İncelemelerManşetler

Teknoblog İncelemesi: ASUS ZENBOOK UX31 – Galeri & Video

asus-zenbook-ux31-inceleme-00032

Netbook’lar tabletlerin yükselen popülaritesi karşısında insanların ilgisini çekmekte zorlanıyor, bu da Intel’in Atom işlemcilerini barındıran netbook’ların satışlarının geçen yıllara göre düşmesine neden oluyor. Intel de netbook’ların kaybettiği ilgiyi, dikkat çekici başka bir segmentle telafi etmek, böylelikle işlemci sevkiyat rakamlarını dengede tutmak, hatta daha da artırmak için harekete geçti ve geçtiğimiz yılın ortalarında ultrabook segmentini tanıttı.

Ultrabook’lar ince ve hafif tasarımı SSD sürücüler ve Intel’in Core işlemcileriyle buluşturuyor. Böylece kullanıcılara netbook’lara göre daha yüksek performansa sahip ve en az onlar kadar rahat taşınabilen seçenekler sunulması hedefleniyor. Intel bu projede çeşitli büyük üreticilerle çalışıyor ve ASUS da onlardan bir tanesi. Hatta ASUS ilk ultrabook örneklerinden birini tanıtan üretici unvanına sahip. Şirket geçtiğimiz yılın sonlarına doğru ilk ultrabook bilgisayarlarını ZENBOOK serisi altında piyasaya çıkardı. UX21 ve UX31 olmak üzere iki farklı modelden ikincisi bir süredir Teknoblog Test Merkezi’nde. Yazının devamında yer alan ASUS ZENBOOK UX31 incelemesinde bu ilk ultrabook modellerinden biriyle ilgili detayları bulabilirsiniz.

Video: ASUS ZENBOOK UX31

Galeri: ASUS ZENBOOK UX31
[nggallery id=800]

Tasarım

ASUS’un ZENBOOK serisi altındaki ultrabook bilgisayarları görünüm açısından Apple’ın MacBook Air’larına fazlasıyla benziyor. Her iki cihaz da kalından inceye doğru giden bir profil çiziyor. Ayrıca UX31 de MacBook Air gibi tek kalıp alüminyumdan üretilmiş, 33.8 x 22.6 x 1.8 cm’lik boyutlara ve 1.36 kg. ağırlığa sahip. Cihaz boyut ve ağırlık açısında Apple’ın 13 inç’lik MacBook Air modeliyle aynı boyutlara ve ağırlığa sahip.

asus-zenbook-ux31-inceleme-00027

Ekranın yer aldığı üst kapak, klavyenin yer aldığı alt bölüme göre biraz daha koyu renkte tasarlanmış. Kapağın üstündeki ASUS logosunun etrafını dairesel fırça efektleri süslüyor. Bunun UX31’e çekici bir hava kattığını söylemek gerek. Cihazın metal kapağını rahatlıkla kaldırmak mümkün. Kapağı kaldırınca karşımıza UX31’in chiclet tarzı klavyesi ve MacBook Air’daki kadar büyük touchpad’i çıkıyor. UX31’in klavyesinin tuşları MacBook Air’dakilere göre çok az daha büyük, ancak daha sığ ve tuşlara basınca parmaklarınızın ucunun hafif bir kuvvetle karşılaştığını hissediyorsunuz. Hızlı yazı yazanlar UX31’in klavyesine alışmakta ilk etapta sorun yaşayabilirler, bazı karakterleri atlama gibi bir durum söz konusu olabilir. Ancak klavye ile ilgili olarak yaşanan bu sorunun etkisinin alışma evresinden sonra azalacağını düşünüyoruz. Cihazın büyük touchpad’inin hassasiyetinin diğer dizüstü bilgisayarlara göre daha yüksek olduğunu ve onlara göre daha rahat kullanıldığını söylemek gerek. Ne var ki, MacBook Air’in trackpad’inin kullanım hassasiyetine ve kullanım rahatlığına ulaşamıyor. Bu arada UX31’in touchpad’inin alt kısmında sağ ve sol tuşların yerini belirleyen ince bir çizgi de bulunuyor.

asus-zenbook-ux31-inceleme-00017

ASUS UX31’in kenarları biraz keskin şekilde tasarlanmış. Eğer parmağınızı UX31’in kenarlarında gezdirirseniz, bu keskinliği farkedebilirsiniz. Bu durum klavyeyi kullanırken kenara temas eden bileklerinizin belli bir zaman sonra acıdan sızlamasına neden olabilir. Aslında benzer bir sorun MacBook Air ve Pro’da da var. Keskin hatlar daha çekici tasarım demek, belki de üreticiler daha çekici dizüstü bilgisayar modelleri yaratmak adına bu tarz rahatsız edişlere sebep olabiliyor.

ASUS UX31’in arkası neredeyse tamamen kapalı. Sadece dört adet küçük ayak ve havalandırma ızgaraları dikkat çekiyor. Alt plaka ana kasaya on adet yıldız vidayla tutturulmuş. Bu da ASUS UX31’in bataryasının değiştirilmesini veya normal dizüstü bilgisayarlarda olduğu gibi kullanılmadığı zamanlarda çıkarılmasını zorlaştırıyor.

asus-zenbook-ux31-inceleme-00045

ASUS UX31’in giriş ve çıkış elemanları yan taraflarda, kasanın daha kalın olduğu bölümlerde toplanmış. Sol tarafta USB 2.0 portu, 3.5 mm’lik kulaklık jakı ve çoklu format destekli kart okuyucu bulunuyor. Sağ tarafta ise USB 3.0 portu, mini VGA ve micro HDMI portları yer almakta. Ayrıca cihaz çalışırken yanan, uyku modundayken belirli aralıklarla yanıp sönen küçük bir LED lamba da micro HDMI portunun yanında bulunuyor. ASUS UX31’in ince yapısı ethernet veya VGA portu gibi nispeten büyük elemanların kasa üzerinde yer almasını engelliyor. Wi-Fi’nin yaygınlaştığı ve microHDMI portunun bulunduğu bir ortamda bu eksiklikler çok fazla dert edilmeyebilir. Yine de, ASUS cihazın kutusuna mini VGA – VGA ve USB-Ethernet port adaptörlerini eklemiş.

asus-zenbook-ux31-inceleme-00016

Donanım

ASUS UX31’de 13.3 inç’lik LED arkadan aydınlatmalı ekran yer alıyor. Ekran parlaklığı oldukça iyi seviyede, bununla birlikte yansıtabilirliği de fazla. Bu durum pilde çalışılan ortamlarda bir ikilemde kalmanıza neden olabilir, ancak cihazda yüklü gelen Power4Gear güç yönetim yazılımının oluşturduğu güç tasarruf modunun ayarladığı ekran ışık şiddeti bu durumda bile ekranı rahat bir şekilde kullanmanıza olanak sağlayacaktır. UX31’in 1600 x 900’lük ekran çözünürlüğü birçok kişiyi memnun edecektir. Bu şekilde iki farklı pencereyi yan yana yerleştirip çalışmak daha rahat olacaktır. Ayrıca bu çözünürlüğün temel grafik düzenleme işlevlerini görecekler için de ideal olduğunu söyleyebiliriz.

asus-zenbook-ux31-inceleme-00033

ASUS UX31’in Intel Core i5 ve Core i7 işlemcili farklı konfigürasyonları bulunuyor. Teknoblog Test Merkezi’ne gelen üründeyse çift çekirdekli 1.7 GHz’lik Intel Core i5-2557 CPU yer alıyor. Buna Intel HD grafik kartı, 4 GB RAM ve 128 GB SSD bellek eşlik ediyor. 802.11b/g/n Wi-Fi ve Bluetooth 4.0 desteğine sahip olan ASUS ZENBOOK UX31’de Bang & Olufsen’in ICE Power hoparlörleri de bulunuyor. Hoparlörlerin güçlü ses verdiğini söylememiz gerek, ancak ses seviyesi çok yükseldiğinde cızırtılar da kulağımıza çalınmadı değil.

ASUS, UX31’e hem USB 2.0 portu hem de USB 3.0 portu eklemiş. USB 2.0 destekli cihazları her iki portla da kullanmak mümkün. Ayrıca sayıları yavaş yavaş artmaya başlayan USB 3.0 cihazları da eklenmiş olan USB 3.0 portu sayesinde rahatlıkla kullanılabilir.

Yazılım

ASUS ZENBOOK UX31’de 64-bit Windows 7 Home Premium işletim sistemi yüklü geliyor. Bununla birlikte ASUS çeşitli yazılımları da UX31’e önceden yüklemiş. Başlat menüsündeki programlara göz attığınızda ASUS klasörü altında ASUS Web Storage adı verilen bulut tabanlı depolama uygulamasını görüyoruz. Bu uygulama kapsamında kullanıcılara bir yıl boyunca 2 GB’lık alan ücretsiz veriliyor. ASUS Vibe da ASUS’un tabletlerinden alıştığımız bir multimedya uygulaması.

Yukarıda saydığımız depolama ve multimedya yazılımlarının yanı sıra Live Update, PowerWiz, Secure Delete (Güvenli Silme), Virtual Camera (Sanal Kamera), e-Driver, eManual, LifeFrame, Power4Gear Hybrid, USB Charger Plus, WinFlash gibi uygulamalar yer alıyor. USB Charger Plus sayesinde USB portu üzerinden şarj edilebilen akıllı telefon veya tablet gibi cihazları, dizüstü bilgisayar kapalıyken bile şarj etmek mümkün oluyor.

asus-zenbook-ux31-inceleme-00034

Windows 7’nin masaüstü bileşen özelliğinin pek fazla kullanıcı tarafından kullanıldığını düşünmüyoruz. Ancak ASUS ZENBOOK serisi bilgisayarlarında bu popüler olmayan özellikten iyi bir şekilde yararlanmanın yolunu bulmuş. Cihazın kalan pil durumunu, çalışma veya uyku modunda kalma sürelerini tek bir bileşende toplayan ASUS bunun yanı sıra batarya koruma ve yüksek performans modları arasında hızlı geçiş yapmayı sağlayan bir bileşeni ve anında açılma işlevini açıp kapatmayı sağlayan bir bileşeni masaüstüne eklemiş.

ASUS’un yazılım ve araçları dışında Microsoft Office 2010’un deneme sürümü de UX31’de yüklü geliyor. Bu Office yazılımlarını deneyip daha sonra satın almak da kullanıcıların bileceği bir iş.

Performans

Ultrabook’lar incelik ve kolay taşınabilirliğin yanı sıra yüksek performansı da sunmayı hedefliyor. Bu amaçla Intel’in ikinci nesil Core i işlemciler ve SSD sürücüleri ultrabook’larda kullanılıyor. Bunlara Intel’in HD grafik işlemci birimi eşlik ediyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, test merkezine gelen ASUS UX31’de Intel Core i5-2557M işlemci, Intel HD grafik işlemci, 4 GB RAM ve 128 GB’lık ADATA XM11 SSD sürücü bulunuyor.

ASUS UX31’in performansının belirlenmesinde cihazda yüklü gelen Power4Gear Hybrid güç yönetim yazılımının rolü büyük. Ultrabook’larda pilin uzun bir çalışma süresi sunması önemli ve bunun için iyi bir yönetici sisteme ihtiyaç var. Belirttiğimiz yazılımda yer alan Yüksek Performans, Eğlence, Ofis ve Batarya Tasarrufu modları altında belirlenen çeşitli ayarlar sayesinde ASUS UX31’in pilde çalışma süresi 5-6 saat arasına çıkarılabiliyor. Bu arada cihazın bataryada uyku modunda bekleme süresinin uzunluğu da bir haftayı buluyor.

Bekleme modu demişken, Instant-On adı verilen anında açılma işlevini aktif hâle getirdiğinizde ASUS UX31’i bir akıllı telefon veya tableti açar gibi anında açıp kullanmaya başlamanız mümkün. SSD’nin varlığı sayesinde gerçekten UX31 2-3 saniye gibi kısa bir sürede uyku modundan çıkıyor. Cihazın kapağını kaldırdıktan kısa bir süre sonra çalışmanıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. SSD’nin varlığı cihazın açılışına da olumlu yönde etki ediyor. UX31’in sıfırdan başlatılması, Windows 7’nin ve başlangıçta açılacak uygulamaların yüklenmesi 20 saniyenin hemen altında bir sürede tamamlandı. UX31’in sabırsız kullanıcıları memnun edecek bir ürün olduğu söylenebilir.

Yukarıda belirttiğimiz Power4Gear Hybrid ile belirlenen modlar cihazdan alınan performansı doğrudan etkiliyor. PCMark Vantage benchmark yazılımıyla biri Yüksek Performans biri de Batarya Tasarrufu olmak üzere iki farklı modda test gerçekleştirdik. Yüksek performans modunda yapılan testin sonucu 9551, Batarya Tasarruf modunda yapılan testin sonucu ise 3548 olarak çıktı. Gördüğünüz gibi arada üç kat fark var. Batarya Tasarruf modunda performansın bu kadar düşmesinin sebebi olarak Turbo modunu kapatılması ve GPU çalışma hızının neredeyse bekleme modu seviyelerine düşürülmesi gösteriliyor.

PCMark Vantage ile çıkan bu sonucun sağlamasını yapmak için 1080p HD video testi gerçekleştirdik. .MKV uzantılı videoyu KMP Player yazılımı yardımıyla Batarya Tasarruf, Eğlence ve Yüksek Performans modlarında oynattık. Video Yüksek Performans modunda düzgün bir şekilde oynatıldı. Ancak Batarya Tasarruf ve hatta Eğlence modunda bile videonun oynatımı istediğimiz seviyede olmadı. Seste herhangi bir problem veya kesinti olmasa da, görüntünün yavaşlığı ve bu nedenle senkronizasyonun kayması istenen verimin alınmasını engelliyor. Bu nedenle multimedya içerik tüketimi gibi durumlarda cihazı fişe bağlamak ve yüksek performans modunda çalışmak en iyi seçim gibi görünüyor.

ASUS ZENBOOK UX31’de yer alan 128 GB kapasiteli ADATA XM11 SSD sürücüy ATTO Disk Benchmark yazılımı yardımıyla bir teste tabi tuttuk. Testte 1 GB büyüklükteki bir dosyanın aktarımını simüle ettik. Test sonucunda SSD sürücünün veri okuma hızı 550 MB/s’ye, yazma hızı ise 490 MB/s’ye ulaştı. Bu da, ASUS UX31’in kısa olarak ölçülen uyku modundan uyanma ve başlatma sürelerini açıklıyor.

Sonuç

Ultrabook segmentinin ilk üyelerinden biri olan ASUS ZENBOOK UX31 artıları ve eksileri bir arada bulunduran bir ürün. Cihazın performansını ve batarya ömrünü ele alacak olursak, UX31’in beklenenleri sunduğunu söyleyebiliriz. Intel’in işlemci ve grafik ikilisi, buna ek olarak SSD ve 4 GB RAM cihazdan mümkün olan en iyi verimin alınmasını sağlıyor. İyi bir güç yönetim programı barındıran UX31 performans ve uzun çalışma ömrü arasında tercihini ikincisinden yana kullananlar için de gerekli şartların oluşturulmasını sağlıyor. ASUS ZENBOOK UX31’in yüksek çözünürlüklü ve kaliteli olarak nitelendirebileceğimiz ekranı hem profesyoneller, hem de eğlence tutkunları için yeterli alanı sunuyor.

asus-zenbook-ux31-inceleme-00001

ASUS UX31’in sadece 128 GB kapasiteli bir SSD ile geliyor olması arşivcilerin canını sıkabilir. Ancak ek olarak satın alacağınız USB 3.0 destekli bir harici disk yardımıyla depolama alanı ihtiyaçlarınızı da bir nebze olsun giderebilirsiniz. Chiclet klavyenin sert ve sığ yapısı kullanıcıların, özellikle hızlı yazanların ona alışma sürecini biraz sancılı geçirtebilir. MacBook Air’daki kadar büyük bir trackpad’in varlığı olumlu, ancak bu trackpad’in hassasiyetinin biraz daha iyileştirilmesi gerekiyor, şu durumda tercihimiz USB fare bağlayıp kullanmak yönünde olurdu.

İlkleri yaparken zorluklarla karşılaşılır, eksikler olur. ASUS ZENBOOK UX31’de de gözlediğimiz çeşitli eksiklikler söz konusu. Ancak ASUS’un gelecekte bunları da kapatıp daha iyi ultrabook konfigürasyonları çıkaracağını düşünüyoruz.

ASUS ZENBOOK UX31’in fiyatı 2500 TL civarında. MacBook Air 13 inç ile arasında neredeyse 1000 TL’ye yakın bir fark bulunuyor. MacBook Air’ın tasarımını beğenenler, ancak OS X kullanmayı tercih etmeyenler için, ASUS ZENBOOK UX31 değerlendirme kapsamına alınacak bir dizüstü bilgisayar olabilir.