İncelemeler

Teknoblog İncelemesi: Apple iPad 2 – Galeri & Video

img_9865

2010 yılı bir dalganın başladığı yıl oldu. Yılın başında Steve Jobs tarafından tanıtılan iPad yepyeni bir ürün segmenti yarattı, tablet bilgisayarlar hayatımıza girdi. Aslında, doğrusunu söylemek gerekirse tablet bilgisayarlar Microsoft’un seneler önce üzerinde çalıştığı bir projeydi, ancak hem tasarımda uygun bir dilin yakalanmamış olması hem de işletim sisteminin tablet kullanımına uygun bir şekilde optimize edilmemesi bu girişimin başarıya ulaşmamasına neden olmuştu. Apple ise iPhone’dan edindiği deneyimleri kullanarak tablet bilgisayar segmentinde yepyeni bir akım yarattı.

Apple’ın 2010 yılında açtığı yolda hızlı bir şekilde ilerledi, diğer üreticiler O’nun hızına ayak uydurmakta o kadar da başarılı olamadı. Bu nedenle 2010 yılı gerçekten de iPad’in yılı oldu. iPad tablet bilgisayar pazarından büyük bir hakimiyet kurdu. 2011 yılında ise rekabet çok daha çetin geçecek. Google’ın Android işletim sisteminin tabletlere özel versiyonu Honeycomb ile çalışan tabletleri görmeye başladık ve bu tabletlerin sayısı yıl içinde daha da artacak. Bu, iPad’in daha fazla rakibi olacağı anlamına geliyor. Apple da iPad’in yakalamış olduğu bu momentumu kaybetmemesi için yenilenmiş olan 2011 model tableti iPad 2’yi bu ayın başında tanıttı.

iPad 2 11 Martta ABD’de satışa çıktı, 25 Mart günü ise uluslararası lansman gerçekleştirildi. Takip ettiğimiz kadarıyla iPad 2 her yerde büyük bir ilgiyle karşılanmakta. Önümüzdeki aylarda Türkiye’de de satışa çıkmasını beklediğimiz bu tabletin benzer bir ilgiyi burada da göreceğini tahmin ediyoruz. Peki, iPad 2 gerçekten satın almaya değer bir tablet mi? iPad 1 sahibi olanlar için iPad 2 terfi edilmesi gereken bir ürün mü? Bu soruların cevaplarını iPad 2 incelememizde bulacaksınız.

Video: Apple iPad 2 İnceleme Altında

Tasarım ve Donanım

Steve Jobs iPad 2’yi tanıtırken bu tabletin selefine göre yüzde 33 oranında daha ince olduğuna özellikle vurgu yapmıştı. 241.2 x 185.7 x 8.8 mm’lik boyutlara sahip olan bu tabletin ağırlığı ise WiFi ve WiFi+3G modellere göre 601 gr. ile 613 gr. arasında değişiyor. iPad 2 birinci nesil iPad’e göre yaklaşık 75 gr. daha hafif.

iPad 2’nin tasarımı iPad 2’ye göre büyük farklılıklar içeriyor. Birinci nesil iPad sadece siyah renkle gelirken, iPad 2 hem siyah hem de beyaz renk seçenekleriyle birlikte sunuluyor. iPad 1’in hafif bombeli arka paneli yerine iPad 2’de düz bir arka kısım tercih edilmiş. Buna karşılık kenarlarda ve köşelerde kıvrımlı bir tasarım kullanılmış. Arka kısmın düzleştirilmesi hem tableti inceltirken hem de onun bulunduğu yüzeye daha sağlam oturmasını sağlıyor. Bu masa vb. yüzeylerde kullanım sırasında daha fazla rahatlık sunabilir. Cihazın çevresindeki giriş-çıkış birimlerine veya fiziksel tuşlara bakacak olursak, birinci nesile göre bir fark olmadığını görüyoruz. Cihazın altında 30 pin konnektör dok bağlantı portu, üst kısmında 3.5 mm’lik kulaklık çıkışı, dahili mikrofon ve açma/kapama düğmesi yer alıyor. Sağ tarafta ekran kilidi / ses kapatma anahtarı ve onun hemen altında da ses seviyesini azaltmaya veya arttırmaya yarayan tuşlar bulunmakta. Solda ise Wi-Fi + 3G modellerde microSIM kart yuvası yer almakta.

Galeri: Apple iPad 2
[nggallery id=518]

iPad 2’de iPad 1’deki gibi 9.7 inç’lik, LED arkadan aydınlatmalı, 1024 x 768 çözünürlüklü ekran bulunmakta. Ekranı saran çerçevenin sağ ve sol bölümleri biraz daha daraltılmış. Ayrıca ekranın üstünde VGA çözünürlükte ve FaceTime görüşmeleri yapmayı sağlayan bir kamera bulunuyor. iPad 2’nin ikinci kamerası ise cihazın arkasında sol üst köşede yer almakta. Apple her iki kameranın da teknik özelliklerini net biçimde açıklamıyor, ancak bu kameranın 720p / 30fps video kaydı yapabildiğini söylüyor. Kameranın yanında flaş iliştirilmediğini de belirtmeden geçmeyelim. İkinci nesil iPad’de farklılık gösteren bir diğer bileşen de hoparlör. Birinci nesilde cihazın alt kısmında, 30 pin konnektörün hemen yanında yer alan hoparlör, ikinci nesilde değişen tasarımla birlikte biraz daha cihazın arkasına doğru kaydırılmış ve farklı bir ızgaranın arkasına yerleştirilmiş. Bu arada birinci nesilde ön paneli çevreleyen metal çerçeve ikinci nesilde hatırı sayılır olarak incelmiş. Yapılan tüm bu çalışmaların sonucunda ortaya selefine göre daha göz alıcı ve çekici bir tablet çıkmış.

Cihazın dışında radikal değişiklikler yapan Apple, içindeki en büyük radikal değişikliği ise işlemcide gerçekleştirmiş. Apple iPad 2’de Apple’ın yeni çift çekirdekli işlemcisi A5 yer alıyor. 1 GHz çalışma performansına sahip olan bu işlemci önceki nesil A4’e göre iki kat daha iyi CPU, dokuz kata varan oranda daha iyi GPU performansı sunuyor. Buna karşılık A4 kadar düşük güç tüketimine sahip olmayı sürdürüyor. Apple bu tableti tanıtırken RAM konusunda herhangi bir açıklama yapmamıştı, ancak daha sonra çıkan haberler ve bizim de yapmış olduğumuz incelemeler gösterdi ki, iPad 2’de 512 MB RAM mevcut. Hem Wi-Fi hem de Wi-Fi + 3G modellerinde üç eksenli jiroskop, ivmeölçer, çevresel ışık sensörü, dijital pusula, Wi-Fi, Bluetooth 2.1 + EDR gibi sensör ve modüller yer alırken, Wi-Fi + 3G modellerde dahili GPS desteği de bulunmakta. iPad 2’nin sunduğu depolama alanı seçenekleri konusunda ise değişen bir şey yok. Daha önce olduğu gibi ikinci nesil iPad de 16 GB, 32 GB ve 64 GB’lık dahili flaş bellek seçenekleriyle sunuluyor.

Galeri: iPad 2 ve iPad 1 karşı karşıya
[nggallery id=519]

Kullanım ve Performans

Apple iPad 2 ile ilgili en çok merak edilen husus 1 GHz’lik çift çekirdekli işlemciye sahip olan bu tabletin selefine göre ne kadar fark sağladığı. Bunu görmek için Geekbench adı verilen bir benchmark uygulamasını kullandık. Geekbench’in verdiği ayrıntılar iPad 2’deki ARMv7 işlemcinin 895 MHz hızında çalıştığını gösteriyor. iPad 2, iPad 1 ve iPhone 4’ü Geekbench ile performans testine tabi bu cihazların sırasıyla 743, 448 ve 355 puan elde ettiklerini görüyoruz. Daha yüksek puanın daha iyi performans anlamına geldiğini gösteren bu test iPad 2’nin iPad 1’e göre yaklaşık yüzde 50 oranında daha iyi performans sunduğunu gösteriyor.

iPad 2’nin iPad 1’e göre daha iyi performans sunduğunu Geekbench gibi benchmark yazılımları dışında çeşitli uygulamalarda da görmek mümkün. Aşağıda yer alan videoda da görebileceğiniz üzere, iPad 2 uygulamaları daha hızlı bir şekilde açıyor, videoları daha yüksek çerçeve hızıyla görüntülüyor. Oyunlarda sunduğu grafik hızı da aynı şekilde daha yüksek. Bu da iPad 2’nin iPad 1’e göre daha iyi bir oyun performansı sunduğunu gösteriyor.

Video: iPad 2 ile iPad 1 karşı karşıya

Performans açısından gözle görülür farklılıklar sunan ikinci nesil iPad yine de batarya ömrü açısından iPad 1 kadar uzun süre gidebiliyor. iPad 2’nin şarjı yoğun kullanıma rağmen 10-10.5 saate kadar dayanabiliyor. iPad 1’i en son ne zaman şarj ettiğimizi unuttuğumuz gibi, iPad 2’yi de en son ne zaman şarj ettiğimizi hatırlamıyoruz. Tabii ki, kullanım sırasında ekran parlaklığını “otomatik” olarak ayarlamanız ve mümkünse ekranı en parlak ayarda kullanmamanız pil ömründen büyük oranda tasarruf etmenizi sağlayacaktır ve belirtilen değerlere yaklaşamanızı mümkün kılacaktır. Aslında Apple’ın 1 GHz’lik işlemcinin çalışma hızını 900 MHz seviyesine indirgemesinin de batarya ömrünü koruyan etkenlerden birisi olduğu görülüyor.

Kamera

iPad 2 ile birlikte gelen en büyük yeniliklerden bir tanesi de iki kamera. Ön tarafta, ekranın hemen üstünde VGA çözünürlükte bir kamera, arkada ise 720p / 30 fps video kaydı yapabilen ikinci bir kamera yer alıyor. Apple, iPad 2’nin tanıtımı sırasında bu kameranın kaç megapiksellik fotoğraf çekebileceğini açıklamamış, sadece video kayıt yeteneklerini açıklamakla yetinmişti.

Aslına bakarsanız, Android Honeycomb tabanlı tabletlerine göre zayıf kalan iPad 2’nin kameraları fotoğraf çekmekten çok video çekimine odaklanmış. Yapmış olduğumuz gözlemler de bunu belgeliyor. iPad 2’nin arkasında yer alan kamera 1280 x 720 çözünürlükte, saniyede 30 çerçeve hızında video kaydı yapabiliyor. Kameranın yapmış olduğu video çekimi bir video kameranın sunduğu kaliteden uzak olsa da, çekim yapılan cihazın bir tablet olduğunu düşünecek olursak, çekilmiş videoların tatmin edici kalitede olduğunu söyleyebiliriz. Üstelik videoların ses kalitesi de oldukça iyi. Öndeki kamera da VGA (640 x 480) kalitesinde video kaydı yapabiliyor. Arkadaki kadar iyi kalitede olmasa da, öndeki kameranın da yapmış olduğu çekimin idare edecek seviyede olduğunu söyleyebiliriz.

Video tarafından tatmin edici yetenekler sergileyen iPad kameralarının fotoğraf performansı ise vasatın çok altında. Zaten Apple da bir tabletle fotoğraf çekmenin çok da pratik olmayacağını düşünerek kameranın video çekim performansına yoğunlaşmıştı. 960 x 720 çözünürlükte sabit görüntüler yakalayan iPad 2’nin arka kamerasının çektiği fotoğrafların kalitesi oldukça kötü. Özel anlarınızı iPad 2 ile ölümsüzleştirmeyi düşünmeyin. Yine de, iPad 2’nin kamerası Facebook, Twitter gibi sosyal medya uygulamalarında yapacakları durum güncellemelerini fotoğraflarla süslemek isteyenlerin işini görebilir.

Galeri: iPad 2’nin kamerasından fotoğraflar
[nggallery id=523]

Kamera uygulamasının arayüzü ise iPhone ve iPod touch’tan alıştığımız arayüz. Tam ekranda açılan bu uygulama sanki devasa bir vizörle çekim yapılıyor hissi veriyor. Dijital yakınlaştırma, ön ve arka kamera arasında geçiş, video ve fotoğraf çekimi arasında geçişi sağlayan dokunmatik anahtar gibi bileşenler iPad 2’nin kamera uygulamasında da yer alıyor.

iMovie

Apple iPad 2 ile birlikte App Store üzerinden sunmuş olduğu iMovie adlı uygulama 4.99$’dan satılıyor. iPad 2’nin ön ve arka kameralarıyla çekilen videoları birbirinden eğlenceli ve göz alıcı kliplere dönüştürmek isteyenler için sunulan kolay bir çözüm olan iMovie uygulamasının kolaylığına varmak için uygulamayla birlikte sunulan “yardım” bölümüne göz atmanız gerekiyor. Video düzenleme işlemleri gerçekleştirirken atanmış parmak hareketlerini fazlasıyla kullanacaksınız. Çeşitli temalar, başlık, geçiş, fon müziği ekleme, iPad 2’deki fotoğraf ve müzik kütüphanesinden yararlanma gibi özellikler iMovie iPad uygulamasıyla sunuluyor.

iMovie ile hazırlanan video klipleri iPad 2’nin galerisine aktarmanın yanı sıra, YouTube, Facebook, Vimeo, CNN iReport gibi çevrimiçi paylaşım ortamlarına yüklemek de mümkün. Ayrıca hazırlanan video klip projesini iPad 2’nin bağlı olduğu bilgisayara iTunes dosya paylaşım özelliği üzerinden de göndermek mümkün. iMovie iPad 2 satın alanların deneyimlerini daha da üst seviyelere çıkaracak bir uygulama işlevini görüyor. Bu uygulamayla hazırlamış olduğumuz örnek bir videoyu aşağıda bulabilirsiniz.

Video: iMovie iPad Uygulaması ile hazırlanan örnek video

PhotoBooth

Eğer bir Mac bilgisayarınız varsa, PhotoBooth yazılımına çok da uzak sayılmazsınız. Artık her Mac’in üstünde yer alan web kamerasını kullanan bu yazılım sunmuş olduğu farklı efektlerle kullanıcıların eğlenceli fotoğraflar çekmesini sağlıyordu. iPad 2’ye gelen ön ve arka kameralarla birlikte Apple bu yazılımı iOS platformuna da taşıdı. Sıkışma, kaleydoskop, termal kamera, ayna, bükülme, X ışını, ışık tüneli ve uzama gibi sekiz farklı efektle gelen PhotoBooth’u hem öndeki hem de arkadaki kamerayla kullanmak mümkün. Ancak öndeki kameranın daha eğlenceli olacağı bir gerçek, PhotoBooth’u kullanırken iPad 2’yi dikeyde kullanmanız da bizden size bir tavsiye.

FaceTime

FaceTime hayatımıza ilk olarak iPhone 4 ile birlikte girmişti. Bu akıllı telefonun önünde yer alan kamera ile birlikte iPhone 4 sahipleri kendi aralarında Wi-Fi bağlantısı üzerinden görüntülü görüşme yapma fırsatı bulmuşlardı. Apple daha sonra tanıttığı iPod touch 4G ve Mac OS X’e özel FaceTime uygulaması ile elindeki ürün portföyüne FaceTime desteğini yaymaya başladı. iPad’in bu işlevden yoksun kalması olacak iş değildi, nihayet iPad 2’de gelen ön ve arka kameralarla birlikte FaceTime için de kapı açılmış oldu.

iPad 2’de yer alan FaceTime uygulaması arayüz olarak Mac OS X versiyonunu andırıyor. Adres defteriyle bağlantılı çalışan bu uygulama üzerinden görüntülü görüşme yapmak için arama yapacağınız kişinin FaceTime sistemine kayıtlı cep telefonu numarası ya da e-posta adresini kişinin adres defterindeki kaydına eklemeniz gerekiyor. Cep telefonunu kayıt ederken mutlaka (+90) kodunu eklemeniz gerekiyor, aksi takdirde hata mesajıyla karşılaşacaksınız. Kişi kaydını adres defteri uygulamasından oluşturabileceğiniz gibi doğrudan FaceTime uygulaması üzerinden de oluşturabilirsiniz.

FaceTime ile karşı tarafı arayabileceğiniz gibi karşı tarafın da sizi e-posta adresinizi kullanarak araması mümkün. Bu durumda FaceTime uygulaması tabletinizde açık olmasa bile gelen çağrı bildirimiyle karşılaşacaksınız. Yani, FaceTime iPad 2’ye bir nevi telefon özelliği de kazandırmış oluyor.

Video: iPad 2 ile FaceTime

iPad 2’de FaceTime işlevini aktifleştirmek için Ayarlar menüsünde FaceTime bölümüne girip açma işlemini gerçekleştirmeniz gerekiyor. Kayıt için Apple ID kullanıcı adı ve şifreniz istenecek. Eğer dilerseniz, Apple ID e-posta adresiniz dışındaki e-posta adreslerinizi de kullanabilirsiniz. Bunun için kullanmak istediğiniz e-posta adresine gönderilecek doğrulama postasındaki bağlantıyı açıp doğrulama işlevini gerçekleştirmelisiniz.

Yazılım

Apple iPad 2’nin piyasaya çıkışından iki gün önce iOS 4.3 işletim sistemini yayınlamıştı. iPhone 4, iPhone 3GS, iPod touch 3G/4G ve iPad 1 sahiplerinin cihazlarına yükleyebildiği bu işletim sistemi iPad 2’de yüklü olarak geliyor. iOS 4.3’ün iPad’e sağladığı en büyük iki yenilikten bir tanesi cihazın sağında yer alan fiziksel anahtarın isteğe göre ekran kilidi veya ses açma/kapatma işlevi görebilmesi.

Bunun yanında iOS 4.3 ile birlikte iPhone 4’e gelen mobil genişbant bağlantısını WiFi üzerinden paylaştırma işlevi iOS 4.3 yüklü iPad 2 için de oldukça yararlı bir özellik. Eğer bir iPhone 4 sahibiyseniz ve büyük bir veri paketiniz varsa, kişisel bağlantı noktası özelliği sayesinde bu paketi sadece Wi-Fi özellikli iPad ile birlikte de kullanabilirsiniz. Öte yandan, kişisel bağlantı noktası özelliği ile iPhone 4’ün veri bağlantısını paylaşan iPad’in sadece veri bağlantısıyla sınırlı kalmayıp iPhone 4’ün GPS özelliğinden de yararlandığı ortaya çıktı.

Apple’ın geçtiğimiz cuma akşamı iOS 4.3.1 güncellemesini sunduğunu ve bu son güncellemeyle ufak hataların giderildiğini ve performans iyileştirmesinin sunulduğunu da belirtelim.

Apple’ın iOS uygulama mağazası App Store’da 65 bin iPad odaklı uygulamanın yer aldığı Steve Jobs tarafından dile getirilmişti ve bu sayı giderek artmakta. Üstelik Türkiye’den çıkan iPad uygulamalarının sayısı artıyor. Yerli gazeteleri ve dergileri de giderek daha fazla olacak şekilde iPad’de görüyoruz. iPad 2 satın alanlar cihazlarına farklı fonksiyonlar kazandıracak birçok uygulamaya da sahip olma fırsatı yakalayacaklar.

İnternet Tarayıcısı

iPad 2’yi satın alanların bu tablette en çok kullanacağı işlevin başında internet tarayıcısı geliyor. Bu nedenle Safari’nin iPad 2’de sunmuş olduğu performans önemli. iOS 4.3 ile birlikte Safari’nin mobil sürümü Nitro JavaScript motoru kullanmaya başlamıştı ve böylelikle internette gezinme hızının artacağı söyleniyordu.

iOS 4.3 yüklü iPad 2, iPad 1 ve iPhone 4 ile yapmış olduğumuz SunSpider Javascript testi bu üç farklı cihazdaki Safari mobil internet tarayıcılarının performansını ortaya koyuyor. Söz konusu cihazlar, daha küçük skorun daha iyi sonuç anlamına geldiği bu testte sırasıyla 2119.2 ms, 3362.9 ms ve 4336.7 ms’lik sonuç kaydetti. Bu test iPad 2’nin internet tarayıcısının daha hızlı tepki verdiğini ortaya koyuyor. Keza yukarıda yer alan iPad 1 ve iPad 2 karşılaştırma videosu da iPad 2’deki Safari’nin sayfaları daha hızlı açtığını ispatlıyor.

Her ne kadar iPad 2 hızlı bir internet deneyimini sunsa da, Flash teknolojisini desteklememsi kullanıcıları eksiksiz bir deneyimden yoksun bırakabilir. Apple batarya nedeniyle Flash’tan uzak durup video için HTML5 teknolojisini destekliyor. Aslında birçok web sitesi Apple’ın iPad için seçtiği bu standarda uygun şekilde içerik sunmaya başladı. Ve bir iPad 1 kullanıcısı olarak da söyleyebiliriz ki, Flash’ın eksikliğini çok da fazla duymuyoruz. Yine de, Flash desteğinden yoksun bir tablet birçok potansiyel alıcının kafasını bulandıran bir husus olabilir.

Multimedya

iPad 2 multimedya tüketimi için de yoğun olarak kullanılacak bir ürün. Apple bu tabletin bataryayla kullanım esnasında 10 saate kadar varan süre boyunca video oynatabileceğini söylüyordu. Gerçekten bu değer iPad 2’yi video izlemek için oldukça isabetli bir seçim hâline getiriyor.

iPad 2’de yer alan video uygulaması H.264 tabanlı videoları destekliyor. Eğer elinizde DivX veya XViD formatında videolar varsa ve bunları iPad 2’nin video uygulamasından izlemek istiyorsanız, o halde bu videoları uygun formata dönüştürmelisiniz. Ancak App Store’da bulabileceğiniz OPlayer HD, AV PlayerHD, CineXPlayer gibi uygulamalar sözünü ettiğimiz formattaki videoları dönüştürme ihtiyacını ortadan kaldırarak iPad üzerinden izleme imkânı sunuyor. Bu üçüncü parti uygulamalardan AV PlayerHD uygulaması, iPad 2’de MKV uzantılı yüksek kaliteli (720p) videoları oynatmada iPad 1’e göre daha iyi performans gösterirken, yine de hareketli sahnelerde takılmalar veya yavaşlamalar gözlemledik. Yukarıda bulacağınız iPad 1 ve iPad 2 karşılaştırma videosunda da iPad 2’nin daha iyi video oynatma performansına sahip olduğunu görebilirsiniz.

Tabii ki, iPad 2 ile video izleme keyfinin yanı sıra müzik dinleme keyfi de yaşayabilirsiniz. Mac ya da PC’nizdeki iTunes kütüphanesinde yüklü bulunan şarkıları iPad 2’ye aktarabilir ve her yerde dinleyebilirsiniz. iOS 4.3 ile birlikte gelen iTunes Ev Paylaşım özelliğini kullanarak bilgisayarınızdaki iTunes kütüphanenizde yer alan şarkıları (bilgisayarla iPad 2’nin aynı bağlantı noktasına bağlı olması kaydıyla) iPad 2 ile, cihaza yüklemeye gerek kalmadan, doğrudan ağ üzerinden dinleyebilirsiniz. Bunun için iTunes’un Advanced menüsünde yer alan Home Sharing özelliğini açmalı, Apple ID giriş bilgilerinizi buraya girmelisiniz. Aynı işlemi iPad 2’nin Ayarlar menüsünde, iPod bölümü altında yer alan Ev Paylaşımı seçeneği için de tekrarlamalısınız. iTunes Ev Paylaşımı özelliği sadece şarkılarda değil videolarda da çalışıyor, yani iPad 2’deki Videolar uygulaması üzerinden iTunes kütüphanenizdeki video dosyalarını izleyebilirsiniz.

Video ve müzik demişken iPad 2’nin hoparlörüne de değinmeden geçmeyelim. Yepyeni bir tasarımla gelen iPad 2’nin hoparlörü selefine göre çok daha kaliteli, tiz seviyesi azaltılmış ve daha dolgun ses sunuyor. Ayrıca ses çıkış şiddeti de selefininkine göre biraz daha yüksek. iPad 2’nin hoparlörünü beğendiğimizi söylemeliyiz.

GarageBand

Apple’ın iPad 2 ile tanıttığı yeni yazılımlardan biri olan GarageBand, Mac kullanıcılarının aşina olduğu bir yazılımdı. iOS uyumlu versiyonu sayesinde GarageBand’in daha zevkli bir kullanım sunduğunu söyleyebiliriz. GarageBand iPad uygulaması iPad kullanıcıların cihazın ekranına dokunarak piyano, klavye, gitar, bateri gibi müzik aletlerini çalma imkânı sunuyor.

Aslında GarageBand’in sunduğu özellikler bu kadarla sınırlı değil. Sıradan bir müzik uygulaması olmayan GarageBand yanınızda taşıyabileceğiniz bir müzik stüdyosu gibi. Sanal müzik aletlerini kullanarak şarkı bölümleri oluşturabilir, sekiz parçalı aranjman arayüzünü kullanarak kendi bestelerinizi oluşturabilirsiniz. Üstelik GarageBand barındırdığı gitar amplifikatörü sayesinde elektro gitar gibi fiziksel müzik aletlerini iPad 2’ye bağlayıp kayıt yapma fırsatı bile sunuyor. Herhangi bir müzik aleti kullanmıyor olsanız da, GarageBand uygulamasında yer alan akıllı davul, gitar, klavye gibi enstrümanları kullanarak müzik yapma keyfini yaşayabilirsiniz.

GarageBand iPad 2 ile kısıtlı bir uygulama değil, yani iPad 1 sahipleri de 4.99$ karşılığında bu uygulamayı App Store’dan indirip kullanabilir. Ancak iPad 2’nin sahip olduğu işlemci gücü ve RAM avantajı bu uygulamanın daha düzgün şekilde kullanılmasını sağlıyor. GarageBand’i iPad 1’de kullanırken çoğu kez kendinden kapanma problemi yaşadık, ancak iPad 2’de kullanım süresi boyunca böyle bir probleme tanık olmadık.

Apple Dijital Ses/Video Adaptörü

Apple iPad 2 ile birlikte yeni bir video bağlantı aksesuarını da piyasaya sundu. Digital A/V Adapter adına sahip olan bu aksesuar iPad 2’nin HDMI bağlantısı üzerinden HDTV’lere görüntü aktarmasını sağlıyor ve 1080p’ye kadar görüntü desteği sunuyor.

Bu HDMI adaptörünün bir ucu 30 pin dok konnektörüne bağlanırken, diğer ucunda ise hem HDMI kablosu hem de dok konnektör kablosu için girişler bulunuyor. Böylelikle bir yandan iPad 2’nizin görüntüsünü yanıbaşınızdaki HDTV’ye yansıtırken bir yandan da iPad 2’yi şarj etmeniz mümkün kılınıyor. Yaptığımız incelemeler HDMI adaptörüyle tüm arayüz elemanlarının, videoların, fotoğraflar galerilerinin ve uygulama arayüzlerinin HDTV’ye sorunsuz bir biçimde yansıtıldığını gösterdi. iPad 2’nin ekranı 16:9 formatında olmadığı için HDTV ekranının sağında ve solunda siyah şeritler göreceksiniz. Öte yandan, iPad 2’yi yatay veya dikeyde kullanımınıza göre HDTV ekranındaki görüntü de ona uygun bir yerleşim sergileyecektir.

Galeri: Apple Dijital AV Adaptörü
[nggallery id=521]

Apple’un bu video aksesuarı iPad 2’nin yanı sıra iPad 1 veya iPhone 4 için de kullanılabilir. Ancak bu durumda birtakım kısıtlamalarla karşılaşacaksınız. Sözünü ettiğimiz cihazlarda tüm görüntülerin HDTV’ye yansıtılması söz konusu değil. Bunun yerine cihazın doğal videolar, iPod ve fotoğraf galerisi uygulamalarındaki içerikleri ve YouTube uygulaması üzerinden izlediğiniz videoları HDTV üzerinden izleyebilirsiniz. Birkaç üçüncü parti video uygulaması üzerinden yaptığımız denemeler ise sadece sesin aktarıldığını, görüntünün ise iPad 1 / iPhone 4 üzerinden aktığını gösterdi. Apple’ın dijital ses/video adaptörü ABD’de 39$’dan satılıyor.

Video: Apple Dijital AV Adaptörü

Smart Cover

Apple birinci nesil iPad ile birlikte siyah renkli bir kılıfı da satışa sunmuştu. Bu kılıf iPad’in ekranı dışında her yerini sarıyor, onu darbe ve çizilmelere karşı koruyordu. Ayrıca iPad için bir stand vazifesi de görüyordu. Severek kullandığımız bu kılıfın dezavantajı biraz ağır oluşuydu. Bu da iPad 1’in ağırlığının üstüne ek bir ağırlık bindiriyor ve elde uzun süre kullanımlarda yorgunluk yaratıyordu.

İkinci nesil iPad ile birlikte öncekinden çok farklı bir aksesuar geldi. Aslına bakarsanız Smart Cover olarak adlandırılan bu yeni aksesuara kılıf demek pek doğru değil. Bu aksesuar iPad 2’den çok onun ekranını korumak, aynı zamanda cihaza da bir hava katmak için geliştirilmiş. Poliüretan ve deriden yapılmış versiyonları bulunan bu akıllı kapaklar iPad 2’ye menteşe kısmında yer alan güçlü mıknatıs sayesinde tutunuyor. Gerçekten Smart Cover’ı iPad 2’ye yaklaştırdığınızda ortaya çıkan manyetik çekim o kadar kuvvetli ki, Smart Cover anında iPad 2’ye tutunuyor, üstelik kendini mükemmel bir şekilde hizalıyor ve ekranı tamamen örtüyor.

Galeri: Apple iPad 2 Smart Cover
[nggallery id=520]

Smart Cover’ın bir diğer özelliği de ekran kilidi vazifesi görmesi. iPad 2’nin Ayarlar menüsünden aktifleştirebileceğiniz özellik sayesinde Smart Cover’ı kaldırdığınız anda iPad 2’nin ekranı uyku durumundan çıkıyor ve kullanıma hazır hâle geliyor. İç kısmı mikrofiber kaplı olan bu kapak iPad 2’nin ekranını temizleme görevi de üstleniyor.

Smart Cover oldukça yenilikçi bir aklın ürünü olsa da, kullanımının çok da pratik olmadığını söylemeliyiz. Etkileyici bir aksesuar olsa da, iPad 2’nin arka kısmını korunmasız bırakıyor. Bu durumda Smart Cover haricinde ek bir kılıfa ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu noktada iPad 2 için üçüncü parti kılıf üretecek şirketler için büyük bir fırsat doğuyor. Smart Cover’ı bir defter kapağı gibi kaldırıp iPad 2’nin arkasına çevirerek kullanım mümkün, ancak bu durumda da Smart Cover’ın uç kısmı askıda kalıp bir yaprak gibi sallanabiliyor, bu da rahatsızlık verici bir durum olsa gerek.

Video: Apple iPad 2 Smart Cover

Yine de, Smart Cover iPad 2’yi satın alacak olan kimselerin aklını çelecek bir aksesuar gibi duruyor. Smart Cover’ın poliüretandan üretilmiş olan canlı renklere sahip versiyonları 39$’dan, deriden üretilmiş klasik renkli versiyonları ise 69$’dan ABD’de satılıyor.

Sonuç

2010 yılını domine eden, insanların bilgisayar kullanma alışkanlıklarını değiştiren, Türkiye’de de büyük ilgi toplayan iPad üzerine yapılan eklemeler ve tasarımdaki değişiklikler iPad 2’yi 2011 yılında giderek kızışması beklenen tablet savaşı için hazırlıklı hâle getirmiş durumda. Apple A5 işlemcisinin performans açısından yaptığı katkılar gözle görülür biçimde ortada. Ayrıca tasarımdaki değişikliklerle birlikte iPad 2 çok daha göz alıcı ve ergonomik bir cihaz olmuş. Eklenen kameralar da, insanların artık elektronik cihaz satın alırken olmazsa olmaz olarak kabul ettiği bir gereksinimi karşılamış oluyor. Donanım cephesinde yapılan değişiklikler, bununla birlikte yazılım cephesinde Apple’ın geliştirdikleriyle birlikte binlerce üçüncü parti uygulama iPad 2’yi, 2011 yılında bir tablet bilgisayar satın alma planı yapanlar için birinci seçim hâline getiriyor.

Eğer niyetiniz iPad 2 alacak olmalıysa ve hangi kapasiteyi seçeceğinize karar veremiyorsanız, bizim tavsiyemiz en az 32 GB’lık seçeneği göz önünde bulundurmanız yönünde olacak. Bu sayede uygulamalar, uygulama içinde sunulan gazete, dergi gibi içerikleri, video dosyaları ve fotoğraflar için yeterli alana sahip olmuş olacaksınız.

Peki, zaten birinci nesil iPad’e sahip olan kullanıcılar ne yapacak? iPad 2’ye terfi etmeleri gerçekten gerekli mi? Cevabı baştan verelim, çok da gerekli değil. Yapılan eklentiler sonucunda iPad 2’nin iPad 1’den üstün olduğu ortada, ancak buna rağmen iPad 1’de çoğu alanda tatmin edici seviyede işlev sunmayı sürdürüyor. Bir benzetmeyle anlatacak olursak, ortada iPhone 3GS’ten iPhone 4’e geçiş gibi bir durum yok. Belki, Apple iPad 2’de iPad 1’inkiyle aynı ekranı sunmuyor olsaydı, düşüncemiz farklı olabilirdi.

Apple iPad 2 önce 11 Martta ABD’de satışa çıktı, 25 Mart Cuma günü ise buna 25 ülke daha eklendi. Önümüzdeki aylarda iPad 2’nin küresel açılımı sürecek ve bunun içinde tabii ki Türkiye’de yer alacak. Kişisel düşüncemiz Türkiye’nin yaza iPad 2 ile birlikte gireceği yönünde.

Not: İnceleme için verdiği destek ve katkılardan dolayı Mustafa Tan’a ve kardeş blogumuz iPhone Türkiye‘ye sonsuz teşekkürler! FaceTime sunumu sırasında verdiği destekten dolayı da Burak Çatalyürek’e teşekkürü bir borç biliriz.