Özellikle Afrika’da hatırı sayılır bir kullanıcı kitlesine ulaşan Tecno, bir süre önce Türkiye akıllı telefon pazarına da adım atmıştı. Çinli üreticinin Türkiye’deki “yerli üretim” rüzgarına kapılması da fazla zaman almadı. Şirketin Türkiye’de ürettiği Tecno Camon 16 modeli de kullanıcılarla buluşmaya başladı. Tecno Camon 16 inceleme yazımızda bu akıllı telefona dair detayları ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.
Tecno Camon 16 inceleme: Tasarım
Tecno Camon 16, görsel açıdan günümüzün standart giriş segmenti telefonlarının tasarımından pek fazla uzaklaşmıyor. Akıllı telefonun önünde detaylarını daha sonra paylaşacağımız 6.8 inç büyüklüğünde bir ekran bulunuyor. Bu ekran ön panelin yüzde 83.2’lik kısmını kaplıyor.
Ekranın etrafındaki çerçevenin günümüz standartlarına kıyasla biraz daha kalın olduğunu belirtmek gerekiyor. Alt kenar çerçevesi de diğer kenarlardan daha kalın. Ekranın sol üst köşesinde ise telefonun 16 megapiksel ön kamerasına ev sahipliği yapan delik bulunuyor.
Telefonun sol kenarında çift nano SIM kart ve microSD kart tepsisinin yerleştirildiği yuva bulunuyor. Sağ kenarda ise güç butonu ve ses kontrol tuşları kullanıcıları karşılıyor. Üst kenar ise boş bırakılmış.
Tecno Camon 16’da ekranın alt kenarında ise soldan sağa doğru sırasıyla mikrofon, kulaklık jakı, microUSB girişi ve hoparlör ızgarası bulunuyor. USB-C’nin yaygın standart hâline geldiği bir ortamda microUSB’nin tercih edilmesinin hayal kırıklığı yarattığını söylemek gerekiyor. Hoparlörden çıkan ses makul yükseklikte olsa da, kalitesi pek tatmin edici seviyede değil.
Tecno Camon 16’nın arka panelinde ise göze ilk olarak kare şeklindeki kamera adası çarpıyor. Burada yer alan dört kamera sensörünün teknik özelliklerine daha sonra değineceğiz. Kamera sensörünün hemen altında ise telefonun parmak izi tarayıcısı bulunuyor. Bu tarayıcıya hem sağ hem de sol elin işaret parmaklarıyla rahatlıkla erişilebiliyor.
Tecno Camon 16’nın plastik arka paneli parmak izlerini göstermiyor. Akıllı telefon ele rahatlıkla oturuyor. Tecno Camon 16, 207 gram ağırlığında bir cihaz olsa da elde ve cepte rahatsız edici bir his yaratmıyor.
Tecno Camon 16’nın kutusundan koruyucu bir şeffaf kılıf ve ekran koruyucunun da çıktığını belirtmekte fayda var.
Tecno Camon 16 inceleme: Ekran
Tecno Camon 16’da 6.8 inç büyüklüğünde IPS LCD ekran bulunuyor. 1620 x 720 piksel çözünürlük sunan bu ekranın piksel yoğunluğu ise 263 ppi. Ekranın üzerinde ise yukarıda da belirttiğimiz gibi yuvarlak kamera deliği mevcut. Giriş segmentinde genellikle çentik tercih edildiği için Tecno’nun burada ayırt edici bir dokunuş yaptığı söylenebilir.
Ekranın büyüklüğü oldukça etkileyici. 6.8 inçlik ekran bir şeyler izlemek veya oyun oynamak için oldukça keyifli. Ancak çözünürlüğün ve keskinliğin düşük olması bu keyfi yaşamayı engelliyor. Yine de, bu noktada Tecno Camon 16’nın giriş segmentinde konumlanan bir cihaz olduğunu hatırlamak ve HD+ ekran çözünürlüğü sunmasını yadırgamamak gerekiyor. 60 Hz yenileme hızı da ekranın doyurucu bir oyun deneyimi yaşatmasını zorlaştırıyor.
Tecno Camon 16’da ekranın parlaklığı otomatik olarak ayarlanabiliyor. Bu sayede telefonu güneş ışığı altında görme konusunda bir sıkıntı yaşanmıyor. Ekranla ilgili tercihler ise Ayarlar menüsündeki ekran bölümü üzerinden yapılıyor. Burada kullanıcılara koyu modu veya göz bakımı olarak adlandırılan mavi ışık filtresini aktif hâle getirme imkanı veriliyor.
Tecno Camon 16’nın ekran ayarlarında “Yanlışlıkla modu” olarak adlandırılan bir seçenek dikkat çekiyor. Bu özellik menzil sensörünü kullanarak ekranın açık olduğu durumlarda telefonu cebe koyarken veya cepten çıkartırken yanlış bir uygulama açılmasını veya arama yapılmasını engelliyor.
Tecno Camon 16 İnceleme: Donanım ve Performans
Tecno Camon 16’nın kalbinde MediaTek’in Helio G70 işlemcisi bulunuyor. Test merkezimize gelen cihazda bu işlemciye 6 GB RAM ve 128 GB depolama alanı eşlik ediyor. Depolama alanının microSD kart ile genişletilebildiğini bir kez daha hatırlatmakta fayda var.
Bu teknik kadronun giriş segmentinde konumlanan bir cihaz için oldukça güçlü olduğu söylenebilir. Özellikle 6 GB RAM ve 128 GB depolama alanının varlığı Camon 16’nın artı hanesine yazılabilir. Giriş segmentindeki telefonların büyük kısmında RAM kapasitesi 4 GB ile sınırlı kalırken, dahili depolama alanı olarak da 64 GB sunuluyor.
6 GB RAM kapasitesinin varlığı özellikle çoklu görev konusunda Tecno Camon 16’ya önemli bir avantaj sağlıyor. Tecno Camon 16’da ekran çok hızlı olmasa da uygulamalar arasında geçiş kolaylıkla yapılıyor ve uygulamalar fazla zaman geçmeden başlatılıyor.
Tecno Camon 16’da ön yüklü olarak sunulan araç ve uygulamaların sayısı bir hayli fazla. Bu da telefonun sunduğu deneyimi biraz hantallaştırıyor. Yine de, Tecno Camon 16 günlük işleri yerine getirme konusunda makul bir performans sergiliyor. Telefonla internette gezinirken, sosyal medya uygulamalarında takılırken ve bunları yaparken bir taraftan Spotify’da müzik dinlerken herhangi bir problem yaşanmıyor.
Tecno Camon 16’da kullanıcılara çok sayıda ön yüklü oyun sunuluyor. Bu durum Camon 16’nın bir “oyun telefonu” olduğu anlamına gelmiyor. Yine de, MediaTek’in oyun serisinde sunduğu Helio G70 işlemcinin varlığı, telefona bazı avantajlar sağlıyor.
Helio G70 pek çok popüler oyunu 30 fps’de çalıştırabiliyor. Tecno Camon 16 ise kullanıcılara 60 fps’ye çıkma imkanını veriyor. Bu durumda ekran çözünürlüğünün HD+ olmasının da etkisinin olduğunu belirtmek gerekiyor. Özellikle çok işlemci gücüne ihtiyaç duyulmadığında daha yüksek kare oranlarına ulaşılabiliyor. Tecno Camon 16’da oyun deneyimiyle ilgili diğer özelliklere yazının ilerleyen bölümlerinde değineceğiz.
Tecno Camon 16’da kullanıcılara kimlik doğrulamak için iki biyometrik çözüm sunuluyor. Bunlardan ilki yüz tanıma özelliği. Akıllı telefon, kullanıcıların yüzünü algıladığı anda ekran kilidini hızlı biçimde açabiliyor. Yüz tanıma özelliği güneş gözlüğü takarken işlemiyor. Ancak karanlık odalarda bile bu yöntemle ekran kilidini kaldırmak mümkün oluyor.
Tecno Camon 16’daki diğer doğrulama çözümü ise parmak izi tarayıcısı. Telefonun arka panelindeki parmak izi tarayıcısına her iki elin işaret parmaklarıyla rahatlıkla erişilebiliyor. Tarayıcı da son derece hızlı biçimde çalışıyor.
Tecno Camon 16, Geekbench 5 benchmark testinden tek çekirdekte 380 çok çekirdekte ise 1322 puan alıyor.
Tecno Camon 16 inceleme: Pil
Tecno Camon 16’ya ihtiyaç duyduğu enerjiyi 5000 mAh kapasiteli pili veriyor. İşlemci ve HD+ çözünürlüklü ekran birlikteliği sayesinde telefon, bir günü rahatlıkla çıkarıyor. Hatta ertesi günün ortalarına kadar da Camon 16’yı şarj etmeye gerek kalmayabiliyor.
Telefonda pil ömrünü optimize etmek için çeşitli imkanlar da mevcut. Ayarlar menüsündeki “Batarya laboratuvarı” modunda farklı güç tasarrufu seçeneklerini bulmak mümkün oluyor. Örneğin, pil ömrünü korumak için telefon zamanlanmış şekilde uçak moduna alınabiliyor.
Tecno Camon 16’da microUSB girişi olduğunu daha önce belirtmiştik. Bu tercihin olumsuz etkisi, Camon 16’nın pilini doldururken fazlasıyla hissediliyor. Telefonun pili tamamen boşaldığında yeniden doldurmak 3 saatten fazla zaman alıyor. Pilin yüzde 50 doluluk oranına ulaşması içinse yaklaşık 1,5 saatten biraz daha az bir süre gerekiyor.
Tecno Camon 16 inceleme: Yazılım
Tecno Camon 16 kutusundan Android 10 işletim sistemiyle çıkıyor. Bu işletim sistemini HiOS 7.0 kullanıcı arayüzü tamamlıyor. HiOS, saf Android deneyimini oldukça yoğun biçimde özelleştiriyor. Ayrıca Android 12’nin çıkışının yaklaştığı bugünlerde Android 10’la karşılaşmanın da üzücü bir durum olduğunu söylemek gerekiyor.
HiOS yukarıda da belirttiğimiz gibi ok sayıda ön yüklü uygulama ve araç barındırıyor. Bunlardan bazıları işlevsel olsa da, bazılarına da pek ihtiyaç duyulmuyor. Ayrıca kullancı arayüzünde reklamlarla karşılaşmak biraz can sıkıyor.
Bu reklamlar uygulamalarda gösterilmiyor. Reklamlarda fiziksel bir ürün de önerilmiyor. Ancak kullanıcılara bildirim ekranında Palm Store üzerinden indirebilecekleri uygulamalar öneriliyor. Bu öneri bildirimini görmemek için devredışı bırakmak gerekiyor. Uygulama çekmecesinde ise cihaza yüklemeden anında erişilebilecek oyun ve uygulamalar en tepede gösteriliyor. Bu önerileri kaldırılamıyor.
Neredeyse tüm Android telefonlarda ön yüklü olarak bulunan Google uygulamaları Tecno Camon 16’da da mevcut. Ana ekrandaki Google klasöründe Gmail, Google Haritalar, Google Drive ve YouTube gibi uygulamalar yer alıyor. Buna ek olarak; Chrome, Mesajlar ve Takvim gibi uygulamalar da telefonda varsayılan çözüm olarak sunuluyor.
Bu noktada HiOS’te bazı Google uygulamalarının ikonlarının değiştirildiğini belirtmek gerekiyor. Google Fotoğraflar, Google Takvim, Google Mesajlar ve Chrome gibi uygulamalar için HiOS’te farklı ikonların sunulması göze çarpıyor.
Ana ekrandaki HiOS ailesi klasöründe yukarıda bahsettiğimiz yüklenmeden erişilebilen oyun ve uygulamaları görmeyi sağlayan Anında uygulamalar kısayolu, QR kod okuyan Akıllı Tarayıcı ve Tecno dünyasından haberleri almayı sağlayan Tecno Spot uygulamaları yer alıyor.
Akıllı telefonun ana ekranında adı Klasör olarak bırakılmış bir klasör de mevcut. Bu klasörde oyunların yanı sıra Hi Translate isimli çeviri aracı yer alıyor. Bu çeviri aracı yazıların fotoğrafını çekerek çeviri yapabiliyor. Buna ek olarak, kullanıcılara farklı yerlerde işlerine yarayabilecek bazı kalıplaşmış cümleler de gösteriliyor. Söz konusu cümleler sesli olarak okutulabiliyor.
Tecno Camon 16’ya uygulama veya oyun indirmek isteyenlerin önünde Google Play Store dışında başka seçenekler de mevcut. Bunlardan birisi Palm Store uygulama mağazası. Burada bilinen popüler oyun ve uygulamalar yer alıyor. Oyunlara özel bir mağaza arayanlar ise AHA Games isimli mağazayı kullanabilir.
Tecno Camon 16’nın ana ekranında sağa doğru sürükleme yapıldığında bilgi ve öneri ekranı ortaya çıkıyor. Kart tasarımına sahip bu ekran üzerinden tema değiştirilebiliyor, takvim kayıtları ve hava durumu bilgileri görülebiliyor. AHA Games üzerinden indirilebilen anında oyunlarla ilgili öneriler de burada sunuluyor. Bu ekran kullancı tercihleri doğrultusunda özelleştirilebiliyor.
Ana ekranda aşağıdan yukarıya doğru sürükleme hareketi yapıldığında ise uygulama çekmecesi açılıyor. Burada da en üstte anında uygulama önerileri görülüyor. Bunların hemen altında ise yakın zamanda kullanılan uygulamaları görmek mümkün oluyor. Çekmecenin geri kalanında uygulamalar alfabetik olarak gruplandırılmış biçimde sıralanıyor.
Oppo ve Realme’nin telefonlarında gördüğümüz akıllı kenar çubuğunun bir benzeri HiOS’te de bulunuyor. Ana ekranda ses kontrol tuşlarının hizasından sola doğru sürükleme hareketi yapıldığında küçük bir çubuk ortaya çıkıyor. Bu çubuk sayesinde belli uygulamalar hızlı biçimde başlatılabiliyor. Hızlı başlatılacak uygulamalar kullanıcılar tarafından belirlenebiliyor. Ekran görüntüsü almak, tarama yapmak veya güç artırma gibi işlemler için de bu çubuk kullanılabiliyor.
Tecno Camon 16’da kullanıcıları bekleyen ön yüklü uygulamalardan birisi de Phone Master. Kontrol paneli olarak da işleyen bu uygulama; önemsiz dosyaları silme, veri yönetimi, belleği temizlemek gibi işler için kullanılabiliyor. Dosya taşıma, fotoğraf temizleme, uygulama yönetme gibi işlerde de Phone Master göreve hazır.
HiOS’te kullanıcıları bekleyen özelliklerden birisi de Oyun Modu. Bu mod üzerinden kullanıcılar ekran parlaklığı kilidi, navigasyon kilidi ve şebeke kilidi gibi özellikleri aktive edebiliyor. Dileyenler WhatsApp ve Messenger bildirimlerinin oyun sırasında gösterilmesini de engelleyebiliyor. Oyun Bağlılık Engelleme menüsü ise telefonda oynanabilecek oyun süresini sınırlamayı sağlıyor.
HiOS kullanışlı bir arayüz gibi görünse de, ön yüklü araç ve uygulamaların biraz fazla olması kullanıcıları yoruyor. Anında oynanabilen oyun ve uygulamaların bu kadar fazla yerde gösterilmesi de telefondan alınan keyfi biraz baltalıyor.
Tecno Camon 16 inceleme: Kamera
Tecno Camon 16’nın arkasında dörtlü bir kamera sistemi bulunuyor. Burada ana kamera görevini 48 megapiksel çözünürlüklü sensör üstleniyor. 2 megapiksel makro kamera, 2 megapiksel derinlik sensörü ve yapay zekâ lensi sistemi tamamlıyor. Bu sisteme Tecno’nun beşli LED flaş sistemi eşlik ediyor.
48 megapiksel çözünürlüklü ana kamera büyük 1.75 mikron sensörü ve f/1.79 diyafram genişliği sayesinde genellikle keskin ve parlak fotoğraflar çekmeyi başarıyor. Ortamdaki ışık koşullarının iyi olması durumunda Tecno Camon 16’yla güzel kareler yakalamak zor olmuyor.
Tecno Camon 16’nın kamerası yapay zekâdan da bir hayli faydalanıyor. Sahne tanıma özelliğini getiren yapay zekâ, böylelikle çekilen fotoğrafları ortamı en iyi şekilde yansıtacak şekilde ayarlayabiliyor.
Tecno Camon 16’nın makro kamerasının performansı ise ana kamera kadar iyi değil. Eğer ortamdaki ışık koşulları yeterli değilse, fotoğraflarda gren etkisi yoğun şekilde görülüyor. Ancak bu noktada beşli LED flaş modülünün gerektiğinde yeterli aydınlatmayı sağladığını belirtmek gerekiyor.
Düşük ışıklı ortamlarda yapılan çekimler içinse telefonda Süper Gece Modu mevcut. Bu modda fotoğraf çekerken pozlama süresi normalden biraz uzun tutuluyor. Süper Gece Modu’nun çekilen fotoğraflarda mucize yaratmadığı ve gece fotoğraflarının vasatı aşamadığı söylenebilir.
Tecno Camon 16’nın önünde yer alan 16 megapiksel çözünürlüklü ön kamera da ışığın iyi olduğu ortamlarda güzel selfie’ler çekmeyi sağlıyor. Telefonun arka kamerasıyla 2K video kaydı yapılabiliyor.
Tecno Camon 16 inceleme: Sonuç
Giriş sınıfı akıllı telefon pazarındaki rekabet oldukça yoğun. Yerli üretim telefonlar da bu rekabetin önemli unsurlarından biri hâline gelmiş durumda. Tecno Camon 16 da bu kalabalık sahnede kendisine bir yer bulmaya çalışıyor.
6 GB RAM, 48 megapiksel ana kamera, Helio G70 işlemci gibi bileşenler, Tecno Camon 16’nın kimlik kartında öne çıkan özellikler oluyor. 5000 mAh pille uzun bir kullanım süresi sağlayan telefonda giriş segmentindeki pek çok cihazdan farklı olarak kamera delikli bir ekran bulunuyor. Bunun ekran alanını maksimize eden bir tercih olması bakımından önem taşıdığını belirtmek gerekiyor.
5000 mAh pil Camon 16’nın güçlü yönlerinden biri olsa da, bu pili doldurmanın çok uzun zaman alması biraz can sıkıyor. Kutusundan Android 10 ile çıkması ve HiOS 7 kullanıcı arayüzünün biraz fazla kalabalık olması da Camon 16’nın eksi hanesine yazılabilecek unsurlar arasında yer alıyor.
Yine de, hâlihazırda 3499 TL karşılığında satılan Tecno Camon 16, giriş segmentinin dikkate değer telefonlarından biri olarak sayılabilir.