Bu yılın başlarından itibaren görmeye başladığımız Android Honeycomb tabletler arasında Acer’ın da seçenekleri yer alıyordu. Geçtiğimiz nisan ayında bizzat tanışma fırsatı bulduğumuz Acer Iconia Tab A500 yaklaşık birkaç aydır Türkiye’deki teknoloji mağazalarında sunulan tablet seçenekleri arasında yer alıyor. NVIDIA Tegra 2 ile güçlendirilen tabletlerden biri olan Acer Iconia Tab A500 test merkezimize ulaşınca onu yakından inceleme ve fikir elde etme fırsatına sahip olduk.
2011 yılı içinde seçenek sayısı artan ve gelecek yılla birlikte çıkacak Ice Cream Sandwich tabletlerle birlikte daha da çetin bir rekabete sahip olacak Android tablet arenasındaki oyunculardan biri olan Acer Iconia Tab A500’ün donanımı, yazılımı, sunduğu farklılıklar ve performansı hakkındaki detayları yazının devamında yer alan detaylı Acer Iconia Tab A500 incelemesinde bulabilirsiniz.
Video: Acer Iconia Tab A500 İncelemesi
Galeri: Acer Iconia Tab A500
[nggallery id=769]
Tasarım
Acer Iconia Tab A500, 260 x 177 x 13.3 mm’lik boyutlara ve 730 gr. ağırlığa sahip. Her ne kadar en ince ve hafif Android tablet olmasa da, barındırdığı ek portlar göz önüne alındığında Iconia Tab A500’in optimum kalınlıkta ve ağırlıkta olduğunu söyleyebiliriz. 10.1 inç’lik ekran barındıran bu cihazın ön kısmında, yatay tutuşta ekranın solunda kalacak şekilde bir ön kamera yer alıyor.
Ekranın alt kısmında, dok cihazı veya klavye gibi aksesuarlar için özel bir bağlantı yuvası yer alıyor. Cihazın sağ tarafında şarj işlemini sağlayan ayrı bir giriş yer almakta. Bu kısımda aşağı doğru ilerlediğimizde microUSB portu karşımıza çıkıyor. Bu yuva bilgisayar bağlantısını gerçekleştiriyor. microUSB portunun yanındaysa harici disk veya fare gibi çevresel arabirim cihazlarını bağlamaya olanak sağlayan USB 2.0 portu yer almakta. Sol tarafa baktığımızda, sol işaret parmağının rahatlıkla erişeceği yere küçük bir güç ve ekran açma tuşu yerleştirilmiş. Bu tuşun hemen altında 3.5 mm’lik kulaklık jakı yer alıyor. Bu kısmın en aşağısında microHDMI portu bulunmakta. Cihazın üst kısmında sola doğru şekilde ses kademe tuşu ve ekran oryantasyon kilit anahtarı yerleştirilmiş. Bunların yanında bir kapağın arkasına gizlenmiş şekilde microSD kart yuvası yer alıyor. 3G destekli A501’de SIM kart yuvası da bu bölümde yer alıyor.
Cihazın fırçalanmış metal görünümlü arka panelinde ise sağ üst köşeye yerleştirilmiş flaşlı kamera bulunmakta Alta doğru da sağda ve solda olacak şekilde birer hoparlör yer alıyor. En ortada ise kabartmalı bir Acer logosu dikkat çekiyor.
Donanım
Acer Iconia Tab A500’de yukarıda belirttiğimiz gibi 10.1 inç’lik bir ekran yer alıyor. Bu ekran 800 x 1280 piksel çözünürlüğe sahip. Yeterli bir görüş sunan bu ekran karşıdan olduğu kadar diğer açılardan da tatmin edici bir görüş sunuyor. Ne var ki, ekranın üzerindeki parlak camın yansıma yapması ekrana bakış açısı yükseldikçe seyir zevkini biraz gölgeliyor. Acer Iconia Tab A500 de kendisiyle aynı zamanda çıkan Android tabletler gibi 1 GHz’lik NVIDIA Tegra 2 işlemci barındırıyor. Buna 1 GB RAM eşlik ediyor. Chazın 16 ve 32 GB’lık dahili bellek seçenekleri mevcut, bize gelen test ürünü içinde 32 GB’lık dahili bellek yer alıyor. Yukarıda belirttiğimiz microSD yuvası sayesinde depolama alanını 32 GB daha arttırmak mümkün oluyor.
Acer Iconia Tab A500’ün kablosuz bağlantı seçeneklerine baktığımızda 802.11b/g/n Wi-Fi ve Bluetooth 2.1+EDR’ın yer aldığını görüyoruz. Tablet sadece Wi-Fi özelliği barındırdığı için GPS desteği yer almıyor. Barındırdığı USB 2.0 portu sayesinde harici disk veya USB fare gibi cihazları bağlamak mümkün. Bu arada microHDMI portu sayesinde harici monitörlere veya HDTV’lere de görüntü aktarımı mümkün kılınıyor. Bunların dışında ivmeölçer, jiroskop ve yakınlık sensörü gibi modüller de tablet üzerinde mevcut.
Yazılım
Acer Iconia Tab A500 piyasaya Android 3.0 Honeycomb ile çıktı. Cihaz test merkezine geldiğinde yaptığımız yazılım kontrolünde Android 3.2’nin varlığını gördük ve bu sürüme güncelleme işlemini gerçekleştirdik. Yaklaşık 300 MB civarında bir boyuta sahip olan güncelleme dosyası Wi-Fi üzerinden indiriliyor ve güncelleme işlemi yarım saatten az bir sürede gerçekleştiriliyor. Android 3.2 güncellemesiyle birlikte cihaz akıllı telefonlara özel olarak hazırlanmış Android uygulamalarını tam ekranda zumlanmış bir şekilde, aynen iPad’de çalışan iPhone uygulamaları gibi çalıştırır hâle getiriyor.
Android 3.2 Honeycomb’un üzerinde Acer’ın Iconia Tab Android tabletlerine özel bir kullanıcı arayüzü çalışıyor. Acer’ın yeşil renkli logosunun tonlarında hazırlanmış olan bu kullanıcı arayüzü önceden yüklenmiş çeşitli uygulamalar ve başlangıç portallarıyla birlikte yüklü geliyor. Acer’ın masaüstü tarafında da varolan clear.fi multimedya servisinin Android uygulaması tablette mevcut. Bunun yanı sıra okuma, oyunlar, multimedya ve sosyal gibi farklı kategorideki uygulamaların bir araya toplandığı dört farklı başlangıç portalına da tabletin ana ekranından erişiliyor. Sözünü ettiğimiz bu portalların içinde ilgili kategoriye uygun düşen uygulamaların kısayolları yer alıyor. Kullanıcılar sağ üst köşede yer alan artı ikonuna dokunarak bu alanlara yeni uygulama kısayolları ekleyebilir ya da varolanları kaldırabilir.
Yukarıda bahsettiğimiz bu kısayol portallarının dışında Acer Media, Acer Sync, Media Server, MusicA gibi uygulamalar tablette yüklü geliyor. Ayrıca saat, hava durumu gibi Acer’ın kullanıcı arayüzüne özel çeşitli ana ekran bileşenleri de mevcut. Bunun yanı sıra Google’ın servislerinin Android uygulamaları Gmail, Haritalar, Latitude da Acer Iconia Tab A500’de yüklü geliyor. SocialJogger adı verilen sosyal medya uygulamasını tablete yükleyen Acer bunun yanı sıra Facebook web sitesinin kısayolunu da uygulama menüsüne eklemeyi ihmâl etmemiş. Daha fazlasını isteyenler için Android Market üzerinden binlerce uygulamayı indirmek de mümkün.
Acer Iconia Tab A500 kullanıcılara tatmin edici bir internet deneyimi sunuyor. Honeycomb’un doğal mobil internet tarayıcısıyla sayfaları masaüstü formunda görüntülemek mümkün. Sayfa içerisinde yakınlaştırma ve kaydırma işlemleri anlık bir takılmanın dışında rahat bir şekilde gerçekleştiriliyor. Bu anlık takılma da sayfanın yakınlaştırılan veya kaydırılan bölümünün işlenmesinden kaynaklanıyor. Adobe Flash Player’ın en son sürümünün yüklü olduğu tablet Flash tabanlı videoları düzgün bir şekilde gösteriyor. 720p YouTube videolarını da tablet üzerinde rahatlıkla oynatmayı başardığımızı söylemeliyiz.
Acer Iconia Tab A500 her ne kadar bir multimedya ve internet tableti gibi görünse de Acer bu tablete çeşitli okuma ve ofis uygulamaları eklemiş. LumiRead ve Kobo e-kitap uygulamaları ve Zinio elektronik dergi uygulamaları tablette yüklü geliyor. Öte yandan ofis işleri de DocumentsToGo uygulamasına emanet edilmiş. Bu uygulama üzerinden Microsoft Excel, Word ve PowerPoint uyumlu dokümanlar oluşturmak mümkün.
Kamera
Acer Iconia Tab A500’ün arkasında 5 megapiksellik, otomatik odaklı ve LED flaşlı kamera yer alıyor. Bu kamera her ne kadar belirtilmese de 720p HD video kaydı yapabiliyor. Acer uygulama menüsüne hem fotoğraf çekimi hem de video çekimi için iki ayrı kısayol yerleştirmiş. Halbuki bu iki kısayol da aynı uygulamaya çıkıyor, sadece başlattıkları işlevler farklı. Honeycomb’un alıştığımız kamera arayüzünde Acer’ın çeşitli özelleştirmeleri mevcut. Kamera ayarları, efektler hızlı ve rahat bir şekilde yapılabiliyor. Bu arada tabletin ön yüzünde yer alan 2 megapiksellik kamerayla da çekim yapmak mümkün.
Acer Iconia Tab A500’ün kamerasıyla yeterli ışığın bulunduğu ortamlarda canlı ve gerçeğe yakın renklere sahip kareler yakalayabilirsiniz. Bu arada kameranın düşük ışıkta gösterdiği performans da fena sayılmaz. Hafif gürültü göze çarpsa da genel olarak kameranın düşük ışıkta da iyi bir performans gösterdiğini söyleyebiliriz. LED flaş da karanlık ortamlarda fotoğraf çekimine yardımcı olacaktır. Kameranın makro performansının da fena sayılmadığını söyleyebiliriz. Kısacası, Acer Iconia Tab A500 belki bir fotoğraf makinesi işlevi görmez, ancak Facebook veya Twitter gibi ortamlarda paylaşacak yeterlilikte, belki onun da ötesinde fotoğraf çekmeye imkân tanır.
Galeri: Acer Iconia Tab A500 Kamera Fotoğrafları
[nggallery id=770]
Acer Iconia Tab A500’ün 720p HD video kayıt performansı da iyi sayılır. Her ne kadar çekilen video yapılan sıkıştırma işlemi nedeniyle detaylarını kaybetmiş ve pürüzsüzleştirilmiş bir hava kazanmış olsa da, YouTube gibi video paylaşım sitelerinde kaliteli bir seyir sunacaktır. El titremelerinin videoya etkisinin o kadar da kötü olmadığını gözlemledik.
Video: Acer Iconia Tab A500 Kamerasından Örnek Video
Multimedya
Eklediği farklı multimedya uygulamaları Acer’ın Iconia Tab A500’ü bir multimedya tableti olarak konumlandırdığını gösteriyor. Cihaz üzerinde tüm multimedya uygulamalarının yer aldığı Multimedya adlı bir başlangıç ekranı bulunuyor. Acer’ın clear.fi adı verilen multimedya yazılımının Android versiyonu cihazda yüklü geliyor. Bu uygulama üzerinden Iconia Tab A500 üzerindeki tüm multimedya dosyalarını görüntülemek mümkün oluyor. Bunun yanı sıra Acer Iconia Tab A500’de yer alan DLNA desteği sayesinde cihazla aynı ağda bulunan diğer DLNA destekli cihazlarda paylaşıma açılmış multimedya içeriklerini burada görmek mümkün. Acer Media uygulaması da clear.fi ile benzer işlevleri sunuyor, ancak etki alanı sadece A500 ile sınırlı. Ayrıca bu uygulama üzerinden fotoğraf ve video çekim uygulamalarına hızlı şekilde geçiş yapmak da mümkün. Acer Iconia Tab A500’ün video bakımından kod desteği biraz sınırlı. Bilgisayarın sabit diskine attığınız DivX, XviD veya .MKV dosyalarını bu uygulamalar görmüyor. Bu nedenle Android Market’ten üçüncü parti video oynatma uygulaması indirmek iyi bir fikir gibi görünüyor.
Acer Iconia Tab A500’e yüklediğimiz VPlayer uygulaması üzerinden 720p HD kaliteli bir MKV film dosyasını oynatmaya çalıştık. Herhangi bir karelenme, takılma durumu söz konusu olmasa da, videonun çerçeve hızı düşük kalıyor ve sesle senkronizasyon sorunu baş gösteriyor. Kısacası Acer Iconia Tab A500 720p MKV dosyaları oynatma konusunda pek yeterli değil. Ancak YouTube üzerindeki 720p HD Flash videoları yukarıda da bahsettiğimiz gibi oynatabilmeniz mümkün.
Acer Iconia Tab A500’ün müzik tarafındaki uygulamalarına baktığımızda yukarıda belirttiğimiz uygulamaların müzik dinleme işini de yerine getirdiğini görüyoruz. Cihaz MP3, WAV, WMA, eAAC+ formatlarını destekliyor. Bu arada cihazda MusicA adı verilen bir uygulama da Shazam gibi ortamda çalan, adını veya kimin söylediğini bilmediğiniz şarkıların bilgilerini bulmanızı sağlıyor. Tablet üzerinde çalmakta olan bir şarkının bilgilerini MusicA ile doğrulamaya çalıştık, ancak MusicA bu sınavı geçmeyi başaramadı. AUPEO! adı verilen başka bir uygulama da internet radyosu işlevini görüyor. Bu uygulama üzerinden belirli müzisyenlere ait, o müzisyenlerin yaptığı tarzda müzik yapan diğer müzisyenlerin şarkılarından da seçilerek listesi oluşturulan radyo istasyonlarını dinlemek mümkün. Ayrıca kullanıcının ruh hâline uygun radyo istasyonları da mevcut.
Fotoğraf tarafında Android ile birlikte gelen Galeri uygulamasının yanı sıra PhotoBrowser 3D adı verilen bir albüm uygulaması da bulunuyor. Cihazın kamerasıyla çekilen fotoğraflar bir albüm şablonu içerisinde, yaprak çevirme efektleriyle zenginleştirilmiş şekilde gösteriliyor. Tablet üzerinde oldukça hoş ve zevkli biçimde kullanılabilecek bir uygulama gibi görünüyor.
Acer Iconia Tab A500’ün arkasında yer alan stereo hoparlörler cihazın arka panelinin kıvrım yapmaya başladığı yere konumlanmış. Bu sayede tablet herhangi bir yüzeye konduğunda bile iyi bir ses elde etmek mümkün. Ses çıkışının bir tablete göre yeterli ve iyi olduğunu söyleyebiliriz. Sesi fazla yükselttiğinizde patlama yapma gibi bir durum söz konusu değil. Bu da bir multimedya tableti olan Acer Iconia Tab A500’e yakışıyor.
Performans ve Batarya
Acer Iconia Tab A500, 2011 model çoğu tablet gibi 1 GHz’lik çift çekirdekli NVIDIA Tegra 2 işlemciyle birlikte geliyor. Bu nedenle performans açısından Motorola XOOM, ASUS Eee Pad Transformer gibi Android Honeycomb tabletlerden çok aşağı kalır tarafı yok. Onlarla hemen hemen aynı kullanıcı deneyimini sunuyor. Zaten SmartBench 2011 benchmark uygulamasıyla yaptığımız test de bunu gösteriyor:
SMARTBENCH 2011 PUANLARI | ||
Cihaz | Üretkenlik | Oyun |
Acer Iconia Tab A500 Android 3.2, 1.0 GHz |
2713 | 2283 |
ASUS Eee Pad Transformer Android 3.1, 1.0 GHz |
2922 | 2337 |
Motorola Xoom Android 3.1, 1.0 GHz |
2946 | 2402 |
Acer Iconia Tab A500’de 3260 mAh’lik bir batarya yer alıyor. Aynı şekilde 3G destekli A501’de de 3260 mAh’lik bir batarya mevcut. Tabletin batarya açısından rakiplerinin gerisinde kaldığını söylemek gerek. A500 web’de gezinme, e-posta kontrolü, YouTube’da video izleme gibi temel işlevlerin içinde bulunduğu şekilde kullanıldığında yaklaşık 6 saatlik bir kullanım sunuyor.
Sonuç
2011 yılının başında tanıtılan Acer Iconia Tab A500 kendisiyle aynı zamanda piyasaya çıkan Android Honeycomb tabletlerle başabaş bir performans sergiliyor. Kullanıcı arayüzü açısından Acer’ın yaptığı özelleştirmeler bu tablete gerçekten farklılık katıyor. Tablet gerçek bir multimedya tableti olarak nitelendirilebilir ancak video kod desteği zenginleştirilse ve 720p HD video oynatımında başarılı olsa bu sıfatı daha fazla hakederdi. Cihazın alt kısmında yer alan dok portu bir kapak arkasına gizlense tabletin tasarımı açısından daha fazla bütünlük oluşurdu, bu hâliyle tableti dikey tutuşta kullanmak biraz rahatsızlık veriyor. Öte yandan Acer bu tablete biraz daha yüksek kapasiteli bir batarya eklese daha iyi olurdu.
Acer Iconia Tab A500’ü piyasada 1000 TL civarında bir fiyattan bulmak mümkün. Uygun fiyatı, Acer Iconia Tab A500’ün rakiplerine göre eksik olan yanlarını kapatmasını sağlıyor. Daha az harcama yaparak piyasada bulunan daha pahalı Android tabletlerle aynı seviyede performans elde edebilirsiniz, ancak bunun karşılığı daha düşük pilde çalışma süresi olacaktır. Eğer bu sizin için bir problem değilse, Acer Iconia Tab A500’e yatırım yapmayı düşünebilirsiniz.