretkenlik ve oyun gibi kriterler bakımından puanlıyor. Sonuçlar aşağıdaki gibi çıktı:
Cihaz | Üretkenlik İndeksi | Oyun İndeksi |
Desire HD | 1029 | 1448 |
LG Optimus 2X | 1646 | 2914 |
Nexus S | 1020 | 2622 |
Nexus One | 1000 | 1000 |
HTC Desire | 850 | 740 |
LG Optimus One | 453 | 621 |
Görünüşe göre 2010 model Desire HD her iki kulvarda da yavaş yavaş piyasaya çıkan 2011 model rakiplerinin gerisinde kalıyor. Çift çekirdekli işlemciye ve daha iyi grafik çözümlerine sahip olan akıllı telefonlar ile Desire HD arasında fark olması gayet normal. Yine de, HTC Desire HD’nin günlük kullanıma odaklı işleri rahat bir şekilde gerçekleştirdiğini söyleyebiliriz. Cihazla birlikte sunulan 1230 mAh’lik batarya ise HTC Desire HD gibi güçlü ve zengin özelliklere sahip bir cihazı uzun süre götürecek yeterlilikte değil. Sabah evden çıkarken cihazınızın şarjı tam olsa bile, gün içinde gerçekleştireceğiniz kullanımdan sonra, daha gün bitmeden ikinci kez şarj etme imkânı duyabilirsiniz.
Pilden tasarruf etmek için arka planda veri senkronizasyonu özelliğini ve konum servislerini kullanmadığınız durumlarda kapatabilirsiniz. Bu durumda Facebook, Twitter, Android Market gibi servisleri kullanmak biraz sorunlu olacaktır, ancak sizin için cihazın pilinin bitmemesi herşeyden önemlidir, değil mi?
Kamera
HTC Desire HD ile birlikte çift LED flaşlı, 8 megapiksel kamera sunuluyor. Bu kamera 720p video kaydı yapma yeteneğine sahip. Desire HD ile çekmiş olduğumuz videolar .3GP uzantısıyla kaydediliyor, yani yüksek oranda bir sıkıştırma söz konusu. Bu da video kalitesinin, 720p olsa bile, vasatın altında kalmasına yol açıyor. Herhalde HTC, çekilen bu videoların genellikle internet üzerinden paylaşılacağını düşünmüş olmalı. Her akıllı telefonda olduğu gibi HTC Desire HD’de de optik optimizasyon desteği olmadığı için çekilen videolarda el titremeleri ve hareketlerinin etkisi oldukça fazla oluyor.
Fotoğraf cephesine bakacak olursak, HTC Desire HD’nin makro çekimlerini tatmin edici seviyede gerçekleştiriyor. Manzara fotoğrafları, kapalı hava gibi ışık şiddetinin düşük olduğu koşullarda iyi sonuç vermiyor. Fotoğraflar normale göre karanlık çıkıyor. Otomatik odaklama işlevinin yanı sıra dokunmatik ekrana dokunarak istenen noktaya odaklama fotoğraf çekim işlerini biraz daha kolay hâle getiriyor. Bunun yanında HTC Desire HD’de hem fotoğraf hem de video çekimi sırasında kullanılabilecek özel efektler de bulunuyor. Yüz tanıma özelliğine sahip kamera coğrafi etiketleme yeteneği sayesinde çekilen fotoğraf ve videoların tam konum bilgilerini de kaydediyor.
Galeri: HTC Desire HD Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=530]
Video: HTC Desire HD Kamerasından 720p Video
Multimedya
HTC Desire HD ses tarafında MP3, AAC, WMA, WAV, M4A (Apple lossless), AMR, OGG, MIDI, video tarafında ise MPEG4, XviD, WMV, 3GP, 3G2 desteği sunuyor. Eğer cihaza film veya dizi atıp izlemek istiyorsanız, Android Market’ten daha zengin işlevler sunan bir video oynatıcı indirmenizi tavsiye ederiz. Desire HD’nin sahip olduğu Dolby Mobile ve SRS WOW HD destekleri ise cihazın önünde ve arkasında yer alan stereo hoparlörlerden çevresel efektli sesin çıkmasını sağlıyor. Film izlerken ya da müzik dinlerken keyif veren bu özellikte hoşumuza gitmeyen tek şey ses çıkış şiddeti. Yüksek sesli müzik dinlemeye alışmış bünyeler için HTC Desire HD’nin ses çıkış şiddeti düşük gelebilir. Bu da Dolby Mobile ve SRS WOW HD’nin etkisini normalden az hissedilmesine neden olabilir.
Gönderilen test cihazıyla birlikte cihaza ait kulaklık gönderilmediği için ne yazık ki, kulaklıklar konusunda bir yorum yapamıyoruz. Ancak 3.5 mm’lik kulaklık çıkışı barındıran HTC Desire HD ile istediğiniz kulaklığı kullanmanız serbest bırakılmış durumda. HTC Desire HD ile birlikte sunulan FM radyo uygulamasını kullanmak için cihaza bir kulaklık bağlamanız şart.
Mobil İnternet
HTC Desire HD ile birlikte Android’in WebKit 3.1 mobil internet tarayıcısı geliyor. HTC Desire HD’yi iPhone 4 ile birlikte SunSpider Benchmark testine soktuk ve aşağıdaki sonuçları elde ettik.
Cihaz | SunSpider Benchmark Sonucu |
HTC Desire HD | 6418.7 ms + / – % 3.7 |
iPhone 4 | 4351.9 ms + / – % 3.8 |
Tarayıcı performansı açısından iPhone 4 önde gibi görünse de, HTC Desire HD’nin de elde ettiği sonuç o kadar da fena sayılmaz. Gerçekten HTC Desire HD ile gerçekleştirdiğimiz mobil internet deneyimi tatmin edici sonuçlar verdi. Fotoğraf ve Flash animasyonlarla yüklü web sayfalarının nispeten hızlı bir şekilde açıldığını gözlemledik. Yazı ve makale bazlı sitelerde yazıları ekrana sığdırma özelliği çok kısa süreli ve de dikkat çeken bir takılmaya rağmen işini iyi bir şekilde yapıyor.
HTC Desire HD, Adobe Flash Player desteğine sahip. Test cihazı elimizde olduğu sırada yayınlanan Adobe Flash Player 10.2 Android sürümünü Android Market üzerinden cihaza kurmayı da ihmâl etmedik. Desire HD, tatmin edici Flash performansı ile kullanıcılara masaüstündekine yakın bir web deneyimi sunuyor. Test ettiğimiz Flash videolarında oynatma sürecinin başlarında çeşitli takılmalar yaşamış olsak da, kısa bir süre sonra bu problemin de ortadan kalktığını ve cihazın videoları genellikle düzgün bir şekilde oynattığını gördük. Tam ekran görünüm desteği sayesinde Flash videoları daha rahat bir şekilde izlemek de mümkün kılınıyor.
Flash desteği güzel, ancak bu durum pil süresine olumsuz etki ediyor. Android’de bu handikapı gidermek amacıyla Flash içeriğin yüklenmesinde insiyatif kullanıcıya bırakılmış durumda. Açmış olduğunuz herhangi bir web sayfasında Flash tabanlı bir içerik mevcutsa, o içeriğin yerinde bir kum saati ikonu göreceksiniz. Bu ikona dokunduğunuz takdirde sayfadaki tüm Flash tabanlı içerikler yüklenecek.
Sonuç
HTC Desire HD şu anda Türkiye’de satılmakta olan en donanımlı Android cihazlarından biri olma niteliği taşıyor. 2010 yılı içinde tanıtılmış olan bu cihazı şu sıralar sayısı giderek artan çift çekirdekli Android akıllı telefonlarla karşılaştırmak biraz haksızlık olur. Eğer Türkiye piyasasındaki en büyük rakibi olan iPhone 4 ile karşılaştıracak olursak, Apple’ın cihazına göre biraz daha düşük fiyata sahip olan HTC Desire HD’nin buna karşılık daha zengin bir kullanıcı deneyimi sunduğunu söyleyebiliriz. Her ne kadar, Android’in kullanımı iOS’e göre biraz daha karışık gelse de, kullanıcıların bir mobil cihazda olmasını arzu ettikleri özellikler arasında bulunan Flash desteği HTC Desire HD’de doğal olarak sunuluyor.
Yukarıda belirttiğimiz Flash desteği HTC Desire HD’nin en büyük artılarından. Sahip olduğu 1 GHz Snapdragon işlemci ve Adreno 205 grafik çözümü de mobil internet deneyimini mümkün olan en iyi seviyeye getiriyor. Ayrıca 4.3 inç’lik, 480 x 800 gibi nispeten yüksek bir çözünürlüğe sahip olan ekran hem mobil internet hem de multimedya deneyiminin en yüksek derecede yaşanmasını sağlıyor. Ancak bu kadar güçlü bir telefonda 1230 mAh’lik bir bataryaya yer verilmesini anlamış değiliz. Batarya HTC Desire HD’nin sahip olduğu yetenekleri gölgeleyen bir maske gibi karşımızda duruyor. Yine de, HTC’nin Desire’a göre yol aldığını, batarya probleminin HTC Desire’daki gibi acı verici olmadığını söylemeliyiz.
Eğer hareket hâlindeyken masaüstündekine yakın bir web deneyimi yaşamak, Android’in sunduğu sınırsız dünyadan yararlanmak istiyorsanız ve cihazı gerektiği zamanda şarj etmek sizin için bir problem değilse, HTC Desire HD sizin için uygun bir seçim olabilir.