BlackBerry cep telefonları ülkemizde büyük ilgi gören cihazlar arasında yer alıyor. Bu telefonları sadece iş adamlarında değil, öğrencilerde bile görür olduk. Her ne kadar bu cihazlar klavye kullanarak yazı yazmayı seven kitleyi tam QWERTY klavyesiyle kendisine bağlamış olsa da, giderek daha da yükselen değer hâline gelen dokunmatik ekranın ve bunun sağladığı nimetlerden yoksun kalması RIM’in akıllı telefon pazarında rakipleri karşısında kan kaybetmeye başlamasına neden olmaktaydı. Bunun farkında olan RIM yeni BlackBerry 6 işletim sistemiyle platformunu dokunmatik ekranlara uygun hâle getirirken, bu işletim sistemini barındıran ilk cihaz olan BlackBerry Torch 9800 ile de sadık müşteri kitlesine dokunmanın hazzını da sunuyordu.
Geçtiğimiz yaz aylarında tanıtılan BlackBerry Torch 9800 ve BlackBerry 6 işletim sistemi nihayet geçtiğimiz ayın başında Türkiye’ye de ulaştı. Başta Avea olmak üzere diğer mobil operatörler bu cihazı özel kampanyalarla müşterilerine sunuyorlar. Biz de Avea’nın bize ulaştırdığı bir ürünü inceleme fırsatı bulduk. Hemen başta belirtelim, telefonda kullandığımız hat faturasız hat olduğu için BlackBerry İnternet Servisi’ni aktifleştiremedik. (Avea’da bunun için faturalı hat gerekiyor.) Bu nedenle RIM’in BIS altında sunmuş olduğu bazı hizmetlere erişimimiz mümkün olmadı. Yine de, bu durum BlackBerry Torch 9800 ile ilgili kafanıza takılacak tüm soruların cevabını bulacağınız bir inceleme hazırladık. BlackBerry Torch 9800 sadık BlackBerry kullanıcı kitlesini kendisine çekebilecek mi? iPhone ve Android’e meyilli kullanıcıların aklını çelebilecek mi? Cevapları bu incelemede.
Galeri: BlackBerry Torch 9800
[nggallery id=460]
Tasarım ve Donanım
BlackBerry Torch 9800 ile birlikte RIM radikal bir adım attı ve ilk kez dokunmatik ekran ve QWERTY klavyeyi bir cihazda buluşturdu. Cihazda 3.2 inç’lik, 480 x 360 çözünürlüklü kapasitif dokunmatik ekranla birlikte kayarak açılan bir QWERTY klavye de yer alıyor. Böylelikle RIM hem klavyeyi kullanmayı seven hem de işlerini dokunmatik ekran üzerinden gören farklı kitlelere hitap etme olanağı yakalamış oldu. Her ne kadar kızaklı QWERTY klavye eklenmiş olsa da, BlackBerry Torch boyut olarak diğer BlackBerry cihazlarına göre fazla büyük kaçmamayı becermiş. Bold 9700 ile hemen hemen aynı kalınlıkta olan bu cihaz kapalıyken 11.6 cm’lik boya, 6.1 cm ene ve 1.45 cm’lik kalınlığa sahip. Metal bir kasaya sahip olan bu telefonun pil kapağı ise lastikten yapılmış, buna rağmen oldukça kaliteli görünüyor. Cihazın sağ tarafında hemen üstte 3.5 mm’lik kulaklık girişi yer alıyor. Ses açma ve kısma tuşları ve ortak kullanım tuşu da kulaklık girişinin hemen altında yer almakta. Cihazın solunda ise sadece microUSB portu yer alıyor. Buradan cihazı hem bilgisayara bağlamak hem de şarj etmek mümkün. Torch 9800’ün üstünde ise iki tane tuş yer alıyor: Ekran kilidi ve ses kapatma. Telefonun arka yüzüne ise 5 megapiksellik kamera ve LED flaş yer alıyor. Ekranın hemen altında ise çoğu BlackBerry cihazından alışık olduğumuz çağrı kabul etme / reddetme, menü, geri ve optik trackpad bulunuyor.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi BlackBerry Torch 9800’de kızaklı QWERTY klavye bulunuyor. Klavyeyi açarken veya kaparken hafif bir dirençle karşılaşabilirsiniz, ancak sadece baş parmağınızla klavyeyi rahatlıkla açıp kapatmanız mümkün. BlackBerry Bold 9700 ile hemen hemen aynı klavyeye sahip olan Torch 9800’ün klavyesi biraz daha ince olduğu için rahatlık konusunda selefine göre biraz daha geride kalabilir. Dokunmatik ekranın rahatlığı klavyenin rahatlığından az da olsa götürmüş gibi. Tuşlar diğer BlackBerry cihazlarına göre biraz içe gömülmüş olsa da bu yazı yazmada herhangi bir soruna neden olmuyor. Ayrıca tuşların sertliği de iyi ayarlanmış. Ne yazı yazmak için çok fazla basmanız gerekiyor, ne de çok az bir dokunuşta yanlışlıkla bir karakter giriliyor. Sonuçta bu noktada RIM’in tecrübesine güvenmek gerek.
Video: BlackBerry Torch 9800 İncelemesi
Bileşenler
BlackBerry Torch 9800’de 3.2 inç’lik, 480 x 360 çözünürlüklü kapasitif dokunmatik ekran yer alıyor. Aslına bakarsanız, piyasada 4 inç’in üzerinde büyüklüğe sahip ve daha yüksek çözünürlüklü cihazlar görmeye başladığımız şu günlerde Torch 9800’in ekranı tatmin edici değil gibi görünüyor. Ekran çözünürlüğünün nispeten düşük olması, BlackBerry 6 arayüzünün elementlerinin görüntüsünü ister istemez bulanıklaştırıyor. Tahmin ediyoruz ki, RIM bu cihazın tasarımının seleflerinden keskin çizgilerle ayrılmasını istememiş, bu nedenle ekran da bu durumdan etkilenmiş. Boyut ve çözünürlüğü bir kenara bırakacak olursak, BlackBerry Torch 9800’ün kapasitif dokunmatik ekranının duyarlılığı ve tepkileri oldukça tatmin edici.
Telefonun içine bakacak olursak, RIM BlackBerry Torch 9800’de 4 GB’lık dahili depolama alanı bulunuyor. Bununla yetinmeyenler için microSD kart yuvası da yer alıyor. Pil kapağının altında yer alan bu yuva 32 GB’ye kadar destek sunuyor, cihazın içinde 4 GB’lık bir microSD kart da takılı bir şekilde geliyor. 512 MB RAM’in bulunduğu cihaz 802.11 b/g/n WiFi, Bluetooth 2.1 ve AGPS desteğine de sahip. RIM’in yepyeni bir başlangıç yaptığı cihaza BlackBerry Bold 9700’de bulunan, ancak hızı 624 MHz’e yükseltilmiş Marvell işlemciyi eklemiş olması biraz hayalkırıklığı yaratıyor. 1 GHz’lik işlemcilerin giderek standart hâline geldiği bir ortamda RIM’in 600 MHz seviyesinin üstüne çıkması gerekiyor.
Kutudan Çıkanlar
Minimal ambalaj Apple’ın kapısını araladığı ve diğer üreticilerin de arkadan girdiği yeni bir akım oldu. RIM de BlackBerry Torch 9800 ile bu akıma uyuyor. Cihaz en ve boy olarak küçük, ancak biraz derin bir kutuyla geliyor. Kutunun içinden çıkanlara bakacak olursak bu derinlik normal. 3.5 mm’lik uca sahip, ceket veye gömleğe de tutturmaya yarayan bir mandalla gelen kulakiçi kulaklık, kısa bir USB kablosu, microUSB şarj cihazı, özel bir temizleme bezi, yazılım yükleme CD’si ilk göze çarpan aksesuarlar arasında. Bunun yanında RIM, BlackBerry Torch 9800 için Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanmış ayrıntılı kullanım kılavuzlarını da kutunun içine eklemeyi unutmamış.
Kamera
Bize göre BlackBerry akıllı telefon satın alanların önem verdiği bileşenler arasında kamera yer almıyor. Onlara göre kameranın çalışması yeterli olmalı. Yine de, BlackBerry Torch 9800 beklenenden daha fazlasını sunacak bir kamerayla geliyor. 5 megapiksellik, LED flaşlı kameraya sahip olan bu cihazın kamera arayüzü de oldukça başarılı. Dokunmatik ekranın nimetlerinden fazlasıyla yararlanan bu uygulamada tüm kontrolleri parmaklarınızla gerçekleştirmeniz mümkün. Sahne modlarını sadece iki dokunuşla değiştirmek mümkün, tek bir dokunuşla fotoğrafa coğrafi etiket ekleme şansı da sunuluyor. Ekran üzerinde parmağınızı sürükleyerek yakınlaştırma ve uzaklaştırma (dijital zum) yapabilirsiniz. Hatta fotoğrafı bile ekrana dokunarak çekebilirsiniz.. Öte yandan cihazın sağında altta yer alan ortak kullanım tuşu deklanşör işlevini görmeye devam ediyor.
Galeri: BlackBerry Torch 9800’ün Kamerasından
[nggallery id=461]
Yukarıda belirttiğimiz gibi BlackBerry Torch 9800’ün kamerası kendisinden beklenenden fazlasını sunuyor. RIM daha önceki cihazlarındaki fakir kamera deneyimini zenginleştirmek için biraz daha fazla mesai yapmış gibi görünüyor. Cihazın otomatik odaklamalı kamerası nesneye olan uzaklığa göre görüntüyü odaklama işlevini mümkün olan en iyi şekilde yerine getiriyor. Yakın çekim performansı da tatmin edici sayılır. Çekilen fotoğrafların kalitesi iyi olsa da, renkler gerçeğe göre biraz solgun görünüyor.
Video: BlackBerry Torch 9800’ün Kamerasından
Video tarafına bakacak olursak, BlackBerry Torch 9800’ün bu alanda rakiplerinin çok gerisinde olduğunu söylemek zorundayız. Her ne kadar 640 x 480 çözünürlükte video kaydı yapıyor olsa da, çekilen videonun kalitesi oldukça düşük. Üstelik çekilen videolar da 3GP formatında kaydediliyor. Umarız RIM fotoğraf cephesinde gösterdiği gözle görülür değişimi ileride çıkaracağı BlackBerry akıllı telefonlarda video cephesine de taşır.
Yazılım
BlackBerry Torch 9800 yepyeni bir işletim sistemiyle geliyor. BlackBerry 6 işletim sistemi RIM’in dokunmatik ekranlarla uyumlu bir şekilde çalışacak bir işletim sistemi ortaya koyma çabalarının bir meyvesi olma niteliği taşıyor. Oldukça sade görünüme sahip olan cihazın ana ekranında dokunmatik bölgeler bulunuyor. Bu sayede cihazın ana ekranı telefonu sadece birkaç dokunuşla kontrol etme, ayarları sadece birkaç dokunuşla değiştirme imkânı sunuyor.
Cihazın uygulama menüsünü menü tuşuna iki kere basarak açmak mümkün. Ancak bundan daha kolay ve kısa bir yol ana ekranda zaten bulunuyor. Ana ekranda göreceğiniz “Tümü” sekmesine dokunduğunuzda BlackBerry Torch 9800’ün uygulama menüsü karşınıza çıkıyor. Bu menü içine aşağı yukarı kaydırmayla gezinmek mümkün. Parmağınızı sağa veya sola doğru sürüklediğinizde ise en çok kullandığınız uygulamaları ekleyebileceğiniz Favoriler, müzik, video, resim gibi araçların yer aldığı Ortam Erişimi, BlackBerry App World üzerinden indirilen uygulamaların toplandığı Uygulamalar ve cihazın kullanıcının alışkanlıklarına göre belirlediği en çok kullanılan uygulamaların yer aldığı Sık sekmeleri arasında gezinti yapabiliyorsunuz. Tüm bu sekmeleri ana ekranın dörtte üçünü kaplayacak şekilde görüntüleyebilmenin yanı sıra ekranın sadece dörtte birinde görünecek şekilde küçültmek veya ekrandan tamamen kaldırıp sadece küçük bir çubuğa hapsetmek mümkün. Cihazı kullanılmadığı ve ekran kilidinin aktif olmadığı durumlarda beliren saat şeklindeki ekran koruyucu üzerinden saatin alarmını kurabilmeniz ise BlackBerry 6’nın ayrı bir güzelliği. Alarmı kurmak için cihazın ekranına iki kez tıklamanız yeterli. Buradan alarm ayarlamayı da rahatlıkla yapacaksınız.
Galeri: BlackBerry 6
[nggallery id=462]
BlackBerry 6 işletim sistemi aynı anda birden fazla uygulamayı çalıştırabilme (multitasking) desteğine sahip. Uygulamalar arasında geçiş yapmak içinse ekranın hemen altında yer alan menü tuşunu bir süre basılı tutmanız gerekiyor. Karşınıza o an telefonda açık olan tüm uygulamaların ikonlarının yer aldığı bir arayüz çıkıyor. Bu arayüz üzerinden uygulamayı içine girmeden kapatmak güzel olurdu, ancak RIM bu özelliği, belki de şimdilik, eklememiş.
Dokunmatik ekran varsa, tabii ki sanal klavye de var. Hem yatay hem de dikey konumda tam QWERTY klavye sunuluyor. Cihazda yer alan ivmeölçer sayesinde klavyenin konumu da ekranla birlikte ayarlanıyor. Özellikle yatay konumda QWERTY klavyeyi kullanarak yazı yazmak rahat. Ancak ı, ü, ğ gibi Türkçe’ye özel harfleri yazarken i, u, g gibi tuşlara biraz uzun süre basıp alternatif harflerin çıkmasını beklemek gerekiyor. Bu bekleme süresi ise normalden biraz uzun, sonuçta yazı yazmak biraz sıkıcı hâl alıyor. Bu bekleme süresinin kısaltılması gerekiyor.
Cihazın tüm ayarlarının yapıldığı Seçenekler bölümü sadeleştirilmiş. Kategoriler altında toplanan cihaz ayarlarını yönetmek oldukça pratik bir hâl alırken, arayüzün de parmaklara dost şekle sokulması oldukça iyi olmuş.
Uygulamalar ve BlackBerry App World
RIM bir yandan BlackBerry 6’yı geliştirirken bir yandan da bu işletim sistemi üzerinde çalışacak bazı uygulamalar geliştirmiş. Bunların çoğu sosyal medya ve anında mesajlaşma uygulamaları: Twitter, Facebook, MySpace, Yahoo Messenger, Windows Live Messenger, AOL Instant Messenger ve Google Talk. Bu uygulamalar BlackBerry Torch 9800’de yüklü gelirken bunlara BlackBerry App World üzerinden ulaşmak da mümkün. Kullanım için BlackBerry İnternet Servisi aboneliğini açtırmanız gerekiyor. Aksi takdirde kullanıcı girişi yapıp bu uygulamaları kullanmanız mümkün değil, Wi-Fi ile bağlıyken yaptığımız denemeler bile başarılı olmadı. Ancak telefonu satın alanlar BIS aboneliğini de doğal olarak açtıracağı için bu çok da sorun olmayacaktır.
RIM, BlackBerry 6’ya Torch 9800 kullanıcılarının tüm sosyal medya aktivitelerini yakından izleyebilecekleri bir uygulama da sunuyor. Sosyal Haberler uygulaması aracılığıyla hem favori RSS beslemelerinizi hem de Facebook, Twitter gibi sosyal ağ hesaplarınızdaki bağlantılarınızın güncellemelerini tek bir çatı altında takip edebilirsiniz.
Galeri: BlackBerry App World
[nggallery id=463]
BlackBerry Torch 9800 ile gelen uygulamalarla yetinmeyenler için daha fazla uygulama BlackBerry App World mobil uygulama mağazasında yer alıyor. Her geçen gün daha fazla sayıda uygulama barındıran bu mağazaya Türkiye’den erişim de mümkün. Üstelik fiyatlandırma da TL cinsinden yapılıyor. Neyse ki, bu uygulama mağazası BIS aboneliği gerektirmeden, WiFi bağlantısı üzerinden çalışabiliyor. Sadece bir dakika gibi bir zamanda bir hesap oluşturarak BlackBerry App World’de gezinmeye başlayabilirsiniz. Üstelik ilk etapta sizden bir kredi kartı bilgisi de girmeniz istenmiyor. Eğer ücretli bir uygulama indirecek olursanız size PayPal üzerinden ya da kredi kartı bilgilerinizi girerek satın alma imkânı sunuluyor. BlackBerry App World üzerinden indirilen uygulamalar ana ekranda farklı bir sekmede toplanıyor. Gelen yeni uygulama güncellemelerinin haberi de cihazın ana ekranında saatin altında yer alan bildirim alanında veriliyor.
İnternet
BlackBerry Torch 9800 3G desteğine sahip olan bir cihaz. Ancak mobil genişbant bağlantısı aracılığıyla internette gezinebilmek için BlackBerry İnternet Servisi aboneliğini açtırmanız gerekiyor. Aksi takdirde internette gezinmek için Wi-Fi şebekesinin bulunduğu bir yere gitmeniz gerekiyor.
RIM, BlackBerry 6 ile birlikte kullanıcılara daha iyi bir mobil internet deneyimi sunmayı da amaçlıyor. Geliştirdiği Webkit tabanlı internet tarayıcısı ile bunda başarılı olduğunu söyleyebiliriz. BlackBerry 6’nın mobil internet tarayıcısı sayfa içinde iki parmakla yakınlaştırma / uzaklaştırma, parmağı sürükleyerek sayfayı aşağı / yukarı kaydırma gibi dokunmatik işlevlerden faydalanıyor. Bu işlevler memnun edici olsa da, biraz ağır işlediklerini söylemek zorundayız. Makale veya haber yer alan bir sayfada içeriğe çift tıkladığınızda yakınlaştırma yapılıyor ve okumak istediğiniz içerik ekrana sığacak şekilde yeniden işleniyor. Bu sayede kullanıcılara rahat bir okuma imkânı sağlanıyor.
Mobil internet tarayıcısının adres çubuğunun sağında iki tane ikon dikkati çekiyor. Bunlardan ilki, internet tarayıcısı altında yer alan araçlara kolaylıkla erişmenizi sağlıyor. Buradan bir sayfayı favorilere ya da ana ekrana ekleyebilir, eğer varsa, bir sitenin RSS beslemesine (RSS adresini öğrenmeye gerek kalmadan) abone olabilirsiniz. Sayfa adresini panoya kopyalamak, ya da e-posta, SMS, Twitter gibi araçlar üzerinden paylaşmak da mümkün kılınmış. Diğer ikon ise sekme yöneticisini açıyor. BlackBerry 6’nın mobil internet tarayıcısı da diğer platformlardaki rakipleri gibi sekme desteğine sahip. Sekme yöneticisi üzerinden yeni bir sekme açıp oradan gezintiye devam edebilir, mevcut sekmeleri kapatabilirsiniz.
Her ne kadar Webkit sayesinde internet deneyimi daha üst seviyelere taşınmış olsa da, mobil internet tarayıcısının web deneyimi sunma konusunda kısıtlı kaldığını söylemeliyiz. Bu mobil internet tarayıcısı Flash desteğine sahip değil. En azından şimdilik, RIM’in Adobe ile çalışmaları olduğunu biliyoruz. Ayrıca HTML5 video desteği de bulunmuyor. Neyse ki RIM, en azından YouTube’da yer alan videoları izleme zevkinden mahrum bırakmamış. YouTube’daki milyonlarca video ile idare edebilirsiniz. Öte yandan internet tarayıcısının birkaç kez kilitlenip kaldığını ya da çok geç tepki verdiğini de gözlemledik. Bunda arkaplanda çalışan uygulamanın fazla olması, ya da işlemci ve bellek miktarının yetersiz olmasının payı olabilir. Sonuç olarak RIM mobil internet tarayıcısı için geliştirme çalışmalarına devam etmek zorunda.
Multimedya
İşten sıkılıp biraz kafa dağıtmak için BlackBerry Torch 9800’ü eline alanlar amaçlarına ulaşacaktır. RIM bu cihazla multimedya alanında da tatmin edici bir deneyim sunmayı amaçlamış. Bunu cihazın ana ekranına eklenen Ortam Erişimi sekmesinden bile anlayabiliriz. Bu sekme üzerinden telefondaki tüm multimedya araçlarına, ayrıca zil sesleri, podcast’ler, sesli notlar gibi bileşenlere de ulaşmak mümkün.
BlackBerry Torch 9800 .avi uzantılı video dosyalarını destekliyor. Tek yapmanız gereken bu dosyaları cihazın belleğine atmak. Video kitaplığına otomatik olarak ekleniyor. Altyazı desteğinin olmaması ise biraz hayalkırıklığı yaratıyor. Bunun yanında video uygulamasının içine BlackBerry App World’de yer alan video uygulamalarına açılan bir kısayol da eklenmiş. Aynı kısayollar Müzik ve Resimler uygulamalarında da yer alıyor. Cihazla çekilen fotoğraflarda gezinirken fotoğraflar içinde iki parmakla yakınlaştırma / uzaklaştırma yapılabiliyor.
BlackBerry Desktop yazılımının en son versiyonunda WiFi bağlantısı üzerinden medya eş zamanlaması yapmak mümkün. Bunun için önce BlackBerry Torch 9800’ü USB üzerinden bilgisayara bağlamalı ve BlackBerry Desktop üzerinden WiFi senkronizasyonu aktif hâle getirmeniz gerekiyor. BlackBerry Desktop yazılımını kullanarak bilgisayarınızdaki müzik, fotoğraf ve video dosyalarını rahatlıkla Torch 9800’e atabilirsiniz. Tersi de mümkün… Yazılımın bilgisayardaki multimedya dosyalarını otomatik olarak bulması ise ayrı bir kolaylık sağlıyor.
Multimedya demişken cihazın hoparlör ve kulaklıklarından da bahsedelim. BlackBerry Torch 9800’ün hoparlörü cihazın üstünde yer alıyor. Hoparlörün ses çıkış seviyesi çok yeterli değil. Son sesi açtığınızda bile ses yeterli gelmiyor. Cihazın kutusundan kulaklık ise bir telefon için tatmin edici. Bas seviyesi fena sayılmaz, tizi de çok rahatsız edici değil. Bu kulaklığa neden bir mikrofonlu uzaktan kumanda eklenmediğiniyse anlamış değiliz, kötü olmazdı.
Kısa Kısa
– RIM BlackBerry Torch 9800’ü tercih edecek profesyoneller için görüşme kalitesi de göz ardı edilmemesi gereken bir ayrıntı. Neyse ki, bu noktada Torch 9800 sahiplerinin yüzünü kara çıkarmayacak. BlackBerry Torch 9800 ile yapılan telefon görüşmelerinde karşı tarafın sesi oldukça net geliyor.
– BlackBerry 6 ile birlikte evrensel arama işlevi de geliyor. Yani, cihaz içindeki uygulama, e-posta, SMS, multimedya dosyaları gibi tüm içerik içinde arama yapabiliyorsunuz. Siz anahtar kelimenizi yazmaya başladığınız anda sonuçlar akıyor. Dilerseniz YouTube, Facebook, Twitter gibi ortamlarda da arama yapabiliyorsunuz, bunların kısa yolları da eklenmiş.
– Cihazda BrickBreaker ve World Mole gibi iki tane basit oyun geliyor. Bu oyunları ister optik trackpad’i isterseniz de dokunmatik ekranı kullanarak oynayabilirsiniz. Daha fazla oyun için BlackBerry App World’e göz atabilirsiniz. Ancak oyun konusunda RIM’den çok fazla birşey beklemeyin. BlackBerry 6’da 3D API ya da OpenGL 2.0 desteği olmayacağı açıklanmıştı. Yani bu ortamda çok da fazla gelişmiş oyun bulamayacaksınız.
– BlackBerry Torch’ta 1300 mAh’lik bir pil bulunuyor. BIS servisini kullanmadığımız için senkronizasyon gerektiren e-posta, sosyal ağ güncellemeleri gibi işlevleri çok da fazla kullanmadık. Üstelik 3G üzerinden internete de bağlanamadık. Bunların olmadığı bir durumda BlackBerry Torch 9800’ü iki günün üzerinde şarj etmediğimiz oldu. Üstelik bu zaman aralığında cihazı az da kullandığımızı söyleyemeyiz. microUSB üzerinden şarj olan cihazın şarj işleminin hızlı olduğunu söyleyebiliriz. Bilgisayara bağlı şekilde şarj olması da ayrı bir artı. Üstelik cihazı bilgisayara bağladığınızda sadece şarj etmenize olanak sağlayan bir profil de bulunuyor.
Sonuç
İlk önce şu soruya cevap verelim: BlackBerry Torch 9800, hâlihazırda BlackBerry kullananlara tavsiye edilir mi? Bunun cevabı “Evet”. Hem QWERTY klavye hem de dokunmatik ekran kullanabilme imkânı, BlackBerry 6 ile birlikte artan kullanıcı deneyimi, sosyal ağ servisleri gibi yenilikler BlackBerry Torch 9800’ü BlackBerry’nin sadık kitlesi için cezbedici kılıyor. Üstelik cihazın tasarımı da oldukça havalı. Yeni bir BlackBerry cihazına terfi etmek isteyenlerin düşünmeleri gereken ilk cihaz kesinlikle BlackBerry Torch 9800.
Peki, BlackBerry Torch 9800 kendisinden çok daha iyi donanım bileşenlerine sahip cihazlar karşısında ne kadar şansa sahip? RIM, BlackBerry Torch 9800 ve BlackBerry 6 ile birlikte yeni bir sayfa açıp, iPhone ve Android cihazlar gibi yıldızı parlayan cihazlarla rekabet yoluna girdi. E-posta tarafında BlackBerry’lerin gücü ortada. Sosyal ağ servisleri, kamera, multimedya, mobil internet gibi alanlarda yapılan çalışmalarla RIM hedef kitlesini çalışanlardan öteye taşıyıp daha geniş bir son kullanıcı kitlesini memnun etmek istiyor. Ancak bunu yaparken rakiplerine göre nispeten düşük çözünürlüklü bir ekran ve düşük hızda çalışan bir işlemci kullanmak işi biraz bozuyor gibi görünüyor. BlackBerry 6 işletim sistemi gerçekten büyük artılar sunuyor, ancak yukarıdaki eksiklerin giderildiği bir cihaz üzerinde bu işletim sistemi daha tatmin edici sonuçlar sunacaktır. Rakiplerine karşı da daha rahat rekabet etme imkânı bulacaktır.
BlackBerry Torch 9800 gerçekten şimdiye kadar satışa çıkmış “en iyi BlackBerry” olma özelliğini taşıyor. Ancak ne yazık ki, “en iyi akıllı telefon” unvanını ele geçiremiyor.