Daha önce Alcatel ve BlackBerry markalı akıllı telefonlarıyla piyasada gördüğümüz TCL, şimdi de kendi markasıyla akıllı telefon pazarında boy gösteriyor. IFA 2019’da duyurusu yapılan TCL markalı ilk akıllı telefon TCL Plex’in satışa çıktığı ilk ülkelerden bir tanesi de Türkiye oldu. Şu sıralar piyasada bulabileceğiniz TCL Plex; tasarım, ekran, pil, yazılım ve kamera alanında dikkate değer özellikler barındırıyor. Bu yazıda ve videoda söz konusu özelliklere yakından bakıyoruz.
Tasarım
TCL, şimdiye kadar ürettiği akıllı telefonlardan elde ettiği deneyimi TCL Plex’e başarılı biçimde uyguluyor. Şık bir tasarıma sahip olan TCL Plex, metal ve camı iyi şekilde buluşturuyor. Telefonun ince ekran çerçevesi sayesinde yüksek bir ekran-gövde oranı sunuluyor. Üstelik TCL, önde yer alan selfie kamerayı da sol üst köşede küçük bir deliğe yerleştirerek ekran alanının mümkün olan en yüksek seviyeye çıkmasını sağlıyor.
TCL Plex’in hem siyah hem de beyaz renkli versiyonu gayet şık görünüyor. Arkayı kaplayan parlak cam yüzey, ışığa tutulduğunda göze hoş gelen bir ışık gösterisini de kullanıcılarına sunuyor. Üç adet kamera yatay eksende yerleştirilirken, bu grubun altında parmak izi okuyucusunu görüyoruz. Parmak izi okuyucusunun yeri iyi şekilde ayarlanmış, telefonu sağ veya sol elinizle tuttuğunuzda işaret parmağınız rahatlıkla temas edecek ve ekran kilidini hızlıca açacaktır.
TCL, Plex’in şık görünümünün her zaman açıkta kalmasını isteyen, bununla birlikte onu gönül rahatlığıyla kullanmayı da arzu edenler için bir adet şeffaf kılıfı da kutuya eklemiş. Bu kılıf telefonun arkasını ve kenarlarını kaplıyor, sadece parmak izi okuyucusu alttaki USB-C portu için boşluk bırakıyor. Telefonu rahatlıkla kavramaya da katkıda bulunuyor. Ayrıca telefonun ön yüzüne koruyucu ekran filmi de en baştan yerleştirilmiş. Böylelikle ek masrafa gerek kalmıyor.
Ekran
TCL Plex’te 6.53 inç, 1080 x 2340 piksel çözünürlüklü IPS LCD panel bulunuyor. 19.5:9 görüntü oranına sahip olan bu ekran 395 ppi piksel yoğunluğu ile gayet keskin yazı ve grafikler sunuyor. TCL’in “dotch” olarak adlandırdığı kamera deliği dışında ekran herhangi bir şekilde kesintiye uğramıyor. “Dotch” ise sol üst köşede çok az bir alan kapladığı için tam ekranda video izlerken veya oyun oynarken olumsuz bir etkisi olmuyor. Eğer isterseniz, Ayarlar içinde bulunan Delik görüntülü ekran seçeneğine giderek, dilediğiniz uygulamanın yerleşimini bu deliğe göre optimize etmesini sağlayabilirsiniz.
TCL, TV üretimi konusunda da uzmanlaşmış bir şirket, yani kendi görüntü panellerini üretiyor. Bu deneyimin TCL Plex’e de olumlu yansıtmaları var. IPS LCD ekran yüksek bir parlaklık ve geniş görüş açıları sunuyor. Bununla birlikte TCL, NXTVision adını verdiği bir teknoloji sayesinde ekran deneyimini dahada yukarı çıkarıyor. Görüntüyü gerçek zamanlı olarak optimize eden bu teknoloji ekranda video izlerken veya oyun oynarken daha canlı renklerin tadını çıkarmayı, daha fazla zevk almayı sağlıyor.
Ayarlar içinde bulunan NXTVision bölümüne giderek multimedya iyileştirme ayarını açık hâle getirebilirsiniz. Ayrıca SDR’den HDR’ye dönüştürücüyü açtığınız takdirde tüm görüntüler HDR uyumlu hâle getirilecektir. HDR demişken, YouTube’da HDR desteğinden eksiksiz biçimde yararlanabileceğinizi belirtelim. Ayrıca 2D kenar iyileştirmesiyle ekranın netliği artırılıyor. Ortamdaki ışığın renk sıcaklığına göre görüntüyü otomatik olarak ayarlayan uyarlanabilir tonlama özelliği de TCL Plex’in ekranı tarafından sunuluyor. Okuma modu ve göz konforu modu özellikleri de göz sağlığını korumada yardımcı oluyor.
Ekranla bağlantılı olarak bir multimedya özelliği olan Süper Bluetooth’dan da bahsetmeden geçmeyelim. Bunun sayesinde TCL Plex’i aynı anda dört farklı ses cihazına bağlayabilirsiniz. Böylelikle film izlerken kendinize küçük bir ev sinema sistemi kurabilir veya partilerde daha güçlü bir ses sistemi elde edebilirsiniz.
Pil
TCL Plex’te 3820 mAh kapasiteli pil bulunuyor. Günümüz standartları çerçevesinde fazlasıyla yeterli bir kapasite olarak değerlendirebileceğimiz bu pil sayesinde TCL Plex normal yoğunluklu kullanımda sabahtan akşama bir günü rahatlıkla çıkarıyor. TCL Plex’te sunulan çeşitli pil tasarruf araçlarını kullanmanız durumunda iki güne varan bir çalışma ömrünü de yakalamanız mümkün olacaktır.
USB-C portu üzerinden şarj edilen TCL Plex’te Quick Charge 3.0 hızlı şarj desteği de mevcut. Kutudan çıkan 18W kapasiteli güç adaptörü sayesinde boş pil, sadece 30 dakikada yüzde 50’lik bir doluluğa ulaşabiliyor. Pilin tamamen dolması ise yaklaşık 1.5 saatlik bir sürede gerçekleşiyor.
Yazılım
TCL Plex’te Android 9 Pie yüklü olarak geliyor. Bunun üstünde TCL’in özelleştirilmiş kullanıcı arayüzü TCL UI çalışıyor. TCL UI, saf Android deneyimiyle benzer noktalar taşıyor, ancak kullanıcıların istedikleri uygulamaya veya içeriğe daha hızlı ve zahmetsiz biçimde ulaşmasını sağlayan bazı özellikleri bulunuyor. Aynı zamanda kişiselleştirme konusunda da kullanıcılara daha fazla imkan tanıyor.
Uygulama çekmecesi TCL UI’ın farklılık sunduğu alanların başında geliyor. Kullanıcılar bu uygulama çekmecesin ilk kez açtıklarında karşılarına kategorilerine göre gruplandırılmış uygulama kısayolları çıkıyor. Örneğin Gmail uygulaması iş, Facebook ve WhatsApp iletişim, YouTube medya, Google Chrome ise kamu hizmetleri kategorisi altında gösteriliyor. Uygulamaların sınıflandırılma biçimini ve gösterim sırasını isteğinize göre değiştirebilirsiniz.
Ana ekranın en solunda yer alan panel ise TCL Plex kullanıcılarının bir bakışta ihtiyaç duyacakları birçok bilgiye ve ayara ulaşabileceği bir merkez niteliğini taşıyor. Hava durumu, atılan adım sayısı ve yakılan kalori miktarı, telefonun bellek ve pil durumu, sık iletişim kurulan kişiler gibi birçok bilgiyi ve kestirmeyi yukarıdan aşağı doğru sıralanan kutularda bulabilirsiniz. Bu akıllı paneli dilediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz.
Yüklü olan uygulamalar konusunda da TCL Plex kullanıcılara epey fazlasını sunuyor. Her Google sertifikalı Android telefonunda olduğu gibi; Gmail, Google Maps, YouTube, Chrome gibi uygulamalar yüklü olarak geliyor. Buun yanı sıra Facebook, WhatsApp ve Netflix gibi popüler uygulamaların da yüklü olarak sunulduğunu görüyoruz. Uygulama çoğaltıcı özelliği sayesinde Facebook, WhatsApp gibi uygulamaları birden fazla hesapla kullanabilirsiniz.
TCL Plex’in sol kenarında yer alan Akıllı Anahtar düğmesi sayesinde sık kullandığınız işlevlere de hızlıca erişebilirsiniz. İşlevleri çeşitli seçenekler arasından belirlenen Akıllı Anahtar ile Google Asistan, Kamera gibi uygulamalara hemen erişebilir veya telefonun performansını tek bir tuşa basarak artırabilirsiniz.
Kamera
Kamera, TCL Plex’in iddialı olduğu alanlar arasında yer alıyor. Akıllı telefonun arkasında üç sensörlü bir kamera sistemi mevcut. Bu sistemde ana kamera görevini 48 megapiksel çözünürlüklü Sony IMX582 sensör üstleniyor. 16 megapiksel çözünürlüklü Samsung S5K3P9 sensör ise 123 derecelik görüş açısıyla ultra geniş açılı kareler yakalamayı sağlıyor. 2 megapiksel çözünürlüklü üçüncü sensör ise gece yapılan video çekimlerinde kullanılıyor.
TCL Plex’in kamerası ideal ışık koşullarının sağlandığı ortamlarda kullanıcıların beklentisini karşılayacak bir performans sergiliyor.Telefonla oldukça net kareler yakalamak mümkün oluyor. Renklerin canlılığı konusunda da yapay zekâdan destek alan TCL Plex, sahne tanıma özelliği sayesinde renk ve parlaklık ayarlarını otomatik olarak yapıyor. Sonuç olarak canlı ve renkli kareler elde ediliyor.
TCL Plex’in kamera uygulamasında gece veya düşük ışıklı ortamlarda yapılan çekimlerde daha net kareler yakalamayı vadeden Süper Gece Modu isimli bir özellik de mevcut. Özelliğin adında ?gece? kelimesi geçse de, alacakaranlık performansının daha iyi olduğunu belirtmek gerekiyor. Bu mod ile güneş doğmadan biraz önce veya battıktan biraz daha sonra yapılan çekimlerde oldukça net kareler yakalamak mümkün oluyor.
TCL Plex’in üçüncü kamerasının gece yapılan video çekimlerine özel olduğunu daha önce belirtmiştik. Akıllı telefonun düşük ışıklı video moduyla gece yapılan video çekimleri, aydınlık sahneler yakalamaya yardımcı oluyor. Arka kamera sistemiyle saniyede 60 kare hızında 4K video kaydı da yapılabiliyor.
TCL Plex’in kullanıcı arayüzündeki zenginliği kamera uygulamasında da görmek mümkün. Kullanıcılar kamera uygulamasının ana arayüzü üzerinden farklı fonksiyonlara ve özelliklere erişebiliyor. Otomatik modda ekranda gösterilen ikonlara dokunarak pratik şekilde yakınlaştırma yapmak, geniş açılı kameraya geçmek veya düşük ışıklı video çekimi kamerasını başlatmak mümkün oluyor. Google Lens’e erişim de TCL Plex’in kamera uygulaması üzerinden sağlanıyor.